aanmelden
Pearl RhythmTraveler
Drums & Percussion 29-11-2001
door: Joris Peeters
Pearl heeft zijn reeds rijk gevuld gamma uitgebreid met dit "concept"-drumstel, meer bepaald een "two in one" concept. Voorzien van de "muffle heads" (oefenvellen met een vliegenraam-achtige structuur) is het een geluidsarme oefenset, eens uitgerust met gewone vellen wordt de Traveler een "draagbare" kit, geschikt voor live-optredens. Het is én een lichtgewicht set, én een set met beperkte afmetingen: de basdrum is slechts 8 inch diep, de toms 5 inch, wat enerzijds stockage (in je auto) handiger maakt maar tevens, door de ondiepe basdrum, slechts een klein (ondiep) podium vereist, denk bijvoorbeeld aan heel kleine clubs, waar het anders onmogelijk zou zijn een drumstel op te stellen. Het is een degelijk ogend setje, verkrijgbaar in jetblack, pure white of deep blue.

BOUW

 

De bouw is op het niveau van een zeer degelijk beginners- tot semi-pro set, dit zowel wat betreft de ketels als de hardware (70 W-series): eenvoudige lichtgewicht maar toch degelijke "double-brace"-statieven: een hihat-, snare- en cymbaalstatief, met een P-70 basdrumpedaal (met strip, geen ketting, overigens een prima pedaal). Voor de oefenset hebben we een plastic ride cymbaal en een hihat cymbaal: slechts één exemplaar, dit laat je jammer genoeg niet toe om je linkervoet-hihat techniek te oefenen op de oefenset... De muffle heads zijn mijn inziens de voornaamste inbreng van Pearl voor dit concept. Let wel op: de opspanning bereikt al snel een verzadigingsgrens, wat zeer strakke spanning in de weg staat (cfr. de snare).

BESPEELBAARHEID

 

Bij de oefenset-opstelling heb ik enkel als opmerking dat het basdrumvel een soort trampoline-effect teweeg brengt met een sterke terugslag tot gevolg. Ik voeg er wel onmiddelijk aan toe dat oefenen op eender welk oppervlak steeds zin heeft en nuttig is voor de ontwikkeling van je "chops". Je techniek wordt er sowieso beter van en je leert je aanpassen aan verschillende soorten oppervlak.

KLANK

 

De muffle heads zijn zo goed als geruisloos. Een prima oefenset dus. Voor de live-setup: ondiepe (5 inch) eenvellige toms gaan uiteraard wel snel wat "rototom-achtig" klinken. Je zou haast spreken van een "vel"-klank, wegens te weinig shell... Experimenteren met "muffling" is hier de boodschap! De twee meest cruciale onderdelen van elke set zijn de basdrum en de snare, deze zijn zeker okay: de basdrum mét voorvel klinkt als een echte basdrum en de houten snare klinkt meer dan behoorlijk en produceert een droge en "cracky" rimshot, zelfs zonder "muffling".

BUDGET

 

Voor 25.548 BEF of 1.293,85 NFL zou ik de aanschaf van deze dubbel concept set zelf al snel overwegen, je krijgt de nodige waar voor je geld. Let wel dat het omschakelen en afregelen van de vellen toch snel een half uurtje in beslag neemt! Als je én veel live én veel geruisloos wil (moet) oefenen, moet je dit er wel voor over hebben.

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • goede prijs/kwaliteit verhouding
  • dubbel concept: lichtgewicht én weinig omvangrijke live set + prima oefenset
  • het in mekaar passen van de verschillende toms was een handige feature geweest.
  • klank van de toms
  • ontbreken van een tweede hihat oefen-cymbaal