aanmelden
Cerwin Vega CVE Series
powered speakers & sub
Live Sound & PA 13-10-2017
Cerwin Vega is een Amerikaans merk met een rijke ervaring in het ontwikkelen van live sound producten. We komen de merknaam in de lage landen niet zo gek veel tegen, en eigenlijk is dat best een beetje zonde. De ervaringen die we reeds met CV mochten opdoen, zijn immers overwegend positief. We testen de gloednieuwe CVE Series CVE-12 powered speakers en de CVE-18s powered sub.
door: Hans Lauwens

Cerwin Vega klinkt doorgaans typisch Amerikaans. Sinds de line array overal ingeburgerd is, zijn we een iets andere referentieklank gewoon, maar vroeger was die typisch Amerikaanse sound toch een beetje het voorbeeld van hoe iets moest klinken. We kregen twee CVE-12 powered speakers (€ 399,-) en een CVE-18s powered sub (€ 699,-) in huis en waren vooral benieuwd hoe Cerwin Vega de ‘huidige sound’ benadert, aan de hand van de ingebouwde DSP-gestuurde versterkermodules. We zijn alleszins vereerd, want dit is de eerste Europese review van deze kakelverse serie!

 

Concept

Met de CVE serie wil Cerwin Vega een aantal simpele en betaalbare kasten op de markt zetten, die toch goed presteren. Je kan je natuurlijk afvragen welke fabrikant dat niet wil, maar de praktijk toont aan dat het toch niet zo evident blijkt te zijn…
De serie bestaat uit drie tweewegontwerpen en een sub. Voor de topkasten hebben we de keuze uit een 10”, een 12” en een 15” geladen exemplaar. De sub werd voorzien van een 18” woofer. Wij kregen voor de test één sub en twee 12”-ers ter beschikking.
Alle kasten bevatten een 1000W klasse D versterkermodule. CV heeft gekozen voor een concept dat voor iedereen bereikbaar is. Dat wil zeggen dat ingewikkelde features en rijen knopjes ontbreken. In die context werd er bijvoorbeeld bewust gekozen om geen display in te bouwen. Op zich misschien een beetje raar, maar volgens CV een keuze die er enerzijds voor zorgt dat er niet te veel overbodige informatie ontstaat, en anderzijds de prijs serieus kan drukken. Gebruikers verwachten de dag van vandaag kwaliteitsvolle displays, en dat kost een hele duit.
Verder blijft de CVE serie uiteraard conceptueel ‘gewoon’ een actieve speakerserie. Wel eentje waar de ontwerpers gewerkt hebben met oog voor detail en mobiliteit. Ook flexibiliteit is een kernwoord voor Cerwin Vega. Zo werden bijvoorbeeld niet enkel de topkastjes voorzien van bluetooth functionaliteit, maar ook in de subwoofer werd een bluetooth module verbouwd. Volgens mij is dat momenteel de enige of een van de weinige subs die hier gebruik van maken. Het maakt de subwoofer flexibel inzetbaar. Stel dat je ergens een paar topjes hebt staan uit de ‘goeie oude tijd’ en je zoekt wat extra fundament, terwijl je graag een muziekje wil afspelen van op je telefoon, dan kan je met de CVE-18s dus weg. Hij beschikt immers over outputs die je signaal ‘droog’ doorgeven, dus fullrange, of je kan dat ook op 100 Hz gefilterd doen (HPF).

 

Doelgroep en toepassing

Uit de DSP keuzemogelijkheden kan je een beetje afleiden voor welke doelgroep de CVE serie werd ontwikkeld: live sound, club/dj, monitor, voice… Heel ruimdenkende kasten dus! Het eenvoudige karakter maakt de speakers bereikbaar voor een breed publiek. Je hoeft immers echt niet veel kennis te hebben om er mee te werken. De CVE serie kan je makkelijk weghangen in culturele centra, polyvalente zaaltjes etc., maar omdat de kasten zo makkelijk hanteerbaar zijn, mogen we zeker het mobiele karakter niet uit het oog verliezen.

 

Bouw

Het oog wil ook wat, zegt men vaak. En ik denk wel dat het CV designteam in Amerika dat heeft begrepen. De speakers werden onopvallend en klassiek gehouden, maar bevatten door de inspringende kunststofbehuizing toch een hele leuke moderne en unieke touch. Niet onknap! Wanneer we het bedieningspaneel bekijken, valt het op dat alles erg simpel en overzichtelijk werd gehouden. Niet te veel toeters en bellen, maar wel een DSP die ook een leek kan instellen zonder enige kennis van zaken. Twee inputs en mix outputs, de nodige volumeregelaars, de DSP keuzeknop en een knopje om de bluetoothmodule te ‘pairen’ met je telefoon of tablet. Heel eenvoudig dus. De bluetooth functie werkt trouwens naar behoren. Het verbinden verloopt vrij snel en het kwaliteitsverlies is gering. Wat me eveneens positief verrast, zijn de vele zachte handgrepen die op de topkasten werden voorzien. Dat in combinatie met de rubber onderdelen rond de pootjes (om bijvoorbeeld een CVE-12 als monitor te leggen) maakt dat je ziet dat CV de nodige aandacht besteedt aan handige details. Een pluim trouwens ook voor het aangename gewicht en de goede hanteerbaarheid. Alleen op de subwoofer zou ik het wel appreciëren mochten er een paar wieltjes worden op gemonteerd.  

 

Klank

De hamvraag: klinkt het een beetje? En daar is verrassend genoeg een zeer snel antwoord op te geven. Ja! Misschien wat verduidelijken? Wel, het is eigenlijk al van bij de eerste tonen duidelijk dat het geheel aangenaam en enorm gedetailleerd klinkt. De CVE-12 geeft vooral de stemmen heel zuiver weer. Zowel op lage volumes alsook wanneer je de knopjes volledig naar rechts draait. En wanneer je dat laatste doet, mag je trouwens rekenen op opvallend puike prestaties. Het gaat er dan zeker niet alleen over dat het luid gaat, maar ook dat de klank perfect zuiver blijft, dat alles mooi uitgewogen blijft en dat het hoog eigenlijk nooit echt te agressief gaat overkomen. Dat tikkeltje agressie is iets wat we bij een typisch Amerikaanse sound vaker horen, en ik ga niet beweren dat er hier niets van aan is, maar het blijft toch echt wel binnen de perken.
Een volgend verrassend aangenaam punt is de ingebouwde DSP. Cerwin Vega koos voor een simpele oplossing met presets. Ik vind zoiets redelijk risicovol, want als je de gebruiker niet de kans geeft om de parameters naar eigen smaak aan te passen, dan moet je ingebouwde DSP wel erg goed zijn. En ik moet toegeven dat de presets fantastisch werken. We kunnen switchen tussen live sound en club/dj, of er voor kiezen de eq aan te passen aan het gebruik van de kastjes als monitor of specifiek voor stemweergave. Er is ook een mix/flat selectie beschikbaar. Iedere preset heeft zijn specifieke eigenschappen en je hoort ook echt wat er telkens precies verandert. Als je de club-stand selecteert, word je getrakteerd op een boost in het laag, die de druk merkbaar verhoogt en die zorgt voor knappe prestaties voor een dergelijk compact ontwerp.

De CVE-18s kan ook wel voor wat buikgevoel zorgen. Hij kan erg luid en zorgt voor een perfect fundament ter ondersteuning van de topjes. Uiteraard is de DSP-keuze hier minder uitgebreid, maar in de club stand voel je ook hier dat er stevig wordt gedreund. De sub heeft wel wat uitsturing nodig, heb ik gemerkt. En hij weet ook wel goed met de vermogens om te gaan. Alleen de diepere frequenties laat hij soms een beetje aan zich voorbij gaan. Niet voldoende om er een punt van te maken, want zoals gezegd is het buikgevoel zeer goed aanwezig, en dat is uiteindelijk wat een sub imposant laat overkomen. Het moet gezegd: sub en topjes samen vormen een setje dat klankmatig puik presteert. En ik vind het zelfs op lage volumes aangenaam genoeg klinken om er de huiskamer mee op te vrolijken…

 

Budget

Voor een CVE-12 betaal je 399 euro, btw inclusief. De CVE-18s rolt (nu ja…) over de toonbank voor 699 euro. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de prijs een pak hoger had ingeschat, dus dat is zonder twijfel een zeer aantrekkelijk pluspunt. Voor een kleine 1500 euro heb je dus een set in handen die niet enkel handzaam is, maar ook sterk presteert.

 

Besluit

Ik denk dat we overduidelijk kunnen besluiten dat Cerwin Vega met de CVE serie een aantal erg interessant geprijsde producten op de markt heeft gezet. Bijkomstig klinken de kasten goed en zijn ze stevig gebouwd en handig in gebruik. Opmerkingen zijn er altijd, maar met de CVE kasten mag je echt wel buiten komen en gehoord worden (en ook gezien, want de vormgeving zit ook wel snor…). Wanneer je tussen de A-merken een speaker zoekt die qua klank op het niveau zit van de CVE serie, ga je een pak meer geld kwijt zijn. Enkel de sub had voor mij nog net iets dieper mogen spelen conform zijn afmetingen, maar ‘het beestje’ presteert verder echt wel zoals het hoort en die bluetooth-module is dan weer wel een zeer speciale eigenschap voor een sub. En in bepaalde situaties kan dat handig zijn!

 

+

Prijs/kwaliteit                                                           

Heel simpel te bedienen                                                       

Zeer zuivere klank

DSP-presets

 

_

Geen uitsparingen om de CVE-12 op de sub te plaatsen, maar of dat nu een contra is…

https://www.cerwinvega.com/pro-audio/powered-speaker-system/CVE-series-powered-loudspeakers.html