aanmelden
Stagg Sensa Series
Drums & Percussion 27-11-2014
door:

CYMBALS

 

Stagg draait nu alweer heel wat jaren mee als bekkenfabrikant en in die tijd is er veel geleerd. Van aanbieder van bekkens met als belangrijkste verkoopargument hun lage prijs, is het merk doorgegroeid naar een bekkenfabrikant die ook met zijn oren werkt. Dat laatste is goed te ervaren met de nieuwe Sensa serie.
Wie in de vroege jaren van Stagg een bekken van het merk beluisterde, hoorde een mooi donkere sound met een complex karakter, maar ook een gruizig randje dat verrassend veel aan een china deed denken. Of dit nu kwam doordat de Chinese fabrikant een ander referentiekader had dan bekkenmakers in het Westen, of doordat er productietechnisch iets aan de hand was, is moeilijk te zeggen, maar die gruizige ondertoon was er onmiskenbaar. In de loop der tijd is het vieze randje bij de al bestaande Stagg bekkenseries steeds verder naar de achtergrond verdwenen. Tegelijkertijd ging het niveau van de afwerking omhoog en werd de klank steeds beter.

 

 

Bouw

Met de Sensa-serie zet Stagg een flinke stap voorwaarts op zowel het gebied van het bewerken als het afwerken. De bekkens zijn twee keer gehamerd. De eerste keer voor het scheren om de bekkens in hun uiteindelijke vorm te krijgen, en een tweede keer na het scheren. Die tweede hamerronde wordt gedaan met een klein model hamerkop, zodat de Sensa’s vol zitten met kleine, perfect ronde hamerafdrukjes. Met zo’n tweede hamerronde wordt de klank vaak iets compacter, maar het geeft de Chinezen ook de kans om de klank nog iets meer te finetunen.
Net zoals alle Stagg bekkens zijn de Sensa’s gemaakt van B20 bekkenbrons, bestaande uit twintig procent tin en tachtig procent koper. B20 staat bekend om zijn donkere en complexe klankeigenschappen en is daarom veruit de meest gebruikte bekkenlegering. Onder anderen Zildjian, Sabian en Meinl gebruiken het voor hun professionele bekkenseries.
 

Klank

De Sensa bekkens zijn gelabeld als Medium, maar dan zijn ze wel van de wat dunnere variant. En dat is heel prettig, want het zorgt ervoor dat ze heel snel aanspreken. Voor deze test kregen we een vrij beperkte testset, omdat nog niet alle bekkens voorradig waren. Tegen de tijd dat je dit stuk leest zijn alle modellen in ieder geval verkrijgbaar.
 

Crash

De 16” crash heeft een cleane en heldere sound met een prettige warme gloed. Hij heeft een splashy aanslag met een beheerste en niet te donkere sustain. Van de eerder genoemde china-achtige bijsmaak is in geen velden of wegen meer iets te bekennen. Hij heeft niet al te veel snijkracht, maar in allerlei situaties, tot in een stevige rockband, voelt hij zich goed op zijn gemak. Qua klank is de crash iets helderder dan een Sabian HHX of Zildjian K, maar een fractie donkerder dan een Sabian AA of Zildjian A. Daarbij moet echter wel worden opgemerkt dat de Sensa’s handgemaakte bekkens zijn, en dat de verschillen onderling vrij groot kunnen zijn. 

Ride

De 20” Medium ride heeft een heel cleane aanslag. De sticksound is beheerst en het bekken bouwt heel gelijkmatig op. De donkere wash die zo ontstaat is mooi, maar misschien iets te lief. Bij heel stevig spel mis je daardoor net even dat kleine beetje stuwkracht waarmee je de band naar voren kunt duwen. Als je het bekken op de rand bespeelt, krijg je een beheerste, maar ook wat stugge crashklank, die prima geschikt is om patronen in kwarten of achtsten te spelen, maar wat minder tot z’n recht komt als accent. De cup is krachtig en glashelder; een heerlijke gespierde klank die het perfect doet in een stevig refrein.
 

Hihat

De 14” hihat is lekker stevig en heel controleerbaar. Hij spreekt vlot aan, heeft wanneer hij op de rand wordt bespeeld een warme, knappende chick, en geeft halfopen een warme, gemiddeld donkere ruis. Het is echt een medium hihat in de muzikale zin van het woord: eigenlijk klinkt hij in elke muzieksoort wel goed. Het volume is goed te controleren. Van beheerst genoeg voor een akoestische gig tot gespierd genoeg voor een rockband. Het is maar net hoeveel energie je erin stopt.
 

Stack

Naast crashes, rides en hihats maakt Stagg in de Sensa serie ook splashes en china’s. Nog leuker is de combinatie van die twee: de Sizzle Stack. In de testset zat een exemplaar waarbij je een 8” splash omgekeerd op een 14” china monteert. Dat geeft een korte, kuchende klank met een heel fijne rammel. Die rammel wordt mede veroorzaakt voor de acht sizzles die in de rand van de china zitten. De sizzles maken een wereld van verschil, want waar de meeste stacks kort en kuchend klinken, blijft de Sizzle Stack net iets ‘natter’. 
Los klinkt de splash oké; hij is kort en fel, clean en splashy, maar hij had iets dunner gemogen. De 14” china is heel muzikaal, een echt westers klinkende china dus, zonder de echt smerige ondertoon. Het bekken is redelijk dun – waardoor hij snel aanspreekt – en heeft niet te veel hoog. Hij smeert zodoende meer dan hij bijt.
 


DE MARKT

Stagg heeft met de Sensa’s zijn beste bekkenserie ooit afgeleverd. Een complete bekkenset kost minder dan een topklasse ridebekken, zonder dat je echt grote compromissen moet sluiten tussen een lage prijs en een goede klank. Hiermee is natuurlijk nog niet gezegd dat de Sensa’s zich kunnen meten met die topklasse bekkens, maar dat hoeft ook helemaal niet. De grootste concurrenten van de Sensa’s zijn bekkens uit Zildjian’s ZXT-, Paiste’s PST 5- en Meinl’s Classics-series, allemaal bekkens die relatief hoog en helder klinken. De Sensa’s zijn duidelijk donkerder en warmer en daarmee vormen ze een interessant alternatief.

 

 


BUDGET

Onze testset bestond uit een 16” Medium crash (€111), een 20” Medium ride (€223), een 14” Medium hihat (€235) en 8”/14” Sizzle Stack (€115). Prijzen inclusief BTW.
 


Conclusie

Stagg laat met de Sensa’s zien dat er de laatste jaren bij het merk inderdaad veel geleerd is over klank. De bekkens kunnen prima meekomen met de middenklassers van de grotere merken; je kunt ze zelfs probleemloos tussen duurdere bekkens hangen zonder dat ze misplaatst klinken. Daarmee zijn de Sensa’s goed nieuws voor de portemonnee én de oren.