aanmelden
Review van de JBL One Series 104 Compact Powered Desktop Monitors
Desktopmonitors met genoeg volume
Tests 05-07-2019
JBL-luidsprekers zijn er in vele soorten en maten. Maar de Amerikanen maakten ze nog niet eerder zo klein en compact als de eerste telg in de nieuwe One Series: de JBL 104. We hebben deze desktopmonitors getest!
door: Peter van Leerdam

 

Review door Peter van Leerdam

Bij eerdere testen van kleinere luidsprekers van JBL bleek al dat monitors niet groot hoeven te zijn om toch goed te klinken. Ook kleinere monitors kunnen een gedetailleerde geluidsweergave en prima stereobeeld geven. Maar hoe gaan deze - wel héél compacte - desktopmonitors het ervan afbrengen?

De JBL 104 wordt als een set geleverd met een master- en extension-luidspreker in één doos. Ze hebben een strak futuristisch ontwerp; volledig in matzwart met een elegante uitgerekte bolvorm. Door de afgeronde hoeken kun je de luidsprekers maar op één manier neer zetten. Als je ze op hun zijkant wilt plaatsen, dan rollen ze zo je bureau af. Verder voelen de luidsprekers met een gewicht van circa twee kilogram lekker degelijk aan. Het aansluiten is zo gebeurd. Met de meegeleverde bekabeling worden master- en extension-luidspreker aan elkaar gekoppeld, waarna je één van de drie verschillende inputs op de master gebruikt - rca of gebalanceerde jackinputs aan de achterzijde, of de mini-jack aux-input aan de voorzijde - om ze van een audiosignaal te voorzien. De master bevat overigens ook nog een hoofdtelefoonuitgang op de voorzijde.Subtiliteiten
Bij het beluisteren van een aantal tracks valt op dat de JBL 104 goed van zich laat horen. De weergave is strak en energiek, zelfs met de getrapte volumeknop slechts voor een derde open. De geïntegreerde 60 watt klasse D-versterker (30 watt per luidspreker) levert meer dan genoeg volume zonder agressief te klinken. Verder is vooral de detaillering in het hoog opvallend goed. Subtiliteiten in de mix (reverb bijvoorbeeld) zijn goed hoorbaar.

Dit komt ook door het ontwerp. De JBL 104 maakt gebruik van een coaxiaal driver-ontwerp, wat inhoudt dat de 0,75 inch tweeter exact in het midden van de 4,5 inch woofer is geplaatst (dit kwamen we ook al tegen bij The One serie van Genelec). Off axis-kleuring voor de luisteraar wordt hiermee verminderd doordat hoge en lage frequenties tegelijkertijd, vanuit hetzelfde punt, de oren bereiken. En het bespaart nog ruimte ook.

Natuurlijk kent de JBL 104 ook zijn beperkingen. Het is logisch - we praten immers over compacte desktopspeakers (nog geen 25 cm hoog) met een woofer van zo’n 12 cm - dat de laagweergave wat tekortschiet. Onder de 80 Hz wordt het al snel minder, ondanks de basreflexpoort aan de achterzijde. Ook in het middengebied hebben bepaalde instrumenten de neiging ietwat ‘boxy’ te klinken. Dit maakt dat deze set minder geschikt is als studiomonitor om complexe mixen op te beoordelen. Toch noemt JBL de 104 ‘een referentiemonitor’. Wil JBL hiermee een alternatief bieden voor een setje Auratone Cubes? Geen gek idee, want als secundaire monitors staan deze luidsprekers zeker hun mannetje.

Serieus
De JBL 104 is een fraaie, hedendaagse luidsprekerset voor een scherpe prijs. De JBL 104 past perfect in een tijd waarin vloggers en podcasters steeds professioneler werken. Ik zie het voor me: laptop, videocamera, een degelijke condensatormicrofoon voor de spraakopnamen, en een setje 104’s. Hiermee kun je perfect een compacte opnamesituatie creëren waarmee je serieus goed werk kunt afleveren. Tuurlijk, je kunt voor een paar tientjes een setje pc-luidsprekers kopen bij de groothandel, maar dan loop je wel het plezier mis van het werken met deze scherpgeprijsde, goed klinkende JBL’s.

JBL One Series 104
Type: actief monitorsysteem
Woofer: 4,5 inch
Tweeter: 0,75 inch
Cross-over: 1.725 Hz
Versterker: 60 watt, Klasse D (2x 30W)
Frequentiebereik: 88-20.000 Hz (-3 dB spl); 60-20.000 Hz (-10 dB)
Max. geluidsdruk (spl): 92 dB
Inputs: gebalanceerde jack, mini-jack, rca
Gewicht: 2,06 kg (master) en 1,73 kg (slave)
Afmetingen: 15,3 x 24,7 x 12,4 cm
Accessories (incl.): mini-jack naar rca-verloopkabel; 2 m speakerkabel van master- naar slave-monitor; voedingskabel

Richtprijs 160-170 euro voor de set

Distributeur: Audio XL (www.jblpro.com)Bekijk hier de demovideo van JBLJBL Pro-website (fabrikant)
Audio XL-website https://www.audioxl.nl  (distributeur)