aanmelden
Zoom G1on
Guitar 27-02-2015
door:

EFFECTS PEDAL

 

Een hele tijd geleden, in mei 2008, bekeken we de Zoom G1 van heel dichtbij. Het was weer iets nieuws van een merk waar we toch al behoorlijk wat producten van kennen: de uiterst kleine behuizing en de grote lading aan mogelijkheden maakten van de originele G1 een echt succesverhaal binnen de instapmodellen van multi-effecten. Nu is Zoom daar met een nieuwe versie: de Zoom G1on.

 

 

 

Algemeen

Concept
We zien het erg dikwijls bij Zoom: probeer zoveel mogelijk functies in een zo compact mogelijke behuizing te proppen zonder daarbij de prijs uit het oog te verliezen. Met de G1on wordt die prijs één van de belangrijkste factoren, zoals je wel zal zien bij het  stuk over het budget, op het einde van dit artikel. Tegelijk blijft men uitpakken met grote slogans bij de G1on, zoals de aanwezigheid van niet minder dan 100 effecten. Benieuwd of ze dat kunnen waarmaken!

 

 

Vormgeving
Qua design is het even aanpassen tegenover de vorige versie: je krijgt nog steeds twee voetschakelaars, maar men heeft ze een stuk groter gemaakt. De selectieknoppen zijn nog aanwezig, maar de gehele programmatie gebeurt nu via een LCD-scherm dat je in de linkerhoek van het toestel vindt. Qua design was men blijkbaar niet bepaald geïnspireerd toen men de G1on uitschetste. Het is misschien een van de simpelst ogende toestellen die ik in mijn lange testcarrière al kreeg voorgeschoteld. Laten we hopen dat het uiterlijk bedrieglijk is!

 

Handleiding
In de handleiding heeft men in elk geval wél z’n tijd gestoken: duidelijk, grondig geïllustreerd en in verschillende talen. Zowat alle verschillende handelingen worden uit de doeken gedaan, en er is een apart overzicht voorzien voor alle verschillende presets van de G1on. Zo kan je meteen aan de slag zonder het overzicht te verliezen.

 

 

 

Bouw

Behuizing
We zijn dan misschien niet lief geweest over de uitstraling van de G1on, maar we kunnen in elk geval al een stuk positiever zijn over de kwaliteit van de constructie. De basis van de G1on is vervaardigd uit aluminium. Hierop wordt de plastic behuizing vastgemaakt. Op de grondplaat na is de behuizing van de G1on volledig gemaakt uit gehard plastic, inclusief de twee voetschakelaars. Een groot probleem hoeft dit niet te vormen: de G1on is immers geen toestel waar je mee op wereldtournee zal gaan. Voor huis- en slaapkamergebruik zou dit meer dan stevig genoeg moeten zijn! De verschillende knoppen zitten grondig ingekapseld in de behuizing, waardoor deze ook beschermd zijn tegen de meest voor de hand liggende ongevallen.

 

 

Afwerking
Bij een plastic behuizing die uit één stuk gegoten is, kan er over het algemeen maar weinig mis gaan. En dat is gelukkig ook bij de G1on het geval: geen slecht sluitende naden, geen lijmsporen en geen zwakke punten. De G1on is verder voorzien van antislip voetsteuntjes waardoor het pedaal netjes op zijn plaats blijft.

 

 

 

Mogelijkheden


 

Aansluitingen
In tegenstelling tot de meeste moderne multi-fx toestellen houdt men het bij de G1on zo simpel mogelijk. Je krijgt een jack-input voor je gitaar, gevolgd door een aux in (stereo mini) jack, een output die zowel voor mono- (versterker) als stereo- (hoofdtelefoon) jacks kan dienen. We sluiten het rijtje af met de USB-aansluiting, die de G1on ook van stroom kan voorzien, en de aansluiting voor de (apart aan te kopen) adaptor. Je leest het goed: de adaptor wordt niet meegeleverd met de G1on, maar je krijgt er wél een setje batterijen bij. Je kan dus kiezen hoe je de G1on van stroom voorziet, maar we hopen uiteraard dat jullie allemaal wat milieubewust zijn en voor de usb-aansluiting of adaptor kiezen

Bedieningspaneel
Het bedieningspaneel van de G1on is opgesplitst in twee delen: links heb je het LCD-scherm met daaronder de “home”- en “enter”-knop, en daar middenin de draaiknop om de waarden voor de effecten en versterkersettings in te geven. Aan de rechterkant van het pedaal krijg je een soort “kruisvorm” van drukknoppen. Daarmee kan je door de effectenketting scrollen en verschillende parameters aanspreken. Onderaan deze drukknoppen vinden we nog een knop voor het algemene menu en een controller voor de looper-functie

Effecten
Zoom kijkt gewoonlijk niet op een effectje meer of minder, en bij de G1on belooft men niet minder dan 100 effecten. Op zich blijkt dit een beetje te enthousiast: bij die 100 effecten telt men de versterkersimulaties ook bij, terwijl dat niet echt effecten zijn. Maar goed: de Zoom G1on levert dus wel degelijk 100 verschillende manieren om je klank te manipuleren. Qua effecten zijn alle categorieën goed vertegenwoordigd: compressie, modulatie (chorus, flanger,…), delay en reverb. Tel daarbij nog de distortions en de versterkermodellen en je krijgt een heel aardig pakket. Gebruikers die vaststellen dat ze minder effecten tot hun beschikking hebben moeten even naar de website van Zoom surfen. Als je de G1on update naar versie 1.21 krijg je immers 25 extra effecten cadeau!
 
Ergonomie

Architectuur

Alle functies van de Zoom G1on zitten lekker dicht bij elkaar. Het enige waar je (tevergeefs) naar gaat zoeken, is de knop om hem aan te zetten! Het pedaal activeert immers zichzelf van zodra de kabel wordt ingeplugd. Alle knoppen zitten rond het LCD-scherm, en alle aansluitingen zitten op de achterzijde van het pedaal. Je gaat dus nooit moeten zoeken naar een bepaalde functie.

 

Bediening
Een supercompact pedaal en een grote lading aan mogelijkheden en klanken… Het is steeds een grote uitdaging om de bediening begrijpelijk àte houden voor iedereen. Hou er tegelijk rekening mee dat de G1on vooral gericht is op de beginnende gitarist (of tenminste de beginnende effectengebruiker), en je beseft dat de bediening simpel houden een belangrijk punt is. Zoom heeft daar echter goed werk van gemaakt, en de G1on is relatief makkelijk te bedienen. De term ‘relatief’ slaat op het feit dat je bij een multi-fx altijd een bepaalde instapdrempel hebt. Maar die drempel is bij de G1on laag, en eenmaal je deze voorbij bent, spreekt het allemaal voor zich.
Nog een klein puntje: voorlopig heeft de G1on nog geen ‘Handyshare’-ondersteuning. Handyshare is de editing-sofware van Zoom. Aangezien de G1on een USB-poort heeft meegekregen, kunnen we er echter redelijk zeker van zijn dat deze ondersteuning er in de toekomst wel zal komen.
 

 

Klankkwaliteit

Klank
En dan over naar de klank. Eerst bekijken we de versterker-gerelateerde effecten, zoals de amp models, de speakers en de verschillende distortions. Je krijgt niet minder dan 22 versterkermodellen voorgeschoteld, allemaal gebaseerd op legendarische versterkers (Fender, Marshall, Vox) en modernere versies van klassieke ontwerpen (ENGL, Diezel, Krank). Klinken al die modellen even goed? Zoals bij alle digitale modellen is het antwoord “neen”! Je moet op zoek naar de goede ‘match’ met je eigen gitaar. Eens je je favoriete (clean, crunch of overdrive) versterker gevonden hebt, ga je daar allicht niet meer van af stappen. De geproduceerde klanken zijn meteen bruikbaar, en tonen onmiddellijk hoe veelzijdig de G1on uit de hoek kan komen. Toegegeven, het zijn misschien niet de allerbeste versterkersimulaties die we gehoord hebben… Maar je zal zien dat er zich weinig tegen de prijs van de G1on zal kunnen verdedigen. Het belangrijkste is dat je met de Zoom G1on zeer bruikbare en degelijk klinkende versterkergeluiden kan produceren!

 

 
 

Effecten
Dan over naar de effecten… Niet minder dan 83 stompbox-effecten heeft Zoom nagemaakt voor de G1on. Het is dus onbegonnen werk om ze allemaal apart te gaan bespreken. Maar we kunnen duidelijk zijn: men zorgt er bij Zoom voor dat je niets tekort komt. Je krijgt van alle effecten verschillende variaties voorgeschoteld: chorus, phaser, flanger, een hele reeks filter-effecten, een hoop delays en een breed gamma aan reverbs. En dan vergeten we er allicht nog wel een aantal (zoals de pitch shifter en de ring modulator). Het mag dan een klein doosje zijn, alle geluiden worden gegenereerd via “volwassen” apparatuur: een 24 bits A/D conversie en twee 32 bits processors die de verschillende klanken gaan vormen. Je kan tot vijf effecten tegelijk gebruiken en de effectenketting volledig naar je eigen normen organiseren. Eenmaal je tevreden bent met je geluid, kan je alles gaan opslaan in een van de 100 patches. Met zulke specificaties is het niet verwonderlijk dat de effecten van prima kwaliteit zijn. Net als bij de versterkers zullen er een heel aantal zaken bij zitten die je nooit gaat gebruiken, maar je kan Zoom moeilijk gaan neersabelen omdat ze je veel keuze geven.

 

 

 

 

Budget

We doen de Fly Rig zelfs amper eer aan door het te bestempelen als “backup”-toestel (naast het travel-gebruik). We zijn er immers zeker van dat hij in sommige gevallen beter zal klinken dan de “grote” setup die men doorgaans meebrengt. Maar dat is nu net de kracht van de Fly Rig: er is niets zo erg als je setup in rook te zien opgaan, en dan te moeten verder spelen met een miezerige klank. De Fly Rig laat je meteen verder spelen, met een dijk van een klank en een minimum aan kopzorgen. Het is lang geleden dat ik het nog eens gezegd heb… maar dit ding krijgt de distributeur NIET terug!

 

Conclusie

Uiteraard kan je verschillende toestellen vinden die beter klinken dan de G1on. Maar al die toestellen kosten meteen een veelvoud van wat de G1on kost. Voor beginnende effectengebruikers en all-round nieuwsgierige gitaristen is de prijs nu absoluut geen punt meer. Met ongeveer 15 versterkermodellen en meer dan 80 versterkers betaal je minder dan €1 per geboden klank of mogelijkheid. En wat heb je tegenwoordig nu nog voor dat bedrag? Hoedje af, Zoom!