aanmelden
JBL Eon One Pro review
Portable PA
Live Sound & PA 16-10-2017
We hebben de ‘gewone’ Eon One reeds aan de tand gevoeld. Laten we eens uitzoeken wat voor moois de PRO versie ons kan bieden…
door: Hans Lauwens

Ik moet eerlijk zeggen dat ik aanvankelijk een beetje twijfelde of we wel een test zouden organiseren met de Eon One Pro. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat een PRO versie of een MK2 versie van een bepaald product op het wijzigen van een jack connector naar een XLR exemplaar na, niet veel nieuws bevat. Maar een merk als JBL werkt gelukkig anders. Bij hen betekent een PRO versie duidelijk een product dat tal van nieuwe of bijkomende features bevat en dat zonder de minste twijfel een plekje in dit magazine verdient.



Concept
Conceptueel is er niet veel veranderd hoor. Als je de Eone One Pro zou zien opgesteld naast de Eon One, zie je dat het design een beetje werd herwerkt, maar heb je ook meteen door dat beide systemen fel met elkaar verwant zijn. Wat is er dan precies gewijzigd?
De belangrijkste toevoeging is allicht de ingebouwde herlaadbare lithium ion batterij. Wat een zaligheid! De PRO versie kan je dus letterlijk overal gebruiken waar je maar wil. JBL geeft op dat een volledig opgeladen batterij voor minstens zes uur gebruiksgenot kan zorgen. In combinatie met het behouden gebruiksgemak en het compacte design van het systeem, biedt dit natuurlijk enorm veel voordelen en mogelijkheden.
Over compact gesproken: JBL is een beetje aan het ‘downsizen’ geslagen, iets wat we wel vaker zien. Een nog compacter en zelfs iets lichter product met hetzelfde vermogen. Er werd bijvoorbeeld gekozen voor een 8” woofer in de submodule in plaats van de 10”-er in de Eon One, zonder daarbij op het eerste gehoor aan prestaties in te leveren. Het design is nog net iets slanker geworden. Verder werd de ingebouwde mixer stevig uitgebreid en werden er nog enkele toffe features toegevoegd.

 

Doelgroep en toepassing

Op zich zal de doelgroep van de Eon One Pro grotendeels dezelfde zijn als die van de Eon One, maar de toevoeging van de batterij opent uiteraard wel heel wat extra deuren. Het Eon systeem blijft een uiterst compact geheel dat de ondertitel ‘all-in-one’ zeer waardig is, en is bedoeld om muzikaliteit en sfeer te brengen op de kleinere locaties. Het spreekt voor zich dat je geen reuzepubliek kan bespelen wanneer je je volledige PA-set met de fiets kan vervoeren en met één hand binnen draagt, maar het hoeft niet altijd groot, groter, grootst te zijn uiteraard. Kwaliteit is wat telt.

 

Bouw

Zoals gezegd werd de Eon One Pro een beetje ‘afgeslankt’ ten opzichte van de Eon One. Over smaken kan je natuurlijk discussiëren, maar ik denk dat het design algemeen wel heel aangenaam overkomt. Door de ‘tussenpaaltjes’ en de topmodule te versmallen, is het geheel zeer handig en goed hanteerbaar. De enige vraag die ik me stel is of er nog wel voldoende fysieke stevigheid rest om het ‘roadproof’ karakter te behouden. In alle normale omstandigheden zou dat geen argument mogen zijn, maar heel soms durft het wel eens voorvallen dat mensen te diep in het glas kijken en daardoor minder alledaagse handelingen gaan stellen.

Bediening
De bediening van de ingebouwde mixer is nog steeds zeer intuïtief. JBL stelt ons wel wat meer kanalen ter beschikking. Er zijn nu 4 ingangskanalen met combi jack/XLR aansluiting, 2 Hi-Z inputs, mini jack, RCA, bluetooth, USB… Nog steeds met ingebouwde reverb en eq per kanaal, nu ook met inschakelbare fantoomvoeding op 2 inputs en met een XLR pass thru aansluiting om door te lussen naar een bijkomend systeem. Echt wel vrij compleet dus, maar nog steeds zeer overzichtelijk. Nieuw in het design is het ‘klepje’ (handvat) dat nu ook dienst kan doen als tabletstand (best wel handig in combinatie met de usb-poort waarmee je je apparaten kan opladen) en de bevestigingsmogelijkheid voor enkele accessoires ‘on top’. Zo kan je bijvoorbeeld bovenop je zuiltje een kleine camera installeren, of een lichtmodule.

 

Klank

De klank is erg vergelijkbaar met die van de Eon One. Een typische JBL sound. Zeer gedetailleerd, zuiver, met voldoende fundament. Verwacht geen overvloed aan dreunende bassen, we moeten immers realistisch blijven en beseffen dat een 8” woofer geen wonderen kan verrichten. Reken wel op een zeer mooie uitgewogen klank. Heel muzikaal, zacht maar toch stevig, professioneel. Een tikkeltje agressie soms in het hoog, maar nooit storend. ‘Agressie’ heeft hier trouwens alles behalve een negatieve bijklank hoor. Misschien moet ik het eerder ‘directheid’ noemen. De limiter beschermt het systeem zoals het hoort en heeft een zachte en niet-abrupte werking.

 

Budget

De Eon One Pro haal je in huis voor € 1499,-. Dat is 500 euro meer dan wat je betaalt voor een gewone EON ONE. Behoorlijk strak geprijsd dus, als je ziet wat je voor dat bedrag allemaal krijgt.

 

Besluit

Onze bevindingen van de Eon One vorig jaar waren overwegend positief. Wanneer je daar een herlaadbare batterij en enkele leuke features aan toevoegt, terwijl je de prijs mooi binnen de perken houdt, kunnen we enkel besluiten dat de Eon One Pro een zeer interessant product blijkt te zijn, waar een heel ruime gebruikersgroep heel veel plezier aan zal beleven.

+

Handig

Flexibel

Goed uitgerust

Waar voor je geld

-
Topmodule en afstandshouders zijn wat fragiel

https://www.jblpro.com/Microsite-eonone-pro/