aanmelden
Hilites PSL 331
Merknieuws 18-01-2017
door: Redactie

LIGHT GEAR



Robe Spiider
Recent lanceerde Robe een nieuwe moving head. Meer bepaald een led wash. En niet zo maar eentje, want het zou de krachtigste in zijn klasse moeten zijn. Een wel zeer innovatieve machine, met heel wat ‘fun-factor’ aan boord. Hij (of zij, zo je wil) kreeg de naam Spiider mee, wat gebaseerd is op de ‘spinnenweb-structuur’ van het gebruikte optische design. Die web-optiek biedt bijzonder veel mogelijkheden voor het anders nogal ‘brave’ en eenvoudige concept van een moving wash. De voorstelling van de Spiider werd op internet uitgespeeld, waarbij gebruik werd gemaakt van een video-teaser en heel wat professionals uit de lichtindustrie, die klaar stonden om live over de nieuwste Robe-telg te chatten. Op die manier trek je als fabrikant uiteraard de nodige aandacht. En die aandacht lijkt volkomen terecht, want de Spiider ziet er op papier alvast veelbelovend uit! Robe maakt gebruik van een 60W RGBW led in het midden, met daar rond 18 leds van 30W geplaatst, voorzien van een optisch zoom-systeem dat krachtige beams van 4° tot vullende wash-effecten van 50° kan verwezenlijken. Met de 60W led in het center kan een exclusief flower-effect worden gecreëerd dat in beide richtingen kan draaien aan variabele snelheden. Verder kunnen middels DMX, mediaservers en Kling-net protocol dynamische video-effecten worden gerealiseerd. Uiteraard speelt het toestel in de pro-liga, waar we naast de besproken features alle functionaliteiten terugvinden die we van een dergelijk apparaat verwachten. Een alleskunner dus! Of zoals Robe het op de website vermeldt: een fixture die de standaarden van led wash moving heads verlegt…
www.robe.cz

Clay Paky Scenius Unico
Clay Paky, een van de oeroude vertrouwde fabrikanten binnen de lichtindustrie. Al sinds midden jaren ’70 staat CP aan de top. Destijds investeerden discotheken die het zich konden permitteren in centerpieces en andere gesofisticeerde disco-effecten van het merk. Tegenwoordig draait CP nog steeds mee in de absolute topklasse, en hebben de producten hun weg gevonden naar de meest vooraanstaande verhuurfirma’s wereldwijd. En daar is volgens mij een reden voor. ‘Made in Italy – kwaliteit’. Degelijk gebouwde toestellen met een duurzaam en professioneel karakter, boordevol toptechnologie. In dat plaatje zal ongetwijfeld ook het nieuwste lid binnen de Scenius-familie passen: de Scenius Unico! Geen high power leds deze keer, maar wel een 1400W Osram ontladingslamp (6500K en zeer hoge CRI). Het betreft een moving spot light, specifiek bedoeld om effecten te projecteren. Om dat te realiseren krijgen we zes roterende gobo’s, een roterend prisma en een animatiewiel ter beschikking. Volgens Clay Paky beschikt de Scenius Unico over het meest geavanceerde framing systeem op de markt. Het mooiste van al? We spreken over een ‘spot light’, maar eigenlijk is de Unico zo veel meer… Ik noem hem een hybride spot. Hij kan immers ook perfect gebruikt worden als een wash effect, dankzij een knap systeem met gradueel inschakelbare diffuus-filters. En alsof dat nog niet voldoende zou zijn, kan er ook een zeer enge beam van 5° worden gecreëerd! De zoom-functie heeft een bereik van 5° tot 50°, het apparaat kan alles wat het moet kunnen, en kan in 1400W-mode of in 1200W-mode worden gebruikt. Zeker het bekijken waard!
www.claypaky.it




LIVE SOUND

 

Bose ShowMatch DeltaQ

Zegt de naam ShowMatch DeltaQ jullie iets? Nee? Wel, over enkele weken of maanden zal de naam allicht goed ingeburgerd zijn in onze sector. Waarom? Omdat fabrikant Bose erg goed is in het ‘inpalmen’ van de markt. Zeker wanneer er in het professionele segment een nieuw product wordt gelanceerd, en nog zekerder wanneer we horen dat het om een heuse line array gaat! Jawel, u leest het goed, Bose brengt een écht full professional line array systeem op de markt! Een ShowMatch module bevat 4 EMB2S compressiedrivers en 2 woofers van 8 inch. Een array kan een SPL halen van meer dan 145 dB! En mocht je daar geen nood aan hebben, dan is het handig om weten dat de theorie luidt dat er met minder kasten hetzelfde resultaat kan worden geboekt dan met vergelijkbare array systemen van andere merken. Dit is uiteraard een Bose-theorie, maar geef toe, het klinkt wel aangenaam in de oren als je weet dat je door minder uit te geven, je toch hetzelfde resultaat of dezelfde ‘full coverage’ (zoals ze dat dan zeggen) kan boeken. Een ShowMatch DeltaQ module is in 3 uitvoeringen beschikbaar: een 5, een 10 en een 20 graden verticale uitvoering. De ‘Q’ in de naam slaagt op de mogelijkheid om de directiviteit per module aan te passen. Kort en eenvoudig gezegd komt het er op neer dat je als gebruiker de bundel kan laten terecht komen waar jij het wil… De horizontale waveguides kunnen ‘on the field’ worden gewisseld. Er wordt immers bij aankoop voorzien in zowel een ‘narrow’ versie alsook een ‘wide’-uitvoering. Leuk detail: Bose is al gestart met de ‘on the road’ demo’s van het systeem.
https://pro.bose.com

 

d&b audiotechnik xS speakers

Nieuws uit Duitsland! db-audio lanceert binnen de xS serie twee nieuwe speakers. Het betreft de 24S en de 24S-D, 2 point source speakers bedoeld voor de vaste installatiemarkt waar kwaliteit en ook wel prestaties centraal staan. We denken daarbij aan nachtclubs, sportterreinen, culturele centra etc. De beide speakers zijn gelijk, in die zin dat ze 2 woofers van 12 inch bevatten, gecombineerd met een compressiedriver met 1,4 inch exit. Het verschil zit hem in de horizontale afstraling. De 24S kent een afstraling  van 75° x 45° , terwijl de D-versie er 110° x 45° van maakt. De hoorns zijn draaibaar, wat maakt dat je de kasten zowel verticaal als horizontaal kan ophangen. Voor wie wil bouwen op een stevig fundament, werd de 21S-SUB op de markt gezet. Deze kast is perfect compatibel met de xS serie. Er werd gekozen voor een 21 inch woofer, wat maakt dat de sub een mooi ‘extended low’ kan bieden. Bij normaal gebruik worden frequenties weergegeven van 35 Hz tot 105 Hz. De 21S-Sub kan in combinatie met andere d&b baskasten ook als infra-sub worden ingeschakeld. Het laag wordt dan uitgebreid naar 33 hz, met een cut op 85 Hz maximum.

www.dbaudio.com




STUDIO & RECORDING

 

Steinberg Cubase Pro 9

Een flink vernieuwde versie van Cubase: Pro 9. Behalve de Pro-versie worden trouwens ook Cubase Artist en Cubase Elements geüpdatet naar versie 9. In alle versies zit de nieuwe Lower Zone, een plekje in het Project window waar de mixer of andere tools altijd makkelijk terug te vinden zijn. De Sampler Track biedt een lekker eenvoudige en snelle manier om samples chromatisch af te spelen, waarbij de parameters van filters en andere parameters eveneens in de Lower Zone verschijnen. Bij de Sampler Track hoort ook een eigen soundlibrary, die Caleidoscope heet, en vol zit met honderden samples. Frequency is een nieuwe eq-processor met acht banden (allemaal met een Linear Phase mode), m/s-ondersteuning en Spectrum Display. Cubase Pro 9 bevat verder tien markertracks die handig zijn voor onder meer export van stukken audio. Met de Mix Console History kun je gemakkelijk edits in de console terugdraaien. Verder zijn nog veel meer nuttige functies en nieuwe plug-ins bijgekomen.
www.steinberg.net

 

KRK V4 monitors

De nieuwe V4-Series is de opvolger van de VXT-serie. Er zijn drie modellen: V4 S4 , V6 S4 en V8 S4. Uit de naam kun je het woofer-formaat afleiden, bijna tenminste, want de V6 heeft een 6½” woofer! Het zijn allemaal actieve 2-wegmonitors met een woofer en een 1” tweeter van kevlar, en een baspoort op de voorzijde. Aan de achterkant vind je een input-attenuator, regelaars voor lage en hoge frequenties, een ground lift switch en een standby-schakelaar. Een Neutrik xlr/trs-combo zorgt voor de aansluiting. Het kleinste model biedt 55W/30W class-D versterkers, de V6 125W/30W en de V8 200W/30W.

www.krksys.com

 

Focusrite Red 8Pre
De Focusrite Red 8Pre is een 64-in/64-uit thunderbolt2-audio-interface,die dankzij de dubbele mini-digilink-connectors perfect integreert met een Pro Tools HD- of HDX-systeem. Een dante-netwerkaansluiting zorgt voor 32 kanalen in en out. Dit 1u-19” apparaat bevat acht mic-preamps via een db25-connector en zestien analoge in- en uitgangen op twee db25-connectors. Adat optical-in/uit is ook van de partij, en op de voorkant vindt je twee hi-Z-ingangen voor gitaar en bas, en twee koptelefoonaansluitingen (elk met eigen volumeknop). Met de Air-functie geef je de preamps de sound van Focusrite ISA voorversterkers. Behalve Focusrite Control software krijg je er vier Softube plug-ins bij: Drawmer S73, Tsar-1R Reverb, Tube Delay en Saturation Knob, plus de Focusrite Red Plug-in Suite. Ook remote control via iPad of iPhone is mogelijk.

www.focusrite.com