aanmelden
G&L Tribute M-2000
Bass 29-07-2013
door:

BASS GUITAR

 

 

Eind 2010 (editienr. 264) reviewde ik voor Meet Music al een model van het Amerikaanse G&L, een merk dat zich specialiseert in gitaren en bassen. Ook nu krijgen we met de M-2000 nog eens de kans om een nieuw model te testen uit hun Tribute Series. G&L is na Fender en Music Man het derde (en laatste) bedrijf dat Leo Fender heeft opgericht. Dat deed hij in de jaren 80, samen met zijn oude kompaan George Fullerton. Terwijl Fender en Music Man vaste waarden zijn in het muzieklandschap, is G&L een beetje de underdog van de drie. Toch is het volgens mij een merk dat je als bassist niet naast je kan laten liggen. Leo Fender gebruikte voor deze instrumenten alle ervaring en know how die hij heeft kunnen opdoen bij Fender en Music Man. Na zijn dood in 1991 werd het bedrijf overgenomen door BBE Sound. Zij beperken zich niet enkel tot Leo’s ontwerpen, maar voeren af en toe nieuwe updates uit op de instrumenten. Deze M-reeks is daar een goed voorbeeld van!

 

Concept

De M-2000 is een model uit de Tribute reeks en werd vervaardigd in Indonesië. Naast de Tribute Series van G&L, is er ook nog hun USA reeks (voor een duidelijk overzicht van de reeksen en modellen, surf je naar www.glguitars.com). Hoewel de modellen van beide reeksen ongeveer dezelfde zijn, is er toch een verschil tussen de twee. Eerst en vooral is er het verschil in kostprijs. Terwijl de hardware en elektronica identiek zijn, is bij de Tribute Series de afwerking iets minder nauwkeurig en werd het hout iets minder zorgvuldig gekozen (maar daarover lees je meer bij “Bouw”). De Tribute modellen moeten nochtans niet zwaar onderdoen voor de USA modellen! Op deze manier ligt G&L toch nog binnen het bereik van bassisten met een iets lager budget.
De M-2000 is een basgitaar binnen de M-Series modellen van de Tribute reeks. Deze nieuwe M-Series verschilt qua look en vorm niet van de L-Series die ik eerder al mocht testen. Het verschil zit ‘m in de pick-ups en elektronica. Om wat voor verschil gaat het hier? Wel, bij de eerste test-sessie was al het duidelijk dat de M-2000 anders klinkt dan de L-2500. Beter of slechter? Dat is hier niet de kwestie. Er werden namelijk andere pick-ups ontwikkeld die beter samengaan met de nieuwe pre-amp die speciaal voor deze serie werd gemaakt. Zoals het spreekwoord luidt: “stilstaan is achteruit gaan”. En daar doen ze bij G&L niet aan mee!

 

Bouw

 

De body van de M-2000 is gemaakt van “swamp ash”, een houtsoort die gekend staat voor z’n lichte gewicht en transparante sound. De bas heeft een 70’s look doordat ze gelakt is in een 3-tone sunburst kleur. De body heeft dezelfde vormgeving als die van de L-reeks. De hals, die met zes schroeven stevig aan de body werd bevestigd, is opgetrokken uit hard rock maple. De toets is van maple. Allemaal houtsoorten die vaak worden gebruikt voor het vervaardigen van goede basgitaren. In de alinea hierboven had ik het al even over het minder zorgvuldig uitkiezen van het hout voor de basgitaren uit de Tribute Series. Wat ik daar juist mee bedoel, is dat er iets minder aandacht wordt besteed aan de zaagbewerking van het hout. Bij de USA Series let men er bijvoorbeeld op dat het hout kwartier gezaagd is, wat beter is voor de stabiliteit van de hals en de resonantie. Dit zijn details die de USA reeks dan weer duurder maken, terwijl de bassen uit de Tribute Series zéker niet van slechte kwaliteit zijn! Alle hardware en elektronica werden vervaardigd in Amerika, dus daar zit al zeker geen kwaliteitsverschil. We krijgen ook de door G&L ontworpen saddle-lock brug. Die wordt op forums vaak geprezen als één van de betere brugsystemen. De kop van de bas kreeg de typische G&L look mee. De hals is vrij zacht afgewerkt met een lichte satijnen lak en kreeg de klassieke C-vorm. De maple toets is voorzien van 21 frets en heeft zowel positiemarkeringen op de toets als de zijkant van de hals. De kop heeft bijna dezelfde gekende Fender-vorm, enkel het punt onderaan de kop zorgt voor de G&L eigenheid.
De hardware is chroomkleurig en de bediening telt vijf draaiknoppen. Bij de blend knop verloopt het draaien iets stroever dan gewenst, waarschijnlijk een exemplarisch foutje. Aan de achterzijde bevindt zich een plaatje dat de elektronica afschermt. Daarnaast zie je een vakje voor de batterijen die de preamp van stroom voorzien. Je hoort het goed: batterijén. De preamp wordt gevoed door niet één, maar twee batterijen. Dit 18 Volt-systeem bezorgt ons meer gain, oftewel “headroom” zoals ze in het Engels zo mooi verwoorden. Over het algemeen is alles aan deze bas vrij mooi afgewerkt en merkte ik geen slordigheden op!

 

Regel- en aansluitmogelijkheden

De bas is voorzien van een standaard 3-bands equalizing preamp met vijf regelknoppen. We beginnen met een mix te maken tussen de twee MFD humbucker pick-ups, dit door gebruik te maken van de volumeknop en de blendknop. Hoe meer je de blend knop opendraait naar links, hoe meer je de achterste pick-up bekomt. Naar rechts draaien is dan voor meer van de voorste pick-up. In het midden is er een soort van ‘klikstand’ die aangeeft dat je beide pick-ups gebruikt. Daaronder zien we dan de 3-bands equalizer die, vanzelfsprekend, bestaat uit treble, mid en bass. Bij elke regelknop hebben we in het midden ook telkens een ‘klikstand’, zodat je ongeveer weet hoeveel je regelt. Dit soort van 3-bands equalizing komt vaak voor bij actieve bassen. Qua aansluitingen is er een gewone jack uitgang om je signaal door te sturen naar een versterker of opnamesysteem.

 

Sound

Het is wel leuk dat ik al een ander model heb gehad van G&L om een vergelijking te kunnen maken. Dankzij de 18 Volt gevoede preamp produceren de basgitaren uit de M-reeks (net als die uit de L-reeks) een vrij hoge output. Toch klinken ze iets zachtaardiger dan de L-reeks modellen. Deze M-2000 dringt zich qua sound iets minder op dan de L-2500. Het doet mij wat denken aan een warme Music Man sound. Je bekomt een snedige klank, maar met een lekker topje bas er bovenop. Deze sound van de M-serie kan mij iets meer bekoren dan die van de L-serie, die iets agressiever klonk. Maar dat is uiteraard een kwestie van eigen smaak. Het slappen klinkt lekker met de blend knop in het midden. De achterste pick-up zorgt voor een leuke, knorrende sound. De voorste pick-up zorgt voor een meer wollige sound. Dankzij de 3-bands equalizer krijg je vrij veel mogelijkheden om je sound fine te tunen. De L-reeks heeft dan net iets meer regelmogelijkheden, maar daarvoor verwijs ik je door naar de review van de G&L L-2500. Die vind je terug op de Meet Music website.

 

Bespeelbaarheid

De M-2000 laat zich vrij makkelijk bespelen en de actie heeft de juiste hoogte. Ik heb zelf niets moeten bijregelen, de bas stond speelklaar. De bijgeleverde snaren zijn van D’addario, mijn favoriete snarenmerk. De vrij brede en grote MFD pick-ups geven bij het aanslaan van de snaren een goede steun voor je duim. Ook de hals laat zich makkelijk bespelen. Het enige dat ik wat minder vind, is de klassieke C-vormige hals. Die is voor mij net iets te bol. Dit is uiteraard mijn persoonlijke voorkeur - ik ben meer een liefhebber van de moderne C-vorm hals die iets vlakker is in het midden. Maar er zijn zeker bassisten die meer houden van een “goed stuk” hout en geen probleem hebben met de klassieke C-hals!

 

Toepassing

Deze bas is ideaal voor bassisten die net het beginstadium voorbij zijn en op zoek zijn naar een goede bas voor een betaalbare prijs. Maar ook semiprofessionele en professionele bassisten zullen hier zeker aan hun trekken komen. Daar waar de L-2500 iets agressiever klinkt en dus ook het zwaardere metalgenre aankan, is de M-2000 meer geschikt voor jazz, funk, blues, pop en rock. Voor elk wat wils!

 

Budget

Voor €789 incl. BTW is deze G&L M-2000 de jouwe. Een rechtvaardige prijs, als je het mij vraagt. Zeker als je weet dat de hardware en elektronica dezelfde zijn als bij de USA Series, die bijna dubbel zo duur is.

 

Conclusie

De nieuwe features van de M-Series zijn alvast geslaagd. De 18 Volt preamp en de nieuwe MFD humbuckers geven deze bas een warmere sound. Dit is een betaalbare G&L waarbij ik qua afwerking amper iets aan te merken heb. Om de prijs te kunnen drukken werd er een een beetje bespaard op de kwaliteit van het hout, maar dit is niet het geval voor de hardware en elektronica. Alvast de moeite waard om eens uit te testen!