aanmelden
Pearl Session Custom SRX
Drums & Percussion 11-11-2001
door: Joris Peeters
Van Pearl kennen we allemaal de topreeks, de Master Series, "all maple shell". Maar ook de SRX reeks, vervaardigd uit mahoniehout en bekend als een betaalbaar drumstel van uitstekende kwaliteit.

 

Hoe kan een producent met een dergelijk kwalitatief aanbod en diversiteit aan producten nog meer cliënteel aantrekken? Juist, door de kwaliteit nóg op te trekken, maar tegen dezelfde, betaalbare prijs.

 

Dát is precies wat gebeurd is met de nieuwe "SESSION CUSTOM" SRX reeks van Pearl.

 

ALGEMEEN

 

Als je de promotors van deze reeks bekijkt dan herken je hierin een indrukwekkende reeks topmusici, in genres gaande van "heavy" (Ian Paice, Chad Smith), "allround and jazz" (Omar Hakim, Steve Ferrone) tot "Fusion" (Dennis Chambers, Will Kennedy). Iedereen zal moeten toegeven dat je goed zit met de Session Custom, elke stijl komt aan bod.

 

De uiteindelijke bedoeling van elke muzikant blijft uiteraard je te diversifiëren, te personaliseren door een eigen stijl, een eigen klank. Enkel zo zal je opvallen als drummer binnen de steeds aangroeiende familie van toch wel zeer capabele slagwerkers, alleen al in België en Nederland.

 

Het type Session Custom drumstel dat ik mocht testen is de SRX 925DH (dimensies zie onderaan). Ook voorhanden is de SRX925 en SRX905 en samen vormen ze alle drie de "basissets". Maar niets belet je uiteraard "à la carte" te bestellen en naar eigen smaak en stijl je persoonlijke set samen te stellen uit het rijke aanbod van SRX drumcomponenten. Door verdere afregeling, keuze van de vellen en last but not least je speelstijl zal je uiteindelijk die eigenheid als drummer bereiken. Maar om een lang verhaal kort te maken, met deze meer dan degelijke waar zit je goed als basiswerktuig, en zelfs qua imago... de rest is "up to you".

 

BOUW

 

De set oogt werkelijk hoog kwalitatief, is tot in de puntjes afgewerkt en heeft een heel mooi design.

 

Op de afwerking heb ik, op het eerste gezicht, geen enkele opmerking. De tint van de houtfinish van het door mij geteste drumstel in "Vintage Fade" gaat over van licht naar donker, geleidelijk verdeeld over de ketel. Dit geldt eveneens voor de houten snare. Mooi! SRX drums zijn trouwens verkrijgbaar in 7 tinten: Carbon Mist, Dusk Blue, Cranberry Mist, Topaz Mist, Burnt Amber en Vintage Fade. Een stoeltje is niet inbegrepen in de setup. Zes-laagse maple, gefabriceerd met het "Heat Compression Shell Moulding Systeem", net zoals bij de Master Series, met perfect afgewerkte randen. Het lakwerk, de finish, is hoogkwalitatief en oogt prachtig.

 

Super Hoop II stalen spanranden, eveneens perfect afgewerkt: braamloos en effen. Dit draagt bij tot een nauwkeurige stemming.

 

De houten snare is uitgerust met een simpel, maar degelijk snarensyteem: geen gesofisticeerde mechaniek maar simpelweg een degelijk functionerend hendeltje en de snaren worden met een simpel maar sterk koordsysteem opgespannen.

 

BESPEELBAARHEID

 

Het bijgeleverde H-855 Hihat statief is van het "single-braced" type maar is meer dan stabiel. Het is immers uitgerust met omdraaibare pootjes: spikes óf rubber, memorylock voor de hoogteinstelling én met een draaibaar potengeheel. Dit is een zéér handige feature voor je set-opstelling, je kan het van mij aannemen!

 

De bijgeleverde P-101P "Power Shifter Pedal" is wél gesofisticeerd en behoeft een extra woordje uitleg, er zitten immers een heleboel "features"op. Er is de "Power Plate", een zware basisplaat die zorgt voor grote stabiliteit. Verder is er de "Power Shifter" zelf waarmee je de instelling van je voetplaat naar voren of naar achteren bepaalt en dit beïnvloedt de bespeelbaarheid. Er zijn 3 standen: A "strong", B "normal" en C "light". Tenslotte is er de "Quad" beater met 4 oppervlakken voor 4 verschillende sounds. Zo kan je deze pedaal perfect afstellen naar je eigen "feel", met andere woorden, het pedaal wordt hierdoor zo goed mogelijk aangepast aan je eigen speelstijl.

 

De basdrumpootjes zijn lengte-instelbaar door middel van een drumboutje en eindigen ofwel op een spike ofwel op een rubberen steun, net zoals bij de Master Series. Verder krijgen we een C-855W cymbaal- en B-855W cymbaal-boom standaard bijgeleverd.

 

Als enige opmerking vermeld ik dat de houten spanringen van de basdrum lichte lakbeschadiging vertoonden ter hoogte van de metalen spanners. Dus een vraagje naar de producent toe: kunnen hier geen plastic-beschermplaatjes geplaatst worden? Deze zijn immers wel voorzien tussen de spanblokjes en de ketels op de toms...

 

De afstelling van het Hi-hatstatief en deze van de basdrumpedaal is zeer flexibel (zie hierboven!).

 

De tom-holders zijn van het "Uni-lock" systeem : 180 graden in vertikale en 360 graden in horizontale richting verstelbaar, staploos, dus continu. Nét niet even wendbaar als het bolgewricht van dat andere grote merk... maar toch met het zelfde resultaat.

 

De respons van de toms, snare en bassdrum is uitstekend, dus zowel geschikt voor "animal" als voor "finesse"-jazzdrummers, alles hangt natuurlijk af van de stemming.

 

Nog een woordje over dit laatste: bij het uitpakken van deze set trof ik de toms prima gestemd aan, wat toch wel wat zegt over de stemstabiliteit. Deze wordt mede bepaald door de rechtheid van de ketelranden, de kwaliteit van de spanranden en het opspanningssysteem: het bevestigt mijn eerste indrukken!

 

KLANK

 

Over de basdrum heb ik maar één commentaar: deze klinkt als een "bom". De snare klinkt voldoende "crisp" en heeft een snelle respons. Een 10 inch tom klinkt meestal goed, dat weten we allemaal. Maar in dit geval klinkt de 12 inch tom eveneens meer dan behoorlijk : warm en toch krachtig, en deze is zeer gemakkelijk stembaar. Hetzelfde geldt voor de "hangende" 14 inch floortom.

 

De hele set heeft trouwens een hoge projectie. En iedereen wil toch graag gedefinieerd klinken, ook onversterkt, in je favoriete club, voor je favoriete publiek!

 

Overigens blijven de toms mooi rond klinken, zowel laag als vrij hoog gestemd.

 

Tenslotte nog een vaststelling. De projectie, klank en "decay" van de toms wordt nog eens gunstig beïnvloed door het "Optimount Systeem": deze worden opgehangen met 2 bovenvijzen en 2 ondervijzen van de tom-ketel, er is dus geen enkel contact met de ketel, noch spanrand! Met een optimale resonantie tot gevolg.

 

Zoals reeds boven vermeld hangt de polyvalentie van je basisset af van de verschillende keuzemogelijkheden. Dus daarom nog eens: keuze zat!

 

BUDGET

 

105.108 BEF of 5.322 NFL, hardware inclusief, ligt mijn inziens perfect binnen de nominale range van een betaalbare professionele set. De hoge kwaliteit in acht genomen, biedt de nieuwe Session Custom SRX toch wel een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

 

BESLUIT

 

Binnen de huidige technische mogelijkheden zie ik niet in wat kwalitatief nog kan worden verbeterd aan een professionele drumset. Dus algemene quotatie: positief!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • zeer hoge prijs/kwaliteitsverhouding
  • het opspanningssysteem van de basdrumringen kan nog verbeterd worden
  •  

    SPECIFICATIES

     

    SRX 925DH
  • Shell Pack: SRX925DH-P
  • Bass Drum: 18"x22" SRX 1822B
  • Tom Toms: 8"x10" SRX 0810T - 9"x12" SRX 0912T - 12"x14" SRX 1214T
  • Snare Drum: 5.5"x14" SRX5514S
  • Tom Holder: TH-981 (2)
  • Tom Holder short: TH-98S
  • Adaptor: AX-20
  • Drumheads: Pearl Protone Drumheads
  • Hardware Pack: HW-80
  • Hi-Hat Stand: H-855
  • Snare Drum Stand: S-850
  • Cymbal Stand: C-855W
  • Cymbal Boom Stand: B-855W
  • Drum Pedal: P-101P
  • Importeur: BMI
  • Price: 105.108 BEF - 5.322 NGL