aanmelden
Carvin Legacy (guitar,amps)
Guitar 12-10-2004
door: St

Carvin is een Amerikaans merk dat al sinds 1946 bestaat. In de beginjaren maakten ze Hawaian Steel Guitars en versterkers. Vandaag biedt Carvin een heel uitgebreid gamma: gitaren, bassen, gitaar- en basversterkers, mengtafels, poweramps, PA boxen, enz... Deze maand bespreken we een lampentop met bijhorende speakerkast, die ontworpen is in samenwerking met Steve Vai. Voor wie deze meneer nog niet kent: hij wordt overal erkend als één van de meest virtuose gitaristen ter wereld. Zijn stijl is experimenteel en leunt aan bij rock/metal. Hij speelt technisch verbluffend en zijn sound is waanzinnig. Maar wat levert de samenwerking tussen Vai en Carvin dan eigenlijk op? De verlangens van Steve Vai waren van in 't begin duidelijk. De Legacy moest een onwaarschijnlijke klank hebben, beter dan die van alle versterkers waar hij ooit op gespeeld had, en liefst tegen een betaalbare prijs. Hij moest ook robuust genoeg zijn om een wereldtournee te overleven en behalve de klank, ook de look van een topklasse versterker hebben. Steve Vai beweert dat het gelukt is. Benieuwd of wij dat ook vinden.


ALGEMEEN

Concept

 

Qua concept is deze versterker heel eenvoudig. Twee kanalen, een clean en een overdrive, elk met onafhankelijke toonregelingen. Achteraan zit een effectloop en aansluitingsmogelijkheden voor 2 speakerkasten.

Handleiding

 

De meegeleverde handleiding is duidelijk en overzichtelijk. Al wat je moet weten staat erin, en hier en daar zelfs nog een extraatje. Achterin vind je zelfs een lijst met alle onderdelen zodat je bij breuk makkelijk het juiste stuk kan bestellen.

Toebehoren/Opties

 

De footswitch wordt niet meegeleverd. De stroomkabel en de speakerkabel zitten er wel bij. Om het even, die footswitch zal nu niet het grote verschil in je uitgave maken. Hij is trouwens erg eenvoudig. Niet meer dan twee drukschakelaartjes, één om het kanaal te kiezen en één waarmee je de reverb aan of uit zet. Die laatste bedient tevens ook de effectloop.

Imago

 

Carvin is nu misschien niet het meest bekende merk in de Benelux. Maar wie het wel kent weet dat het staat voor klasse. Menig gitarist zal je vertellen dat dit merk bekend staat om kwaliteit. En zeg nu zelf, als Steve Vai ervoor kiest zal het wel geen rommel zijn!


BOUW

Constructiewijze

 

carvinZowel head als cabinet zijn vervaardigd uit multiplex van zeven lagen dik. Een metalen rooster beschermt de voorkant van de head en de speakerkast. Het versterkergedeelte is gemonteerd op een metalen chassis, en wordt aan de achterzijde afgesloten door een plank met verluchtingsgaten om oververhitting van de lampen te voorkomen. De hoeken zijn beschermd door metalen beschermplaatjes en op de zijkanten van de speakerkast zitten twee stevige metalen handgrepen ingewerkt. De speakers zijn Vintage 30's. De top is volledig met lampen gemaakt. In de eindtrap vinden we vier EL34 lampen die samen 100W gitaargeweld ophoesten. De voorversterking bestaat uit vijf 12AX7 lampen en de EQ-controls zijn passief.

Design en afwerking

 

Het design is ontworpen door Mr Vai himself. De Legacy ziet er eerder tijdloos uit. Modern is hij zeker niet, maar hoewel hij wat ouderwets aandoet is hij zeker nog ver van de glitterende jaren zeventig looks. De bekleding is zwart, de afwerking bruin en de knoppen beige. In het midden van de head en de cabinet pronkt het "Legacy-logo" dat ook ontworpen is door, je raadt het al, Steve Vai.


MOGELIJKHEDEN

Bedieningspaneel

 

carvinONWEERSTAANBAAR!!!! Zo'n sound had ik nog maar weinig gehoord. Ja, sorry, ik val wel met de deur in huis maar 't moest er nu toch eens uit (hehe, even op adem komen). Ik begin traditiegewijs met de EQ-controls op klokslag twaalf uur. De Drive zet ik op 1 à 2. Tiens, een tweede cleankanaal. Ja hoor, je kan echt volledig clean spelen op het overdrive kanaal. Dat kan handig zijn, maar daar dient het eigenlijk niet voor. We draaien de drive dus maar naar 4 à 5, en wat krijgen we: een romige overdrive. Ik mis wel wat hoog en mid dus daarvan geef ik wat bij met de betreffende controls. Wat je zoekt vind je duidelijk ook, een lekkere overdrive met de dynamiek en definitie van de beste kwaliteit. Gewoon verbluffend! Maar Steve Vai speelt toch meestal steviger??? Dus nog maar een zwaai aan de driveknop, tot aan 7. Hier hebben we een degelijke distortion, lekker heavymetal, maar echt, wat een klank, wat een respons. Hier weer hetzelfde; regel de EQ naar eigen goeddunken, alle standen klinken bruikbaar. Maar het liefst hoor ik de Legacy met alle knoppen op 6 à 7, en ik ben blijkbaar niet de enige... Het demomodel dat bij mij kwam logeren is versierd met enkele plakkertjes. Deze zouden volgens de importeur de settings aanduiden die Steve Vai verkiest!!! Om die sound te verantwoorden is het vrij simpel. Het is gewoon de combinatie van de passieve EQ, de EL34 lampen in de eindtrap en de Vintage 30 speakers die het hem doen. Nogmaals, puuuuu-re klasse!!!!

Dynamiek

 

Over dynamiek valt nu nog weinig te zeggen. ‘t Is (bijna) de perfectie. Alle subtiele aanslagen en nuances worden perfect weergegeven. Gewoon een droom om te bespelen. Alleen de beginnende gitarist zal er wat last mee hebben omdat zijn fouten hier niet verdoezeld worden, zoals dat wel het geval is bij veel oefenversterkertjes.

Effecten

 

Er zit maar één effect op deze top, namelijk reverb. Het gaat om een springreverb die elektronisch gefilterd is om de storende ‘biiiinnnggg' klank te verwijderen. Het resultaat is een vrij goed klinkende reverb die je perfect kan doseren.


BUDGET

Voor de head betaal je 1 465 euro, voor een speakerkast (zowel de rechte als de afgeschuinde) 952 euro, voor de footswitch 52 euro. De Carvin Legacy bestaat ook in combo-model met 2x12 " speakers. Die kost je 1 763 euro. Tot slot kan je kiezen voor een 2x12 " cabinet, die voor 617 euro van jou is. Let wel, dit zijn bruto adviesprijzen met 19% BTW in. We kunnen dus besluiten dat de prijs voor deze Steve Vai signature heel goed meevalt. Je kan kiezen uit verschillende, waaronder erg bruikbare configuraties voor een heel haalbaar budget.


CONCLUSIE

Qua klank is er geen twijfel. Dit is een absolute topversterker. Persoonlijk heb ik wel een mastervolume gemist, of liever gezegd, twee mastervolumes. Dit is een systeem dat erg geapprecieerd wordt om een verschil te maken qua volume voor je ritmeklank en je soloklank. Dit is echter een probleem dat gemakkelijk kan opgelost worden met een volumepedaal. Let wel, je moet ze dan wel in de effectloop aansluiten en niet in de front, anders beïnvloedt je ook de gain. De EQ en presence werken heel natuurlijk, en zowel het clean- als het lead-kanaal zijn van erg hoge kwaliteit. De Legacy is niet enkel een aanrader voor mensen die Steve Vai willen clonen, het is gewoon een uitzonderlijk goede allround versterker die de gitarist waarschijnlijk ontzettend zal inspireren.