aanmelden
Pearl Crystal Beat
acoustic drums
Drums & Percussion 20-01-2016
Gepubliceerd in Meet Music Magazine 322, februari 2016
door: Dennis Boxem

Dennis Boxem 

 

DE FEITEN

• 6 mm dikke toms en 7mm dikke bassdrums van naadloos acryl

• verkrijgbaar in kleurloos, Ruby Red en Tangerine

• losse trommels leverbaar op bestelling

• verkrijgbaar in 3 ketelsets


testset /

• 20”x15” bassdrum

• 10”x7” en 12”x8” toms

• 14”x13” floortom

• prijs: € 1.209,-

of

• 22”x15” bassdrum

• 10”x7” en 12”x8” toms

• 14”x13” floortom

• prijs: € 1.209,-

of

• 22”x15” bassdrum

• 12”x8” tom

• 14”x13” en 16”x15” floortoms

• prijs: € 1.270

 

Acryl was in de jaren zeventig korte tijd heel populair als ketelmateriaal. Pearl was in die tijd een van de weinige merken die acryl drums zonder naad aanbood. Met de nieuwe Crystal Beat drums geven de Japanners een ferme knipoog naar hun eigen geschiedenis.

In de jaren zeventig was zo’n acryl ketel zonder naad misschien een noviteit, maar tegenwoordig zijn er meer merken die ze aanbieden. Het Duitse Kirchhoff maakte er een aantal jaar geleden naam mee, maar ook DW (Design Acrylic) en Tama (Silverstar Mirage) hebben op dit moment een naadloze acryl set in het assortiment. Van die laatste twee zou het zomaar kunnen dat de ketels uit dezelfde fabriek komen als de Crystal Beats, want ze hebben alle drie een ongekende helderheid. Toch heeft, net als bij houten drums, elk van deze sets zijn eigen karakter.

De Crystal Beats zijn er in drie verschillende tinten: kleurloos, het oranjerood aandoende Ruby Red en het oranjegele Tangerine. De testset was afgewerkt in Tangerine, en dat is een welkome afwisseling ten opzichte van al het kleurloze acryl dat we de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen. Achter de set valt meteen een ander ding op: het licht desoriënterende effect van een kleurloze en glasheldere acryl ketel is met zo'n kleurtje meteen een stuk minder.

 

Pluspuntje

Naast de verschillende kleuren heeft de Crystal Beat nog een optisch pluspuntje ten opzichte van concurrenten Tama en DW. Ook de spanranden van de bassdrum zijn namelijk gemaakt van acryl, en dat geeft qua looks toch net even wat extra's.

De ketels van de toms en floortoms zijn gemaakt van 6 millimeter dik, naadloos gegoten acryl. De bassdrums zijn een millimeter dikker. De draagranden staan onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de ketel. De bovenkant is wel lichtjes afgerond, en dat is in dit geval natuurlijk geen overbodige luxe. Een messcherpe draagrand zou immers waarschijnlijk weinig moeite hebben met vellen of, tijdens een velwissel, zelfs met vingers.

 

Bewezen

Het ketelbeslag dat Pearl voor de Crystal Beat heeft gekozen heeft zich al lang en breed bewezen. Het zijn dezelfde enkele spanbokken die je ook op de Masters custom sets aantreft: het kleinere model voor de toms en floortom, en de iets gespierdere versie voor de bassdrum. De bassdrum heeft de overbekende SP-20 bassdrumpoten, die met hun zachte rubberen doppen op vrijwel ieder glad oppervlak blijven staan, en waar je desgewenst een paar vervaarlijke punten uit tevoorschijn tovert.

De spanranden op de toms zijn de geperste, iets dunnere 1,6 millimeter variant. Die laten volgens Pearl de klank optimaal tot zijn recht komen, maar ze zijn ook een fractie goedkoper dan de dikkere gegoten variant. Het belangrijkste is echter dat ze stijf genoeg zijn om de set keurig te kunnen stemmen. Ook de geïsoleerde OptiMount tomophanging en de welbekende Air floortompootjes ontbreken niet.

Jammer

De Crystal Beat is er in drie verschillende set-ups: een standaard fusionset-up met 20” bassdrum, 10” en 12” toms en 14” floortom; dezelfde set maar dan met 22” bassdrum; en een set met 22” bassdrum, 12” tom, en 14” en 16” floortom. Daarnaast is er ook nog een ruime keuze aan losse drums. Snaredrums zijn nog niet leverbaar, en dat is jammer, want zo'n compleet doorzichtige kit maakt het plaatje wel helemaal af.

Pearl levert de Crystal Beat met dubbellaags slagvellen en enkellaags resonansvellen van eigen makelij. Deze zijn niet zo goed als de professionele Remo en Evans vellen uit Amerika, maar ze zijn ook zeker niet slecht. De vellen zijn behoorlijk stemvast en laten het klankkarakter van de ketel redelijk naar voren komen. Wil je echt het onderste uit de kan, dan zul je toch al snel overschakelen naar zo'n Amerikaans vel.

 

Vet!

De toms hebben een lekker volle en buikige aanslag met heel wat punch en een warmronde sustain. Vet! Met een lage velspanning wordt de klank mooi donker en verdwijnt de attack een beetje naar de achtergrond. Stem je omhoog, dan komt de puntige percussieve klank juist meer naar voren. Acryl is een heel interessant ketelmateriaal omdat het zo compleet anders reageert dan hout. Laaggestemd is de Crystal Beat een compleet ander drumstel dan hooggestemd, maar in beide stemmingen klinkt hij bijzonder goed. In verhouding met bijvoorbeeld een esdoorn ketel heb je aanzienlijk minder mid en heeft de sound iets minder lucht, maar dat is vooral ook een kwestie van smaak, en je krijgt daar wel een flinke portie low-end voor terug.

 

Flaf!

De sound van de toms is vooral ook heel beheerst en controleerbaar. Als je de testset voorziet van een setje enkellaags gecoate slagvellen, is het met een hoge stemming een prima jazzkit die bij de kleinste aanraking al mooi open klinkt, maar met een setje dubbellaags vellen is het een prima rocker die weinig moeite heeft om door het gitaargeweld heen te komen.

Bij de floortom doen de Air Suspension doppen op de poten hun werk als altijd voortreffelijk. De floor klinkt heerlijk lang door en past keurig in het verlengde. Met de vellen vingervast geeft hij een prettige spierballensound: flaf! Een klein beetje velspanning en die prachtig volle onderbuiksound komt weer tevoorschijn.

 

Seventies style

De 20” bassdrum zal voor de meeste drummers een maatje kleiner dan gebruikelijk zijn, maar zo klinkt hij niet. Zowel het slag- als het resonansvel heeft een ingebouwde dempring en dat is net genoeg om de grootste hoeveelheid bijklanken weg te werken. Wat overblijft is een lange, volle en moddervette toon die je mooi kort kunt maken door de klopper in het slagvel te drukken.

Hoog stemmen levert in deze hoedanigheid een heel stevige jazzy sound op, die je met een viltstrip tegen het resonansvel helemaal af maakt. Vintage seventies style. Met een klein microfoongat in het slagvel is de klank nog net iets beter te beheersen, en een klein handdoekje tegen het slagvel is dan genoeg om een korte maar stevige tik te creëren, waarbij al het mooi donkere laag prachtig overeind blijft.

We hebben het al eerder gezegd: acryl heeft een heel karakteristieke, eigen klank, en dat is bij de Crystal Beat niet anders. Wat de set voor heeft op de concurrentie is dat Pearl topklasse beslag op de ketels heeft geschroefd. De afwerking is om door een ringetje te halen. Helemaal niks mis mee.

 

Conclusie

Pearl heeft zijn zaakjes prima voor elkaar, want de prijs-kwaliteitverhouding van de Crystal Beat is ontzettend goed. Een stevige gespierde klank, fantastische looks, een ruime keus en een scherpe klank: de Crystal Beat vinkt alle vakjes af.

 

 

HET OORDEEL

+ • karakteristieke klank

• prachtige afwerking

• scherpe prijs

 

- • geen bijpassende snaredrum