aanmelden
LTD RB-1005BM HN
Bass 27-11-2014
door:

BASS GUITAR

 


Het lukt niet altijd om alles wat op mijn verlanglijstje staat, te ontvangen voor een test. Maar als er één nieuw model is van LTD dat ik zeker eens wou testen, is het deze RB-1005. Het is niet de eerste keer dat we een model testen van dit merk, en telkens werden we positief verrast. We zijn eens benieuwd of deze bas de hoge verwachtingen kan inlossen!

 

Concept

De RB-1005 is het nieuwe paradepaardje van de LTD basgitaren. Hij werd mee ontworpen door niemand minder dan Rocco Prestia, bassist van Tower of power. Helaas heeft de man de laatste jaren te kampen met gezondheidsproblemen, maar toch blijft deze baslegende van zich afbijten en geeft hij zichzelf niet snel gewonnen. Het resultaat van deze samenwerking is een mooi ogende basgitaar: zowat een luxemodel, waarvan de prijs toch nog steeds onder die van een echte “made in Japan” ESP bas ligt. Een betaalbaar luxemodel als het ware!

 


BOUW

Deze bassen springen mooi in het oog dankzij het mooie bovenblad op de body. Je hebt de keuze tussen spalted maple of burled maple: esdoorn als basishoutsoort. Deze houtsoort werd ook gebruikt voor de afwerking van het bovenblad, wat zorgt voor een mooi samenhangend geheel. De achterzijde van de body is vervaardigd uit swamp ash, oftewel moeras elzenhout. Een houtsoort met een zeer licht gewicht die wordt gebruikt bij vele dure bassen, en die zorgt voor een transparante sound. Aan de tekening kunnen we zien dat er werd gekozen voor een heel mooi stuk hout, wat bewijst dat LTD selectief te werk is gegaan voor deze reeks. Tussen de twee lagen hout van de body zit er nog een fijn fineerlaagje, ik vermoed dat het hier gaat om walnoot. De nek bestaat uit drie grote stukken esdoorn en twee fijne stroken walnoot. Hij werd niet vernist, maar heel fijn geschuurd. Het toetsenbord is ook van esdoorn en werd wel gelakt, wat zorgt voor een betere bescherming. Op deze manier hecht het vuil aan je vingers zich ook niet vast op het hout van de toets, zodat deze langer mooi blijft en je hem ook makkelijker kan schoonmaken.
Het toetsenbord is voorzien van grote, ovalen parelmoeren positiemarkeringen, zowel op de toets, als op de zijkant van de nek. Op de twaalfde fret staat de naam van deze serie dan nog eens mooi geschreven in een positiemarkering. Op het einde van het toetsenbord, aan de body, zit een mooie afronding. De nek is met vier schroeven stevig en diep bevestigd in de body. Ook hier merken we een detail op: het hout van de body loopt iets verder dan gewoonlijk de hals in. De hals loopt wel geleidelijk aan in de body, omdat hij ergonomisch is afgevlakt. Een zeer leuk detail, wat deze bas nog specialer maakt. De body kreeg dus mooie vormen mee die niet alleen mooi ogen, maar dankzij de insnijdingen ook zorgen voor een betere bereikbaarheid van de 22 frets. De kop kreeg dan nog de originele “puntige” ESP look en het fretwerk werd naadloos uitgevoerd.
Verder werd er gekozen voor zwarte nikkelkleurige hardware: een Gotoh brug met string thru body optie, waarbij je de snaren door de body kan laten lopen voor een betere sustain, of ze gewoon op de brug monteert. Ook de Grover stemmechanieken, de regelknoppen en het beschermplaatje aan de jack ingang hebben een zwarte nikkelkleur. De pick-ups en actieve elektronica zijn van Aguilar, een gerenommeerd fabrikant op vlak van basversterking, speakers, on board pre-amps, effect-pedalen en pick-ups voor bassisten. Dit merk wordt trouwens ook vaak gebruikt bij duurdere, handgemaakte basgitaren. De pick-up configuratie bestaat uit een precision pick-up aan de nek die omgekeerd staat, i.p.v. de standaard positie van een precision pick-up (reversed P). Aan de brug hebben we dan een jazz single coil pick-up die vanaf de G-snaar schuin naar voren gericht staat. Qua actieve elektronica is er een 2-bands equalizer, de gekende OPB 2. Kortom, we hebben hier te maken met een zeer kwalitatieve bas en dito onderdelen.

 


Handleiding/toebehoren

Een handleiding werd niet meegeleverd, maar dat is ook niet echt nodig. Al zou het niet slecht zijn om een woordje uitleg te geven i.v.m. het onderhoud. De gelakte toets wordt immers best gepoetst met een gewone guitar polish cleaner, i.p.v. de gebruikelijke limoenolie. Dit heeft te maken met de zuurtegraad van limoenolie, wat een bijtend effect kan hebben op esdoornhout. Deze raad heb ik ooit meegekregen van een instrumentbouwer. Verder krijgen we wel inbussleutels om de bas af te stellen en een jack snoertje om hem meteen in te pluggen. De RB-1005 wordt niet standaard geleverd met koffer.

 


REGELMOGELIJKHEDEN

Deze bas heeft vier regelmogelijkheden. Om te beginnen is er een volumeknop om het uitgaand signaal van je bas te regelen. Daarnaast heb je de balansknop voor de nek precision pick-up en de brug jazz pick-up. Door de balans te veranderen, bekom je al een mooi en breed klankenpalet. Bij de actieve elektronica is er de enkelvoudige 2-bands equalizer (bass en treble, laag en hoog dus). Meer heb je ook niet nodig. Ik heb de indruk dat hoe vaker of meer je bas speelt, hoe minder regelmogelijkheden je wil, maar dan wel regelmogelijkheden die je toegang geven tot een breed klankenpalet en die zorgen voor een goede sound. En dat is nu net waar deze OPB 2 voor bekend staat. Dat zal Rocco Prestia waarschijnlijk ook gedacht hebben bij het ontwerpen van deze bas.

 

SOUND

Door de positionering van de pick-ups is de sound zeker niet alledaags. De precision neck pick-up staat iets dichter bij de nek dan standaard en is  dus zoals reeds gezegd een reversed pick-up. Dat wil zeggen dat de pick-up, verdeeld in twee delen, niet opgesteld staat zoals gewoonlijk. Het eerste deel voor de D- en G-snaar staat vooraan aan de nek. Het tweede deel voor de A-, E- en B- snaar staat achteraan meer naar de brug pick-up toe. De brug pick-up staat gemonteerd in de 70’s positie van een Jazz Bass. In de jaren ‘70 maakte Fender Jazz Bass modellen met de brug pick-up iets dichter bij de brug, wat zorgde voor een iets meer heldere en knorrende klank die ideaal was (en is) voor funk bassisten. Maar onze brug pick-up staat bij de B-snaar schuin gemonteerd naar de brug toe.
Waarvoor zorgt deze configuratie dan? Als je kijkt naar de zestiende noten fingerstyle speeltechniek van Rocco Prestia, klinken de B-, E- en A-snaren veel helderer en daardoor strakker dan bij de gewone standaard bassen. De D- en G-snaren klinken iets doffer dan gewoonlijk en springen er niet zo uit tegenover de andere, lage snaren. Wanneer je de balansknop meer naar de brug pick-up toe draait, resulteert dit in een lekker knorrende en heldere brugsound die je dan wat warmte kan geven door de bass regelknop bij te sturen. De  middenpositie geeft ons dan ook een ronde klank die ideaal is voor slapwerk, en mij doet denken aan de precision klank van slappen, maar dan met extra “briljante” touch. Zoals een niet zo voor de hand liggende Marcus Miller klank, eigenlijk. Als je de balansknop richting nek pick-up draait, krijg je ook een iets meer wollige sound die toch nog steeds helder klinkt. Dit is een bas met een eigen klankkarakter en dat komen we niet vaak tegen! Ik ben blij dat ik de Aguilar elektronica eens te horen krijg met hun eigen pick-ups. Ze klinken - zoals ik al verwachtte - lekker clean en helder, maar minder bijtend en snijdend dan bij sommige andere merken. Dat is natuurlijk slechts een kwestie van persoonlijke voorkeuren! Maar wat je er ook op speelt, het klinkt allemaal zeer strak, en met de eenvoudige 2-bands equalizing hoef je gewoon wat bij te sturen. Het valt wel op dat alle snaren qua klank en geluidssterkte zeer gelijk klinken.

 

BESPEELBAARHEID

Op het eerste zicht was ik bang dat deze bas door z’n lichte body last zou hebben van “neck-dive”, d.w.z. dat de kop van de nek naar beneden helt en je dan extra moet werken met je linkerhand om de bas recht te houden. Dit is gelukkig niet het geval. De bas laat zich soepel bespelen en de actie van de snaren is standaard goed afgesteld, al mocht die voor mij misschien iets dichter bij de toets liggen (maar dit kan je laten aanpassen in de winkel). De niet-verniste nek zorgt wel voor een iets minder aangenaam gevoel. Niet dat dit storend is, maar ik hou persoonlijk meer van een verniste nek, al  deelt zeker niet iedereen die mening. Eén detail valt me wel hard op: de brug pick-up die schuin staat gemonteerd, volgt eigenlijk de natuurlijke houding van mijn rechterhand als ik van snaren wissel. Dat wil zeggen dat mijn vingers eigenlijk boven de pick-up spelen, ongeacht welke snaar ik aanspeel. Dit komt de sound zeker ten goede!

 


BUDGET

We hebben het hier over het nieuwe vlaggenschip van LTD. Zeer goedkoop is deze bas dus ook weer niet: €1399 incl. BTW. Al is dat zeker en vast een gerechtvaardigde prijs in deze klasse, bij de meeste merken de meer hoogwaardige, boetiek fabrieksbasgitaren. Dit zie je aan het gebruik van hoogwaardige en mooi ogende houtsoorten, de aguilar pick-ups en toonregeling, de hardware en de gedetailleerde afwerking. En daarbovenop nog eens de know how van Rocco Prestia en de expertise van de designafdeling van moedermerk ESP! Een héél rechtvaardige prijs als je het mij vraagt... Zoek maar eens op wat je normaal gezien voor een custom basgitaar met Aguilar onderdelen betaalt. Juist ja, dan is dit qua budget maar een peulschil! Je krijgt zeker kwaliteit voor je geld.

 

CONCLUSIE

Heeft deze bas mijn verwachtingen nu ingelost? Zeer zeker! Ik werd zelfs een beetje verrast door de vele details die in de bas verwerkt zitten. De RB-1005 springt alleszins in het oog dankzij het mooie bovenblad en de andere zorgvuldig uitgekozen houtsoorten. De afwerking en het fretwerk zijn naadloos. Het gebruik van hoogwaardige componenten zoals de Aguilar pick-ups in een atypische positie, geven de bas meer een eigen klankkarakter. Een heldere sound die je met de equalizing kan finetunen, terwijl je spel zeer strak klinkt en goed uit je speakers knalt. Ook de evenredige klank van iedere snaar was me opgevallen. Je merkt het wel: ik kan positieve punten blijven opsommen. De prijs klopt zeker als je kijkt naar de kwaliteit van dit instrument, dat ook nog eens geniet van een flinke “Rocco Prestia touch”. De RB-1005 is zeker de moeite waard als je op zoek bent naar een enorm goede en betaalbare bas (binnen haar klasse). Alledaags zal je er zeker niet mee klinken!