aanmelden
Peace DNA Drums
Drums & Percussion 24-09-2004
door: Joris Peeters

We gaan terug naar de tijd toen jouw MMM-drumtester (ondergetekende) zijn eerste stappen zette in het domein van het (niet-destructief) uitproberen van drums, cimbalen en dergelijke. Men schrijve oktober 2001, meer bepaald de test van de Peace basic drumset. Ik kreeg toen een absoluut beginners-setjevoorgeschoteld, van nauwelijks betere kwaliteit dan de percussie-instrumenten die je in een speelgoedwinkel aantrof, en uitermate laag geprijsd. Onze bezoeken aan de Frankfurt Messe hadden ons al geleerd dat Peace meer in zijn mars had dan enkel  instapmodellen, maar deze betere sets werden tot hiertoe niet aangeboden op de Benelux markt. Daar is nu verandering in gekomen, en de ontwikkeling van de Peace DNA lijn was hiertoe een heel goede aanleiding. Peace drumsets, snares en hardware worden gefabriceerd in Taiwan en voor de Benelux verdeeld vanuit Nederland.

We testen de DP-20 DNA-5 in Atomic Gun Metal Sparkle (20 slaat op de 20" basdrum, de 5 op 5-delig) met 20"x18" basdrum, 14"x15,5" snare, 10"x8" en 12"x9" toms, 14"x12" hangende floor en met als bijgeleverde hardware een snarestatief, hihat, boom- en rechte cimbaalstand en basdrumpedaal. De DP22-DNA5F heeft dezelfde samenstelling, maar dan met een 22" bassdrum. Je hebt ook nog de DP-22 DNA-5 set met, je raad het al, een 22"x18" basdrum, 12"x10" en 13"x11" toms, 16"x16" ("echte") floortom.


ALGEMEEN

Concept

 

DNA staat voor Dynamic Neuro Audiology, later een woordje meer uitleg hierover. Het gaat hem uiteraard over de klankeigenschappen, en men legt de nadruk op behoud van maximale ketelresonantie. Een drumstel met opvallende looks en met uitstekende klank, aan een betaalbare prijs is het oogmerk, en we zijn benieuwd of Peace DNA drums hieraan voldoen.

Vormgeving

 

DNABij deze set vind je een merkwaardige mix van "retro" en "techno" , al vind ik dat het laatste toch primeert. De "Sparkle"retro finishes zijn al een tijdje "in" bij de meeste bekende merken, en de uitvoering bij deze Peace DNA set is eveneens heel erg geslaagd. Anderzijds heb je dus de metalen onderdelen (spanranden, onafhankeleijke ophanging, spanklauwen en sporen van de basdrum, spanblokjes en zelfs de spanboutjes!) in zwarte uitvoering, wat het geheel een wat technische toets geeft. Ook het logo-embleem met een wat "spacy" ontwerp draagt bij tot de algemene "ruimtevaart-allure" van de set. De spanblokjes zijn klein en sober gehouden.

Kleurenpalet

 

Alle finishes zijn van dit Atomic Sparkle type en je hebt de ruime keuze uit 6 kleuren: Bullion Gold, Gun Metal (onze set), Indigo Blue, Nightshade, Aspen Green en Iceburn.

Afwerking

 

DNAVerrassing! Zoekend naar de naad van het laminaat op de buitenketel kwam ik tot de conclusie dat er simpelweg geen is! Men heeft het sparkle effect dus klaargekregen door een coating, daar waar men voor dergelijke effect meestal een laminaat op de ketel toepast. Die coating is overigens perfect egaal en superprofessioneel aangebracht, en lijkt op het eerste gezicht krasbestendig. De binnenkant van de houten ketels is mooi glad, de draagranden voelen dan weer ietsje ruwer aan maar zijn wel egaal. Alle metalen onderdelen zijn glad afgerond en braamloos. De mat-zwarte powder coating op de bovenvermelde onderdelen is zonder meer onberispelijk. Op de ketels zijn de spanblokjes aangebracht met dunne plastic beschermplaatjes. En oh ja, dit verklaart immers dat we hier met gelakte ketels te doen hebben! In ieder geval een eigenschap van duurdere drums, die laklaag.
We besluiten dat de afwerking van deze Peace DNA in elk geval vrij hoog scoort.

Imago

 

Wegens een tot nu toe gebrek aan interesse van de dealers werden Peace hoog-segment drums nog niet verdeeld in de Benelux. Aangezien het merk voornamelijk werd geassocieerd met budget-sets kan het wel even duren alvorens een wat steviger imago zal worden opgebouwd. Bij onze Noorderburen is Peace al aardig op weg en hebben reeds 3 bekende endorsers zich achter het merk geschaard : Paul Thissen, Ramon Rambeaux (Powerplay) en Jeremy Bonarriba (Intwine).


BOUW

Ketels

 

DNAAlle ketels bestaan uit 9 dunne maple (esdoorn) lagen. Peace spreekt van "micro-plies". Het gevolg is een dunne, maar stevige ketel die maximaal moet kunnen resoneren. Samen met de onafhankelijke tomophanging of Free Floating Crescent Rims resulteert dit in de "Dynamic-Neuro-Audiology" of "DNA" drums. De draagranden hebben zowel naar binnen als naar buiten toe een 45 graden helling, deze scherpte zal leiden tot een wat krachtiger klank van de trommels (zie onder). Door de geringe keteldikte (zo'n 7 mm), vallen de toms vrij licht uit qua gewicht. De toms tellen 2 x 6 spanblokjes, de floor en basdrum 2x 8. De snare heeft 8 doorlopende spanblokken. Alle ketels zijn voorzien van 1 luchtgat.
De onafhankelijke ophanging van de toms werkt via de de spanvijzen. Bij een eerste montage moet je de brackets op de rim nog aanbrengen via 3 bout-moer verbindingen, wat enig knutselwerk vereist.
De basdrumklauwen konden eveneens plastic beschermstrips gebruiken ter bescherming van de lak van de houten spanranden. De spanvijzen voor de basdrum zijn van het gewone type (geen vleugelbouten). Ik vind dit altijd een voordeel, losstemmen bij in- en uitpakken is dus niet aan de orde.

Spanranden

 

Zijn van het geperste type en onberispelijk van vorm. De spanranden van de basdrum zijn van hout, altijd een kenmerk van duurdere-prijsklasse-drums.

Snare

 

Door het ontbreken van de onafhankelijke ophanging is de snare nog lichter dan de toms.
Het snaren systeem, zijdelings bedienbaar, en met plastic strip voor de snarenmat is zeer eenvoudig en functioneel.

Hardware

 

DNADe statieven zijn  double-braced en van medium-gewicht uitvoering, zeg maar. Geen topkwaliteit, maar voldoende degelijk. De cimbaaltilter en boom-arm werken in trappen. Alles schuift vloeiend in elkaar.
De hihat statief heeft spanningsregeling maar geen draaiend potengeheel. Het bovenste buis-segment is wat aan de dunne kant, al blijkt het geheel voldoende stabiel. Ook e tomhouders met bolgewricht zijn  degelijk. Enkel de multiklem voor de hangende floortom is wat voor verbetering vatbaar. Let goed op met de vergrendeling van de vleugelbout, zodat je het geheel voldoende bedrijfszekerheid biedt. Positief is dat je een extra voorziening voor een houder (naast deze voor de floortom) hebt, bv. voor een extra cimbaalstand.
De basdrumsporen zijn vrij dun en van het klassieke type: uitschuifbaar (te vergrendelen met vleugelmoer), spike/rubber voetjes en trap-instelbaar in helling. Deze laatste instelling heeft nogal wat trappen, zodat je telkens goed moet checken of beide zijden met dezelfde helling zijn ingesteld.
De basdrumpedaal met bodemplaat en ketting is degelijk en heeft de nodige instellingen, al is de hoek-instelling van de klopper, met zijn 3 posities, wat beperkt. De handige, zijdelingse vergrendeling met vleugelbout is altijd een pluspunt.


BESPEELBAARHEID

Afstelling

 

De bolgewrichten van de toms zorgen ervoor dat ze uitstekend positioneerbaar zijn. Memorylocks zijn voorzien voor de toms en hihat, ruim voldoende dus. De snare strainer is vloeiend in gebruik, en spannings te regelen in de "aan-" stand. Enkel de reeds vermelde multiklem mocht iets handiger in gebruik zijn. Ondanks de powder-coating laag op de spanvijzen, draaien deze vloeiend in de spanblokjes.

Respons

 

Mede door de eerder kleine maten is de respons van elke trommel zeer goed. De snaren respons is eveneens meer dan behoorlijk, zelfs bij aanslagen naar de rand van het vel toe.


KLANK

Snare

 

De eveneens maple snare is qua klank van een goede middenklasse. Bij hoge slagvelspanning komt hij volgens mij het best tot zijn recht. Je krijgt een mooie "crack", met nogal wat hoge harmonischen, die snel te vermijden zijn door toepassing van een lichte demping ("muffling"). Enkel bij hoog volume (harde aanslag) blijkt het geluid wat te "smoren". Een beter vel, bv. Remo Ambassador kan zeker verbetering brengen (hebben we ook uitgeprobeerd).

Toms

 

De toms scoren uitstekend op klankgebied. De keywords hier zijn ‘helder en krachtig'. Demping is overbodig, de klank is mooi zuiver en rond. Het "DNA" principe lukt duidelijk. Mede door de onafhankelijke ophanging is de resonantie optimaal, met voldoende sustain. Dit alles geldt met de voorhanden zijnde Peace vellen. Ook met Remo Ambasadors geeft dit uiteraard een prima reslutaat, echter zonder noemenswaardige verbetering.

Basdrum

 

Een 20" heeft niet echt de power en het laag van een 22" basdrum, al scoort dit exemplaar vrij behoorlijk. Het gebruik van een beter-kawaliteits vel zoals een powerstroke is hier zeker aan de orde. De gemonteerde vellen geven de basdrum een iets te "flodderig" geluid. Een weinig inwendige demping draagt hier wel degelijk bij tot een steviger geluid. Toch wel een prima basdrum.

Homogeniteit

 

Niets valt echt "uit de toon", en vooral de 3 toms vormen een mooi homogeen klankgeheel.

Polyvalentie

 

Onze geteste set wordt tegenwoordig een "fusion" set genoemd, terwijl de 22" basdrum-uitvoering (DP-22 DNA-5) meer een pop-rock drumstel is. Meer uitgesproken genres zoals jazz en heavy-metal blijven dus een beetje in de kou staan. Een uitgebreider gamma in maten voor DNA drums zou dus zeker wenselijk zijn voor de toekomst.


BUDGET

895,00 Euro adviesprijs


BESLUIT

Na aftrek van je dealer korting kom je tot een meer dan aantrekkelijke prijs, en dit voor een maple drumstel met redelijk goede bouw, uitstekend afgewerkt en met prima klank. De opvallende Atomic Sparkle Lacquer Finish is, zeker voor de liefhebbers, een extra bonus.


specs

 

DP-20 DNA-5
20" x 18" basdrum
14" x 15,5" snare
10" x 8" en 12" x 9" toms
14" x 12" hangende floor
Hardware: snarestatief, hi-hat, boom- en rechte cimbaalstand en basdrumpedaal.
Kleur: Atomic Gun Metal Sparkle