aanmelden
GEM PRP7
Keyboard Instruments 08-12-2001
door: Luc Henrion
De pRP7 van GEM is, als je afgaat op het prijskaartje, eigenlijk een instapmodel... maar voor de rest hoort deze piano helemaal niet in deze categorie thuis, als je begrijpt wat ik bedoel!

 

ALGEMEEN

 

Laten we maar meteen met het klavier beginnen: 88 "gewogen" toetsen, typisch voor de duurdere instrumenten! Vervolgens is er het exterieur, typisch voor Italiaanse makelij: sober en tegelijkertijd esthetisch. Het binnenste van de pRP7 is gewaagd te noemen want dit is niet zo maar een piano, ik kom hier dadelijk op terug. De handleiding is geschreven in drie talen: Engels, Duits en .... Italiaans (non è difficile, penso...)! Zuiver Nederlandstalige lezers blijven dus op hun honger zitten. De bijgeleverde accessoires zijn op een hand te tellen: een specifieke voedingsbron en een eigenlijk mooi ontworpen sustainpedaal van het pianotype, dus geen vierkante switch.

 

BOUW

 

Zoals ik al zei is de look uiterst verzorgd: de beide uitersten van het instrument zijn zelfs in houtuitvoering en dat geeft het instrument nog meer klasse: de pRP7 zal niet alleen verwondering wekken op het podium, maar ook in de studio en zelfs in het salon. Bovendien zijn de dimensies van deze piano uiterst beperkt gehouden: in de diepte loopt de pRP7 slechts een tiental centimeter verder door achter de toetsen, en de beide houten zijkanten zijn zo'n 3 cm lang. De afwerking is uiterst verzorgd, ik heb alleen mijn bedenkingen bij het snoer dat de transformator verbindt met de piano: een mini-jack is nogal fragiel, let er toch maar voorop. Het klavier is zeer pianistiek: voor een piano die niet meer weegt dan 20 kg, is het "piano" gevoel uitzonderlijk goed gesimuleerd.

 

MOGELIJKHEDEN

 

De pRP7, in tegenstelling tot zijn grotere broer, de pRP8, heeft geen interne versterking: je moet dus zelf voor versterking zorgen of werken met koptelefoons. Dat is trouwens geenszins een negatieve kritiek: voor podiumwerk zijn interne speakers altijd onvoldoende en ontoereikend, en hetzelfde geldt voor in de studio. Wie de pRP7 thuis wil gebruiken zal zijn toevlucht moeten zoeken tot een hifi keten of een ander versterkingssysteem (waarom niet de luidsprekers van je pc, economisch verantwoord!). Trouwens, welke digitale piano beschikt over een volwaardige interne versterking? En dan zeker niet aan de prijs van de pRP7!

 

Wat betreft de verbindingen beschikt de pRP7 niet alleen over een koptelefoonaansluiting en een stereo-uitgang via 1/4" jacks, maar er is ook een stereo-input (via jacks), dus je kan er bijvoorbeeld ook een cd-speler, een "expander", groove box en zo meer op aansluiten. Altijd gemakkelijk en welkom!!

 

Gaan we verder met de effecten, dan mag ik wel stellen dat deze uitvoerig aanwezig zijn (22 reverbs en 22 andere effecten) maar... ontoegankelijk! Hieronder versta ik dat ze volledig voorgeprogrammeerd zijn... Je eigen inbreng blijft beperkt tot het aan- of uitschakelen: je kan de reverb (afzonderlijk) en/of de Modulation/Delay uitschakelen en dat is alles.

 

Maar de pRP7 slaat alles op het gebied van de MIDI, voor zo'n piano is dat meestal de twilight zone: eerst en vooral zit er uiterst links een joystick op (net zoals bij Korg) die het traditionele modulatiewiel en de pitch bender vervangt, maar nog veel belangrijker is dat er, dankzij MIDI, niet alleen 48 preset sounds in de pRP7 zitten, maar eigenlijk 444 verschillende. Ik verklaar me nader: de pRP7 beschikt over een heuse General MIDI-bank met 128 klanken, nog twee banken met telkens 128 klanken volgens GMX "standard", een uitbreiding van General MIDI door GEM zelf gerealiseerd, en nog een vierde bank met 64 klanken, eigen aan de pRP7. Te noteren: daarin zitten onder meer 17 "drum kits". Alles bij mekaar, als je de pRP7 integreert in een MIDI systeem, dan kan je hem gebruiken als een volwaardige klankgenerator, simultaan op 16 MIDI kanalen. En om het je nog gemakkelijker te maken is er eveneens in een "local off" modus voorzien. Schakel hem maar aan op je MAC/pc (via MIDI) en je hebt meteen een masterklavier en een klankmodule: redelijk tof, nietwaar? Zeker voor die prijs...

 

ERGONOMIE

 

De pRP7 beschikt over 32 polyfone stemmen, een "split" en "layer" modus en 48 presets: deze kan je bereiken door middel van 8 banken van telkens 6 klankkleuren uit een en dezelfde familie: piano, el. piano, keyboard, organ, strings, choir/pad, gitaar en vibes. De eerste 4 variaties maken gebruik van alle klaviertoetsen, de 5de versie is een "layer", 6 een "split". Naast een LCD display met drie grote rode LED's zijn er maar weinig controleknoppen (telkens ook voorzien van een rode LED), maar deze zijn wel heel gemakkelijk in gebruik. Een enkele fader: voor het volume. De rest wordt overgelaten aan druktoetsen met ofwel slechts één functie (klankkeuze, effecten, "split" & "layer" modus), ofwel hebben ze een dubbel doel (+ & -) voor transponeren, variaties, balans (tussen de twee klanken uit de split & layer modus) en "tempo/data". Tempo? Ja, de pRP7 beschikt over een mini-sequencer in real time met om en bij de 8.000 noten. De commando's blijven beperkt tot de meest eenvoudige mogelijkheden: record en play/stop. Dat is alles. Of toch nog iets: je kan een "click" in- of uitschakelen (vandaar "tempo"!) en je vindt op de pRP7 een "library" met daarin niet minder dan 96 vooraf opgenomen stukken. Gewoon voor de show... of toch niet? GEM heeft het liever over "studeerstukken"... dat laat ik liever aan jullie over.

 

KLANKKWALITEIT

 

Als je de pRP7 aanzet schakelt hij meteen in "Grand Piano" modus, een speciale mode die eigenlijk alle bronnen van de machine aanboort voor het genereren van het geluid... werkelijk "grand piano"! En ik moet toegeven dat die klank verdomd goed gelukt is. Het is trouwens de enige preset die de fameuze "Damper Physical Mode" van GEM aanwendt. Deze simuleert de interacties van de resonanties in het binnenste van de piano. Een DSP procédé dat verfijnder is dan een reverb. Hieromtrent toch een opmerking: om van alle nuances van deze technologie te kunnen genieten volstaat niet langer het gewone sustainpedaal, dat trouwens meegeleverd wordt (sic!), maar wel een nieuw model, dat echter slechts als optie te verkrijgen is. Toch kan je stellen dat de klank, zelfs zonder dit speciale pedaal, reeds verbluffend is. De enige kritiek die je misschien kan opwerpen is dat het moeilijk blijft om een hoop verschillende nuances te creëren. Ik heb het drie "toucher" mogelijkheden uitgeprobeerd (soft, normal en hard) en, zelfs in de "normal" stand is het moeilijk alle dynamische nuances tussen pianissimo en fortissimo te verkrijgen, en vooral forte en fortissimo liggen nogal moeilijk. Ik heb daarom de MIDI uit-gegevens nagekeken en, in "hard" modus heb je een meer dan stevige pols nodig om de "127 velocity" te bereiken. Maar daarvoor heb je misschien iets meer vertrouwdheid met het instrument nodig... ofwel word ik zwakker met het ouder worden? Voor de andere klanken is het enkel maar genieten. Niets is middelmatig, ver van dat, het is niet de kwaliteit van de klanken die ter discussie staat, maar het wordt zo moeilijk kiezen tussen al die goede klanken. Misschien is het wel niet zo'n goed idee om van elke klankfamilie 6 presets, met telkens een split en een layer, aan te bieden: zes verschillende "vibes", dat is luxe, maar dan slechts een enkele "kerkorgel" klank, dat is wat weinig, niet? Terwijl nog andere instrumenten een "soepelere" verdeling hebben. Zoiets is natuurlijk altijd zeer selectief en daarom ook subjectief. In ieder ge

 

val, zet je de pRP7 in een MIDI set-up, dan vervalt deze opmerking volledig: de pRP7 verstomt dan als het ware in een heel ander type instrument. Dan is het niet langer (enkel) een piano, het is nu een masterklavier en een meer dan goede synth, en met 444 presets, is er voor ieder voldoende keuze!

 

BUDGET

 

Kort en bondig: aan deze prijs is deze GEM, op alle niveaus, zijn gewicht in goud waard!

 

BESLUIT

 

Als je bedenkt wat hier allemaal aan voorafgegaan is aan toestellen, dan is de pRP7 eindelijk een ideale oplossing voor alle pianisten die op zoek zijn naar een kwaliteitsinstrument, een echt werkbeest, maar die over een klein budget beschikken. Bedankt GEM dat jullie ook aan hen hebt gedacht!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • de kwaliteit van het klavier
  • de klank van de "grand piano"
  • het "synth" concept, toegankelijk via MIDI
  • de keuze van de presets valt te betwijfelen
  • de respons van het klavier voor de pianoklank overtuigt niet helemaal, zeker niet in het begin

  • SPECIFICATIES

     

  • Keyboard: 88 Keys (hammer action)
  • Polyphony: 32 notes
  • Presets:48
  • Sounds: 10 new piano sounds, 444 GM-GMX compatible sounds (via MIDI)
  • Operating Mode: Single, Split, Layer (selectable)
  • Digital Effects: Up to 22 reverbs and 22 effects associated to the presets
  • Controls: Volume, Transpose, Sound Var./ Demo, Sound Selection, Grand Piano, Split, Layer, Reverb, Effect, Touch, Balance, Joystick (Pitch + Modulation)
  • Sequencer: 8.000 events, Play/Stop, Rec, Click, Music Library (96 pieces)
  • Pedals: 2 (damper, soft)
  • MIDI:MIDI In/Out
  • Connections: Stereo In, Stereo Out, Headphones, Pedals
  • Dimensions: (WxHxD) 1300 x 265 x 114 mm
  • Weight: 18 kg
  • Importeur: GeneralMusic Benelux BV
  • Price: 40.138 BEF - 2193 NGL (€ 995)