aanmelden
Zoom A3
Guitar 29-07-2013
door:

PRE-AMP & EFFECTS PEDAL FOR ACOUSTIC GUITAR

 

Inleiding

Jaren lang werden elektrische gitaristen overspoeld met effectenpedalen en multi-fx toestellen, terwijl de akoestische gitaristen alleen en vergeten achterbleven. Gelukkig beginnen er nu stilaan ook meer van die producten op de markt te komen voor de akoestische gitarist. We zullen de elektrische gitaristen niet meer kunnen inhalen, maar het is wel leuk dat we eindelijk vergelijkbare mogelijkheden aangeboden krijgen. In dit opzicht bekijken we vandaag de Zoom A3


Algemeen

Concept
Voor elektrische gitaristen is het principe intussen zo oud als de straatstenen. Men probeert bij de fabrikant, Zoom in dit geval, zoveel mogelijk functies, klanken en effecten in één en dezelfde behuizing te proppen. Tegelijkertijd moet men ervoor zorgen dat het toestel handig blijft in gebruik én begrijpbaar is voor iedereen. Gelukkig is Zoom op dit vlak niet aan haar proefstuk toe en kan de expertise van hun elektrische toestellen overgezet worden naar de akoestische modellen

Vormgeving
Qua vormgeving leunt de A3 dicht aan bij de andere modellen die we van Zoom reeds te zien kregen. De G-reeks is nog een stuk compacter, maar de grotere behuizing van de A3 zorgt ervoor dat we ook meer “hardwire” knoppen krijgen en we niet alles via menu’s moeten oplossen. Er werd gekozen voor een volledig zilvergrijzen behuizing, inclusief voetschakelaars en draaiknoppen. Het belangrijkste element van de behuizing is vooral dat ze klein genoeg moet zijn om in het opbergvak van de meeste draagkoffers te passen

Handleiding
Ze weten bij Zoom intussen al wel dat geen enkele muzikant graag handleidingen leest… Maar dat wil niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn! De oplossing is heel simpel: twee aparte handleidingen! Het gekende “boekje” biedt een (bijna uitputtend) overzicht van het gehele toestel en zowat alle handelingen worden uitgebreid behandeld. Ook alle verschillende effecten, bodyvormen en andere klankmogelijkheden worden volledig overlopen en uit de doeken gedaan. Maar voor wie dat allemaal te veel leeswerk is, is er ook een “Quick Start”-gids. Met dit pagina-grote overzicht kan je heel snel aan de slag.

 

Bouw

Behuizing
Akoestische gitaristen zijn meestal de meer zachtaardige muzikanten van de band, maar dat heeft Zoom er niet van weerhouden de A3 toch uitermate stevig te bouwen. De behuizing is gemaakt van aluminium en afgewerkt in het zilvergrijs met een lichte glitter. De zijkanten van de behuizing zijn bezaaid met aansluitingen en de onderzijde is ook nog voorzien van een batterijcompartiment. Het frontpaneel van de A3 biedt niet minder dan 10 draaiknoppen, 3 voetschakelaars en 1 LCD-scherm.

Afwerking
Ook op dit vlak laten ze bij Zoom geen steken vallen. Hoe goed we de A3 ook inspecteren, we kunnen het toestel voorlopig niet op fouten betrappen. De draaiknoppen zitten stevig op hun plaats, de voetschakelaars lijken uitermate stevig en de netjes aangebrachte anti-slipmat zorgt ervoor dat het toestel op z’n plaats blijft liggen van zodra je de voetschakelaars gaat gebruiken. Top!

 

Mogelijkheden

Aansluitingen
Ondanks het feit dat de A3 maar een klein toestel is, worden we voorzien van zowat elke aansluiting die we nodig kunnen hebben. We beginnen rechts van het toestel, met de jack-input voor ingebouwde pickupsystemen. Deze input is ook voorzien van een voicingswitch die het signaal aanpast in 3 categorieën: piëzo, magnetic en flat. Aan de linkerkant van de pedaal staat de (stereo) jack-output. Je kan enkel de linkse aansluiting gebruiken voor een mono-signaal of om een hoofdtelefoon aan te sluiten. Aan deze kant vinden we ook de USB-aansluiting die het mogelijk maakt updates door te voeren. Daarmee is het nog niet gedaan! Bovenaan de pedaal vinden we een gecombineerde XLR/jack-aansluiting voor een microfoon, de aansluiting voor de meegeleverde adaptor en de gebalanceerde XLR output met ground/lift-schakelaar.

Bedieningspaneel
Het bedieningspaneel is dichtbevolkt! Onder het LCD-scherm krijgen we drie draaiknoppen die ook als drukknop fungeren. Hiermee baan je jezelf een weg door de verschillende menu’s en kies je de nodige effecten of instellingen uit. Links van het scherm vinden we een balance (dry/wet)-draaiknop waarmee je regelt hoeveel “effect” je in je signaal mengt. Daaronder staat het master-volume. Aan de rechterkant zien we aparte draaiknoppen voor de volume/gain-regeling van de pickup- en mic-inputs. Boven het scherm staat ten slotte een driebands EQ en een schakelaar waarmee je de body type moet selecteren die het best overeen komt met je eigen gitaar. Het is bij deze draaiknoppen dat we een eerste minpuntje moeten vaststellen. De draaiknop om de bodyvormen te selecteren staat immers zeer dicht bij de draaiknoppen om de EQ in te stellen. Daarbij komt ook nog dat de knoppen rondom gepolijst zijn, waardoor je makkelijk van de knoppen af “glijdt”. Een probleem dat we enkel en alleen hadden bij de draaiknop voor de body-vormen (vanwege het plaatsgebrek ten opzichte van de EQ-draaiknoppen). Schoonheidsfoutje!

 

Effecten
Zoom laat zich nooit betrappen op “te weinig” effecten en dat is ook bij de A3 het geval. Je krijgt om te beginnen 16 verschillende bodyvormen aangeboden. Met deze schakelaar kan je de klank van je gitaar bijsturen door de karakteristieken van andere instrumenten toe te voegen. Je kan kiezen uit zowat elke denkbare bodyvorm, van een “triple 0” tot een “square shoulder”. Heb je het gevoel dat dat niet voldoende is? Dan leveren ze ook nog eens 28 modellen van gekende gitaren van verschillende merken: een D-18, een J-45, een Hummingbird,… Allemaal verscholen in het digitale pakket van de Zoom A3. Om het klankbeeld te vervolledigen, voegen ze ook nog eens 40 effecten toe die volledig gericht zijn op akoestische gitaar: reverbs, chorus, delay, compressors, etc. Je kan twee effecten tegelijk gebruiken en ze in eender welke volgorde zetten.

 

Ergonomie

Architectuur
Gezien alle knoppen op het voorpaneel gegroepeerd staan, zal je nooit lang moeten zoeken naar een bepaalde functie. Ook de aansluitingen vind je terug op de plaatsen die meestal worden gekozen bij andere pedalen: de input rechts, de output links. Er kan enige verwarring ontstaan gezien je verschillende in- en outputs hebt, maar geen enkele aansluiting schakelt een andere aansluiting uit. Neem rustig de tijd om te bekijken welke aansluitingen voor jou het beste resultaat opleveren en blijf daar dan ook bij. De DI out met gebalanceerde aansluiting zal alvast graag gezien worden door podiumtechnici.

Bediening
De bediening van de A3 kan grofweg in twee delen worden opgesplitst: het analoge deel en het digitale deel. Alles wat naast en boven het LCD-scherm staat, behoort tot de analoge kant. Eenmaal deze controls juist ingesteld staan, blijf je er in principe gewoon af. Je regelt met deze knoppen namelijk de input van je eigen instrument. Je kiest de body type die het meest op jouw gitaar lijkt, vervolgens stel je de input gain (mic en/of pickup) in, gevolgd door de basis-equalizing. Als laatste mix je de gewenste hoeveelheid effect bij je signaal en stel je het mastervolume in. Eenmaal dat allemaal goed gebeurd is, ga je verder met het digitale gedeelte. Tot nu toe heb je enkel nog maar je gitaar goed laten binnenkomen in het toestel. Alle toe te voegen effecten en klankwijzigingen vind je in het digitale gedeelte. Hier wordt het toch wel even wennen. Je krijgt 3 draaiknoppen en 3 voetschakelaars om het hele arsenaal van de Zoom A3 te bedienen. In het begin hangt daar behoorlijk wat gevloek aan vast. Je komt bijvoorbeeld soms terecht in menu’s waar je niet moet zijn, omdat je per ongeluk een verkeerde knop indruk. Maar de aanhouder wint. De logica van de Zoom A3 is gelukkig goed te volgen, waardoor je het toestel snel onder de knie kan krijgen. Verwacht echter niet dat je 10 minuten na het uitpakken al aan het spelen bent!

 

Klankkwaliteit 

Klank
Het klankgedeelte splitsen we op in 2 delen: enerzijds heb je de “modeling” van verschillende bodyvormen - die bespreken we in dit hoofdstuk. De verschillende effecten bespreken we in het volgende hoofdstuk. Het is niet de eerste keer dat we met body modeling werken. Andere merken hebben gelijkaardige producten, maar voor wie het nog niet duidelijk is: via modeling verrijk je het geluid dat een traditionele pickup (piëzo of magnetisch) produceert en laat je het meer klinken alsof je gitaar werd opgenomen met een dure microfoon. Doorgaans is het signaal van zo’n pickup immers erg droog en agressief. Via modeling voeg je het vooraf bepaalde klankbeeld van een type gitaar toe aan het signaal van je pickup. En we kunnen kort zijn: de Zoom A3 doet dit verrassend goed! We probeerden het toestel uit met een piëzo én een magnetische pickup. Bij beide signalen was een duidelijke “verdieping” van het signaal hoorbaar, van 2D naar 3D zeg maar. Niet alle geprogrammeerde bodyvormen klonken even geslaagd in combinatie met mijn gitaren, maar dat is ook geen verrassing. Sommige combinaties werken nu eenmaal beter dan andere. Het lijkt me dan ook een realistisch uitgangspunt dat je als gitarist al snel je eigen favorieten ontdekt en je daar dan grotendeels tot gaat beperken. Je zal dus waarschijnlijk niet alle mogelijkheden van de bodymodellen gebruiken. Experimenteer ook gerust met de knop die je “input body type” bepaalt. Ook hiermee kan je bepaalde variaties aansturen die net dat ietsje anders klinken.

Effecten
De effecten van de A3 zijn volledig gericht op wat een akoestische gitarist nodig kan hebben. Je vindt dus geen distortion- of overdrive-mogelijkheden! De selectie beperkt zich grotendeels tot reverbs, delays, mic-simulaties, compressors, modulatie-effecten en enkele aparte klanken die toch eerder onverwacht opduiken (een auto-wah op een akoestische gitaar, iemand?). Zoals je kon verwachten, put Zoom in dit onderdeel sterk uit de jarenlange ervaring bij de multi-fx toestellen voor elektrische gitaar. De effecten klinken stuk voor stuk volledig zoals het hoort en voor een akoestische gitaar volstaat de maximale combinatie van 3 effecten zo goed als altijd. Je kan de instellingen natuurlijk zeer extreem gaan zetten, maar voor het alledaagse gebruik vind je hier alles wat je nodig hebt! Een tokkeltje wat meer open laten klinken met een mooie galm, het volume van je felle slagpartij inperken met een compressor,… De gemaakte keuzes liggen perfect in het vakgebied van de doelgroep!

Budget

Het pakket is volledig, de prestaties en de klanken meer dan in orde. Een aluminium behuizing, hopen aansluitingen voor elke toepassing en een weldoordachte “lading” effecten en mogelijkheden waar de doelgroep zich perfect in zal kunnen vinden. De Zoom A3 biedt hopen mogelijkheden en maar zeer weinig ballast. We zijn gewend van Zoom dat ze budgetvriendelijke producten leveren en ook ditmaal stellen ze niet teleur! De Zoom A3 kan de jouwe zijn voor €213 (inclusief BTW).

 

Conclusie

De Zoom A3 legt een behoorlijk indrukwekkend parcours af. We merken links en rechts wel een paar kleine schoonheidsfoutjes op, zoals de instap voor de bediening. Maar wat je in de plaats krijgt is, zo functioneel en bruikbaar dat het het extra werk meer dan de moeite waard maakt! Blij te zien dat de akoestische gitaristen niet worden vergeten!