aanmelden
Fishman Aura Acoustic Image Blender
Guitar 11-10-2004
door: Tim Van Roy

Na vele jaren onderzoek van verschillende fabrikanten, zijn we eindelijk in het tijdperk aangekomen waarin een rechtstreeks versterkte akoestische gitaar zeer degelijk kan klinken. Nu de basis van de geluidsproductie gelegd is, beginnen enkele fabrikanten ook de nood aan randapparatuur voor akoestische gitaar in te zien. Een van die apparaten is de Fishman Aura.

 

ALGEMEEN

 

Concept

 

fishmanFishman staat in het gitaarwereldje vooral bekend omwille van z'n pickup-systemen voor akoestische gitaar. De Aura ligt ook in die lijn: het gaat hier niet om een multi-effect, maar om een apparaat dat de sound van het intern pickup-systeem moet verbeteren. De correcte naam voor dit proces is volgens Fishman ‘Acoustic Imaging Blending'. Dit zogenaamde ‘Acoustic Image' komt tot stand door middel van de populaire modeling-technologie. Ditmaal worden er echter geen versterkers en/of effecten nagebootst, maar een hele reeks populaire studiomicrofoons, gaande van ‘standaard' Shure mics tot de zeer dure Neumann-reeksen. Je kiest dus een microfoon die het beste klinkt voor jouw gitaar, en vervolgens pas je de EQ aan tot je een zo goed mogelijk geluid verkrijgt.

 

Vormgeving

 

De meeste akoestische gitaristen schuwen de overdaad aan LED'jes, display-schermen en andere toeters en bellen die veel apparaten meekrijgen. Fishman heeft hiermee duidelijk rekening gehouden, en presenteert ons de Aura in een sober grijs kleedje, met zwarte knoppen. Simpel maar zeer doeltreffend.

 

Handleiding

 

De handleiding is zeer bondig en behulpzaam. Alle weetjes staan mooi uitgelegd. Je vindt er ook een aantal tabellen, waarin je makkelijk kan opzoeken welke preset het best zou moeten werken met jouw gitaar en pickupsysteem. Ook een lijstje met welke microfoon het beste werkt met welke gitaar is aanwezig. Daarbij krijg je uitleg hoe je deze preset moet aanpassen om optimale resultaten te verkrijgen. En dat is nog niet alles. Fishman is momenteel bezig met de officiele Aura-website, waar je onder andere software-updates en nieuwe patches kan downloaden. De gloednieuwe site is af en toe operationeel. Neem zeker eens een kijkje op fishmanDe gitaar wordt aangesloten via een standaard 3/4-jack kabel. Voor de output heb je de keuze tussen een jack of een XLR, die daarbij nog eens is uitgerust met een ground/lift-schakelaar. De software- updates worden naar aloude gewoonte ingeladen via een midi-poort. Verder vinden we nog de adaptoraansluiting. Er bestaat geen specifieke ‘Aura-adaptor. Fishman raadt aan om een adaptor uit de Roland PSA-reeks, of iets dergelijks, te gebruiken. (PSA-230P)

 

Toepasbaarheid

 

Bij gitaren die uitgerust zijn met een ingebouwd versterkingssysteem (piezo's, undersaddle's, transducers, enz. …) zijn de mogelijkheden tot toepassen zo goed als onbeperkt.

 

Effecten

 

De Aura heeft vooral een ‘enhancer'-functie, iets wat je min of meer kan vergelijken met een zeer diepgaande EQ. We kunnen hier dus niet echt van effecten spreken. Er is natuurlijk wel een compressor/limiter aanwezig.

 

MIDI

 

De voorziene MIDI In-poort is bedoeld voor het inladen van nieuwe software, en niet voor traditioneel twee- richtingsverkeer.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur

 

fishmanDe lay-out van de Aura is zeer doordacht, simpel en intuitief te gebruiken. Er zijn twee algemene knoppen, de in- en outputknoppen, die ervoor zorgen dat je signaal optimaal binnenkomt, en tegen het gewenste volume weer buitengaat. Met de multifunctionele selectieknop kan je de verschillende programmeerfuncties kiezen. Aan de andere kant van de Aura kan je dan per gekozen functie met de Data-knop een waarde inbrengen. Verder vinden we nog de algemene Phase-switch en de Edit/Play-schakelaar. De voetschakelaars voor de live-bediening staan op een veilige afstand van de knoppen. Je zal ze zeker niet per ongeluk mee een trap geven.

 

Bediening

 

De bediening van de Aura bestaat grotendeels uit twee delen: enerzijds de afregeling van het ‘Sound Image' (het klankbeeld dat de Aura vormt), en anderzijds de afregeling van je originele pickupsignaal. Je kan dan een evenwicht kiezen tussen deze twee met de ‘Blend'-functie. Fishman raadt aan te beginnen met een 50/50-balans en van daaruit te vertrekken. De controls voor beide delen zijn gelijk (bass, mid en treble), behalve dat je voor het Aura-gedeelte beschikt over de microfoonkeuzes. Natuurlijk steeds opletten dat je de blend-stand altijd zo instelt dat je de gekozen functie kan horen terwijl je werkt. Het heeft geen enkel nut om de blend-stand helemaal in de richting van de Aura te draaien, en dan je pickup af te regelen, want die hoor je dan helemaal niet! Eenmaal je klankbeeld volledig is, kan je het nog afwerken met een dot compressie.

 

KLANKKWALITEIT

 

Klank

 

Voor de test van de Aura had ik mij omringd met drie verschillende gitaren, die elk waren uitgerust met een verschillend pickupsysteem: een Seagull S6+ (piezo), de onlangs geteste Simon & Patrick 6CW (B-band systeem) en een Taylor 814-Ce (met het Taylor Expression System). Als rode draad doorheen de klanktest kan ik stellen dat de Aura vooral kwalitatief mindere elementen goed weet op te waarderen (bijna camoufleren, als je wil). Vooral het verschil bij het piezo-systeem was zeer groot. De B-band had al minder programmeerwerk nodig, en Taylor klonk eigenlijk gewoon ‘akoestisch' (met de Aura in bypass) het breedst. De kwaliteit van je element speelt dus een grote rol in het gebruik van de Aura.
Normaal zou je de perfecte microfoon moeten kiezen voor je gitaar en daarrond werken. Als je dat doet kan je snel goede resultaten behalen. Lap je dit echter aan je laars, dan liggen nog enkele grotere ‘schatten' te wachten. Zo kan je met wat experimenteren al gauw je dreadnought doen klinken als een jumbo. In bepaalde settings was er bij sommige microfoonmodellen wel wat basisruis aanwezig. Het volledige klankbeeld bespreken en naar waarde schatten is zo goed als onmogelijk, want de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Iedereen zal waarschijnlijk z'n favoriete microfoon/gitaar/eq/blend-combinaties vinden. De kwaliteit is over het algemeen zeer goed, en zal zeker de minder geavanceerde pickupsystemen nieuw leven inblazen.

 

Effecten

 

De compressor doet z'n werk naar behoren. Wees er toch voorzichtig mee want je kan met deze functie makkelijk feedback krijgen. Maar de Aura weet wel hoe hij dat probleem moet aanpakken!
Veel pickupsystemen zijn overgevoelig aan feedback omdat ze dikwijls ‘botsen' met de frequentiekarakteristieken van speakers en monitors. Een bepaalde frequentie wordt opnieuw opgepikt door fishmande gitaar, vormt een lus en je bent vertrokken. Fishman probeert via de Aura met enkele simpele functies je gitaar meer in ‘vrede' te stellen met de speakerconfiguratie… Via de ‘Phase'-switch kan je de fase van je gitaargeluid omdraaien, zodat je jezelf uit het speelgebied van de speaker. Daardoor zou, volgens Fishman, ook de feedback minder snel kunnen ontwikkelen. We nemen de proef op de som. Ik zoek even tussen de presets en vind als snel een klankbeeld dat om het minste begint rond te zingen, zelfs op een laag volume. Ik laat de gitaarsnaren los, geef de feedback enkele seconden om zich ten volle te ontwikkelen en gooi dan de ‘Phase'-schakelaar om… De feedback verdwijnt binnen de seconde, hoewel ik nog steeds snaren niet heb vastgenomen om ze te dempen. Van een potentiele feedbacknachtmerrie naar een volledig ‘getemd' instrument met 1 schakelaar! Dank u wel, meneer Fishman!

 

Het toevoegen van enkele effecten zou kunnen zorgen voor een ‘all-in-one-pakket'. Enkele reverb- en delay-effecten is eigenlijk al wat een akoestische gitarist kan gebruiken, àls hij al iets nodig heeft. Misschien iets voor de toekomst.

 

BUDGET

 

Algemeen/Bouw/Ergonomie/Mogelijkheden/Klank

 

De Aura gaat in Belgie voor 453,- Euro over de toonbank, terwijl men in Nederland er net iets goedkoper vanaf komt met 446,- Euro (beiden adviesprijzen). De bouw van het instrument is een veel hogere prijsklasse waardig, en het concept is een van de eerste toepassingen van het modeling-gegeven voor de akoestische gitaar. Ook de klank is van hoge kwaliteit, en zal de meeste live-gitaristen zeker kunnen bekoren.

 

BESLUIT

De Aura levert goede geluidskwaliteit in een ijzeren jasje. Kwalitatief minder goede pickupsystemen komen volledig tot leven met de Aura. De fase-schakelingen en bijhorende verbeterde feedbackweerstand zijn een zeer sterke troef, zoals elke akoestische gitarist zich wel zal realiseren. Akoestische gitaristen behoren tot de grootste puristen, maar de Aura levert meer dan genoeg voordelen om hem toch eens uit te proberen.