aanmelden
Tascam VL-S5
monitor
Recording & Producing 20-01-2016
Gepubliceerd in Pro Sound & Light 322, februari 2016
door: Roger Roland

Roger Roland

 

Voor velen onder ons staat de naam Tascam gelijk aan opnameapparatuur. Het is inderdaad een feit dat dit Japanse merk veel recorders in zijn gamma heeft, van hele kleine tot zeer grote. Eerst analoog, daarna de Portastudio. Dat was het begin van de betaalbare recorders die voor muzikanten bedoeld waren. Vandaag gaan we het echter over iets anders hebben: een nieuwe set monitors.

 

Presentatie

Dit nieuwe model vervangt de VL-X5 die in vele homestudio's voor heel wat plezier heeft gezorgd. Het is duidelijk de bedoeling van Tascam geweest om zo performant mogelijk speakers te produceren. De doelgroep is ook duidelijk: de eigenaar van een homestudio die op zoek is de juiste speaker zonder dat hij daar een fortuin voor moet neertellen.

 

Beschrijving

De afmetingen zijn eerder klein: 17,6 x 25,5 x 20 cm. Het gewicht is 5,4 kg. De afwerking is perfect en het geheel straalt een zekere degelijkheid uit. We hebben te maken met een tweewegspeaker. Hij is voorzien van een soft dome tweeter in zijde van 1 inch en een woofer van 5,25 inch in kevlar. De tweeter wordt niet beschermd door een grill. Het is dus zaak om nieuwsgierige kindervingertjes uit de buurt te houden. Er is wellicht geen enkele studie naar gevoerd, maar iedereen wéét gewoon dat kinderen gevoelige tweeters met hun vingers willen indrukken. Het cabinet is helemaal zwart, afgezien van het doek voor de woofer. Dat is grijs. Een zeer helder grijs, eerder tegen het wit aan. Een groene led rechts boven de woofer is het enige kleuraccent in het geheel. De look is dus eerder sober, maar dat stelt sommige gebruikers ongetwijfeld gerust. Aan de achterzijde vinden we bovenaan een opening en twee symmetrische ingangen: jack en XLR. Verder een volumeknop en een on/off-switch.

 

Gebruik

Er is een kleine handleiding aanwezig, maar het is echt niet moeilijk om deze monitors aan te sluiten. De bijgeleverde snoeren meten 1,5 meter (een beetje kort naar mijn smaak). Sluit ze aan en je bent vertrokken. Zoals we net al aanhaalden, gaat het om een tweewegmonitor met een ingebouwde versterking. De bassen worden aangedreven door een versterker van 40W, het hoog komt uit een versterker van 30W. Het volume is meer dan voldoende, daar hoef je je echt geen zorgen over te maken.

 

Geluidskwaliteit

De frequentieresponscurve gaat van 60 Hz tot 22 kHz. Gezien de grootte van de speakers is dit een heel mooi resultaat. Ik was meteen verrast door het geluid. Het klinkt in de verste verte niet nasaal. Toen heb ik geprobeerd om een mix te maken met drums, bas, gitaar en zang. Dat is niet eenvoudig, zeker niet in het laag. Met zo’n kleine speaker hoor je daar doorgaans niet zoveel van. Ik ben enkele uren bezig geweest om te finetunen. Daarna ben ik overgeschakeld naar de grotere speakers in mijn studio. Dat was een interessante test. De mix die ik gemaakt had, bleek helemaal niet onevenwichtig te zijn. Het is dus heel goed mogelijk om een mooie mix te maken op deze speakers.

Monitors zijn trouwens niet ontworpen om een mooi geluid voort te brengen. Ze dienen om een goede en correcte mix te kunnen maken. Een klein minpuntje: in het laag zit alles een beetje op hetzelfde niveau. Maar, laten we niet té kieskeuring zijn. Dit is niet onoverkomelijk in deze prijsklasse. Daar staat trouwens tegenover dat de kwaliteit ontegensprekelijk aanwezig is en dat het erg makkelijk is om een stem te mixen. Het is ook perfect mogelijk om te editen met behulp van deze VL-S5 monitors. Er volgt trouwens nog een mooie verrassing: de prijs.

 

Budget

Een setje van deze monitors van Tascam kost PRIJS HIER

Je bent het vast met me eens dat dat niet duur is. Het kleine minpuntje dat we hierboven aanhaalden, kunnen we dus al meteen relativeren. De vraagprijs is meer dan redelijk, zeker omdat je weet dat je met Tascam een zekere kwaliteit in huis haalt.

 

Besluit

Als je op zoek bent naar betaalbare monitors voor je homestudio en je wil toch degelijke apparatuur, dan zijn deze speakers iets voor jou.

 

PRO

algemene kwaliteit

mogelijkheden

prijs

 

CONTRA

onbeschermde tweeter

voedingskabels van 1,50 m

           

www.tascam.com