aanmelden
Tech 21 VT BASS 1000
Bass 04-09-2013
door:

BASS AMP HEAD

Het is al een tijdje geleden dat we nog iets getest hebben van Tech 21, maar eindelijk is het weer zover. En dan krijg ik nog iets wat in beperkte oplage uit de private stock komt. Voor wie niet vertrouwd is met Tech 21: hun sans-amp pedaal is één van de must have pedalen voor bassisten. Een pre-amp pedaal dat bij veel bassisten heel gegeerd is voor zowel studiowerk als live gebruik. Er was een periode dat Geddy Lee, bassist bij Rush, enkel met een Sans-amp pedaal rechtstreeks op de P.A. speelde en voor de grap een toren wasmachines achter zich opstelde. Geen wasmachine deze keer, maar een versterker van 1000 Watt - je hoort het goed. We hebben hier te maken met het nieuwe vlaggenschip van Tech 21. We zijn benieuwd!

 

Concept

De gekende Sans-amp technologie verwerkt in een complete basversterker, zit reeds lange tijd in het aanbod van Tech 21. Is er dan iets speciaals aan deze VT BASS 1000? Jawel hoor: hoewel hij er vrij groot uitziet, weegt deze versterker heel weinig. Het is een 2-kanaals basversterker. Met andere woorden: je kan twee verschillende settings instellen en er snel tussen switchen dankzij een switch pedaal. Je kan de twee settings zelfs met elkaar mixen. De andere bijzonderheid is het lichte gewicht van deze versterker, zeker voor een model van 1000 Watt. Dit komt dankzij de D-class eindtrap of digitale eindtrap, die reeds vaak voorkomt bij de nieuwe generatie versterkers. Namen zal ik niet noemen, maar voorbeelden zijn er genoeg. Een voordeel aan deze D-class eindtrap is dat versterkers compacter en vederlicht zijn. Een 1000 Watt versterker met de gekende sans-amp tube amplifier emulation technology in een draagbaar jasje: zo kan je kort het concept van deze VT BASS 1000 omschrijven.

/

 

Bouw

 

De versterker ziet er vrij sober uit, iets wat we gewoon zijn van Tech 21. Dat maakt wel dat de versterker heel overzichtelijk is. De behuizing voelt vrij licht maar stevig aan, waarschijnlijk is hier gebruik gemaakt van aluminium. Het geheel heeft een zwarte kleur, met witte opschriften. De VT BASS 1000 heeft niet de afmetingen van een schoendoos, maar eerder het gewone formaat van een versterker. Hij kan door middel van rack ears bevestigd worden in een rackcase. Aan de voorzijde zijn er twee lipjes bevestigd om hem gemakkelijk te transporteren. De regelknoppen doen mij denken aan de regelknoppen van een standaard Fender jazzbass. Ik zie niet meteen een ventilator, maar aan de voor- en achterzijde zijn er koelgaten voorzien. Onderaan zijn er nog antislippootjes bevestigd. Een Spartaanse, robuuste versterker die weinig weegt.

 

Handleiding/toebehoren

Er is een handleiding aanwezig die heel overzichtelijk is. Daarin staat een voorwoord over het concept van de versterker. Verder staan de regelingen en aansluitingen heel goed beschreven met hun functie. Ook vind je de technische uitleg terug. Wat wel heel interessant is, zijn de voorgestelde settings qua muziekstijl. Heel handig om van daaruit te vertrekken en dan aan te passen naar jouw zin. Heb je nieuwe settings gevonden? Geen probleem, op de laatste bladzijde kan je ze uittekenen op het blanco settings blad. Een heel goede handleiding, als je het mij vraagt. Verder is er nog een footswitch meegeleverd om de twee kanalen te bedienen of er een mix van te selecteren. Een aansluitjack is ook meegeleverd.
 

 

Regelmogelijkheden

Ten eerste hebben we een channel of kanaal selectieknop om te kiezen tussen het eerste en het tweede kanaal. Een -10dB knop voor actieve basgitaren. Dan hebben we meteen de regelknoppen. De Drive knop geeft ons een lampenversterker simulatie. Hoe meer je deze opendraait, hoe meer oversturing je geeft aan je clean bassignaal. De character knop geeft een bepaalde klankkleur die geïnspireerd is door Ampeg versterkers. Het beïnvloedt ook de attack en de drive regeling van de versterker. Daarnaast hebben we dan de 3-bands equalizing (BASS voor de lage tonen, MID voor de middentonen en TREBLE voor de hoge tonen). De regelknoppen zijn actief, wat wil zeggen dat ze niet enkel frequenties afsnijden, maar ook boosten. Ten laatste hebben we aan de voorzijde een levelknop om het uitgaand bassignaal naar de speakers te regelen. Dit telkens in tweevoud, want we hebben twee kanalen. Dat wil zeggen dat je dezelfde regelmogelijkheden hebt voor zowel kanaal 1 als kanaal 2. De bijgeleverde Footswith heeft ook leuke features, zoals een channel select knop om te bedienen met je voet tijdens het spelen. Er is ook een mix knop om de twee kanalen gelijktijdig te selecteren, met een mix van de twee als resultaat. Ten laatste is er een mute knop om geluidloos te kunnen veranderen van basgitaar.


Aansluitmogelijkheden

Aan de voorzijde hebben we enkel een input om je basgitaar aan te sluiten. De meeste aansluitmogelijkheden vind je aan de achterzijde. Daar beginnen we met twee speak-on uitgangen om externe speaker cabinets aan te sluiten. De versterker heeft 1000W bij 4 Ohm en 600W bij 8 Ohm. Zorg dat je speakers sterk genoeg zijn, want deze versterker is een krachtpatser. Het spijtige is dat het enkel speak-on aansluitingen zijn. Vele oude cabinets hebben enkel jack ingangen. Je zal een speciale kabel moeten aanschaffen van speak-on naar jack als je oude cabinets wil aansluiten. De footswitch sluiten we ook aan op de achterzijde van de versterker. We hebben een gebalanceerde XLR uitgang waarbij deze fungeert als de Sans-amp DI-box die we kennen in pedaalvorm. Dat wil zeggen dat je een signaal doorstuurt naar de P.A. of het opnamesysteem, die een simulatie geven van de sound die door je speakers knallen. Het is een groot voordeel als je het bassignaal eerst door de monitors stuurt, die toch wat warmer klinken dan het rechtstreekse signaal van je bas. Dit geeft niet alleen een aangename klank voor jezelf en je collega-muzikanten op het podium, maar kan het spelen ook alleen maar bevorderen en geeft je meer zelfvertrouwen. Dan is er nog een ground-lift knop voor als je last hebt van gebrom door slechte aarding. De levelknop van -10dB is er dan weer voor wanneer het uitgaand signaal zo sterk is dat het zou oversturen in de P.A. of het opnamesysteem. Daarnaast hebben we nog een effect loop circuit, bestaande uit SEND en RETURN, maar Tech 21 noemt dit de PRE-AMP OUTPUT voor send en de POWER-AMP INPUT voor return. Het is een keer iets anders. Tenslotte is er de tuner output om een extern stemapparaat (in rackvorm bijvoorbeeld) aan te sluiten.

 

 

 

Sound

Deze VT BASS 1000 lijkt niet echt uitgebreid qua equalizing en regelmogelijkheden, maar schijn bedriegt… We zetten de 3-bands Eq op 12u en draaien geleidelijk de DRIVE open. Deze fungeert als een soort gain knop, maar geeft ook een goede simulatie van een lampen pre-amp. Dit zorgt al voor een gebalde sound als je ‘m meer opendraait. Daarnaast vind je de CHARACTER regelknop, die gaat van een warme naar een zeer snedige sound met attack wanneer je ‘m meer opendraait. De actieve equalizing regelknoppen reageren helemaal anders dan standaard equalizers. Een kleine wijziging zorgt voor een wereld van verschil. Hiervan was ik zeer onder de indruk. Je kan de versterker regelen van een heel boomy reggae sound tot een heel agressieve, snijdende sound. En dit bleef allemaal gebald klinken! Wat ik uit deze VT BASS kreeg op mijn 2x10 speaker cabinet, was heel overtuigend. Ik heb deze versterker dan live getest op een combinatie van 4x10 en een 115 speakercabinets en daarmee kreeg je echt gedroomde een “wall of sound”. Dit is topmateriaal. De twee kanalen met de footswitch, waarbij je ze allebei kan selecteren of mixen, maken van deze vrij eenvoudige versterker een zeer veelzijdige versterker. Qua sound een waar monster!
 

 

Toepassing

Een 1000 Watt versterker zal je volgens mij niet meteen aanschaffen als oefenversterker. Deze krachtpatser is vooral bedoeld voor grotere podia, geen wonder dus dat Tech 21 populairder is in de States, waar je nog meer stadion tournees hebt. Middelmatige podia kan hij natuurlijk ook wel aan, maar dan met één speakercabinet. In de studio is hij ook interessant door de ingebouwde Sans-amp DI driver, die live ook zeer bruikbaar is voor de soundtechnici die een goede en natuurgetrouwe simulatie krijgen van een Ampeg (versterkte) sound. Het klinkt net alsof er micro’s voor je cabinets staan om te versterken. Deze versterker is zo veelzijdig dat hij kan gebruikt worden voor allerhande stijlen, gaande van reggae, funk en jazz, tot rock, punk, metal, poprock, country, etc. Kortom, zowat elke muziekstijl! Dit is heel interessant voor bassisten die veelzijdig moeten zijn, zonder te moeten inboeten qua sound.

 

Budget

Deze versterker komt uit de private stock van Andrew Barta, de man achter Tech 21. Dat wil zeggen dat het model in gelimiteerde oplage wordt gemaakt. En je voelt het waarschijnlijk al komen: er zal zwaar in de geldbeugel gegrabbeld moeten worden. Deze Tech 21 VT BASS 1000 heb je voor €2617 incl. BTW. Niet goedkoop, maar wel een vrij normale prijs als je de vergelijking maakt met enkele andere merken van top basmateriaal. Je krijgt er natuurlijk een superversterker voor in de plaats, wat wel te overwegen valt!

 

Conclusie

Tech 21 slaat met de VT BASS 1000 wel degelijk de nagel op de kop. Een “monsterversterker” van 1000 Watt die door de D-class eindtrap nog geen 10kg weegt, maar er wel robuust uitziet. Hij ziet er op zich niet spectaculair uit, maar in dit geval siert de eenvoud. De bediening is heel overzichtelijk en eenvoudig, maar toch heel veelzijdig. De gebalde sound die hier uit je speakers knalt, is gewoonweg fenomenaal. De regelmogelijkheden geven je een zeer breed klankspectrum, de CHARACTER knop zorgt voor de kers op de taart. De ingebouwde Sans-amp DI driver en de twee kanalen met footswitch-bediening maken het geheel af. Je voelt dat er in deze versterker veel knowhow zit. Enige minpunten zijn de speakeraansluitingen die enkel een speak-on connectie zijn en niet gecombineerd zijn met jackaansluitingen. De speak-on connectie zorgt wel voor een betere verbinding, wat minder verlies geeft. De prijs is natuurlijk ook niet voor iedereen weggelegd, maar een professionele bassist die overweegt te investeren in een top basversterker met veel vermogen, zit hier aan het goede adres. De versterkers worden dan ook nog handgemaakt in Amerika. Als je de lijst van de gebruikers bekijkt, zie je dat alle grote artiesten wel iets hebben van Tech 21. Je kan er niet naast kijken. Is deze VT BASS 1000 net iets teveel voor jou? Dan heb je nog het ander broertje, de VT BASS 1969 die minder duur is en minder vermogen heeft. Check zeker eens de website van Tech 21. Ik ga nog wat verder nagenieten van deze VT BASS 1000. Tot de volgende review!