aanmelden
Boss ES-8
switching system
Guitar 20-01-2016
Gepubliceerd in Meet Music Magazine 322, februari 2016
door: Tim Van Roy

Tim Van Roy

 

Voor al wie graag met aparte pedaaltjes werkt, is een switching systeem een zeer goede investering. Jarenlang waren ze volstrekt onbetaalbaar voor de gewone gitarist, maar daar komt stilaan verandering in. Nu brengt ook Boss, een van de grootste spelers op het vlak van aparte pedaaltjes, zijn eigen switcher op de markt: de Boss ES-8. Voor wie de term switching system niet meteen een belletje doet rinkelen leggen we het snel even uit: in plaats van je pedalen allemaal achter elkaar aan te sluiten gaan we de pedaaltjes allemaal apart aansluiten op de switcher, en van hieruit de pedaaltjes aansturen. Deze werkwijze zorgt voor een betere audiokwaliteit én is zeer handig voor wanneer er een bepaald pedaaltje defect is. Deze kan je er dan zo tussenuit schakelen zonder je hele ketting te moeten afbreken. De ES-8 is voorzien van 8 loops waar je de in- en output van je effecten mee verbindt: 6 mono loops en 2 stereo loops, voor bijvoorbeeld een delay of een stereo chorus.

 

Memory-modus
Je kan de Boss ES-8 op twee verschillende manieren gebruiken: memory modus of manual modus. Die laatste modus laat je toe elke van de 8 loops apart aan en uit te zetten, waardoor je je geluid op eender welk moment vrij door een (of meerdere) van je pedalen kan sturen. Maar wil je echt stoppen met ‘tapdansen’ bij het wisselen van effecten, dan is de memory-modus allicht waar je op zit te wachten. In deze modus kan je instellen welke loops je open en dicht zet, en dit netjes opslaan in een preset. Van zodra je die preset oproept, schakelt de ES-8 meteen alle gewenste loops in, en al de rest wordt uitgeschakeld. Je moet trouwens absoluut niet bang zijn dat je presets tekort gaat komen: de ES-8 voorziet maar liefst 800 geheugenplaatsen voor presets, een absoluut record wat dit type toestel betreft.

 

Flexibel
En dat is niet het enige punt waarop de ES-8 zich onderscheidt van andere toestellen. 800 presets is op zich al zeer indrukwekkend, maar als je de flexibiliteit van het toestel bekijkt ga je pas beseffen dat je echt alle kanten uit kan. Om te beginnen is een groot deel van de functionaliteit van de ES-8 overgezet op een aantal voetschakelaars: een voor elk van de 8 loops, een bank up/down om de presets aan te sturen, de schakeling tussen de memory en manual modus (wat wil zeggen dat je binnen je presets ook nog effecten kan aan en uit zetten) en een mute switch voor wanneer je bijvoorbeeld van gitaar wil wisselen. Er zijn achteraan ook nog een hoop extra aansluitingen voor extra schakelaars, een tuner, volume- en/of expressiepedalen, enz... Je kan elke preset een naam geven en bijvoorbeeld ook aparte volumes instellen. Als we het bekijken vanuit het oogpunt van de beginnende gebruiker kunnen we duidelijk zijn: de unit is uitermate makkelijk in gebruik, transparant qua programmatie en zeer stevig gebouwd. Maar er is nog meer...

 

En er is meer…
De ES-8 afdoen als een instapmodel onder switchers zou een zware onderschatting, zelfs bijna een grove leugen zijn. Want met de nodige technische kennis is zo goed als alles aan dit toestel aan te passen aan jouw eisen. Zo is er een midi in/out die je toelaat de ES-8 presets en parameters op je midi-gestuurde pedalen te laten controleren. Heb je bijvoorbeeld een midi-gestuurd pedaal als de Eventide H9 of een Strymon Timeline, dan kan je je presets op de ES-8 zo instellen dat deze pedalen mee overschakelen naar de door jou gekozen preset wanneer je schakelt op de ES-8. Een ander gigantisch voordeel van de ES-8, is dat je de volgorde van je effecten per preset kan aanpassen. Ook dit is een unicum binnen de wereld van de switchers, en een ware ‘game changer’ in de wereld van flexibiliteit met analoge pedaaltjes. Bij andere switchers hang je vast aan de volgorde van de loops, dus je kan stellen dat Boss met het invoeren van deze mogelijkheid de concurrentie het nakijken geeft.

 

Conclusie
De ES-8 is niet het goedkoopste toestel, met een adviesprijs van net geen € 700,-. Een stevig bedrag voor een toestel dat op zich geen geluiden produceert, en ‘enkel’ de flexibiliteit en betrouwbaarheid van je effectenketting verhoogt. Maar laat die twee punten nu net de zwakke punten zijn bij het gebruik van aparte pedaaltjes, en de reden waarom zoveel gitaristen er vanaf stappen. De ES-8 is dan ook z'n geld meer dan waard: een lage instapdrempel, een hoop geavanceerde functies voor de gevorderde gebruikers en een (in vergelijking met de concurrentie) haalbaar prijskaartje. Gedaan met de monopolie van de handgemaakte custom switchers: de Boss ES-8 hoort thuis op elk pedalboard, van beginner tot pro!

 

Pro

- Mogelijkheid om de volgorde van de effecten te wijzigen

- Prijs

- Makkelijk in gebruik

- Onnoemelijk veel programmatie-opties

 

Contra

- 8 loops misschien nét te weinig voor de grootste pedalboards?