aanmelden
Sakae Celestial
Drums & Percussion 27-11-2014
door:

DRUMS

 

Even geleden maakten we kennis met de Trilogy, een wat meer vintage kit van de voormalige Yamaha-fabrikant Sakae. Nu is het paradepaard van de Japanners aan de beurt: de Celestial.
Het verschil tussen de Trilogy en de Celestial drumkits kan bijna niet groter zijn. Waar de Trilogy een vintage look en constructie heeft, gebruikt Sakae voor de Celestial een moderne combinatie van oplopende keteldiktes, verschillende draagranden en een innovatief nieuw ophangsysteem.
De ketels van de Celestial zijn geconstrueerd volgens wat Sakae het Chamber Specific Technology-systeem noemt: kleine drums hebben een dunnere ketel dan grotere drums. Dat is op zich niets nieuws, want er zijn meer merken die dat doen. Pearl doet het bijvoorbeeld bij de Reference-serie. Maar wat Sakae doet is redelijk bijzonder. De ketels hebben namelijk allemaal twee buitenlagen van bubingahout en, naarmate de drums groter worden, komen er aan de binnenkant lagen esdoorn bij. De kleinste toms, tot en met 12”, hebben twee lagen bubinga met twee lagen esdoorn. Grotere toms en floortoms hebben vier binnenlagen esdoorn en de bassdrums zijn het dikst met acht lagen esdoorn aan de binnenkant.

 

 

SPECIFICATIES

- custom made drumkit met oplopende keteldiktes
- twee buitenlagen van bubingahout met binnenlagen van esdoorn
- sommige finishes met een extra buitenlaag mappa burl hout
- 17 verschillende finishes
- keuze uit zwart vernikkelde of normaal verchroomde hardware
- ruime keuze uit diameter- en dieptematen
- keuze uit Righty of Mighty spanranden

 

Bouw

De draagrand van de ketels zit bij de Celestial ver naar de buitenkant, waardoor de ketel het vel precies op die twee buitenste lagen bubinga raakt. Volgens Sakae maken de drums zo optimaal gebruik van de heldere en resonante klank van het bubingahout, terwijl ze met de lagen esdoornhout heel precies het laag kunnen afstemmen. De kleinere drums hebben een scherpe draagrand, waardoor het contact tussen vel en ketel minimaal is, terwijl de grotere drums een meer afgeronde draagrand hebben voor meer contact tussen ketel en vel.
Aan keuzemogelijkheden is er bij de Celestial geen gebrek. Alle drums zijn in meerdere dieptes verkrijgbaar, en naast de 17 gelakte finishes kun je ook kiezen uit verchroomde of zwart verchroomde hardware. Bij de spanranden kun je kiezen uit het gebruikelijke geperste type, de zogenaamde Righty Halo, of ouderwetse spanranden in de Slingerlandstijl, door Sakae omgedoopt tot Mighty Halo. Toms en floortoms zijn beide voorzien van geïsoleerde ophanging: een bijzonder systeem waarbij er een metalen brug aan twee afwijkende spanbokken is vastgezet. Aan die brug zitten de rozetten voor de tomophanging en de floortompoten, die zo volledig geïsoleerd zijn van de ketel. Dat werkt erg goed, want de toms klinken niet hoorbaar anders wanneer je ze aan de rozet ophangt. Ook de floortom klinkt prachtig lang door.

 

 


KLANK

De Celestial is het duurste drumstel dat Sakae op het moment maakt. Nu heb je in de hoogste prijsklassen op het gebied van klank eigenlijk twee soorten drumstellen: die die in elke stijl prima klinken en je nooit in de steek laten, en die die eigenlijk maar één ding heel goed kunnen, maar daar zó in uitblinken dat je er met liefde veel geld aan uitgeeft. De Celestial lijkt een beetje van allebei te zijn.
De eerste kennismaking met de set valt eerlijk gezegd niet mee. De Sakae heeft namelijk een heel uitgesproken karakter, dat erg afhankelijk is van velkeuze en stemming. Je moet de set echt leren kennen voordat je de optimale klank eruit krijgt.
De set die wij voor deze test aangeleverd kregen had al een aantal demonstratiekilometers achter de rug en was bespannen met een combinatie van Remo Vintage Emperors en Vintage Ambassadors. Met een gemiddelde velspanning geven de toms zo bij zacht spel een prachtig volle en diepe toon. Met brushes kun je er bijvoorbeeld een fenomenale sound uit halen. Speel je een fractie harder, dan raakt de set ineens iets uit balans. Het hoog begint wat meer te overheersen en daardoor mis je de focus. De klank is nog steeds goed, maar niet echt heel onderscheidend meer.
Speel je nog weer wat steviger, dan is daar ineens een spetterend knallende rocksound met een vette punch en een gecontroleerde sustain. Met dezelfde vellen en een wat hogere velspanning is daar bij normaal spel ineens die prachtige klank weer: vol, open en ademend, maar nu kom je met zachter spel niet helemaal meer uit de verf. Met een setje gewone gecoate Ambassadors op alle drums wordt dat verschil tussen de verschillende stemmingen nog iets groter, bij een setje transparante dubbellaags vellen zoals een Remo Emperor wordt het verschil in klank wat groter.
 

 
 

Bassdrum
De 22”x16” bassdrum is minder eigenzinnig dan de toms. Met de klassieke combinatie van enkellaags Powerstroke 3’s op de voor- en achterkant heeft hij flink wat toon, een stevige punch en prachtig dreunend laag. Een bassdrum van dit formaat leent zich niet snel voor jazz, maar je kunt er al wel heel gemakkelijk mee de bigbandhoek in.
De bassdrum laat zich niet heel snel dempen en dat is prettig, want zo kun je heel gemakkelijk finetunen. Met een opgerolde handdoek houd je nog steeds redelijk wat toon over. Dat levert de perfecte mix tussen attack en toon op. Wil je de klank helemaal kort, dan zal er toch echt een compleet kussen in de trommel moeten.
De Celestial bassdrum heeft een gespierde klank die heel goed te beheersen is. Zacht bespeeld klinkt hij al mooi vol en heb je een gezonde dosis attack. Bij steviger spel kun je de hoeveelheid attack regelen door je klopper wat verder in het vel te drukken, of juist sneller terug te laten komen

 

 

Snaredrum
Sakae heeft in de Celestial-serie nog geen snaredrums, maar de testset werd geleverd met een 14”x6 ½” messing snaredrum. Waar de meeste metalen snaredrums een rib in het midden van het metaaloppervlak van de ketel hebben, heeft Sakae er twee, één vlak bij het ondervel en een vlak bij het bovenvel. De doorlopende spanbokken passen precies tussen de twee ribben in.
Zo’n rib maakt de ketel steviger en de klank wat droger, en een extra rib heeft dus ook gevolgen voor de klank. In het geval van de messing snaredrum pakt dat heel prettig uit. Hij heeft precies genoeg toon en een mooi scherpe attack. Daardoor heb je ook bij lagere stemmingen nauwelijks extra demping nodig. De klank behoudt al zijn lucht, zonder dat je aan focus tekort komt. Laaggestemd geeft de snaredrum een prettige “unkh” met mooi breedgeschouderd laag. Wat hoger gestemd wordt de klank prettig scherp, zonder dat hij al te veel opdroogt. Rimshots zijn scherp en venijnig, en rimclicks zijn mooi warm.
De messing snaredrum voelt zich in veel situaties thuis, maar door zijn gecontroleerde klank zal hij het vooral ook in de studio heel goed doen. Eervolle vermelding gaat bij deze snaredrum, net als bij de Trilogy kit, uit naar het snarenmechaniek. Het werkt met een simpele klaphendel, maar anders dan de meeste van deze mechanieken werkt het echt onwaarschijnlijk soepel.

Budget

Onze testset bestond uit een 22”x16” bassdrum, 10”x7” en 12”x8” toms en een 16”x15” floortom. Hij heeft zwart vernikkelde hardware en kreeg de Pearl White finish mee. Voor deze set betaal je €?5.031 incl. BTW. Voor de 14”x6½” Black Nickel Brass snaredrum tel je € 611 incl. BTW neer.

 

BESLUIT

De Celestial is een echte high-end drumkit die bij de juiste stemming en met de juiste vellen echt fenomenaal goed klinkt. Tegelijkertijd is het geen set die je in iedere situatie blind kunt gebruiken. Je moet er van tevoren even over nadenken welke klank je wilt hebben, en daar de stemming en de vellen op aanpassen. Als je jezelf aan die beperking houdt, word je getrakteerd op een klank met diepte en karakter. Echt een drumkit voor de veeleisende drummer die van experimenteren houdt.

Copyright: Dennix Boxem - Slagwerkkrant - www.slagwerkkrant.nl