aanmelden
J.Leiva Zoco 2, Omeya Bass-Studio & Medina Eco
Drums & Percussion 30-10-2014
door:

CAJONS

 

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat je met een gewone cajón, gemaakt van een exclusieve houtsoort, niet meer opvalt in de overvolle cajónmarkt. Je moet je onderscheiden, liefst met een opvallend ontwerp. En dat is precies wat het Spaanse J.Leiva Percussion doet.

SPECIFICATIES

Zoco 2

- 12mm dikke mdf klankkast
- 3mm dikke berkenhouten slagplaat
- DTS stemsysteem

Omeya Bass-Studio

- 12mm dikke berkenhouten klankkast
- 3mm dikke berkenhouten slagplaat
- verstelbare basklank
- DTS stemsysteem
 

Medina Eco

- 12mm dikke klankkast van Chileense Slangen-den
- opvallende duigenconstructie
- 3mm dikke berkenhouten slagplaat
- DTS stemsysteem

ZOCO 2

Laten we beginnen met de meest eenvoudige cajón uit het drietal van deze test: de Zoco 2. Deze heeft een klankkast van 12 millimeter dik mdf vezelplaat. Concurrent Schlagwerk gebruikt dat voor een aantal duurdere cajóns, omdat mdf een bassiger klank geeft. Dat is ook bij deze J.Leiva cajón goed te horen, want de bassen zijn vol en lekker buikig.
De slagplaat is gemaakt van 3 millimeter dik berkenhout. De snarenrespons is heel prettig en vlot, en de aanslag langs de rand is lekker crispy. De Zoco 2 is uitgerust met J.Leiva’s gepatenteerde Direct Tension System (DTS) stemsysteem, waarmee je de snaarspanning van de vier snaren door middel van twee draaiknoppen op de achterzijde van de cajón kunt veranderen. Dat werkt ontzettend nauwkeurig en heeft als groot voordeel dat je niet, zoals bij veel concurrenten, met een imbussleuteltje aan de gang hoeft. Als je een beetje lange armen hebt kun je zelfs gewoon op de cajón blijven zitten terwijl je de snarenspanning verandert.


Omeya Bass-Studio

De Omeya Bass-Studio is een heel ander soort cajón. Allereerst is hij meer dan drie keer zo duur als de Zoco, maar er zitten dan ook een paar bijzondere features op. Het traditionele klankgat is bij deze cajón dichtgezet met een plaatje, dat je eventueel kunt verwijderen. In plaats daarvan heeft de onderkant een soort valse bodem met vier sleuven erin. In de echte bodem van de klankkast zit een verstelbaar houten klepje. Met dat klepje helemaal dicht geeft de cajón een gedempte, bassige klank. Hoe verder je het klepje openzet, hoe steviger en puntiger de klank wordt. Voor de traditionele klank verwijder je ook het afdekplaatje aan de achterkant.
De Omeya Bass-Studio heeft zes snaren tegen de berkenhouten slagplaat, die je met drie stelknoppen aan de achterkant kunt verstellen.

 

Medina Eco

De Medina Eco is een knap staaltje houtbewerking. De cajón heeft namelijk een klankkast, opgebouwd uit duigen van gerecycled hout van de Chileense Slangen-den. De duigen zijn met een vingerlas aan elkaar gezet en daardoor ontstaat er een stevige klankkast die vrijwel geheel van massief hout is gemaakt. Ook deze cajón is weer voorzien van het DTS stemsysteem, dit keer met vier snaren.
Ook qua klank springt de Eco eruit. Het is net alsof je meer lucht hebt tussen de verschillende sounds die je uit deze cajón kunt halen. Er is meer spreiding tussen de diepe bassen, het warme mid en een relatief beheerst hoog. Een bijzondere sound die vooral tot z’n recht komt in relatief ingetogen muziek. Gaat het te hard, dan verzuipt het onderscheidende karakter al snel. Natuurlijk blijft de Eco dan een prima klinkende cajón, maar wat hem echt bijzonder maakt gaat verloren.
 


BUDGET

Het meest opvallende aan de Zoco 2 is de prijs, want met een adviesprijs van €119,79 is dit misschien wel de best klinkende betaalbare cajón die je op dit moment kunt kopen.
Of al die features op de Omeya Bass-Studio de forse prijs van €434,39 waard zijn, ligt aan de gebruiker. Zoek je een cajón die echt helemaal te finetunen is, dan is het antwoord ‘ja’. Voor alledaags gebruik kun je echter veel goedkoper terecht.
Voor de Medina Eco betaal je €289,19. De genoemde bedragen zijn de bruto adviesprijzen.
 


CONCLUSIE

J.Leiva Percussion maakt een prima indruk met deze drie cajóns. Ze zijn stuk voor stuk echt onderscheidend, en het bijzondere DTS stemsysteem maakt het dagelijks gebruik een stuk makkelijker. De Zoco 2 is een uitzonderlijk goed klinkende cajón, maar als je meer karakter of meer klankmogelijkheden zoekt, zit je bij de andere twee cajóns uit deze test het best.