aanmelden
Mapex Armory
Drums & Percussion 30-01-2015
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

In de middenklasse moet je als drumbouwer flink je best doen, want de concurrentie is er moordend. Mapex trekt sinds dit jaar “goed bewapend” ten strijde, met de Armory- serie.
Onze testset betreft een zogenaamde StudioEase set-up: een drumkit met een extra diepe bassdrum, een prima snaredrum, twee toms en twee floortoms, samen voor net iets meer dan duizend euro. Daarnaast staan de drums bol van de features die je normaalgesproken al snel een paar honderd euro meer kosten: hybride zeslaags ketels, geïsoleerd opgehangen toms, zwart gecoat ketelbeslag en een luxe hoogglans laklaag. Het mag duidelijk zijn dat Mapex met deze sets vol de strijd aangaat met de sterkste namen in de middenklasse: Tama en Pearl.

 

 

Uitvoeringen

De Armory drumsets (Engels voor wapenkamer) zijn leverbaar in zeven finishes, waarvan er vier verchroomde hardware hebben en drie zwart gecoate hardware. De zwarte coating heeft een matte finish en is volgens Mapex aangebracht met een speciaal proces, dat ervoor moet zorgen dat de hardware veel langer mooi blijft. Tijdens het testen hebben we de set meerdere keren uit elkaar gehaald en, behalve op de floortompoten, was er op geen enkel stukje hardware een beschadiging te ontdekken. Bij de floortompoten waren er na gebruik wat kleine afdrukjes te ontdekken, maar dat is nauwelijks het vermelden waard. Het zwart is bijvoorbeeld veel minder kwetsbaar dan het hoogglanzende zwarte nikkel dat je op sommige high-end drumkits tegenkomt.
Uniek is dat Mapex ook qua hardwarepakketten een keuzemogelijkheid biedt. Alle Armory standaards (die voor deze test helaas niet werden meegeleverd) zijn zowel in zwart als in chroom leverbaar. Het lakwerk op de Armory drums krijgt een dikke voldoende, al is het niet van dezelfde hoge kwaliteit als je op bijvoorbeeld de Saturn tegenkomt. Er is net iets minder geschuurd en gepolijst op de Armory drums, maar dat zie je alleen als je er met de neus bovenop staat.
 


BOUW

De bassdrum, toms en floortoms van de Armory hebben 7,2 millimeter dikke zeslaags ketels met een binnen- en buitenlaag van berken en tussenliggende lagen esdoorn. Volgens Mapex moet dat de perfecte combinatie tussen de attack van berken en de warmte van esdoorn opleveren. Daarbij is het een mooie bijkomstigheid dat het relatief lichtgekleurde berken zich heel gemakkelijk netjes laat aflakken.
Als je de ketel nauwkeurig bekijkt, merk je dat de binnenste lagen esdoorn van iets mindere kwaliteit zijn dan de vlekkeloze berken binnen- en buitenlaag, maar dat mag de pret in deze prijsklasse niet drukken. De draagranden volgen het nieuwe Soniclear-principe, waarbij het snijvlak van de draagrand iets meer naar het midden van de ketel zit. Vellen passen daardoor nog nét iets beter dan al gebruikelijk was bij de Mapex ketels, die traditiegetrouw al een iets kleinere diameter hebben.
De toms hebben een geïsoleerde ophangbeugel die op de twee bovenste punten aan de spanbokken vastzit, terwijl er aan de onderkant van de beugel een rubberen dop tegen de ketel drukt. Dat werkt prima, al is de ouderwetse RIMS beugel wel iets stabieler.
De floortoms zijn van de vloer geïsoleerd door speciale rubberen doppen. Die zorgen ervoor dat ook zij lekker lang doorklinken. De doppen geven de toms wat extra wiebel, maar dit blijft beperkt tot een klein gebied, en ook al sla je erg hard, ze komen niet van hun plek.

 

 


KLANK

 

Toms
De klank van de toms en floortoms is vlot en punchy. De toms hebben een stevig en beheerst karakter; snelle en vlotte fills blijven heel goed overeind en het stembereik is groot. De Armory drums worden, op de snaredrum na, geleverd met Remo UT vellen. Deze enkellaags gecoate vellen zijn de Chinese variant van de Amerikaanse Ambassador, maar de klank is veel minder rijk en open. Deze vellen worden op veel middenklasse drums geleverd, en de meeste van deze sets laten met deze vellen slechts een glimps zien van hoe goed ze kunnen klinken.
Zo niet de Armory, want deze set kan met deze Remo UTs heel goed overweg. Het stembereik is groot, en je hebt een mooi heldere sound met een beheerste sustain. Niettemin klinkt ook de Armory met professionele vellen stukken beter: de klank krijgt nog meer lucht, en zowel op het gebied van de hoge als de lage frequenties wordt er winst geboekt.
De floortoms delen het open karakter van de toms, maar geven door hun extra diepte een iets donkerder klank. Over het geheel genomen zijn toms en floortoms prachtig in balans.

Bass
De testset heeft een extra diepe 22”x20” bassdrum. Die extra diepte zorgt er meestal voor dat de bassdrum een zogenaamde ‘one trick pony’ wordt: hij kan één ding, en dat kan hij heel erg goed. Bij deze bassdrum is dat niet anders. Hij geeft een prachtige diepe en donkere dreun die genoeg laag heeft om bij een kroeg-gig de glazen achter de bar te laten rammelen, maar iets anders krijg je er vrijwel niet uit. De sustain kan korter door iets hoger te stemmen; de klank kan droger door er wat demping in te doen; maar hoe dan ook, hij blijft laag en stevig. Mocht dat zijn wat je in een bassdrum zoekt, dan zit je met deze set helemaal goed. Is dat niet het geval, dan is het goed om te weten dat Mapex dezelfde set-up ook met een 18” diepe bassdrum kan leveren.
 


Snare
De Armory drumkit wordt natuurlijk geleverd met een snaredrum uit de Armory snaredrumserie. In dit geval is dat de 14”x5½” Tomahawk, een snaredrum met een metalen ketel. Dat het hier de gewone Tomahawk betreft (die in zijn eentje al bijna een kwart van de drumkit kost), blijkt als de drumkit uit de doos komt. Tussen alle bruine kartonnen dozen zit namelijk dezelfde fullcolor doos waarin de losse Tomahawks worden geleverd.
De Tomahawk is een keurig afgewerkte snaredrum met een donker verchroomde ketel, afgezet met mooi gestileerde spanpijpen. De spanranden zijn 2,3mm dik, er zijn tien spanbouten per vel én de trommel is uitgerust met professionele Amerikaanse Remo vellen. Dat merk je meteen in de klank en het stemgedrag.
De Tomahawk heeft een lekker scherpe sound met een venijnige bite. De trommel heeft heel wat muzikaal hoog, maar dat zit niet snel in de weg. Wil je er toch vanaf, dan volstaat een stukje tape. Laaggestemd kun je met wat demping een mooie seventies klank uit de Tomahawk halen, maar hij klinkt op z’n best bij een gemiddelde tot knetterhoge stemming. Dan geeft hij een mooie stevige crack die je met een rimshot nog eens extra kunt aanzetten. Ook rimclicks klinken vol en breed. Het maakt de Tomahawk tot een heerlijke snaredrum die zich in veel situaties thuis voelt.

 

Conclusie

Mapex zet met de Armory een eigentijds klinkende set neer met een prima afwerking en een werkelijk messcherpe prijs. De prima snaredrum is wat dat betreft nog een extra bonus. Met de Armory kit kun je, afhankelijk van de gekozen set-up, alle kanten op. De testset is door de extra diepe bassdrum echt een rocker, maar de toms en snaredrum zijn veelzijdig genoeg om er in elke stijl mee uit de voeten te kunnen.

 

 

 

DE Feiten

• 7,2mm dikke zeslaags ketel
• binnen- en buitenlaag van berken met daartussen esdoorn
de testset (StudioEase set-up)
• 22”x20” bassdrum
• 10”x7”, 12”x8” toms
• 14”x12” en 16”x14” floortoms
• 14”x5½” stalen Tomahawk snaredrum
• Transparent Black laklaag met zwart gecoate hardware
• geleverd met 2 losse tomhouders en 2 multiklemmen
• prijs: €  1.047,-
• ook verkrijgbaar in Transparent Walnut, Photon Blue, Arctic White en Cordovan Red met chromen hardware, of Mantis Green en Magma Red met zwarte hardware

 

Copyright: Dennix Boxem - Slagwerkkrant - www.slagwerkkrant.nl