aanmelden
Review van het Bose S1 Pro systeem
Versterker, PA en monitor in een
Merknieuws 18-07-2018
Op de NAMM show waren we al onder de indruk van de presentatie van de Bose S1 Pro, dus zagen we uit naar dit testexemplaar. In feite is het een PA-speaker bestaande uit een woofer met daarvoor geplaatst drie line-array speakers. Door het ingebouwde mengpaneeltje en dito versterker kun je m gebruiken als PA, monitor of akoestische versterker. Ook daar waar geen elektra aanwezig is, want ook een accu wordt meegeleverd.
De S1 Pro kost 649 euro.
Lees hier de test en bekijk de demovideo's van Boss.
door: Steven Fabertekst Steven Faber

De kast van de Bose S1 is vormgegeven met twee schuine achterkanten, waardoor je ‘m eenvoudig als liggende monitor kunt neerzetten. Rechtop kan natuurlijk ook, net als staand naar achter gekanteld. Ook zit er een uitsparing aan de onderkant waarmee je ‘m op een PA-statief kan zetten.

Slimme functies
De S1 Pro is heel eenvoudig in de bediening, dankzij twee slimme functies. Zo is er een sensor die merkt of de S1 rechtop staat of ligt en hieraan de EQ aanpast. De andere slimme functie heet ‘tonematch’ en past de EQ aan voor akoestische gitaar of (zang)microfoon. Je kunt ‘m ook uitschakelen voor een vlakke EQ, al heeft ‘vlak’ bij Bose wel erg veel laag.

Er zijn twee kanalen voor gitaar of zang. Beide hebben naast de tonematch-schakelaar regelaars voor bass, treble, volume en reverb. Een derde kanaal is voor een externe geluidsbron, die via mini-jack of bluetooth kan worden aangesloten. Dit kanaal heeft alleen een volumeregelaar.

Gebruik
Al zijn de regelmogelijkheden van de S1 summier, dat is gelijk zijn kracht. Eenvoudiger wordt het niet, terwijl de klank erg goed is. Neem de reverb. Daarvan kun je met de regelaar alleen meer of minder instellen, maar de klank is mooi en natuurlijk, dus heb je meer instelmogelijkheden niet nodig.

We namen de S1 voor de test mee naar een optreden met akoestische gitaar en zang in een middeleeuws kerkje waar zo’n 120 man in kunnen. Het beschikbare volume was ruim voldoende en de klank natuurlijk en aangenaam.

Bij het streamen van muziek via kanaal drie mis je wel een basregelaar, want de lage frequenties komen erg sterk door. Een ander minpuntje is dat de volumeregelaars niet gelijkmatig verlopen, waardoor de instelling rond het midden wat priegelig is.

Conclusie
Hij is licht, compact en supereenvoudig te bedienen. Daarnaast is de klank uitstekend en heeft hij genoeg volume voor kleinere zalen en akoestische optredens. Voeg daarbij de verschillende gebruiksmogelijkheden (akoestische versterker, PA, monitor, bluetoothspeaker) en je ziet dat de Bose S1 Pro wel heel erg handig is om als muzikant binnen handbereik te hebben.

BOSE S1 PRO
ADVIESPRIJS: € 649,- (inclusief accu)

AANSLUITINGEN: 2 x gecombineerde jack/xlr, mini-jackingang, lijnuitgang
REGELAARS: kanaal 1 & 2: reverb, bass, treble, volume, tonematch-schakelaar (off/gitaar/microfoon); kanaal 3: volume
SPEAKERS: 3 x 2,25-inch speaker (array), 1 x woofer
AFMETINGEN: 330 x 241 x 285 mm (hxbxd)
GEWICHT: 7,1 kg
EXTRA MOGELIJKHEDEN: kan voor stereogebruik samenwerken met tweede S1 Pro
OPTIES: bijpassende lithium-ionaccu geeft tot 6 uur gebruikstijd (€ 149,-)
DISTRIBUTIE: Bose Professional, Purmerend, tel. +31 (0)299-390135
WEBSITE: www.bose.nl