aanmelden
LP Matador Custom Congas
Drums & Percussion 10-10-2004
door: Johan Joris
Latin Percussion staat nog altijd aan de top van het Latijns-Amerikaanse percussie-aanbod. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid netwerk van topmedewerkers en endorsers. De stichter is een bezield man die uit jongensachtige nieuwsgierigheid de (voornamelijk Cubaanse) percussionisten in New-Yorkin de jaren ‘50 is beginnen volgen en, altijd in nauwe samenwerkingmet hen, zijn instrumenten heeft gebouwd en verbeterd. Het binnenhalen van mensen zoals Giovani Hidalgo en meer recent Carlos Santana is niet alleen een bewijs van stevig commercieel management, maar ook van gedrevenheid en liefde voor het vak. Vandaag bekijken we de Matador Custom Congas.
CONCEPT

 

De Matador-reeks is te situeren in het midden van het ondertussen zeer uitgebreide assortiment congas van LP. In deze middenklasse zijn er ook verschillende uitvoeringen, waarvan deze ‘Custom' het nieuwste model is. Voor wie al deze verschillende versies naast elkaar wil zien is er de de web-site van Latin Percussion (www.lpmusic.com), waar je onder ‘product showcase' een online-catalogus vindt. De enige opvallende verschillen met de congas uit de reeds bestaande Matador-reeks zijn vooreerst de mat-zwarte hardware, maar ook en vooral: de prijs. Die ligt een dikke 100 euro lager. Reden om ze aan een grondig onderzoek te onderwerpen.

 

BOUW EN TOEBEHOREN

 

Een eerste opvallende nieuwigheid waarmee deze Custom is uitgerust zijn de ‘LP ProCare Integrated Shell Protectors'. Het zijn rubberen ‘stootkussentjes', aangebracht tussen de spanmoer en de spanplaat. Op die manier wordt de conga die er naast staat beschermd tegen krassen die zouden veroorzaakt kunnen worden door de metalen hardware die op dit breedste punt van de conga uitsteekt. Een nieuwigheid die wordt toegepast op alle modellen, behalve op die van de Aspire reeks, en die ook afzonderlijk verkrijgbaar is voor de vroegere modellen. Het volstaat de ring boven de spanmoer te vervangen door de ring mét rubber, en meteen is ook de coating van je oude conga's beschermd tegen dit soort van aanslagen.

Een tweede opvallend punt is de afwerking van de houten kuip zelf. Het is de klassieke 30 inch hoge kuip.Hier is dus onderaan geen 2 inch afgehaald, zoals bij de meer comfortabele 28 inch hoge modellen, bedoeld voor de zittende congaspeler. Maar natuurlijk kan je ook deze evengoed zittend bespelen – hij staat dan enkel wat minder stabiel op de ondergrond. Het hout voelt superglad aan, heeft een mooie satijnen glans en is echt wel aangenaam om te voelen en te zien. Verder zijn de instrumenten voorzien van handvat en plaatje voor ophanging aan het statief, waar twee congas in kunnen. Op dit vlak onderscheiden ze zich in niets van de professionele reeks. Ook de vorm, de afmetingen en de houtsoort, Siamese eik, zijn identiek als bij de classic-reeks. Het verschil ligt in de constructie aan de binnenzijde van de kuip. Ter hoogte van de spanplaten zijn de modellen in de classic-reeks versterkt met een fiberglass-laag, die voor extra stevigheid zorgt. Dit is immers de plaats waar de spanningen het grootst zijn, en het is ook de meest kwetsbare plek als de conga omvalt. Deze laag ontbreekt dus bij de Matador serie maar zoals gezegd is er verder geen verschil vast te stellen met de houten kuip van het classic model.

Van de gewone Matador-serie verschilt deze Custom dan weer door zijn hardware, die mat zwart is. Maar ook hier zijn de vorm en de afmetingen dezelfde, vanzelfsprekend met de ‘Soft Strike Rims'. Dit zijn de afgeronde spanringen bovenaan,die de handpalmen van de minder geoefende speler sparen.

Tenslotte is er het vel dat evenmin verschilt van dat van de andere Matadors, noch van de classic-reeks. Men opteert hier nog steeds voor de ongelooide huid van de waterbuffel. Voor de Matador serie worden de minst dikke vellen uitgekozen, dit in verband met de sterkte van de kuip. Hoe dikker het vel, hoe groter de spanning die op het hout dient uitgeoefend te worden, om dezelfde toonhoogte te bereiken. Kwalitatief is er dus geen enkel verschil tussen de verschillende vellen maar toch is het op dit punt dat de Matador aan klank inboet tegenover de professionele reeks.

Ook nog even vermelden dat de bijhorende stand, de ‘Basket conga stand' en zeer degelijk en handig opklapbaar werkstuk is. Hij is individueel, wat wil zeggen dat elke conga een aparte stand heeft. Hij is op alle manieren verstelbaar en kan dus voor alle gebruik en voor elk type van conga dienen.

KLANK

 

Ik zei het al, door hun dikkere vellen skoort de professionele reeks iets hoger, qua klankkwaliteit. Maar dit verschil valt best mee. De Matador-klank is iets kleiner, iets minder rond dan die van zijn volwassen broers. De op het eerste gehoor storende boventonen, typisch voor álle LP- congas trouwens, geven de indruk dat ze minder warm en rond klinken, dan je van een houten conga zou verwachten. Het grote voordeel van die boventonen is echter dat zij de klank verder dragen in een live-situatie. Het geluid blijft gemakkelijker overeind in het geheel en maakt minder kans weg te zinken in het ongedefiniëerde moeras van middentonen dat ontstaat bij een minder goede PA of slechte zaalomstandigheden. Je moet hem eigenlijk vanop afstand beluisteren en ook bij opname in de studio verdwijnt het storende effect ervanvolledig. Het begrip "storend" is hier dus niet eens op z'n plaats, die boventonen zijn immers inherent aan een goede, typisch Cubaanse klank. Zij zorgen voor de noodzakelijke helderheid en gedefiniëerdheid en geven kracht aan de slaps en aan de evenzeer typisch Cubaanse ‘saus' – het geheel van ghost-strokes, als je wil.

 

BUDGET

 

Hier volgen de bruto adviesprijzen, inclusief BTW.
M950S (11"): 299 EUR
M952S (11-3/4"): 309 EUR
M954S (12-1/2"): 329 EUR

 

Probeer maar eens beter te vinden voor dat geld.

 

BESLUIT

 

Latin Percussion noemt deze Matador ‘een betaalbare gebruiksconga' voor de student en de semi-professioneel die op weg naar de top is. Die belofte maakt LP meer dan waar. Deze Matador Custom is iets minder stevig uitgevoerd dan de congas uit de professionele reeks, maar vooraleer er een merkbaar verschil qua klank en speelplezier optreedt, moet je al naar de Galaxy-reeks, en dan zit je aan meer dan het dubbele van de prijs.

Het enige waar je je als aankomend percussionist nog voor zou kunnen generen, als je in het bezit bent van deze conga's, is de look van de hoorn-vormige spanplaatjes. Misschien kun je jezelf er een matador door kunnen wanen, maar dat is kwestie van smaak natuurlijk.

Wanneer je een betaalbare variant van de conga zoekt,met de klank en de eigenschappen van een professioneel instrument, zit je hier beslist op het goede spoor, zeker wat het budget betreft. Een vergelijkbaar instrument binnen die prijsklasse zal je heel moeilijk vinden bij de concurrerende merken. Hou er rekening mee dat je de spanning van het vel niet te hoog laat oplopen, door de conga in de zon te laten staan bijvoorbeeld, want dan zouden de spanbouten wel eens uit het hout kunnen scheuren. Een val zullen ze probleemloos overleven, maar een tuimeling van een 1m20 hoog podium (een proef die de Galaxy met glans en glitter doorstaat) zit er waarschijnlijk niet in.

In alle geval een schitterende aankoop voor de beginner, amateur en semi-pro.