aanmelden
DV Mark Triple Six III
Guitar 25-11-2014
door:

ALL-TUBE GUITAR AMPLIFIER HEAD

 

Bij DV Mark werken ze al een tijdje aan updates voor zowat heel hun productlijn. Eén van hun topmodellen, de Triple Six, krijgt dan ook meteen een make-over. Het resultaat is de Triple Six III, een head waar men de overbodige (of weinig gebruikte) functies uit heeft gehaald, en andere zaken in de plaats heeft gezet. Maar het doelpubliek is nog steeds onveranderd: zware rock en metal!

 

 

Algemeen

Concept
Het idee is in elk geval niet nieuw: met de Triple Six wil DV Mark z’n versie van de meest flexibele head aan het publiek aanbieden. Bij de topreeksen van elk bedrijf wordt zelden naar de prijs gekeken, dus het is altijd spannend om te zien wat men op “het beste van het bedrijf” kleeft qua budget. De handleiding stelt ook onomwonden dat men een veelzijdige versterker wil bieden, maar aan de andere kant wordt ook duidelijk gesteld dat dit speelgoed is voor metalheads. Men gaat allicht één van de twee kampen, al was het lichtjes, moeten teleurstellen. We zijn benieuwd!
 

Vormgeving 
 

Aangezien we de afgelopen maanden al verschillende DV Mark producten zagen voorbij komen, kan de vormgeving ons niet echt meer verrassen. Maar een bevestiging van de gang van zaken bij DV Mark is het wél: je krijgt een zwarte behuizing met ivoorkleurige letters en draaiknoppen. Centraal op de head prijkt het DV Mark logo. Het enige dat opvalt is dat men bij de Triple Six III ook “pootjes” heeft voorzien aan de zijkant. Je kan deze head dus ook op z’n kant naast je speakerkast plaatsen.

 

Handleiding 
Ook de handleiding is qua layout net hetzelfde als die van de vorige producten. De technische informatie over de versterker is beknopt maar duidelijk, tot een elektrisch schema toe. Op die manier kan een technicus steeds snel aan de slag met de versterker. Verder worden alle mogelijke functies en knoppen grondig toegelicht en krijg je nog wat extra plaats om notities te nemen.

 

 

Bouw

Behuizing
De behuizing is één van de eerste grote veranderingen aan de Triple Six. De typische metalen grill van de eerste versie is verdwenen en men koos voor een meer alledaagse headconstructie. De multiplex behuizing is van dezelfde soort zoals je die van andere merken kent: dik genoeg om een flinke klap te kunnen verdragen, en niet te zwaar om het transport niet te moeilijk te maken. De zwarte bekleding doet de versterker meteen passen in zowat alle andere versterkers die je hebt. De head is trouwens degelijk voorzien van extra veiligheidsmaatregelen, zoals de stevige stoothoeken.
 

Afwerking
Wat ons bij de tweede inspectie pas opvalt, is dat die pootjes aan de zijkant van de versterker geen extraatje zijn: het handvat staat namelijk ook aan de (tegenoverstaande) zijkant gemonteerd! DV Mark wil dus duidelijk dat deze versterker rechtopstaand wordt geplaatst. Bij de vorige versie had je geen andere keuze, want de constructie liet toen enkel een handvat aan de zijkant toe. Op zich is daar niets mis mee, maar misschien had bij deze versie een handvat aan de bovenkant van de head wel leuk geweest (en allicht geen probleem of grote meerkost). Want de kans is groot dat de meeste gitaristen toch eerder die houding gaan gebruiken!

 

Mogelijkheden

 

Aansluitingen

Aan de voorzijde wordt het heel beperkt gehouden: hier vind je enkel een jack-input voor je gitaar. Het gros van de aansluitingen vinden we dan ook terug aan de achterzijde van de versterker. Van links naar rechts vinden we: de MIDI in en through, de aansluiting voor de (meegeleverde) “Smart Controller”, de send en return van de fx-loop en als laatste niet minder dan vijf (!) aansluitingen voor verschillende speakerkasten. Het is uiteraard niet de bedoeling die vijf aansluitingen tegelijk te gebruiken. Je krijgt onder andere een ruime keuze tussen 4, 8 en 16 Ohm.

 

 

 

Bedieningspaneel

 

Het bedieningspaneel van de versterker biedt je drie keer dezelfde lay-out, één keer per kanaal. Onderaan regel je de gain, het volume en de presence en op de tweede rij vind je de 3 bands EQ met regelingen voor bas, middentonen en hoge tonen. Op zich is dit een standaard pakket, op het feit na dat elk kanaal z’n eigen presence regeling heeft. Dikwijls is dit een algemene functie die voor alle kanalen tegelijk geldt. Ook de volledig aparte EQ per kanaal is een groot voordeel als je drastisch verschillende klanken wil gaan gebruiken. Elk kanaal is voorzien van een LED die aangeeft wanneer het kanaal actief is.
Achteraan vinden we slechts twee knoppen terug: de channel select en een draaiknop waarbij je kan regelen op welke kanalen je FX-loop effect heeft. Je hebt de keuze tussen “All”, 1, 2, 3 en “Off”. Naast deze draaiknop vind je nog de schakelbare “pad” voor de FX-loop, waarbij je het volume met 15dB kan verminderen.

 

Effecten

 

De DV Mark Triple Six III is volledig vrij van effecten. Een échte versterker dus!

 

 

Ergonomie

Architectuur

Op het frontpaneel kunnen we ons met moeite iets beters inbeelden: de drie kanalen zijn duidelijk van elkaar gescheiden, en worden netjes aangeduid met een LED die gaat branden als het kanaal ‘actief’ is. Je krijgt telkens dezelfde lay-out voorgeschoteld per kanaal, waardoor je slechts één keer met de versterker moet leren werken. Daarna is het niet meer dan hetzelfde procédé herhalen. Met een architectuur die zo voor zich spreekt, rijst de vraag dan nog eens zo hard: wat bezielde DV Mark om de (manuele) kanaalschakeling niet op het frontpaneel maar op de achterzijde te plaatsen?! Toegegeven, je kan altijd gewoon de footswitch aansluiten… Maar dat maakt de keuze nog steeds niet beter begrijpbaar.

Bediening

Op zich is het erg simpel: je plugt je gitaar in en gaat aan de slag met het eerste kanaal. Met het beperkte aantal knoppen zou je snel een goede klank moeten kunnen vormen. Kies hoe clean of overstuurd je het signaal wil hebben, en werk vervolgens de klank bij met de EQ. Eenmaal dat goed zit, schakel je over naar het tweede kanaal en herhaal je dat procédé gewoon. Alle knoppen staan op dezelfde plaats, dus het is écht letterlijk hetzelfde!
Als je live gaat spelen biedt de “Smart Controller” voetschakelaar een handige en snelle controle over de versterker: je kan van kanaal wisselen en de fx-loop aan- en uitschakelen. Ook voorziet de Smart Controller een solo-boost functie, maar deze is niet regelbaar. Je krijgt dus een op voorhand vastgelegde boost in volume waar je zelf niets aan kan veranderen.

 

Klankkwaliteit

Kleur
Net als bij de vorige versie wordt de klank van de Triple Six III verzorgd door twee KT88 eindtraplampen en drie ECC83 preamp lampen. Het resultaat is een versterker met een indrukwekkend bereik als het aankomt op gain, maar tegelijk toch nog in staat is heldere cleane klanken te produceren. Althans, dat zou moeten volgens de regeltjes van de kunst. We worden echter niet teleurgesteld: de cleane klank is zoals steeds het eerste dat we proberen, en we worden meteen getrakteerd op een heel helder klankbeeld. Van warme jazzy klanken tot funky ritmepartijen, het lijkt allemaal geen enkel probleem. Met een telecaster in de hand is zelfs een goeie country-impressie perfect mogelijk. De cleane klanken zijn helder zonder nijdig te zijn, en de presence-regeling zorgt ervoor dat we ook de humbuckers de nodige “lucht” kunnen geven…
Maar je voelt zonder twijfel dat de Triple Six III pas in z’n element komt als er wat oversturing bij komt kijken. Het tweede kanaal levert de nodige crunch, en powerchords klinken met een humbucker al lekker dik en stevig. Maar in dit kanaal zitten ook enkele goeie bluesklanken verborgen! Een klein randje op een single coil, of een half overstuurde humbucker… Het kan allemaal. Maar zo goed als alle gitaristen zullen deze head allicht kopen voor het derde kanaal. Hier gaan de gainreservoirs volledig open en kan elke rock- en metalhead zich volledig uitleven. Als de Triple Six niet genoeg gain levert voor jouw doeleinden, heb je allicht het verkeerde instrument gekozen. Zelfs met single coils is het geen enkel probleem om een dikke, zingende leadtoon neer te zetten. Denderende powerchords zijn ook geen enkel probleem, en van zodra we de humbuckers (of zelfs actieve elektronica) inzetten is het hek helemaal van de dam. We kunnen zonder twijfel stellen dat het brute van de het distortiongeweld in schril contrast staat met de heldere en fijne cleane klanken. Een combinatie van deze twee geluiden in één en dezelfde versterker kom je niet alle dagen tegen. Hoedje af, DV Mark!

 

Effecten
Geen effecten aanwezig!

 

Budget

De prijzen van dergelijke “vlaggeschepen” schommelen bij zowat alle fabrikanten rond de €2000. De DV Mark Triple Six III valt nog lichtjes goedkoper uit, met een bruto adviesprijs van €1599. Deze versterker levert echter alles wat nodig is om de prijs te rechtvaardigen (en we kunnen ook verraden dat we hem al een stuk goedkoper op het net hebben zien verschijnen!). De bouw is uitstekend en de versterker is zeer makkelijk in gebruik. Op die ene slipper na (die kanaalselector aan de achterzijde) is het erg moeilijk de Triple Six III op fouten te betrappen. Tel daarbij nog eens een paar extra hoogtechnologische functies, zoals de auto-bias door de lampen (zolang ze op minder dan 20% uit elkaar liggen) en de mogelijkheid de versterker op verschillende voltages te laten draaien, en je krijgt een zeer volledig aanbod met uitzonderlijk weinig minpunten.

 

Conclusie

De markt voor de metalfreak is al behoorlijk verzadigd, en het is maar de vraag of deze groep nog wel nood heeft aan de zoveelste hi-gain versterker. Maar bij DV Mark heeft men genoeg functies toegevoegd om de Triple Six III toch een bezoek waard te maken. Eén van mijn grootste frustraties bij vele van deze modellen is de teleurstellende cleane klank, en laat dat nu net één van de grootste troeven van de Triple Six zijn! Dat maakt deze versterker veelzijdiger dan de meeste andere uit dit genre, maar niet genoeg om écht veelzijdig te zijn. Maar dat zal de metalfreaks en headbangers allicht worst wezen!