aanmelden
Ludwig Club Date SE
Drums & Percussion 06-04-2013
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

Toen de gebroeders Ludwig begin vorige eeuw het eerste basdrumpedaal met veer uitvonden (zoals we het vandaag nog kennen), konden ze waarschijnlijk niet vermoeden dat Ludwig drums en percussie zou uitgroeien tot één van de grootste namen. Niet alleen voor drums, maar ook voor marching drums, pauken, marimba’s en vibrafoons (Musser) en allerhande kleiner orkestslagwerk. Op het gebied van drums staat Ludwig vandaag de dag vooral gekend voor zijn vintage drums en snaredrums (Supraphonic, Supersensitive, Black Beauty). De fabrikant speelt daar handig op in door deze sets (Ringo Star’s Fab Four, John Bonham’s Vistalite) opnieuw uit te brengen, maar met hier en daar wel de nodige, hedendaagse aanpassingen. Daarnaast heeft Ludwig nu reeksen drums met verschillende houtconstructies. Vooral op basis van de Elements-reeks brengen ze Special Editions uit met serieuze knipogen naar het verleden, zoals we nu met de Club Date SE kunnen testen.

 

Concept, bouw en afwerking

De originele Club Date uit de jaren ’50 was een goedkoper alternatief voor de Super Classic drums: door dubbelzijdige spanblokken (zoals op een snaredrum) op basdrum en toms te monteren, spaarde men materiaal en montagetijd uit. Bijkomend voordeel is dat er minder gaten zijn en minder gewicht op de ketel, zodat de klank ook beter is. Dat is vandaag ook het uitgangspunt voor de nieuwe Club Date SE. Het is dus vooral het uiterlijke dat wordt overgenomen, want in plaats van de originele populier/mahonie ketels, vinden we op deze set een mengeling van kerselaar en gumwood, maar dan met afgeronde draagranden zoals vroeger. Als we de dozen open doen, vinden we een prachtige Olive Sparkle bekleding. Op de basdrum is die in twee delen aangebracht, zodat we twee overlappingen hebben die gelukkig wel allebei onderaan zitten. Let dus op dat je dezelfde overlappingen op de spanringen ook onderaan monteert. Die ringen worden vastgezet met zeer eenvoudige klauwen zonder rubbers en daar is het hout toch wel gevoelig aan, want algauw zie je kleine krasjes. Ook op de plaats waar je het basdrumpedaal vastzet. Opvallend is wel de zeer goede kwaliteit van het chroomwerk. De basdrumpoten kunnen niet eenvoudiger: een klassieke tomrozet met een gebogen stang, maar wel voorzien van punten en regelbare rubberdoppen. Echte vintage gecombineerd met hedendaagse vereisten: eenvoudig, stevig maar vooral gemakkelijk inklapbaar. Daardoor is de hoogte wel maar beperkt regelbaar. Hierdoor is het niet mogelijk om bij de 18” kleine basdrum een lifter (of raiser) te monteren zodat de basdrum hoger komt te staan, en de beater van het pedaal mooi in het midden slaat voor een vollere klank. Bovenop de basdrum zit dan een vintage rail met daarop een moderne tomhouder met bolgewricht. Daardoor is de tom (met rimsophanging) slechts beperkt regelbaar in de hoogte, wat soms toch wel problemen kan geven. Dit vooral bij de 18” basdrum, maar minder bij de 20” en 22” versies. Op de floortom zijn de poten ruim bemeten, zodat de hoogteregeling hier geen probleem vormt. Alle ketels zijn binnenin mooi afgewerkt en opgeschuurd, maar niet gelakt of behandeld. Doordat de dubbelzijdige spanblokken in het midden zitten, zijn er lange spanbouten nodig. Die kunnen soms gemakkelijk vervormen. Op de basdrum zitten de spanbouten niet verzonken in de klauwen, dus ook deze zijn wat kwetsbaarder voor vervorming. Zorg dus voor goede koffers om deze set in op te bergen. Voor de basdrum zul je misschien een maatje groter moeten kopen, gezien je de tomhouder er niet makkelijk kan afhalen of neerklappen. Er zijn drie sets verkrijgbaar, waarvan twee met 12” x 8” tom en 14” x14” floortom, met 18” x 14” of 20” x14” basdrum, of een rockset met 22” x 14” basdrum en 13” x 9” en 16” x 16” toms. Een snaredrum in dezelfde kleur en afwerking is apart verkrijgbaar, evenals de hardware.

 

Klank

Standaard zitten er onderaan doorzichtige, merkloze vellen. Bovenaan zitten coated vellen ‘Made by Evans’. Voor de basdrum vinden we ook een Evans clear slagvel en vooraan een coated merkloos vel, beiden met een mooi fifties Ludwig logo. Bij het stemmen valt het op dat bij elke spanbout de toon zeer duidelijk te horen is: dit zegt veel over de zorg waarmee de ketel gemaakt is, zowel wat betreft de perfecte cirkelvorm als de draagranden. De ideale set om te leren stemmen. Laat me maar al meteen beginnen met een goede raad: monteer andere vellen! Want met onze Remo referentievellen bekomen we bij deze set steeds een goede klank. Vooral wanneer we ook onderaan (en op het front van de basdrum) Remo’s monteren, bekomen we echt veel warmte en power - eigen aan kerselaar. Enkel de basdrum geeft minder laag en warmte, maar dat is vooral te wijten aan het feit dat de beater het vel niet in het midden raakt, hetgeen wel normaal is bij een 18” basdrum. Een tip: om de floortom nog beter en voller te laten klinken, kan je stukjes schuimrubber of piepschuim onder de floortompoten plaatsen. Met de meegeleverde vellen verkijgen we hoog gestemd, dus voor jazz of bebop, een redelijke klank. We slagen er echter niet in om de vellen echt laag te stemmen: bij de basdrum krijgen we slechts een droge blaf en de toms blijven redelijk hoog klinken met ‘jankende’ bijgeluiden. Maar dat probleem hadden we dus niet meer met de andere (Remo) vellen!

 

Budget

Deze set (18”-12”-14”) kost €789,25 exclusief BTW voor de basdrum, tom en floortom. Zo moet je nog een snaredrum en hardware bijkopen, waardoor deze set zich in de hogere middenklasse situeert, hetgeen ook te merken is aan de prachtige bekleding en het mooie chroomwerk.

 

Besluit

De Ludwig Club Date SE mag dan wel gebaseerd zijn op een vroegere budgetreeks; “budget” had toen toch nog een heel andere betekenis. Geen toegevingen op het gebied van afwerking of kwaliteit, maar eerder besparen op onderdelen en werkuren. In de huidige hogere middenklasse, waar de concurrentie moordend is, houdt deze set dezelfde oude koers aan. De set vormt een mooie mix tussen vintage en hedendaags design. Praktisch bekeken zijn deze vintage accenten misschien niet altijd even geslaagd, maar toch onderscheid de set zich door de goede kwaliteit en afwerking, én haar warme en rijke klank.