aanmelden
Dat was Musikmesse - Prolight+Sound 2019
Een beschouwing
Merknieuws 07-04-2019
We bezochten als ieder jaar de Musikmesse – Prolight+Sound beurs in Frankfurt, 2 tot 5 april, met een staartje Musikmesse Plaza op 6 april. Een beschouwing over deze 39e ‘Frankfurter Messe’.
door: Erk Willemsen

door Erk Willemsen

Anno 2019 is het niet eenvoudig een succesvolle muziekbeurs te organiseren. In het 39e jaar van de Musikmesse in Frankfurt, die afgelopen dagen plaatsvond (2-6 april) bleek dat eens te meer. De standhouders die we spraken waren eigenlijk allemaal positief over hun komst naar de beurs, ondanks het feit dat vrijwel alle gerenommeerde merken wegbleven. Maar de beursvloer van drums, gitaren en keys gaf wel een treurig beeld. Er stond weinig wat voor de bezoekende consument interessant was en nieuwtjes waren er al helemaal niet. Op muziekinstrumentengebied konden we eigenlijk geen noviteiten noteren die niet al eerder op de NAMM Show in L.A. waren genoteerd. Martin en Höfner waren de enige bekende merken op de gitaarafdeling. Slechts gescheiden door een zwart theaterdoek ontdek je op de naastgelegen drumafdeling alleen Jimbao als drummerk, naast enkele Turkse bekkenmakers als Istanbul Mehmet, Amedia, Masterwork en Bosphorus, en natuurlijk Nederlandse diehards als Adams en Pustjens Percussion Products.


Networking Area

Die merkenkarigheid gaf echter wel alle ruimte aan de dealers die de moeite hadden genomen naar Frankfurt te komen om eens relaxt een gesprek aan te gaan met hun leveranciers. Idem voor de importeurs die fabrikanten in alle rust konden aanspreken.


Adam Hall stand met merken als LD Systems, Palmer en Gravity 

Prolight+Sound
Het Prolight+Sound gedeelte van de beurs leek wel nog steeds gezond en was opnieuw groots en spectaculair. In de pro audio hal was het de stand van Adam Hall die overal bovenuit torende. Wat betreft licht was het het megabedrijf PRG dat opnieuw de show stal.

 
Competitie
Gaat het dan niet goed met de muziekmarkt vraag je je dan af. Dat valt wel mee. In de VS is er een behoorlijke groei genoteerd vorig jaar. Cijfers over de Europese muziekmarkt zijn lastiger te verzamelen. Maar de omzetcijfers lijken in orde te zijn. Marges staan wel onder druk. Dat wil zeggen dat importeurs en dealers niet veel kunnen verdienen op elk verkocht item. Dat wordt veroorzaakt door de mededingingsregels van de EU, die absolute concurrentie vereisen. Daardoor kunnen grote ondernemingen mateloos met prijs concurreren, waardoor kleinere winkels het nakijken hebben. De EU wil met deze competitieregels de consument beschermen, maar werken zo juist monopolisering in de hand, waar de consument uiteindelijk natuurlijk niet mee gediend is. Enfin, hoe dan ook, door dit soort marktbewegingen is er in Europa minder geld om eens flink uit te pakken op een beurs. Als dan ook de beursorganisatie vrij steriel de standprijzen hoog houdt en hotelprijzen in Frankfurt ridicuul zijn, kiezen de fabrikanten en importeurs al gauw eieren voor hun geld, en beperken zich tot aanwezigheid op de NAMM show in L.A..

Lokale beurzen
De muziekbedrijven kiezen meer en meer voor lokale beurzen, die op hun beurt eraan werken steeds internationaler aanzien te krijgen. Superbooth bijvoorbeeld, dat in mei weer gaat plaatsvinden in Berlijn, met alles wat met keys, modulars en muzieksoftware te maken heeft. Of Guitar Summit dat eind september in Mannheim voor de derde keer van start gaat en naar internationale expansie zoekt. In de Benelux is Dancefair al jarenlang een belangrijke speler, om nog maar te zwijgen van het Amsterdam Dance Event. Op slagwerkgebied ontbreekt een belangrijke Europese beurs vooralsnog, want het is de vraag of UK Drum Show, eerst in Londen en nu in Manchester, en de London Bass Guitar Show en London Guitar Show, zo’n positie kan opeisen, zeker met Brexit in het verschiet.


Winnaars van een MIPA of PIPA

MIPA awards
Ondertussen hebben we het best naar ons zin gehad in Frankfurt. We hebben ondanks alles veel mensen gesproken en weer allerlei ideeën voor de toekomst besproken! En de beursorganisatie houdt bij monde van beursdirecteur Michael Biwer hoog dat ze komend jaar de 40e editie met veel ophef zullen gaan vieren. Hij meldde dit bij de ceremonie rondom de uitreiking van de MIPA en PIPA awards, waar wij als uitgeverij ook aan meewerken met onze titels Musicmaker, Gitarist, De Bassist, Slagwerkkrant, Interface, MeetMusic.com en ProSoundLight.net, naast 30 andere media vanuit de hele wereld.

In lijn met de afwezigheid van veel merken waren niet alle prijswinnaars bij de MIPA-PIPA uitreiking aanwezig, maar dat nam niet weg dat de uitreiking plezant was, met de mooie winnaars, gekozen door tientallen internationale media, waaronder dus door onze redacties. We pikken er een paar uit hier, voor de volledige uitslag verwijzen we naar elders op onze site.
Shadow-oprichter en eigenaar Joe Marinic kreeg de lifetime achievement award en Rode’s NT-SF1 Ambisonic Microphone werd gekozen tot meest innovatieve product.

Op gitaargebied waren de volgende producten de winnaars: Ibanez AZ Serie, Taylor Grand Pacific, Hughes & Kettner Black Spirit 200, Fender American Performer Series (basgitaar), Orange Terror Bass.
Op slagwerkgebied zagen we Yamaha en Meinl met twee prijzen vertrekken, voor de Yamaha Live Custom Hybrid Oak Drums, de Yamaha FP9 Bass Drum Pedals, Meinl Byzance Foundry Reserve Cymbals en de Meinl Pickup Subwoofer Cajon. Logischerwijs won Gewa de award voor elektronische drums, voor hun Drum Workstation G9.
Ook zo’n te verwachten award was er voor de keys van Moog One. De software-prijs ging twee maal naar Steinberg, voor Cubase Pro 10 en de Absolute 4 VST Sound Instrument Collection

Veel vintage gitaren op Musikmesse en Musikmesse Plaza

Nieuwe beursactiviteiten
De locatie van de prijsuitreiking vond dit keer plaats in de Speaker’s Corner, gewoon in een beurshal. Dit omdat de zaal die er altijd voor bedoeld was dit keer ingenomen werd door een dj-playground, getiteld Sample Music Festival. De beursorganisatie had diverse van dit soort kleine initiatieven opgezet om het muzikantenpubliek meer waar voor hun geld te geven. Zo was er ook het TechFest (foto rechts) dat in twee vergaderkamers plaatsvond en was er volop ruimte voor vintage gitaren, haast een contradictio in terminis met een beurs die eigenlijk toch vooral innovaties wil laten zien.

Daar waar andere beurzen voor internationalisering kiezen is Messe Frankfurt zich dus meer en meer op het Duitse publiek aan het richten. Het Musikmesse Festival met concerten van bekende artiesten en bands en het zaterdagse Musik Plaza zijn daar voorbeelden van. Een speciale dag ná de vier beursdagen met laagdrempelige toegang tot een klein deel van de beurs, met veel standjes (van posters en vinyl tot een vintage markt) en allerlei workshops en miniconcertjes. Allemaal nobele pogingen van Messe Frankfurt de Musikmesse een nieuwe flow te geven. Of het genoeg zal zijn zal volgend jaar blijken als de beurs voor de 40e keer georganiseerd wordt, sommige standhouders misschien met hand over hun hart zullen strijken en wij er als uitgeverij voor de 36e keer (!) bij zullen zijn!

 
Sample Music Festival op  de dj-playground