aanmelden
Tech 21 Fly Rig 5
Guitar 27-02-2015
door:

MULTI-EFFECTS PEDAL

 

Na meer dan 10 jaar reviews schrijven denk je af en toe wel eens dat je het wel zo goed als allemaal gezien hebt. En dan duikt er plots een product op, waar je zo op het eerste zicht niet goed weet wat ervan te denken. De Tech21 Fly Rig blijkt zo’n product te zijn. Eenmaal uitgepakt deed ik het bijna af als een soort multi-effect “light”, iets waar we al ontelbare versies van in diverse catalogi vinden. Maar wat had ik het verkeerd!… Met het schaamrood op de wangen (en pijnlijke vingers van het spelen) leg ik u even grondig uit waar het om gaat.

 

 

 

Algemeen

Concept 7,5/10
De vorm van het toestel was wat mij de verkeerde kant heeft opgestuurd. Toestellen van deze omvang zijn zo goed als altijd programmeerbare multi-effecten. Bij Tech21 heeft men er echter een draagbare versterker van gemaakt, die tegelijk voorzien is van een paar essentiële effecten. De term “Fly Rig” is dan ook gericht op muzikanten die geregeld moeten reizen en dus een compacte set-up moeten kunnen meenemen. Tegelijk kan de Fly Rig perfect gebruikt worden als back-up voor wanneer je “grote” set-up je in de steek laat. Een origineel concept, is het minste wat we hier kunnen zeggen.

 

 

Vormgeving 8/10
De Fly Rig is een strak toestel: scherpe hoeken, strakke lijnen en een duidelijke visuele indeling die in koeien van letters op het frontpaneel is aangebracht. De gekleurde controls laten steeds duidelijk zien welk onderdeel je gaat aanpassen. Maar wat allicht het belangrijkste is: de Fly Rig is zo compact dat hij in het strap-compartiment van de meeste draagtassen past.

 

 

Handleiding 8,5/10
De handleiding belicht elk aspect van de Fly Rig, gaande van voorgestelde settings voor elk onderdeel tot een diepgaande technische uitleg over de werking van bepaalde functies. Men voorziet ook een onderdeel met hints, zoals het feit dat de controls op (alle) Tech 21 toestellen uitzonderlijk gevoelig zijn en dus met meer zelfbeheersing moeten worden gebruikt dan je bij andere toestellen zou doen!
 

 

Bouw

Behuizing 9,5/10
Als je een toestel bouwt dat op reizen gericht is, mag je uiteraard geen risico’s nemen met de gebruikte materialen! Dat heeft ook Tech21 begrepen. De Fly Rig is dan ook volledig uit metaal vervaardigd. Het toestel is nog geen 30 cm lang (29 cm om precies te zijn) en slechts 6 centimeter breed. Zelfs naar hedendaagse normen, qua “compact”, is dit een sterke prestatie, zeker als je er nog eens bij in overweging neemt dat deze Fly Rig slechts 500 gram weegt!
 

Afwerking 9,5/10
Alles aan de Fly Rig belooft perfect bestand te zullen zijn tegen het zware leven dat dit type toestel dikwijls te wachten staat. De draaiknoppen zijn klein maar zeer stevig, en de voetschakelaars zijn van uitstekende kwaliteit. Op dit toestel kan je behoorlijk stevig tekeer gaan, het zal je niet snel in de steek laten.
 

 

 

 

Mogelijkheden


 

Aansluitingen 7/10
Qua aansluitingen houdt men het zeer beperkt: je krijgt een in- en output en een aansluiting voor de meegeleverde adaptor. Dat is alles! Even een extra woordje over de adaptor: deze schakelt automatisch tussen verschillende voltages en kan gebruikt worden bij eender welke spanning tussen 100 en 240 volt. Dit wil zeggen dat je deze adaptor (en dus dit toestel) zowat overal ter wereld kan gaan inzetten. Fantastisch toch, als een bedrijf écht aan alle details denkt. Want wat ben je met een toestel waar je makkelijk mee kan reizen als je het elders niet meer kan gebruiken?

 

 

Bedieningspaneel 9,5/10
Ook het bedieningspaneel is relatief makkelijk te doorgronden, ondanks het feit dat er toch behoorlijk wat knoppen op staan. Het signaal gaat van rechts naar links door het pedaal, en dus zullen we bij de bespreking deze beweging volgen. Je begint bij het “Plexi”-gedeelte met controls voor level, tone, drive en de extra boostregeling voor de “hot”-functie. Wees voorzichtig met deze laatste functie: ze levert maar liefst 21dB aan “clean boost”! Deze boost kan je trouwens ook gebruiken als het “Plexi”-deel zelf niet actief is. Het legendarische Tech21 SansAmp circuit staat centraal op de pedaal, met eveneens een level- en drive-regeling. Daarbij krijg je nog een volledige 3 bands EQ en een draaiknop voor reverb. We sluiten het rijtje af met het delay-block, met functies voor level, repeats, drift en “time”. De “drift” functie voegt modulatie toe aan je delay-effect. Onder deze functie schuilt echter ook een “verborgen” chorus: draai de drift-knop volledig open en je een prima chorus-effect wordt je deel!

 

 

Effecten 9/10
De Fly Rig is een draagbare analoge pre-amp. We kunnen hem dus niet echt bij de “effecten” onderbrengen. Maar de reverb van het SansAmp circuit, de delay én de verborgen chorus zijn dat wel! Tech21 moest duidelijk keuzes maken over wat wel en niet essentieel is voor de meeste gitaristen. Wat ons betreft hebben ze een uitstekende keuze gemaakt: het geleverde pakket laat toe de Fly Rig voor heel wat toepassing volledig autonoom te gebruiken. Wil je toch nog wat extra effecten toevoegen, dan houdt er niks je tegen om nog wat extra pedaaltjes aan te koppelen!
 


 

 

Ergonomie

Architectuur 9,5/10

Zoveel mogelijkheden in zo’n kleine behuizing. Dat moet toch mislopen ? We kunnen je meteen gerust stellen: we hebben zelden een beter uitgedachte pedaal dan de Fly Rig gezien. Elk onderdeel (Plexi, SansAmp, DLA) is duidelijk gescheiden op het frontpaneel van de pedaal. Als dat niet voldoende is helpen de gekleurde draaiknoppen je nog een heel eind verder: blauw voor de delay, geel voor de Sansamp, rood voor de Plexi. Alle controls staan op het frontpaneel, en alle aansluiting op de achterzijde. Hoeveel makkelijker kan men het nog maken ?

 

 


Bediening 9,5/10
Ook de bediening is een fluitje van een cent: we werken hier namelijk analoog. Je moet dus geen rekening houden met verborgen menu’s of moeilijk te hanteren presets. Al wat je moet weten staat voor je neus aangegeven via de mini-controls. Spelen, luisteren, draaien en opnieuw spelen. En blijven herhalen tot je vindt dat het helemaal klopt! Toch steekt hier (het enige) puntje van kritiek de kop op: om de compacte afmetingen te behouden was het ongetwijfeld nodig om de controls in een mini-formaat uit te voeren, maar hierdoor zijn ze wel behoorlijk moeilijk te lezen als je rechtstaand speelt. Om te checken of iets wel volledig klopt moet je dan ook al aardig ver voorover buigen. Jep, we weten het, muggenziften! Maar daar worden we voor betaald !
 

 

Klankkwaliteit

Klank 9/10
Je kan de Fly Rig zowel met als zonder versterker gebruiken. In het tweede geval sluit je het toestel rechtstreeks aan op de PA of je opnametoestel. We proberen de Fly Rig meteen uit zonder versterker, omdat we er vanuit gaan dat dit toestel vooral op deze manier ingezet zal worden. Op het SansAmp deel regelen we onze cleane klank in. Het valt ons meteen op dat men voor een heldere, “Fender”-achtige sound heeft gekozen - tenminste, zolang we de drive-settings laag houden! Want van zodra we deze wat opvoeren blijkt de SansAmp ook een aantal leuke crunchy en semi-overstuurde klanken te kunnen leveren. Bluesgitaristen zouden allicht wel weten wat gedaan met deze sounds!
De reverb van de SansAmp is gebaseerd op het Tech21 Boost RVB pedaal en levert de warme klanken van een spring reverb, zonder al het gekletter en geratel dat daar origineel steeds bij hoorde. Alleen al met die licht overstuurde klank en de reverb kunnen wij ons dagen bezig houden!
Dan trappen we stevig op de Plexi-footswitch, en de Fly Rig schakelt onmiddellijk een versnelling hoger. Je kan de gain volledig naar eigen smaak regelen, maar qua EQ ben je hier gebonden aan een enkele “tone”-knop. Net zoals bij een Vox AC30 moet je even gaan zoeken om de “sweet spot” voor jouw gitaar te vinden. Vanaf dan ga je die extra EQ-mogelijkheden nog maar nauwelijks missen. Het geluid is gebaseerd op een ’68 Marshall Plexi, en dat is er duidelijk aan te horen: stevige distortionklanken zijn geen enkel probleem! Je krijgt aanzienlijke mogelijkheden qua gain, en voor wie dat nog niet genoeg is, is er nog altijd die “hot”-switch die de Plexi (of the SansAmp) een extra schop onder de kont geeft.
Het is bijna niet te geloven hoeveel verschillende klanken en mogelijkheden Tech21 in deze kleine behuizing heeft weten te stoppen: Fenderachtige cleane klanken, Marshall-geïnspireerde overstuurde sounds en een cleane boost die je gitaargeluid zowat overal kan bovenuit tilt. Maar het meest verbazingwekkende is dat men er in geslaagd is om al deze klanken volledig analoog tot stand te doen komen! Geen bits en bytes hier, maar pure analoge klanken. En als dàt de puristen onder jullie niet aanspreekt, weten wij het helemaal niet meer.
 


 

Effecten 9/10
Met zo’n prestaties op het vlak van de klank zou het jammer zijn mochten de effecten niet bruikbaar blijven. Maar geen nood: ze zijn van minstens dezelfde kwaliteit! De reverb op het SansAmp kanaal klinkt warm en vol, en de delay van het DLA-blok is de perfecte afwerking van een onwaarschijnlijk sterk product. Je kan de delays gebruiken om je lead-klanken te verbreden, maar even goed als een slapback om je ritmeklanken wat aan te dikken. Ook de “verborgen” chorus is een leuke toevoeging, al kunnen we ons hier wel inbeelden dat de meeste gitaristen graag wat meer controle hebben over de verschillende chorus-parameters. Maar na het volledige klank- gedeelte kunnen we niet anders dan even stil blijven en dit kleine apparaat met open mond aanschouwen. Wauw!

 

 

 

Budget 9/10

Zoveel lof, zoveel pluspunten. Laten we hopen dat men het toestel nu niet keldert men een belachelijke prijs. En ook hier hoef je niets te vrezen: de lijstprijs bedraagt €361,79,- en we kunnen meteen verklappen dat we dit toestel online ook dikwijls onder €300,- zien gaan. Voor deze prijs krijg je (en we sparen deze keer de sterke termen niet) werkelijk het ultieme analoge travel- of backup-apparaat. De bouw, het gebruik, de mogelijkheden, de klank… Het is zo moeilijk om kritiek te geven op de Fly Rig dat we echt al moeten overgaan tot muggenziften. Dit is, zonder enige twijfel, één van de best uitgedachte én uitgevoerde pedalen die we ooit aan onze voeten hebben gekregen.

We doen de Fly Rig zelfs amper eer aan door het te bestempelen als “backup”-toestel (naast het travel-gebruik). We zijn er immers zeker van dat hij in sommige gevallen beter zal klinken dan de “grote” setup die men doorgaans meebrengt. Maar dat is nu net de kracht van de Fly Rig: er is niets zo erg als je setup in rook te zien opgaan, en dan te moeten verder spelen met een miezerige klank. De Fly Rig laat je meteen verder spelen, met een dijk van een klank en een minimum aan kopzorgen. Het is lang geleden dat ik het nog eens gezegd heb… maar dit ding krijgt de distributeur NIET terug!