aanmelden
E-II Eclipse QM
Guitar 04-09-2013
door:

ELECTRIC GUITAR

 

Inleiding

Tijdens de MusikMesse ontvingen we van ESP het nieuws dat er een “re-branding” zat aan te komen. Ze wilden een duidelijk onderscheid maken tussen hun hyper-topklasse custom shop modellen en hun “normale” topklasse gitaren. De custom shop modellen behouden de naam ESP, de andere krijgen vanaf nu de naam E-II. En kijk, de eerstvolgende zware gitaar die op onze werkbank ligt te glimmen, draagt dan ook het nieuwe E-II label. Het model dat we toegestuurd kregen, is de Eclipse QM.

 

 

 

Algemeen

Concept
Het concept bij ESP is voor 99% van de tijd gitaren leveren die volledig gericht zijn op jazz- en wereldmuziekgitaristen… niet dus! Rock, metal, trash, je noemt het maar op. Als het hard en snel moet gaan, is de kans heel groot dat er ergens een ESP te vinden is. Zowel de styling als de geleverde onderdelen moeten volledig in de lijn liggen van het rock- en metalgebeuren.

 

 

Toebehoren/Opties
De entree van de E-II was in elk geval indrukwekkend: de gitaar werd geleverd in zowat de meest luxueze draagkoffer die we ooit te zien kregen! De kist is binnenin prachtig gevoerd in een donkergrijze kleur. Verder werd ze voorzien van alle zaken die je van een goede kist verwacht: een uitgesneden vorm, de nodige opbergvakken, een stevige buitenkant, etc. Om het pakket te vervolledigen, krijg je ook het nodige kleine gereedschap en wat info over het merk en de pickups.

 

 

Imago
ESP is al jarenlang een zeer gekende naam op vlak van rock- en metalgitaren, hoewel ze ook andere instrumenten verkopen. Daarbovenop heeft het merk een zeer goed reputatie! Een re-branding of naamsverandering is dan ook een dappere zet. Het is belangrijk om te weten dat de E-II gitaren exact dezelfde modellen zijn als de voormalige ESP’s en er dus niets verandert aan hun kwaliteit. Ze verdienen dan ook dezelfde faam. Met deze verduidelijking hopen wij hier alvast toe bij te dragen!

 

 

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Afwerking
Gelukkig wil een nieuwe naam niet zeggen dat ook de manier van bouwen verandert. Wanneer we de E-II Eclipse van alle kanten bekijken, kunnen we zeer weinig fouten ontdekken. In welke hoek we de gitaar ook houden, of welke lichtreflectie we ook opzoeken: het ziet er op het eerste zicht allemaal foutloos uit!

 

 

Kop/Hals
Voor bepaalde stukken van de gitaar moeten we vertrouwen op de informatie die we krijgen van de importeur. Verschillende onderdelen van de E-II zijn namelijk, zoals bij veel metalgitaren, afgewerkt in een ondoorzichtige, zwarte kleur. Dit is ook het geval bij de hals en de stemkop. Die zijn allebei gemaakt uit mahonie, maar of het om een enkel stuk of laminaat gaat, kunnen we dus niet controleren. Wat we wel weten, is dat de verbinding naar de body wordt gemaakt via een “set neck” constructie. Zo blijft de nekhiel zo klein mogelijk, met een zeer vlotte toegang tot de hoogste frets als resultaat.

 

 

Toets
Voor de toets werd gekozen voor palissander (rosewood). Het gaat om een fraai stuk hout met een mooi gelijke, donkere kleur. ESP is niet vies van wat extra opvallende kenmerken en dat merken we bij de E-II aan de witte parelmoeren “wave”-inlays. Op de twaalfde fret prijkt bovendien nog een ingelegd ESP-logo. Wat we intussen bijna standaard verwachten van een ESP “scheurgitaar”, zijn de perfect afgewerkte jumbo- frets. En als ze bij ESP “jumbo” zeggen dan is het wel degelijk JUMBO! Dit zijn zowat de grootste frets die ik ooit op een productiegitaar heb zien staan. Het aantal frets is wel enigszins verrassend. Men houdt het namelijk bij 22 frets - voor dit model althans. Er zijn eveneens modellen verkrijgbaar met 24 frets, maar met lichtjes andere technische kenmerken. Tenslotte werd de toets afgezoomd met een spierwitte kunststoffen binding.

 

 

Body
Dit model heeft een “quilted” maple top (daar staat trouwens ook die “QM” voor). Je kan het wat vergelijken met de meer gekende gevlamde tekening, maar deze lijkt eerder op een golvend wateroppervlak. De maple top wordt bovenop de mahonie body gekleefd. De toplaag wordt eveneens afgezoomd met dezelfde witte binding die we al zagen bij de toets. Voor de vorm van de body werd inspiratie gehaald bij de gekende Les Paul-modellen van Gibson, maar dan met enkele wijzingingen. De gewelfde top werd behouden (en da’s een goede zaak!), maar maakt de body iets minder diep en voorziet enkel contouren achteraan voor extra speelcomfort. De toplaag is volledig afgezet met een kunststoffen binding die mooi contrasteert met de kleur van de gitaar. Voor een gitaar die gericht is op het harde rock- en metalwerk is dit een opvallend elegant en uitgebalanceerd instrument!

 

 

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Als het gaat om heel specifieke onderdelen, heeft men er bij ESP geen probleem mee om naar de grootste specialisten te stappen. Zo ook met de tuners bij de E-II Eclipse QM. Die is namelijk voorzien van een set Gotoh locking tuners. En er zijn niet veel namen die op dit vlak zoveel vertrouwen inboezemen als Gotoh! De tuners liggen volledig in lijn met de styling van de gitaar, maar vooral de prestaties gaan met de meeste lof lopen: alert, supersnel, zonder speling en met een zeer aangename weerstand. Daarbij zorgt het locking mechanisme er ook nog eens voor dat je geen winding moet zetten, waardoor het herbesnaren van je gitaar vliegensvlug kan gebeuren. Als je je gitaar met deze tuners niet snel kan stemmen, heb je misschien (allicht?) voor het verkeerde instrument gekozen!

 

 

Brug
Ook voor de brug werd gekozen voor een model van hardwarespecialist Gotoh, namelijk een Tune-matic brug. Dit type brug draagt mijn absolute voorkeur weg: geen bewegende onderdelen, superstabiel en zeer betrouwbaar. Voor vele metalgitaristen is de aanwezigheid van een zwevend tremolo een must, terwijl ze dit misschien helemaal niet zoveel gebruiken. Voor wie er toch écht één wil: er bestaat ook een model waarop er eentje werd voorzien!

 

Speelcomfort

Ergonomie
We hebben in het onderdeel “bouw” al uitgelegd dat de gitaar een Les Paul-achtige vorm heeft, maar dan met een veel minder diepe body. Dat heeft een aantal voordelen: de gitaar ligt wat aangenamer in de schoot, het instrument laat zich wat vlotter behandelen, etc. Het allergrootste voordeel is echter dat het gewicht van de gitaar ruimschoots binnen de perken blijft. Daar waar Les Paul- modellen al eens loodzwaar kunnen uitvallen, valt dat met de E-II zeer goed mee!

 

 

Actie
De actie van de E-II is zonder twijfel al wat metalheads en snelheidsfreaks zoeken in een gitaar. Voor mij persoonlijk viel de combinatie van zeer lichte snaren (0,09 set) met een zeer lage actie wat té los uit, maar dat is allicht omdat het nogal ver van mijn eigen voorkeur ligt. Wat niet te ontkennen valt, is dat ik alle snelheidstrucjes die ik me voor de geest kon halen zonder het minste probleem op de gitaar kon toepassen. En dat is voor de “meeste-noten-per-seconde” deelnemers misschien zelfs de belangrijkste reden om een dergelijk instrument aan te schaffen!

 

Klankkwaliteit

Kleur
ESP blijft bij haar standaardkeuze van EMG-pickups, maar we krijgen een licht gewijzigde combinatie. De typische combinatie van 81/85-humbuckers is bij deze gitaar niet aanwezig. De EMG-81 blijft wel aanwezig in de brug, maar aan de hals wordt geopteerd voor een EMG-60. Wat betreft de output, is de EMG-60 een gelijkwaardige partner voor de EMG-81, maar levert hij het iets klassiekere klankbeeld van een EMG-85 (die zeer modern en agressiever is qua sound). Dat gezegd zijnde, blijft het wel om actieve EMG-pickups gaan en die leveren zoals altijd een gigantische output! Met deze combinatie trap je zowat elke versterker, hoe clean hij ook mag klinken, los tot in de overstuurde klanken. De EMG-60 klinkt inderdaad iets warmer dan een EMG-85, maar we blijven over het algemeen dicht tegen het agressieve karakter aanleunen. Dit is geen bescheiden gitaar en subtiliteit is bij momenten ver te zoeken! De brugpickup klinkt snoeihard en ramt je riffs en powerchords los door elke mix. Tijdens het soleren zijn pinched harmonics en schreeuwende bends bijna een fluitje van een cent. Schakel je over naar het halselement, dan verandert je soloklank in vloeibare boter die met liters tegelijk uit je speaker stroomt. Deze E-II levert alles wat de doelgroep nodig heeft, met welsprekend gemak én hopen potentieel op overschot. Is er dan geen enkele kritiek? Toch wel… De E- II is dermate toegespitst op zijn doelgroep dat het niet echt een veelzijdige gitaar te noemen is. De cleane klanken van de EMG’s klinken aan de steriele klank en zijn qua frequentiebeeld niet echt bruikbaar om bijvoorbeeld funk, blues of reggae mee te spelen. Maar dat zal de rock- en metalliefhebbers die deze gitaar kopen worst wezen!

 

 

Respons
De respons lijdt onder hetzelfde dat ik meestal ervaar met actieve EMG-humbuckers (en zeker als de EMG-81 er mee tussen zit). De respons is goed… té goed. Noten vliegen bij de minste aanslag door je versterker alsof ze zo snel mogelijk aan het andere eind van de wereld moeten zijn. Het is die superdirecte en agressieve respons die de subtiliteit wat in de weg staat en daardoor andere genres moeilijker haalbaar maakt. Maar wederom, dit is exact wat metalgitaristen zoeken in deze pickups: “minimum effort, maximum sound”. Zoals het hoort!

 

Budget

Voor een gitaar die over de hele lijn bijna alle nagels op de kop slaat, betaal je natuurlijk wel een bepaalde prijs. De E-II Eclipse QM gaat over de toonbank voor €1902,81 (incl. BTW). Niet goedkoop, maar voor gitaristen die binnen de doelgroep vallen, is het misschien wel de enige gitaar die ze nodig hebben. Ook alle mogelijke opties zijn mogelijk binnen de reeks, zoals een tremolo en andere afwerkingen. Op die manier hoef je bijna geen compromis te sluiten. De bouw is foutloos, de bespeelbaarheid waanzinnig en de klanken knallend hard en stevig.

 

Conclusie

De meeste punten van kritiek die we bij de E-II Eclipse formuleren, zijn van toepassing op zowat alle genre-gerichte gitaren: ze zijn niet veelzijdig, blinken uit in sommige zaken en zijn zwak op andere vlakken. Het is dus niet echt nodig van het instrument hier zwaar op af te rekenen. Wat telt, is dat de E-II Eclipse perfect tegemoet komt aan de noden en eisen van haar doelgroep. Daarbij worden geen onnodige fantasieën voorzien om misschien nog een paar twijfelaars mee over de streep te trekken: dit is een rock- en metalgitaar in hart en nieren. Wie zich niet in de genres kan vinden, zoekt maar iets anders!