aanmelden
DV Mark Jazz 12
Guitar 30-01-2015
door:

COMBO GUITAR AMPLIFIER

 

In onze reeks van DV Mark producten sluiten we het rijtje af met de DV Jazz 12, een compacte combo die vooral gericht is op (rarara) jazz-gitaristen! Maar het zou niet in de aard van DV Mark liggen om een versterker te maken die zo beperkt is qua inzetbaarheid. We zijn dus benieuwd hoe dit model het er vanaf brengt, zowel binnen jazz-territorium als daarbuiten.

 

 

 

Algemeen

Concept
Het concept is niet nieuw: verschillende fabrikanten hebben reeds versterkers uitgebracht die volledig gericht zijn op het produceren van een ronde en warme cleane toon. Net als bij vele andere modellen kiest men dan ook voor een transistorbouw in plaats van een lampenversterker. Daarbij is doorgaans het distortion-kanaal het eerste dat men overboord smijt, en dat is ook met de DV Jazz 12 het geval. Dit beperkt uiteraard het aantal knoppen op het bedieningspaneel erg drastisch, waardoor de versterker meteen ook erg makkelijk te gebruiken wordt!

 

 

Vormgeving
In jazz-middens heeft men geen nood aan die immer zwarte behuizing, dus werd de Jazz 12 in een creme-kleurig wit jasje gestopt. De versterker is sober gebouwd, met als enige esthetische accenten de zwarte stoothoeken en het speakerdoek.

 

 

Handleiding 
Zoals we intussen gewend zijn, is de handleiding van DV Mark kort en bondig, maar daarom niet minder handig. Toegegeven, over de Jazz 12 valt qua gebruik niet zo heel veel te vertellen, maar voor wie toch nog zou twijfelen, is alle technische info aanwezig.

 

 

Afwerking
De afwerking van de DV Jazz 12 is foutloos. Alles zit netjes op z’n plaats, en alle gebruikte onderdelen zijn van prima kwaliteit. Maar wat ons het meest van allemaal opvalt: de Jazz 12 is een vederlichte versterker! Ondanks de grote speakerkast til je deze versterker omhoog alsof het een pluimpje is. Dit is uiteraard een groot voordeel: met een gitaar in de ene hand en de versterker in de andere, kan je in één trip alles naar het podium verhuizen!


 

 

Bouw

Behuizing
Voor de behuizing gebruikt men de standaard multiplex wanden, die overtrokken zijn met de reeds genoemde crème-witte bekleding. De Jazz 12 is opvallend qua design door zijn vierkantige vorm. Men heeft de speakerkast behoorlijk groot ontworpen. Wat een “oversized” speakerkast juist doet, is voer voor (bij momenten hevige) discussies. Maar de algemene consensus blijkt te zijn dat alles wat dikker in de verf wordt gezet, en de bastonen meestal nog wat meer worden uitgesproken. In het geval van een versterker voor jazz-gitaristen kunnen we er best inkomen dat dit een goede keuze was!
 

 

Mogelijkheden

 


 

Aansluitingen
Op het frontpaneel vinden we enkel de grote jackaansluiting voor de gitaar, en de stereo mini-jack als “aux” aansluiting. Zo kan je je mp3-speler aansluiten op de versterker om met backing tracks mee te spelen. Achteraan vind je nog een DI out met ground/lift schakeling, een aansluiting voor een extra speakerkast (8 Ohm) en een tweede stereo mini-jack om je hoofdtelefoon mee aan te sluiten.

 

 

Bedieningspaneel
Wie voorstander is van “less is more” zal volledig weg zijn van het controlepaneel van de Jazz 12. Zo beperkt hebben we het immers nog maar zelden gezien. Toch is alles wat je nodig zou kunnen hebben aanwezig: een 3-bands EQ (bass, mid, treble), een draaiknop voor de reverb en het master volume. Wat kan je op een versterker als deze nog meer wensen?

 

 

Effecten
De reverb is het enige dat we hier als effect kunnen tellen. We gaan ervan uit dat dat voor vele jazz-gitaristen ook voldoende zal zijn… Tenzij je volledig Pat Metheny wil gaan, met z’n stereo delays en andere rack-trucjes.

 

 


 

 

Ergonomie

Architectuur

Met zo’n klein controlepaneel kan de architectuur van de versterker moeilijk mislopen. Alles wat je nodig hebt tijdens het spelen, vind je makkelijk en snel terug op het frontpaneel (het zijn maar vijf draaiknoppen!). En alle andere functies, zoals de ground/lift en de mogelijkheid om de interne speaker uit te zetten, zitten allemaal tesamen op het achterpaneel van de versterker. Met een versterker die zo klein en beperkt is qua aansluitingen, ga je uiteraard nooit lang moeten zoeken.

 

 


Bediening
Wanneer een versterker zo simpel is qua lay-out, is het gevolg uiteraard dat hij uiterst makkelijk te gebruiken is. Je plugt in, past de EQ bij naar eigen smaak en werkt je klank af met een tikje reverb. Zo makkelijk is het! De enige functie waarbij ik me kan inbeelden dat hij af en toe voor verwarring zorgt, is de mogelijkheid om de interne speaker uit te schakelen. Als je deze knop per ongeluk indrukt, kan je misschien wel even op zoek zijn naar de reden waarom je versterker geen geluid meer produceert. Maar deze fout maak je dan allicht ook maar één keer!
 

 

Klankkwaliteit

Klank
En dan de klanken! We nemen onze meest jazzy gitaren bij de hand en we gaan aan de slag. De hals pickup van een Gibson ES335 levert meteen de nodige warmte die we nodig hebben. Zelfs met de EQ volledig neutraal kunnen we meteen gaan spelen. We voelen zelfs amper de neiging om de EQ nog bij te gaan regelen. Mochten we toch niet aan de verleiding kunnen weerstaan, gaan we misschien een klein beetje hoog van de klank nemen. De bassen zijn zonder enige hulp al prominent genoeg aanwezig, net als de middentonen. Ook de andere pickupcombinaties op de gitaar geven aangename resultaten, maar we gaan ervan uit dat dit voor het doelpubliek zelfs bijkomstig zal zijn. Als de halspickup goed klinkt zijn de meeste (traditionele) jazzers al heel tevreden! Als we overschakelen van een gitaar met center block naar een volledige hollowbody, horen we meteen net dat tikje meer lucht in de klank. Een standaard gitaarversterker geeft deze subtiele verschillen niet altijd even goed weer, maar voor de Jazz 12 lijkt het een fluitje van een cent. De 45 Watt aan vermogen zijn trouwens ruim voldoende voor de meeste doeleinden, en de knoppen reageren met een aangename weerstand op alle wijzigingen.
Het veelzijdige plaatje is net iets minder. Toegegeven, we kunnen een overdrive-pedaaltje aansluiten op de Jazz 12 en er een aantal fantastische bluesklanken uit toveren. De speaker én het transistorcircuit laten dit dus zonder probleem toe. Maar eenmaal we de gain opvoeren, verliest de Jazz 12 de pedalen en laat hij ons duidelijk merken dat dit niet zijn vakgebied is. En laat ons duidelijk zijn: dat is alles behalve een verwijt. Die overstuurde bluesklanken zijn niet te krijgen uit de meeste concurrerende modellen!
 

 


 

Effecten
Ook de reverb past perfect bij de Jazz 12. Doe geen moeite om hier surf-effecten uit te krijgen, daar dient het nu eenmaal niet voor. Met deze reverb kan je je klank netjes afwerken, en wat meer leven inblazen. Op die manier dient de reverb perfect z’n doel. Het feit dat je dan geen volledige controle hebt over de parameters van de reverb, zal zowat iedereen een worst wezen!

 

 

 

Budget 

De prijs voor de Jazz 12 is €679 (bruto adviesprijs). Na wat zoeken kunnen we zelfs snel vaststellen dat in verschillende winkels de prijs al snel naar ongeveer €500 zakt. En voor die prijs doe je wél een uitstekende deal! De versterker is uitstekend gebouwd, de bediening kan haast niet eenvoudiger en de klank is exact waar vele jazz-gitaristen naar op zoek zijn. En vergeet niet: deze versterker is zeer licht en makkelijk te tillen. Het is een verhouding die we niet veel hanteren, maar de transport/klank verhouding is werkelijk uitzonderlijk!

 

Conclusie

Goed, we kunnen duidelijk zijn. De Jazz 12 is niet de meest veelzijdige versterker. Maar je kan net zo min verwachten dat je, bijvoorbeeld, country gaat spelen met een versterker die “MetalMeister 666” heet. De Jazz 12 is een versterker die gericht is op een bepaalde doelgroep, en in naam van deze groep absoluut geen toegevingen wil doen. Je krijgt superklanken, een uitstekende bouw en een makkelijk te transporteren versterker. Voor de jazzers onder ons klinkt dat zonder twijfel als muziek in de oren!