aanmelden
AKG C7
Microphone
Live Sound & PA 19-01-2017
AKG als merk voorstellen, zou een wel zeer overbodige actie zijn. Wie nog nooit een AKG microfoon uit het professionele gamma in handen heeft gehad, zag in het verleden ongetwijfeld wel al eens een hoofdtelefoontje van het merk passeren. De laatste jaren is de ‘consumer-markt’ op dat vlak immers ook enorm uitgebreid. Dat zie je de dag van vandaag bij veel ‘deftige’ merken. Naast het professionele aspect, concentreert men zich vaker en vaker ook op zeer betaalbare producten die van een sterke merknaam worden voorzien. Dat is misschien wel een van de gevolgen van de Chinese samenwerkingen. Voor alle duidelijkheid: AKG is nog steeds trots op het ‘designed en engineered in Austria-verhaal’. Al worden de producten tegenwoordig grotendeels in China gefabriceerd. Wat ook perfect logisch is… AKG is trouwens al jarenlang ‘lid’ van de Harman-groep, waar toch wel enkele enorme kanjers van merken deel van uitmaken. Een mooie basis dus…
door: Hans & Ludo Lauwens

D7, C7?

Vrij recent nog, kregen we een zeer knappe microfoon van AKG toegestuurd. De D7, een topklasse dynamische microfoon voor vocaal werk. Een bondige samenvatting van onze bevindingen, verscheen reeds in editie 328 van Pro Sound & Light. De D7 bleek niet alleen zijn looks en zijn bouwkwaliteit mee te hebben. Hij klonk ook fantastisch goed! Op de website van de fabrikant konden we onder andere lezen dat AKG met de D7 een soort combinatie trachtte neer te zetten tussen het krachtige doorzettingsvermogen van een goede dynamische microfoon en de ragfijne hoog-weergave van een condensatormicrofoon. Die hoog-weergave realiseert AKG door gebruik te maken van ‘varimotion dubbele-membraantechnologie’. In de praktijk moesten we toegeven dat vooral de klaarheid van de stem zeer sterk scoorde. Klankmatig konden we de D7 op dat vlak dus echt wel vergelijken met een degelijke condensatormicrofoon.

Naast de D7, bracht AKG echter ook een échte condensatormicrofoon voor live-gebruik op de markt. Logischerwijze werd deze de C7 gedoopt. We waren natuurlijk erg benieuwd hoe de nieuwkomer zou klinken. Aangezien er met de dynamische microfoon reeds een ‘condensator-achtig klankbeeld’ werd neergezet, was het toch een beetje moeilijk om te geloven dat de C7 nog fijner zou klinken of nog opmerkelijk meer voordelen zou bieden. Daarom hebben we voor de test de D7 er ook nog een keer bij gevraagd, kwestie van een eerlijke en realistische vergelijking te kunnen maken.

 

Wat valt er op?

De resultaten zijn verrassend! Daar waar de D7 heel goed scoort, gaat de C7 effectief nog een stapje verder. Je hoort echt letterlijk ieder detail in de stem. De hoog-weergave is bijzonder mooi! Het totaalbeeld geeft een uiterst professionele indruk. We spreken meestal over het detail in de stem, de hoog-weergave, maar hier dient ook wel gezegd dat het volledige klankbeeld heel erg goed zit. Wanneer je praat/zingt met de microfoon quasi in je mond (jammer genoeg is dat een vrij hedendaagse microfoonhantering…), krijg je geen ‘laagwolk’ of geen gerommel in het laag. De C7 weet goed met het proximiteitseffect om te springen, alles blijft rustig uitgewogen aanwezig. Heel opvallend ook is de ongezien hoge gain before feedback. Je kan de microfoon degelijk uitsturen, met een neutrale toonregeling op de mixer, zonder ook maar enige manipulatie, en nog blijft het mogelijk om de microfoonkop quasi in de speaker te duwen. Dat is misschien net te extreem gesteld, maar ik schrok er toch van hoe lang het duurde voor het gefluit begon op te bouwen. De C7 lijkt op dat vlak trouwens nog net iets meer aan te kunnen dan de dynamische versie, wat toch enigszins verrassend is voor een condensatormicrofoon. Beide microfoons zijn exemplaren waar je als technieker weinig werk mee hebt. Al moet je wel je hoofd, en dan vooral je oren, er bij houden. Het mag dan misschien lang duren voor er een piepje verschijnt, wanneer er feedback optreedt, is die plots wel zeer vastberaden aanwezig… Weinig last dus van een opbouwend rondzingende microfoon, het is ineens ‘boenk er op’, zoals we dat in Vlaanderen zeggen. Ach ja, als je iets doet, kan je het maar beter meteen goed doen.

 

Robuust

De opbouw van de behuizing van de C7 is identiek aan die van de D7. Een solide en mooi ogende microfoon met een uiterst professioneel karakter. Heel uitnodigend! De robuustheid lijkt trouwens redelijk goed bewezen… De D7 heeft duidelijk tussen onze eerdere test en nu reeds meerdere keren onzacht kennis gemaakt met de grond. De kop oogt alsof hij na een weekend zonder slaap op maandagochtend de draad wil oppikken. Met andere woorden: gedeukt. Maar wel zonder enige verdere invloed op de constructie en de klank. Er zijn door dat stukje ruwe leven nergens ‘rammeltjes’ ontstaan, niets is losgekomen, alles ziet en hoort er nog uit zoals bij onze originele test. Nog een opvallend kenmerk van de C7, misschien enigszins gelinkt aan de robuustheid en de keuze voor kwalitatieve componenten, is dat hij nog minder aanrakingsgeluiden doorgeeft dan de D7. Het is een uiterst stille jongen! Ideaal om te gebruiken ‘van uit de hand’.

 

Welk budget moeten we voorzien?

De officiële prijs van een C7 is € 279,-. Heel goedkoop kan je dat niet noemen, maar kwaliteit draagt nu eenmaal een prijs. Je moet de C7 niet vergelijken met een dynamische microfoon en al evenmin met een budget electret-condensator. We spelen hier echt wel op een heel mooi studio-niveau, met een zeer knap product en in vergelijking tot andere condensatormicrofoons van enig allure is het dus echt wel een koopje. De C7 wordt niet voor niets een ‘reference’ microfoon genoemd. En dan is de prijs meer dan gerechtvaardigd!