aanmelden
Ashdown Rootmaster 420 & 210T
Bass 27-02-2015
door:

Bass amplifier head & cabinet

 


Het was een tijdje stil rond Ashdown, maar zo te zien zijn ze aan een serieus offensief bezig om hun plaats op de basmarkt weer te verstevigen. Hun vernieuwde website en de lanceringen van de winter NAMM show zijn daar het bewijs ervan. Ze zijn alvast een voorsmaakje van wat er nog zal volgen, maar dat is voor later. Deze Rootmaster werd al in het voorjaar van 2014 gelanceerd.
Mijn inmiddels al 13 jarige Ashdown set-up heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Ik ben dus erg benieuwd hoe deze Rootmaster het er vanaf zal brengen.

 

Concept 8,5/10

De Rootmaster Serie is eigenlijk de geüpdate versie van de MAG Serie, die weliswaar budgetvriendelijk is maar toch over de kwaliteiten en know how van Ashdown beschikt. Ashdown haalde de productie van z’n hoogwaardige ABM reeks terug naar de UK. Deze Rootmaster wordt echter nog steeds in China gemaakt, maar wel met hoogwaardige componenten die Ashdown zorgvuldig selecteert. Deze serie richt zich vooral op bassisten die de overstap maken naar hun eerste serieuze en kwalitatieve set-up om thuis, in de studio of op optredens in te zetten.  Met deze serie wil Ashdown hun inmiddels genoegzaam bekende sound aanbieden voor een zacht prijsje. Nieuw is dat vooral de head, maar ook het cabinet compact geworden zijn, wat handig kan zijn voor jonge bassisten die nog niet over een eigen auto beschikken, want alles is gemakkelijk transporteerbaar.

 


BOUW 9/10 en afwerking 9,5/10

De versterker zelf zit in een stevige metalen behuizing, die mat zwart is gelakt. Een heel mooi detail is dat aan de bovenkant van de versterkerbehuizing het Ashdownlogo en de serienaam ROOTMASTER aangebracht zijn in glanzend zwarte verf.  Door z’n compacte metalen behuizing, in tegenstelling tot de vroegere houten kast, blijft de versterker een stuk lichter - hij weegt slechts 4 kg.
Aan de voorzijde bevindt zich het bedieningspaneel, met witte draaiknoppen op een zwarte achtergrond voor de equalizing en zwarte draaiknoppen op een mysterieus lichtjes olijfgroen getinte witte achtergrond voor input, output, compressor, sub, drive en line mix. Dit zorgt niet alleen voor een retro look, maar ook voor een mooi onderscheid tussen de equalizing sectie en de sectie met extra regelmogelijkheden. Allemaal details die een goed overzicht verzekeren. En de gekende VU meter - typisch voor Ashdown - ontbreekt ook hier niet.
Hoewel compact, heeft deze Rootmaster 420 nog niet de afmetingen van een class D versterker. Dit is nog een mosfet versterker, met (inderdaad) een vermogen van 420 Watt bij 4 ohm. Mocht je nòg compacter willen gaan dan deze Rootmaster, dan heeft Ashdown nog de M.I. Serie in de catalogus.
Zowel aan de voorzijde als aan de rechterzijde van de behuizing zijn koelrasters aangebracht. Achteraan vind je de aansluitingen van de versterker en een koelventilator en onderaan antislippootjes. Alles ziet er goed uit en mooi afgewerkt. Het enige wat ik zou kunnen aanmerken is het ontbreken van een handvat.
Ashdown heeft echter een op maat gemaakte transporthoes voorzien, waarin je de versterker veilig kunt opbergen. Deze hoes kan zowel voor- als achteraan open, waardoor de amp kan werken, zonder dat je hem uit de hoes moet halen. Bovenaan in de hoes is er nog een extra opbergvakje voorzien, waarin je je kabels en ander klein spul kwijt kan.
Het speakercabinet is met simili-leder bekleed en van zwarte metalen hoekbeschermers voorzien - standaard voor Ashdown. Dit 24 kg zware cabinet is voorzien voor een vermogen van 250 Watt bij een weerstand van 8 ohm. Het is aangeraden om nog een extra speakercabinet van 8 ohm aan te sluiten, als je het volledige vermogen van de versterker wil aanwenden.  De speakers zijn beschermd door een stoffen afscherming waarop het Ashdownlogo werd aangebracht. Het cabinet beschikt zowel onderaan als aan de zijkant over anti-slippoten, zodat je het zowel rechtopstaand (als alleenstaand cabinet) kunt inzetten, als horizontaal met twee cabinets bovenop elkaar gestapeld tot een stack. Je merkt dat men goed heeft nagedacht over deze Rootmaster Serie. Dit is dan ook een serieuze update van de vroegere MAG reeks.

 

Handleiding en toebehoren 7/10

Er worden twee boekjes meegeleverd. Het ene is een 5 jarig garantiebewijs (maar je doet er goed aan om ook nog eens online te registreren), waarin je ook enkele  voorzorgen beschreven vindt om deze versterker op een goeie manier te gebruiken en te onderhouden. Het tweede boekje betreft een beknopte handleiding met een woordje uitleg over alle functies, regel- en aansluitmogelijkheden en de lijst van technische gegevens. Verdere toebehoren worden niet meegeleverd. Je zal dus bv. nog apart een speakerkabel moeten aankopen. Maar ook de transporthoes, die je voor 30€ kan aanschaffen, hoort jammer genoeg bij de opties. Ben je vaak op de baan met deze Rootmaster, wacht dan niet tot je hem beschadigd hebt, om er één te kopen, zou ik zeggen, want daarvoor is hij toch wel te mooi...

 

Regelmogelijkheden 9/10

Om te beginnen kun je het inkomend signaal regelen met de INPUT draaiknop links onderaan. De VU meter geeft aan, wanneer je de ingang overstuurt, zodat je vervorming kunt voorkomen. Bovenaan op het frontpaneel vind je de 5-bands equalizer, met tussen de 3 standaard regelingen (BASS, MIDDLE en TREBLE voor laag, midden en hoog) nog 2 extra knoppen voor het midden laag (bij 240Hz) en midden hoog (bij 1,5kHz). Voldoende regelmogelijkheden dus voor een zeer gedetailleerde afregeling.
Daaronder ga je dan met een reeks extra features je sound nog verder bepalen. Zo kan je de SHAPE knop indrukken voor een boomy sound - geschikt is voor reggae, oldschool rock, enz... Met EQ in/out drukknop kun je desgewenst de equalizing van de versterker overbruggen, mocht je de eq van je basgitaar willen gebruiken. Verder naar rechts zie je, voorbij de hierboven beschreven INPUT, de COMP(ressor) en DRIVE draaiknopen, met ertussen voor elk een “in/out” druktoets. Met de compressor kun je de pieken van je klank gedoseerd afvlakken, om de eindtrap van je versterker wat te beschermen. De drive geeft je dan weer de mogelijkheid om de klank van een lampenversterker te simuleren. Nog verder naar rechts vind je het gekende SUB circuit van Ashdown, waarmee je subharmonieken kan toevoegen, een octaaf lager dan wat je speelt. Je kan dit dus eigenlijk vergelijken met een octaver effect pedaal. Nog twee knoppen te gaan: de (grotere)  OUTPUT regelt uiteraard je uitgaand signaal en met LINE MIX kan je het volume bepalen van een inkomend signaal - zo hoef je geen aparte versterking voor je mp3 speler aan te schaffen. Al deze regelmogelijkheden zijn standaard en kenmerkend voor Ashdown. Op het speakercabinet zijn er geen regelmogelijkheden, de ingebouwde tweeter is dus niet apart regelbaar.

 

 

Aansluitmogelijkheden 7,5/10

De enige aansluitmogelijkheid op de voorzijde is de jack-INPUT om je bas in te pluggen. Er is geen aparte ingang voor passieve of actieve basgitaren, alsook geen -20dB pad drukknop. Draai dus de input knop terug, vooraleer je een actieve basgitaar aankoppelt, en let op de VU- meter, wanneer je je ingangssignaal regelt.
De andere aansluitmogelijkheden vind je achteraan. In FS-2 OUT kun je een (optionele) footswitch aansluiten, waarmee je het DRIVE en SUB kanaal met je voet kan in/uitschakelen. Daarnaast zie je een FX send en een FX return, om je effecten in een apart loop circuit te brengen. Dit FX loop circuit staat in serie, wat wil zeggen dat je effectsignaal te volle wordt benut, maar er toch nog de mogelijkheid blijft om bij haperingen geen signaal meer door te sturen naar de eindtrap van je versterker. Je zal je effectpedaaltjes het best aansluiten op een stroomcircuit i.p.v. op batterijen te werken, wil je dit voorkomen. Onderaan hebben we de speaker output, die een combi is van een speak-on en jack aansluiting. Ernaast zorgt de D.I. out ervoor dat je een signaal direct kan doorsturen naar de P.A. of  een opnamesysteem. Het signaal dat doorgestuurd wordt via deze D.I. out bevat alle instellingen en effecten, die je op deze versterker hebt afgeregelt. De keuze om het clean signaal (pre-eq) van je basgitaar door te sturen naar de P.A. heb je niet - daarvoor moet je een aparte D.I. tussen je bas en versterker pluggen. Op vele optredens steken de geluidstechniekers echter zelf een D.I. tussen je bas en versterker, omdat ze enkel op hun eigen materiaal vertrouwen. Op het speaker cabinet vind je zowel een aparte jack als een speak-on aansluiting.

 

 

 

SOUND 9/10

Deze Rootmaster levert de vertrouwde Ashdown sound. Een stevig dreunende en diepe basklank die lekker stuwt in het laag maar toch gedefinieerd blijft. Geen hifi sound, maar wel een karaktervolle klank, waar ik wel van hou. Met de shape knop kan je switchen tussen een goeie punchy, heldere klank en een boomy, diepe basklank en met de equalizing kan je je sound fijn afstellen) meer dan deze 5 bands eq heb je eigenlijk niet nodig. De regelbare compressor werkt zeer goed, maar doseer hem zorgvuldig, want anders worden je noten teveel afgevlakt en verlies je dynamiek. De drive geeft je een goeie lampensimulatie die je klank wat warmer maakt, en waar je via de Sub nog eens een octaver effect overheen kan gooien. Deze set-up klinkt heel warm, maar toch punchy en gedefinieerd. Dankzij de vele regelmogelijkheden kan je heel gemakkelijk in verschillende muziekgenres aan de slag. Van een zachte en diepe klank tot een agressieve en punchy sound, deze Rootmaster kan het allemaal.

 

BUDGET 9/10

En wat mag deze Ashdown Rootmaster set-up dan wel gaan kosten? Wel, voor  479€ excl. BTW is de Rootmaster 420 amp de jouwe. Heb je niet zoveel vermogen nodig, dan kun je ook voor een 220 watt versie kiezen. Maar vind je zelfs 420 Watt ontoereikend, dan kan je sedert kort ook opteren voor de 800 watt versie. Het 210 speakercabinet kost 279€ excl. BTW. Voor iets meer dan 700€ excl. btw is deze hele set-up dus de jouwe. Het voordeel van deze versterker is dat je nog een extra speakercabinet extra kan aansluiten, vermits hij een vermogen van 420 Watt levert bij 4ohm. Als je dus echt de versterker ten volle wilt benutten, reken dan toch maar op 2 speakercabinets van 8ohm of één speakercabinet van 4ohm. Al bij al een sterke en absoluut gerechtvaardigde prijs, gezien de kwaliteiten die Ashdown hier levert.

 

 

 

CONCLUSIE 8,5/10

Hoewel we hier te maken hebben met een budgetreeks van Ashdown, heb ik geenzins dit gevoel, wanneer ik aan het spelen ben. Deze versterker zit erg goed in mekaar, zowel constructief als qua  overzicht van de vele regelmogelijkheden. De doelgroep die Ashdown wil bereiken is vooral de bassist die geen groot budget heeft, maar toch een kwalitatieve allround basversterker/speakercabinet zoekt. De kleine details geven je eigenlijk het gevoel dat je met erg potent basmateriaal aan de slag gaat. De mogelijkheid om met deze set-up te starten en nadien later met nog een extra speakercabinet uit te breiden is ook een mooi vooruitzicht. Voor dit budget zijn er weinig merken die deze kwaliteit met deze mogelijkheden combineren. Ashdown scoort met deze Rootmaster dan ook heel hoog inzake prijs/kwaliteit.
Check dus zeker deze combinatie, wanneer je de overstap wilt maken van oefenversterker naar een deftige set-up om mee op te treden. Echte tekortkomingen heb ik niet gemerkt aan deze versterker, noch aan het speakercabinet. Misschien kan ik wel aanstippen dat de beschermende transporthoes eigenlijk wel standaard had mogen zijn. Ik kijk uit naar wat Ashdown in de toekomst nog uit de mouw zal toveren. Recent is er alvast ook een 800 watt versie deze serie komen vervoegen...