aanmelden
Test van de betaalbare Palmer Studimon 5 studiomonitor
Het geluid dat ze produceren blijkt ook verrassend plezierig
Muzieknieuws 09-01-2023
Palmer begeeft zich op het terrein van de (home)studiomonitors. Zijn ze − net als veel van Palmer’s producten − simpel maar doeltreffend, of valt er ook echt wat te beleven aan de Palmer Studimon 5?
door: Alex Buurman

door Alex Buurman

De Palmer Studimon 5’s zijn met een richtprijs van 169 euro per stuk zeer betaalbaar; duurder dan pc-speakers, maar daar zitten ze niet heel ver vanaf. De uitstraling, met best wel wat eigen gewicht, smaakvolle kleurstelling en warempel berken multiplex zijpanelen, is echter helemáál niet goedkoop. Het geluid dat ze produceren blijkt ook verrassend plezierig.

Het Duitse Palmer kennen we van hun simpele, maar zéér doeltreffende di’s, splitters, loadbox-en en monitorcontrollers, eigenlijk allerlei zaken die zowel live als in de studio allerlei specifieke problemen (bijvoorbeeld brom) uit de wereld kunnen helpen. Ze hebben een groot assortiment met dat soort doosjes en vrijwel altijd voor een schappelijke prijs of zelfs ronduit goedkoop.

Klasse-AB
Met de Studimon 5 tonen ze een wat andere ambitie. In plaats van speakercomponenten off the shelf van Aziatische OEM-fabrikanten te gebruiken, hebben ze zélf drivers ontwikkeld. In deze prijsklasse komen we over het algemeen klasse-D-versterkers tegen, maar Palmer heeft gekozen voor klasse-AB. Klasse-D-versterkers zijn weliswaar goedkoper, lichter en worden minder warm, maar produceren daarentegen meer vervorming en daarom koos men voor klasse-AB.

De basis van de Studimon wordt gevormd door een 5” woofer en een ¾” tweeter, elk aangestuurd door een 30 watt klasse-AB-versterker. Achterop vinden we behalve de aan/uit-knop ook een draaiknop voor het volume en natuurlijk de xlr en ¼” jack ingangen (beide gebalanceerd). De kast is voorzien van een basreflexpoort en deze zit ook in het achterpaneel. Dit betekent meestal wel dat je extra laagopbouw krijgt bij plaatsing vlakbij een muur.

Energiebeleving
Omdat ik aanvankelijk nogal verbaasd was over de laagweergave − voor zo’n klein kastje uitstekend geproportioneerd en met een goede definitie − heb ik de Studimon 5 een flink stuk van de muur geplaatst. Daarmee nam de hoeveelheid laag inderdaad wel wat af, maar de definitie bleef overeind en het laag behield de beleving van energie, wat bij speakertjes in deze klasse meestal ontbreekt. Sowieso is de detaillering uitstekend en de diepteweergave veel beter dan je in deze prijsklasse verwacht.

Bijgeluiden en galmpjes worden uitmuntend en in een mooie balans weergegeven. Geïntrigeerd door al dat moois, besloot ik verder te luisteren naar één exemplaar om te voorkomen dat ik meer naar het stereobeeld zat te luisteren dan naar de speaker zelf. Van de speakers waarmee ik de Palmer’s vergeleek zette ik ook één kant uit. De diepte, de detaillering, de mooie dynamiek bleven gemakkelijk overeind, zeker ten opzichte van de andere, iets duurdere budgetspeaker die ernaast stond.

Conclusie
De Studimon 5 van Palmer is een buitengewoon plezierige speaker om naar te luisteren, maar dat is tegelijkertijd een beetje de achilleshiel van deze speaker. Wat op de Studimon 5 als een uitstekende mix klonk, bleek op grotere, veel duurdere speakers nog wel wat narigheid te bevatten en dan vooral in het laag-midden. Je moet je serieuze mixwerk dus wel dubbelchecken op andere speakers of met een betrouwbare, wat duurdere hoofdtelefoon.

Dat gezegd hebbende: Palmer laat zien dat zelfs in deze prijsklasse een monitorspeaker te bouwen is die behalve mooi om te zien óók gewoon heel fijn is om naar te luisteren. De afgewogen keuze van componenten van de ontwerpers van Palmer betaalt zich hier simpelweg terug. Een prima aanwinst in deze prijsklasse!

Videodemo van Palmer: