aanmelden
Pearl Masters Custom Birch
Drums & Percussion 23-12-2014
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

“The most affordable Masters ever” kopt Pearl boven de advertentie van de Masters Custom Birch. En daarmee is eigenlijk de toon gezet. De Masters-serie was ooit de topklasse van Pearl, maar met de introductie van de nieuwe Masters Birch is hij zomaar een betaalbare middenklasser geworden. Nu maar eens kijken hoeveel drums je voor steeds minder geld krijgt.

 

 

GESCHIEDENIS

De Masters is door de jaren heen altijd de serie geweest waarin Pearl als eerste vernieuwingen toepaste. Onder andere de elegante Bridge Style spanbokken en het ISS-ophangsysteem zag je voor het eerst op deze set. Het was ook de eerste moderne Pearl set met dunne ketels met verstevigingsranden. Een belangrijke stap voor Pearl, want die hadden op dat moment een reputatie opgebouwd met de klassieke 7,5mm dikke zeslaags ketel van de BLX-serie. Een ketel die werd geroemd om zijn definitie en projectie en daarom populair onder geluidstechnici, zowel in de studio als live. Met de nieuwe Masters Custom Birch keert Pearl terug naar die dikkere BLX-ketel, waarmee ze in het verleden zo veel succes hadden.

 

AFWERKING EN BOUW

Wat eerst opvalt als de drums uit de dozen tevoorschijn komen, is hun smetteloos gelakte finish. Er is keuze uit drie variaties: Golden Bronze, Piano Black en Lava Bubinga. In het geval van onze testset, ging het om de zeer chic ogende Lava Bubinga fineer. Pardon, fineer? Nee. Het betreft hier een zogenaamde Artisan II Laquer behandeling; een print die als twee druppels lijkt op een natuurfineer. En dat ziet er echt subliem uit. Sterker nog, als Pearl er niet eerlijk voor uit zou zijn gekomen dat het hier een Artisan II finish betreft, was waarschijnlijk niemand daar ooit achter gekomen. Met deze nieuwe techniek pakt Pearl op twee punten winst. Omdat er geen houtsoort wordt gebruikt, zijn de productiekosten lager, en omdat er geen zéldzame houtsoort wordt gebruikt, valt de schade aan het milieu ook mee.
Verder staat de Masters Custom Birch bol van de details die meestal horen bij de topsegment drumstellen. Elke ketel is aan de binnenkant voorzien van een sticker met type en serienummer, de gestileerde naamplaatjes zijn niet geplakt maar zitten met kleine schroefjes vast op de ketel en alle spanbokken zijn voorzien van rubberen onderleggers, net als de bassdrumklauwen, waardoor eventueel geratel bij een lage velspanning geëlimineerd wordt. Als we daar een aantal vaste Pearl-waarden bij tellen, zoals de bekende SP-30 bassdrumpoten (die nog altijd tot de meest solide in business behoren), het Opti-Mount ophangsysteem, gegoten spanranden, floating rubberen floortompootjes en het metalen beschermplaatje voor de bassdrumspanrand op de plek waar het pedaal geklemd wordt, blijkt wel dat we hier te maken hebben met een volbloed Masters.
Hoog tijd voor een kritische blik op de afwerking van de binnenkant en de ketelranden. Waar de binnenkant van de oude BLX uit de jaren tachtig nog met een laag glanslak werd behandeld, is dat bij Masters Custom Birch niet het geval. Het hout is in principe onbehandeld gelaten maar wel netjes geschuurd. Of het ontbreken van de lak invloed op het geluid heeft, is zo vrijwel niet te beoordelen, maar een ervaren BLX- gebruiker vertelde desgevraagd dat hij het gevoel heeft dat de oude gelakte ketels iets meer volume produceren terwijl de onbehandelde binnenkant het geluid wat droger maakt.
De draagranden staan op alle trommels onder de gebruikelijke hoek van 45 graden en zijn keurig scherp en splintervrij.

 

 


VELLEN

De Masters Birch wordt standaard geleverd met professionele Amerikaanse Remo vellen. Op de toms zitten boven en onder enkellaags transparante Ambassador vellen, terwijl de bassdrum voorzien is van een setje Powestroke 3 vellen; een standaard doorzichtige als slagvel en een witte gecoate variant met Pearl-logo, als voorvel. Het witte voorvel ziet er stijlvol uit en past heel mooi bij de Lava Bubinga finish.

 

 

 

KLANK

De testset kwam verrassend hoog gestemd uit de doos. Dat nodigde meteen uit tot een lekkere bebopbeat. Vooral de 10” en 12” toms tonen zich daarbij een mooie en melodische combo, en zelfs bij de hoge stemming met de neutrale Ambassador vellen klinken ze toch behoorlijk warm. De 16” floortom zingt ook vrolijk mee, hij is een beetje afgeknepen, maar zeker acceptabel gezien de combinatie van enkellaags vel en relatief hoge tuning.
Je zou verwachten dat een bassdrum met de afmetingen uit de testset hoog gestemd niet echt optimaal zou klinken, zeker gezien de diepte van 18”. Het tegendeel blijkt waar. Hij is duidelijk aanwezig in het geheel en leent zich prima voor buikige accenten. Een fijne bigband-aspirant!
Lager gestemd komen de echte kenmerken van een berken ketel naar voren. De toms klinken perfect in balans, puntig en zuiver en met een mooie afgeronde toon die makkelijk te sturen is. De 16” floor klinkt lager gestemd ietwat dun voor zijn maat, en het was even zoeken naar de sweet spot.
Bij de bassdrum lijkt het dichte voorvel een beetje in de weg te zitten. Met flink losgedraaide spanschroeven was het spelgevoel het prettigst, maar van een echt diepe dreun is zo geen sprake, wat ook deels wordt verklaard door het karakter van berkenhout.
Met een set dubbellaags transparante Remo Emperor vellen op de toms en een Powerstroke 3 met een 5” microfoongat als voorvel horen we wel meteen de ware aard van het beest. De 10” en 12” toms klinken als een “perfect match”; puntig en helder, nergens uit de bocht vliegend, met een zeer aangename warme toon en gecontroleerde sustain zonder enige vorm van demping. Van rake klappen en dikke flams tot flitsende snelle rolls; alles blijft prima overeind.
De floortom klinkt iets bescheidener en heeft nog steeds een beetje moeite met de lage frequenties. Maar een beetje demping droogt de wat wollige klank snel op, en zo wordt de balans tussen de toms en de floor weer snel gevonden.
De grootste winst is te behalen bij de bassdrum. Met het gedempte voorvel én microfoongat komt er een flinke portie punch en definitie los. De trommel is veel makkelijker te sturen en behoudt bij alle volumes toon en projectie. Helemaal laag stemmen maakt geen extra sublaag los in deze bassdrum; hij blijft een beheerste portie midlaag leveren. Een klank waar geluidstechnici vast blij van worden.
 

Budget

Onze testset bestaat uit een 22”x18” bassdrum, 10”x8” en 12”x9” toms en een 16”x16” floortom. De set was afgewerkt met de Lava Bubinga Artisan II finish. Hiervoor betaal je €1572 incl. BTW.
 

 

BESLUIT

Als er geld bespaard moet worden, betekent dat meestal dat je ergens moet inleveren. In het geval van een drumstel betekent dat meestal lichtere hardware, dunnere spanranden, goedkopere houtsoorten of zelfs een afgeraffelde productie met een slordig eindproduct. Bij de Pearl Masters Custom Birch zie je niets van dit alles. De set heeft keurige ketels en daarnaast alle features die je van de Masters-serie kent, tot en met professionele vellen aan toe. De Masters Custom Birch is dan ook een volbloed Masters kit. Het zijn no-nonsense drums, gemaakt om mee te werken en dan liefst op een podium of in de studio. De makkelijk te sturen en prettig in onderling balans liggende ketels, lenen zich daar prima voor. Puntigheid en focus zijn geluidstechnisch de sleutelwoorden bij deze drums. De enige kostenbeperkende maatregel die je letterlijk terugziet, is de beperkte keuze aan finishes, maar dat mag gezien de klank en de prijs van de set nauwelijks een breekpunt zijn.

 

Copyright: Dennix Boxem - Slagwerkkrant - www.slagwerkkrant.nl