aanmelden
Roland KT-10
Drums & Percussion 27-02-2015
door:

Kick Trigger

 


 


Realistisch spelen zonder klopper


Iedereen die een elektronische drumkit heeft zal wel eens tegen het probleem aangelopen zijn: de drums zijn stil, maar het tikken van het bassdrumpedaal hoor je twee huizen verderop nog. Roland belooft dit vrijwel te hebben opgelost met de KT-10 Kick Trigger. Tegelijkertijd worden meteen wat andere e-drumdillema’s aangepakt.

 

 


Concept

Hybrid drumming is momenteel hét sleutelwoord bij Roland: het combineren van elektronische drums met een akoestische drumkit. Nu is dat met een extra drumpad niet zo heel complex, maar als je een elektronische bassdrum wilt toevoegen, wordt het al snel ingewikkeld. Een bassdrumpedaal met losse bassdrumpad past namelijk onmogelijk naast je gewone bassdrumpedaal. Zelfs met Roland’s oeroude maar supercompacte KD-7 kickpad is het nog geen eenvoudige opgave. En die laatste is nog eens flink lawaaierig ook.
De compacte KT-10 maakt aan deze problemen een einde, en daarnaast geeft het pedaal volgens Roland tot 75 procent minder geluidsoverlast in vergelijking met een drumpad en een los pedaal.


 


Constructie

Op de foto oogt de KT-10 kicktrigger net als de losse hihatcontrollers van Roland: een rank voetblad, vastgezet aan een vaste bodemplaat met alle elektronica in een gesloten behuizing aan de voorzijde van het pedaal. Als je het ding eenmaal in handen hebt, blijkt het toch een heel ander soort apparaat. Het eerste wat opvalt is de stevige constructie. De KT-10 is gebouwd als de spreekwoordelijke tank: hij voelt stevig en oersolide aan. Ook is hij een flinke slag groter dan de eerder genoemde hihatcontrollers, en blijkt er in het voorste deel van het pedaal een ingenieus kloppersysteem te zijn weggewerkt.
Het kloppersysteem bestaat uit een vlak stuk metaal dat met een scharnierend koppelstuk aan de punt van het voetblad is verbonden. Het lijkt nog het meest op een direct drive-overbrenging, zoals je die kent van sommige bassdrumpedalen. Trap je het pedaal in, dan slaat het vlakke stuk metaal achterwaarts tegen een zachtrubberen pad aan. Anders dan je van bovenstaande beschrijving zou verwachten, voelt dat precies alsof je een normaal bassdrumpedaal bespeelt.

 

 


 


Gebruik

Groot voordeel is dat het pedaal door de bijzondere constructie veel minder herrie maakt. Je hoort het metalen stuk wel tegen de rubberen pad slaan, maar dat maakt nauwelijks meer geluid dan als je met een stok op een normale drumpad slaat. Ook het contactgeluid – het doorgeven van trillingen via de vloer – is flink verminderd.
Roland claimt dat het pedaal tot 75 procent stiller is dan een bassdrumpedaal met losse klopper. Of het daadwerkelijk zo veel scheelt is moeilijk te beoordelen, maar duidelijk is wel dat het verschil groot is. Reken je echter niet te rijk, want heb je een huis met houten vloeren, dan krijgen de benedenburen nog steeds mee dat je zit te drummen.
De KT-10 heeft geen verstelbare veer. In plaats daarvan heb je in het eerder genoemde vlakke stuk metaal een aantal verstelbare gewichten zitten. Haal je ze weg, dan wordt het gemakkelijker om het pedaal in beweging te zetten, maar net even wat moeilijker om het helemaal in te trappen. De gewichtjes zijn in drie verschillende posities te plaatsen, en zo kun je vrij ruim variëren tussen een zwaarder en een lichter speelgevoel. Op zich is dit een prima systeem, maar als kritische noot moet er wel bij worden opgemerkt dat de ouderwetse verstelbare veer veel gemakkelijker werkt.


 


Besluit

Roland dicht met de KT-10 een gat in de markt, want de kicktrigger speelt echt ontzettend lekker. Als je een elektronische bassdrumklank bij je akoestische set wilt hebben, is het eigenlijk gewoon de best verkrijgbare oplossing. Het enige wat dan nog ontbreekt is een module, maar op dat vlak heeft Roland meer dan genoeg opties. Heb je thuis problemen met contactgeluid, dan zou de KT-10 zeker een uitkomst kunnen zijn, maar let wel: helemaal stil is hij niet.


DE FEITEN

• klopperloos bassdrumpedaal met geïntegreerde trigger
• jackuitgang om pedaal aan te sluiten op module
• jackingang om eventueel een tweede pedaal aan te sluiten
• stevige metalen constructie met vaste bodemplaat
• prijs: € 179, inclusief BTW


Copyright: Dennix Boxem - Slagwerkkrant - www.slagwerkkrant.nl