aanmelden
Korg Taktile-25 & Taktile-49
Keyboard Instruments 27-08-2014
door:

USB CONTROLLER KEYBOARD

 

De Korg Taktile is verkrijgbaar in twee versies: met 25 en met 49 toetsen. Hij is de nieuwste telg in de familie van de MIDI-controllers van Korg. We kenden al de Nano en de Micro die werken met pads en controls. Deze keer gaat het om een echt klavier met “normale” afmetingen. Laten we eraan beginnen!

 

 

BOUW

 


De eerste grote verrassing is dat het klavier niet alleen grote toetsen heeft, maar ook dat het goed gemaakt is. Geloof me, ik heb al zogenaamd professionele synths onder vingers gehad waarvan het klavier nog niet in de buurt kwam van dit. Boven het klavier zien we een allerhande knoppen en controletoetsen. Hier zien we trouwens het eerste grote verschil tussen de 25 en de 49: het ontbreken van de laatste acht encoders boven de faders. Deze zijn te vergelijken met de NanoKontrol, voor zij die deze kennen. Het tweede grote verschil is het aantal pads: acht voor de 25, twee keer acht voor de 49. Hier laten ze dan weer duidelijk zien dat ze familie zijn van de NanoPad. Tussen de pads en de bedieningsknoppen zit een touchpad. En ja, hiermee wordt dan weer verwezen naar de producten van de Kaoss-familie, vooral de Kaoss Pad 2 (enkel het uiterlijk, niet het geluid). Verder zien we nog wieltjes voor de pitch en modulatie, een (zeer, zéér) klein scherm en enkele functietoetsen.
De aansluitingen zitten aan de rechterkant: twee keer MIDI, een USB-poort en twee aansluitingen voor een pedaal (continue en schakelaar met automatische polariteit). Valt het je op dat er geen on/off-switch en zelfs geen voedingsaansluiting is? De voeding van de Taktile gebeurt integraal via de USB-kabel die wordt meegeleverd. Als je het klavier los van de computer wilt gebruiken, kan dat. De nodige MIDI-aansluitingen zijn aanwezig, alleen zal je je een externe voeding met USB-aansluiting moeten aanschaffen.
Een kleine opmerking: ook al komen het toetsenbord, de sliders, de pads en de encoders zeer degelijk over, de controls zijn eerder fragiel. Ik heb hier ook een NanoKontrol van de eerste generatie staan en de knoppen lijken me toch wat steviger. Maar, het kan een indruk zijn. Dat zullen we tijdens het gebruik wel merken.
De Korg Taktile wordt geleverd met een kleine handleiding en that’s it! Geen CD-ROM. Je zal online op zoek moeten naar de drivers en software. Korg biedt via een registratiecode wel een mooi aanbod aan gratis software: M1-Le, EZdrummer Lite, Lounge Lizard Session, Reason LE, enzovoort). Als je dus nog niets bruikbaars op je computer hebt staan, geen zorgen! Je hoeft zelfs niet over een internetverbinding te beschikken. Sluit het apparaat gewoon aan op de computer en het installeert alle nodigde drivers. Onberispelijk!

 

 

  
 

MOGELIJKHEDEN


Je raadt het al: de Taktile is een machine die meerdere functies kan vervullen. Kijk maar naar het klavier (met arpeggiator), de dynamische pads en een groot aantal parameters die in realtime te beïnvloeden zijn via de schuifregelaars en encoders. En laten we ook het centrale touchpad niet vergeten.
Wat wel jammer is, is dat het klavier wel dynamisch is, maar dat het geen aftertouchfunctie heeft. Bij grote pianokeyboards kan ik daar nog inkomen, maar in dit geval beperkt dat wel de mogelijkheden om er een echt goed soloklavier van de te maken. Ik weet niet wat dit aan de prijs zou hebben gedaan, maar ik vind het toch jammer.
Nog een detail: als je de Taktile met meerdere applicaties tegelijk wil gebruiken, moet je om de Korg-website op zoek naar de juiste USB-MIDI driver.

 


  

RESPONS EN KLANK

 


Ik zie je je wenkbrauwen al fronsen en denken “Zit hij aan de pastis, of zo? Een stil klavier en hij begint over de sound…” Akkoord, de Taktile heeft geen audio-uitgang, maar laten we niet vergeten dat er ook een Taktile Triton versie bestaat. Het verschil is duidelijk: Korg heeft 512 geluiden van de Triton geïntegreerd. Dit moeten we meteen nuanceren: neen, Korg heeft niet alle programmeermogelijkheden erin gestopt. Het gaat om 512 presets die je kan gebruiken, maar niet aanpassen en het is niet mogelijk om er meerdere tegelijk te gebruiken, monophonic dus. Maar hey, laten we niet té kieskeurig zijn. De keuze is aan jou: ofwel de Taktile Triton, ofwel de Taktile.
Ten tweede, zoals ik in het begin al schreef, wordt de Taktile geleverd met… niets! Maar, je krijgt de mogelijkheid om online heel wat te downloaden. Ik kan haast niet wachten om de M1-Le te downloaden om te testen. Dit is namelijk het soort synth dat je nergens anders zal vinden dan bij Korg. Ook voor een stuk uit nostalgie. In 1988, wanneer de jongsten onder jullie er misschien nog niet waren, stond ik apetrots met mijn Korg M1 op zowat alle podia ter wereld. Nu ja, de podia in België dan toch. In die tijd was dat echt het ultieme! Hoe zijn deze sounds geëvolueerd? Wel, het is zoals met een goede wijn. Ze hebben een zekere vintage charme. De programmeurs uit die tijd waren echt straf. Met nauwelijke 4 MB geheugen konden ze toch kwalitatieve geluiden produceren. Dat is eigenlijk een echte prestatie.
De beperkingen van de LE versie (32 stemmen tegen 256 in de volledige versie) doen me naar mijn portefeuille grijpen om de volledige versie te kopen. Goed gedaan, Korg!

 

Budget & Conclusie

 


Nu we onze portemonnee toch vast hebben, laten we het eens over de prijs hebben: de 49 koop je voor €380, de 25 voor €260 (prijzen incl. BTW). Ze zijn dus nauwelijks duurder dan de Kaossilator 2, maar zonder de geluiden en mét het equivalent van een NanoKontrol, een NanoPad en natuurlijk een klavier. Een uiterst krappe prijs, dus. En volledig gerechtvaardigd. Dit is een zeer draagbaar en bruikbaar USB MIDI-keyboard.