aanmelden
Ibanez Soundgear SRKP-4
Bass 30-01-2015
door:

BASS GUITAR WITH BUILD IN KAOSS PAD

 


In 2016 zal het precies 65 jaar geleden zijn dat de eerste Fender precision bas werd geïntroduceerd. Het begin van de bevrijding van het hondenhok. Dat was de vergelijking die Leo Fender gebruikte voor de contrabas die groot,log en moeilijk te versterken was. Sindsdien is de  elektrische bas geëvolueerd en heb je die in alle maten en vormen. Ibanez is altijd één van die vooraanstaande gitaarproducenten geweest die de elektrische bas verder verbeterden en aanpasten. Denk maar aan de Soundgear reeks die 25 jaar geleden op de wereld werd losgelaten. De Soundgear bas had toen één van de fijnste nekken van de gehele markt beschikbaar waren. Ibanez heeft altijd blijven innoveren en dit jaar zijn ze met enkele opmerkelijke reeksen gekomen. Deze SRKP-4 is één van die vernieuwende reeksen. Een basgitaar met een ingebouwde Korg Kaoss Pad, dat is deze bas in een notendop.

 

Concept 10/10

Voor degene die niet weten wat de Korg Kaoss Pad inhoudt, dit kleine bakje herbergt maar liefst 100 verschillende effecten die vooral door DJ’s worden gebruikt maar de laatste jaren ook meer en meer door instrumentalisten. Op Youtube zie je experimenten van mensen die hun Kaoss Pad hebben vastgetaped op hun instrument. Als je over een goed gevulde bankrekening beschikt, zou je natuurlijk een custom made basgitaar kunnen laten bouwen, waarin deze Kaoss Pad wordt ingewerkt, maar gelukkig komt Ibanez opzetten met een betaalbaar alternatief. Alles werd mooi geïntegreerd, inclusief de noodzakelijke mini jack aansluiting. Je kan deze basgitaar met of zonder Kaoss Pad gebruiken. Ook is er een ingebouwd distortion effect aanwezig dat je kan fijnregelen. De Kaoss Pad is van een fingerpad voorzien, waarmee je, afhankelijk van het geselecteerde effect, verschillende parameters kan bijsturen (speed, diepte, intonatie…). Een leuk concept dat mij prikkelt om verder te onderzoeken.

 


BOUW 8/10

Op zich is de SRKP-4 heel sober gebouwd. De body heeft de standaard afmetingen van de Soundgear basgitaren en werd uit mahogany vervaardigd, een veel gebruikte houtsoort in de instrumentenbouw, gekend voor zijn warme klank. Hij werd van een zwarte laklaag voorzien, die zo dun werd aangebracht, dat je de houtstructuur nog voelt en ziet. De hals bestaat uit één stuk degelijk maple en werd met 4 bouten aan de body bevestigd. Op het rosewood toetsenbord werden witte positiemarkeringen aangebracht. Allemaal standaard materialen die typisch bij de betere basgitaren zijn terug te vinden. Hoewel er niet naar exclusiviteit in de uitvoering werd gestreefd, is er absoluut niets aan te merken op de afwerking. Wel speciaal is uiteraard het uit de body weggefreesde deel, waarin je de Kaoss Pad zal aanbrengen. Hiervoor moet je de rug van de Kaoss Pad wegnemen, waarna je hem aan de body kunt vastklikken. Daar zie je ook de 2 mini-jack aansluitingen, waarmee je de Kaoss  Pad meteen verbindt met de elektronica van de basgitaar zelf. Zo wordt de Kaoss Pad als het ware één geheel met de bas.
De stemsleutels en brug zijn van eigen makelij, alsook de soapbar pick-up en de actieve elektronica. Ze werken allemaal naar behoren. Geen aanmerkingen. Verdere details lichten we toe in de volgende rubrieken. Het betreft hier een eenvoudige Soundgear basgitaar, die van niet te veel toeters en bellen werd voorzien, maar wel zeer effectief functioneert.

 

Handleiding en toebehoren 8/10

Er zijn maar liefst 3 handleidingen meegeleverd bij deze SRKP bas. Er is een standaard handleiding voor alle Ibanez basgitaren waar een woordje uitleg staat over onderhoud en afstelling van je instrument. De tweede handleiding is die van de Korg Kaoss Pad. De derde en laatste handleiding is een speciale handleiding die gemaakt is voor deze bas. Hierin staat beschreven hoe je de Kaoss Pad aansluit op de Ibanez, met een schema van aansluit- en regelmogelijkheden. Gelukkig zijn deze 3 handleidingen heel beknopt en zijn het geen dikke encyclopediëen. Alles staat duidelijk omschreven zodat je in een mum van tijd operationeel bent.
Naast deze handleidingen is er ook nog een jack kabeltje meegeleverd, alsook een inbussleutels om de bas af te stellen. En oh ja, voor ik het vergeet... De Korg mini Kaoss Pad is dus ook inbegrepen, wanneer je deze bas aankoopt. Alles is dus compleet!

 

Aansluitmogelijkheden 10/10

We beginnen met de gewone jack aansluiting waarmee je de bas inplugt in de versterker zoals iedere gewone basgitaar. Ernaast heb je een mini-jack aansluiting waarbij je meteen een koptelefoon kan op aansluiten zodat je in alle stilte kan oefenen. Je hoeft dus niet meer in te pluggen op je versterker daarvoor. Verder hebben we op de bas nog een rode en een zwarte stereo mini-jack. De zwarte is het signaal van je bas die je naar de Kaoss Pad stuurt, de rode dient voor het uitgaand signaal van de Kaoss Pad. Ibanez heeft het euvel om van mono instrument jack aansluiting naar een stereo mini-jack aansluiting op deze manier overbrugt. Zo hoef je zelf geen rare constructies te maken om de bas op de Kaoss Pad aan te sluiten.

 

 

Regelmogelijkheden 9/10

We beginnen met de regelmogelijkheden op de basgitaar zelf. Een master volume regelt het volume van het uitgaand signaal. Met een on/off switch kan je in één beweging de Kaoss Pad muten en het origineel signaal van de bas selecteren. Een ingebouwd distortion effect kan eveneens met een on/off schakelaar geselecteerd worden en verder fijngeregeld met 2 knoppen: Distortion Gain om het distortion signaal met je clean signaal te mixen en Distortion Tone om wat meer presence of hoog toe te voegen, wat de distortion helder en gedefinieerd kan laten klinken. Een aparte toonregeling voor het clean bassignaal is er dan niet aanwezig.
De Kaoss Pad heeft meer te bieden dan alleen het toevoegen van effecten aan je signaal. Je kan er nl. ook sounds van buitenaf mee opnemen en afspelen of externe wave en mp3 files inbrengen en laten spelen, terwijl je ze bewerkt met effecten. Je kan hier dus spreken van een sampler functie. Maar in eerste instantie is hij uiteraard vooral bedoeld voor de effecten. Hiervoor druk je op de FX knop, om de effects modus in te schakelen. Met de hold knop zal je het effect aanhouden - zoniet zal het effectsignaal meteen verdwijnen. Met de + en – slider kan je heel snel door het effectmenu scrollen. Aan de zijkant van de Kaoss Pad kan je z’n uitgaand volume fijnregelen. En met de function knop kan je dan in het menu scrollen en desgewenst het effect nog verder aanpassen. Met al deze regelingen is het geen overbodige luxe dat je ook je favoriete settings kan bewaren.
De Kaoss Pad zal de klankmogelijkheden van de bas dus enorm verhogen, maar uiteraard kan je hem ook los van deze basgitaar gebruiken.
 

 

SOUND 9/10

De basisklank van deze bas is absoluut ok, maar je kan hem niet verder afregelen, los van de Kaoss, want er is geen toonregeling voorzien voor het cleane signaal. Misschien kan Ibanez toch nog eens overwegen of hier niets aan gedaan kan worden. Het ingebouwde distortion kanaal klinkt heel goed en matched absoluut met de meeste effecten van de Kaoss Pad. De mogelijkheid om deze uit te schakelen d.m.v. een switch is alvast een meerwaarde, alsook de regelmogelijkheden voor de distortion klank, waardoor je van heel modderig tot heel helder kan klinken. Zover de bas. Tijd voor de Kaoss Pad.
Je kan heel snel van het cleane bassignaal overschakelen naar de Kaoss Pad. Een blend knop, om je cleane signaal in het effects signaal te mixen, zou ik hier een goed idee vinden. Misschien voor een toekomstig, hoger gepositioneerd model? Er zijn effecten die echt super goed werken met deze bas, zoals de delays, reverb en mijn favoriet de slicer. De mogelijkheid om met de touchpad de intonatie, speed, rate,… meteen te veranderen is voor mij gewoon helemaal te gek.  De laatste 15 van de 100 effecten (zoals de vocoder, noise en synth) lijken me iets minder bruikbaar, vermits ze niet meegaan met de noten van je bas, maar enkel werken met het touchpad. Maar geen nood, er staan nog 85 heel bruikbare effecten ter uwer beschikking, gaande van filters, flangers, phasers,… teveel om op te noemen. De geluidskwaliteit van de effecten is gewoonweg subliem. Als je ze allemaal in stompbox pedalen zou stoppen, weet je al rap hoe laat het is bij het passeren aan de kassa. Kortom, qua sound is deze combinatie van bas en Kaoss Pad 100% geslaagd.

 

Speelcomfort 8/10

Hoewel ik in dit artikel misschien niet meteen de nadruk leg op de basgitaar zelf, blijft de bespeelbaarheid van het instrument toch erg belangrijk. De actie van de snaren werd goed afgesteld. Ik kon deze bas meteen bespelen zoals hij uit de doos kwam, dus zonder enige noodzaak tot sleutelen. De bas hangt goed in balans en de brede soapbar pick-up biedt een goeie steun voor de duim. Zoals gezegd staat de Soundgear reeks bekend voor hun dunne nekken en dat is hier niet anders. Een fijne nek die uitermate geschikt is om vingervlugge loopjes te spelen.

 

BUDGET 10/10

Voor een adviesprijs van 444€ incl. BTW is deze SRKP-4 de jouwe. Een zeer rechtmatige prijs, want alleen al de Kaoss Pad kost je gemakkelijk 149€ - de 2S wel te verstaan. En vergeet niet dat hij mooi geïntegreerd wordt in deze bas en je hem er dus niet moet op vast tapen, noch met verschillende tussenstukken moet aansluiten.
De bas zelf is weliswaar een instapmodel uit de Soundgear reeks, zonder veel eigen regelingen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de Kaoss Pad.  Bovendien is dit instrument toch erg goed afgewerkt. Ik vermoed dat Ibanez in een later stadium wellicht nog een hoger gesitueerde Soundgear bas zal koppelen aan de Kaoss Pad, wanneer blijkt dat er voldoende interesse is voor dit concept. Aan mij zal het niet liggen. Wat mij betreft is dit een schot in de roos.
 Voor deze prijs kan je alvast leuk experimenteren, zowel mét als zonder bas.
 

 

CONCLUSIE 9,5/10

Het huwelijk tussen Ibanez en Korg vind ik alleszins geslaagd.  Het inspireert je meteen om te experimenteren en muziek te maken. Als je, zoals ik, niet vies bent van het elektronische muziekgenre, zul je je zeker door dit huwelijk aangesproken voelen.
Heel wat moderne rock bassisten zijn behoorlijk gek van Muse, en zijn liefhebbers van funky filter effecten of delays en reverb voor reggae, dub, solo baspartijen, enz… De hedendaagse nieuwe mogelijkheden geven alweer een nieuwe betekenis aan het begrip “sound”. Het komt erop aan voldoende lef te hebben om te blijven experimenteren. Het is natuurlijk wel een investering als je goeie effecten wil aanschaffen, maar met deze SRKP-4 heb je toch een betaalbaar alternatief. Natuurlijk kunnen we wel enkele verbeteringen bedenken: de toevoeging van een aparte toonregeling voor het cleane bassignaal en van een blend knop om beide signalen (clean en Kaoss Pad) te mixen. Maar goed dit zijn slechts details, zeker gezien de prijs/kwaliteitsverhouding.
Dit concept geeft je zonder enige twijfel een waaier aan nieuwe klankmogelijkheden. Als voldoende bassisten, die bewust met klank en effecten omgaan en niet enkel de speeltechniek, hiermee beginnen experimenteren voorspel ik zelfs een nieuwe stap in de evolutie van de basgitaar sound. Voor het budget moet je het zeker niet laten. Als je de SRKP-4 in de winkel ziet staan, moet je hem echt wel eens proberen. Ik ben ervan overtuigd dat je, naarmate je er meer op speelt, ook meer zin in spelen én componeren zal hebben. En dat is geen geringe verdienste. Ik kijk vol ongeduld naar de toekomst en hoop echt dat dit concept zal doorbreken.