aanmelden
Palmer PDI 103 JB
Guitar 27-02-2015
door:

SPEAKER SIMULATOR

 

 

Nog ver voor men sprak van “digital modeling” en “digital reamping” van tracks was er een bedrijf dat bekend stond om de beste “straight to mixing” desk opname-apparatuur voor gitaristen. Het bedrijf in kwestie was Palmer, en het product waar zij wereldwijde bekendheid mee verwierven was hun beroemde speaker simulator. Zowat elke studio had er tijdens de jaren ’80 en ’90 wel eentje in hun rack hangen. Toen haalde rond de eeuwwisseling de technologie hen in, en begonnen digitale producten met ingebouwde (en programmeerbare) speaker simulators op de markt te komen. Het succes van de gekende speaker simulator ging dan ook snel achteruit. Intussen zijn we een dikke 15 jaar verder, en wint de analoge speaker simulator ook weer stilaan aan populariteit. Niet iedereen is overtuigd van de voordelen van digitale spullen, en vele gitaristen gaan weer analoog aan de slag. De nieuwe Palmer speaker simulator speelt hier op in, en als iemand als Joe Bonamassa bij de ontwikkeling betrokken wordt, gaan er allicht snel een hoop geïnteresseerden volgen!


De eerste aanpassing is dat men de speaker sim nu uitbrengt in een erg handig en robuust “DI-box” formaat. Zo past het mee in je kabelbak of zelfs op je pedalboard. Met het gebruik van een speaker simulator wil men vooral de problemen (die met het plaatsen) van een microfoon gepaard gaan, volledig wegwerken: rommelige lage frequenties, fase-problemen, etc… Je sluit je pedalboard, of zelfs de uitgang van je versterker rechtstreeks aan op de Palmer PDI03 JB. Op de (uiterst stevig gebouwde) DI kan je dan een aantal aanpassingen aan je klank maken. Er zijn een paar aanpassing aan de algemene EQ (deep, normal en flat) en een bijsturing aan de respons van je geluid (bright, normal en mellow). Iedereen die ooit al eens met een rechtstreeks versterkte gitaar heeft gespeeld weet dat deze laatste een enorme factor is: als je gitaar niet “aanvoelt” alsof er een speaker tussen zit, ontbreekt er iets aan de ervaring van gitaar spelen. Via deze regelmogelijkheden legt Palmer de bijsturing van deze factoren terug voor een groot deel in jouw handen. Via de attenuator kan je je uitgangssignaal bijsturen van 0 dB naar -12 dB of zelfs -24 dB. Maar de grootste nieuwigheid is de “JB”-switch. Met deze schakelaar activeer je een soort “enhancer” waardoor je gitaargeluid naar voor wordt geprojecteerd. Je kan kiezen tussen medium en heavy settings, of de switch volledig uitschakelen.


De Palmer PDI03 JB is in de eerste plaats een “pro audio” apparaat: het helpt vooral de technici, maar uiteindelijk bezorgt het ook jou een grotere controle over je gitaarklank. En met de Palmer PDI03 JB behoud je nog steeds de mogelijkheid om een speaker te gebruiken. Je krijgt immers 4 aansluitingen: de input (geschikt voor signalen tot 200 watt), een gebalanceerde én ongebalanceerde uitgang (die al je gekozen instellingen doorstuurt naar de mengtafel of geluidskaart) en een “thru” uitgang die je originele signaal onveranderd doorstuurt naar je speakers. Dit laatste is een uitermate belangrijk onderdeel: als je de uitgang van een versterker aansluit op de Palmer PDI03 JB is het belangrijk dat deze zijn elektrische lading kwijt kan. Als je geen speakers aansluit moet je een “dummy load” aansluiten, zoals de Palmer PDI06. Als je dit niet correct doet loop je het risico je versterker “op te blazen” (zoals dat dan heet).


Je merkt het al: de Palmer PDI03 JB is geen apparaat dat door alle gitaristen zal worden gebruikt. Binnen de “pro audio” markt zal dit toestel echter snel gelden als een Zwitsers zakmes onder DI-toestellen, en zal het allicht menig optreden redden wanneer de gitarist in de problemen komt met zijn apparatuur. Misschien zijn we zo’n situaties het beste voor door er allemaal eentje in onze kabelkoffer te steken… Voor 199 € is hij de jouwe (bruto adviesprijs). Klein, handig, goed gebouwd en goed van klank. Een goed idee. Niet?