aanmelden
Digitech BP-80
Bass 24-09-2004
door: Maarten Bruggeman

Vorige maand, in MMM 186, hebben we het uitvoerig gehad over de RP50 van Digitech. We kunnen je de BP80, de variant voor bas, niet onthouden. Eerder zagen we al de BP50, de BP 200 (tussen deze twee past de BP80 qua mogelijkheden) en de grotere, en dus duurdere BNX3. We geven je hier een beknopt overzichtje van de specs.

 

BOUW

 

Aangezien de RP50 en de BP80 qua concept, vormgeving en handleiding overeenstemmen, verwijzen we hiervoor naar het vorige artikel. Op de BP80 werd een extra voetpedaal gemonteerd, waardoor hij een pak breder wordt dan zijn broertje voor gitaar, en dan de BP50 (20 cm i.p.v. 15). Deze pedaal zorgt er ook voor dat de bediening tijdens het spelen aanzienlijk wordt vergemakkelijkt. Een rubberlaag onderaan zorgt voor meer stabiliteit.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen

 

Net als op de RP50 zit op de BP80 natuurlijk een jack-input. Er zit al een expressiepedaal in het apparaat, je hoeft dus niet verder te zoeken naar een control-input. De stereo output gebeurt door een aparte linker en rechter output. Naast de adapteraansluiting is een mini stereo jack 1/8" jack voorzien om een hoofdtelefoon aan te sluiten.
Aansluitingen

 

Toepasbaarheid

 

Het is bij basgitaar in een live situatie minder gebruikelijk om, in vergelijking met een gitaar, je klank te voorzien van een effect . In beperktere mate een chorus, octaver of ander effect toevoegen is met dit apparaat geen probleem. Je hebt namelijk de keuze uit heel veel verschillende effecten (zie verder), zodat er wel steeds een effect, of een combinatie van meerdere, bijzit die je kan gebruiken. Je kan tot negen verschillende effecten combineren. De BP80 is volgens mij nog meer aan te raden om tijdens opnames je basgeluid interessanter te maken. Hang hem aan je computer of andere recorder en maak zonder veel zoekwerk gebruik van de modeling en effects.

 

Effecten

 

Op het toestel zitten versterker- en speakersimulaties, veel effecten, een 13- LEDs tuner en een ingebouwde drumcomputer. Deze laatste is een droom voor de beginnende, en zelfs gevorderde bassist: aan je timing werken zonder de saaie klik van je metronoom, zonder vooraf je sequencer te programmeren of zonder afhankelijk te zijn van een drummer! De keuze van effecten is natuurlijk meer op bassisten toegespitst. Een compressor, een noise gate en een 3-bands equalizer houden het inkomend signaal in bedwang. Een chorus, flanger, phaser en vibrato dienen om de sound te kleuren. Sinds de funk kan een multi effect natuurlijk niet zonder een octaver, een evelope follower en een wah-wah. Je kan de verschillende reverbs en (stereo)-delays gebruiken om je geluid wat meer ruimtelijk gevoel te geven. Voor de modernere sounds vind je de synth talk, de detuner en de pitch shifter. Verder zij er nog de exotischere fretless simulator, de auto swell en een whammy. Deze laatste dient niet om de vroegere groep van George Michael weer tot leven te brengen, maar is een pitcher die gecontroleerd kan worden met de voetpedaal.

 

Effecten

 

KLANKKWALITEIT

 

Net als bij de RP50 levert het modelling-gedeelte zeker de te verwachten prestaties. De klanken zijn zeer bruikbaar, al geven ze misschien niet perfect de sound van de gemodeleerde amp weer. Tijdens opnames is dit multi-effect handig te gebruiken.

 

Effecten

 

De effecten kwijten zich uitstekend van hun taak. Met dit multi-effect krijg je een scala aan bruikbare klanken die je aan je geluid kan toevoegen.

 

BUDGET

 

Voor de BP80 betaal je 145,51 Euro (adviesprijs excl. BTW). De veelzijdigheid van dit compacte toestelletje en de handigheid in gebruik, maken ruimschoots goed dat dit niet echt topklasse is.

 

BESLUIT

Niet enkel ‘effecten-freaks to be' hebben iets aan deze BP80. Dit toestel kan je een mooie introductie geven in wat je allemaal met effecten kan doen. Je krijgt er nog eens een zeer handige tuner en drumcomputer bovenop.