aanmelden
Kawai CS7
Keyboard Instruments 04-09-2013
door:

DIGITAL PIANO

 

Vandaag hebben we in primeur de nieuwe Kawai CS7 klaarstaan om te onderwerpen aan een zorgvuldige test. Op vlak van huispiano’s heeft Kawai zowel op akoestisch als digitaal vlak heel wat te bieden. De jaren know-how, de perfecte afwerking, de realistische klankopwekking: het merk heeft het allemaal in huis. Eens kijken of ook dit model ons weer kan bekoren!

 

 

 

Bouw

De Kawai CS7 oogt zeer mooi en past binnen ieder interieur. Zowel voor de mensen die willen dat de piano in het oog springt, als de mensen die kiezen voor een neutralere look, is de piano uitermate geschikt. Niet alleen de veelzijdigheid van deze piano, maar ook haar stevigheid en afwerking vallen meteen op. Hier werd duidelijk grondig over nagedacht en men heeft geen genoegen genomen met eender welk materiaal. De zwarte hoogglans blijft toch een referentie in de pianowereld, zowel bij akoestische als bij digitale piano’s. Deze mooie hoogglans afwerking zorgt ervoor dat de Kawai CS7 werkelijk straalt.
Ook het klavier valt op, dankzij de zogenaamde Grand Feel klaviermechaniek en de bijzonder lange houten toetsen. Deze 88 toetsen voelen aan alsof je op een echte vleugelpiano speelt, onder andere door het feit dat ze een vergroot voorste deel hebben, net zoals bij de Kawai vleugelpiano’s. Het Ivory Touch toetsenbeleg kennen we ondertussen al heel goed. Het zorgt voor een zweetabsorberend laagje en de betere grip. De mechaniek zorgt er tevens voor dat je alle mogelijke speelstijlen, van fortissimo tot pianissimo, zonder probleem kan hanteren. Iedere toets beweegt zich op een zogenaamde waagbalk, net zoals bij een echte vleugelpiano. Bij de aanslag van een toets wordt een hamer met gewichten naar boven bewogen, terwijl extra gewichten bij de bastoetsen in het voorste gedeelte van de toetsen het pianissimo spel dusdanig vereenvoudigen. Hierbij komt ook nog eens het implementeren van de zogenaamde drukpunt simulatie, waarmee je nog beter en realistischer uiterst zachte passages kan spelen. Je wordt dus in alle opzichten verwend!
De CS7 meet 1450mm x 470mm x 950mm en weegt 80kg. Aan de linkerkant vinden we het bedieningspaneel terug waarmee we alles kunnen regelen en aanpassen. Bij verdere vragen over de bediening en de piano in het algemeen, kan je altijd terecht in de handleiding die je gemakkelijk in allerhande talen kan downloaden op www.kawai.nl.
De CS7 van Kawai is uitgerust met het nieuwe Grand Feel Pedal systeem, bestaande uit 3 pedalen (sustain, sostenuto en una corda). De weerstand die je voelt tijdens het gebruik, komt overeen met het pedaalgevoel van een EX concertvleugel van Kawai! Je kan zelfs het punt instellen waarop het sustainpedaal effectief moet beginnen werken. Zelfs het una-corda pedaal kan je qua intensiteit aanpassen.
Tenslotte werd het model voorzien van een mooie klep die het geheel naadloos afsluit.  

 

 

 

Mogelijkheden

De CS7 heeft in totaal 60 verschillende klanken waaruit je kan kiezen - voor ieder wat wils! De piano biedt een waaier aan akoestische vleugelklanken die geschikt zijn voor de meest uiteenlopende stijlen. Het Harmonic Imaging XL (HI-XL) klankopwekking systeem heeft nu een wavetable-geheugen dat een pak groter is dan het voorgaande UHPI klankopwekking systeem en het beschikt over langere aanslagsamples waardoor men de boventonen en het uitklinken van het geluid nog beter kan nabootsen. Gooi hier nog eens een fenomenale 256-stemmige polyfonie tegenaan en je zal zelf gauw merken dat de Kawai CS7 een krachtig ding is.
Ben je toch nog niet helemaal tevreden met bepaalde instellingen van de klanken van de piano en dergelijke? Geen probleem! Je kan bijna alles aanpassen… De CS7 heeft een uitgebreide Virtual Technician functie waarmee misschien wel té veel kan aangepast worden. Je kan de aanpassingen zelfs opslaan en via USB uitwisselen met gebruikers van de CS10, CA95, CA65 en CS7 modellen. Zo kan je bijvoorbeeld de toonhoogte en/of het volume van bepaalde noten aanpassen. Verder kan je gebruik maken van de nieuwe effect en galmprocessor, waarbij je kan kiezen uit effecten als Chorus, Tremolo of Delay. Nog wat galm toevoegen? Dat kan door zes verschillende uiteenlopende galmeffecten toe te passen. Een andere leuke toepassing is de zogenaamde Amp- Simulator, waarmee je bij de Rhodes, Wurly en/of Hammond die typische warme buizenklank kan bekomen.
Kawai’s ingebouwde Lesfunctie zagen we al bij andere modellen en ook de CS7 kreeg deze geweldige functie mee. Hierbij kan je het klavier opsplitsen in twee delen: eentje voor de leraar en eentje voor de leerling. Er zijn 326 muziekstukken opgeslagen in de CS7, gaande van Hanon tot Bach, waardoor je al een heel eind op weg wordt geholpen. Zelfs techniekoefeningen ontbreken niet. Je kan namelijk o.a. toonladders, cadenzen en drieklanken in alle toonaarden instuderen mét een beoordelingsfunctie erbovenop. Technologie staat niet stil...
Het is zelfs mogelijk om hetgeen je speelt rechtstreeks op te nemen op de piano zelf, of op een USB-stick. Dit zowel in MP3 als WAV formaat. Achteraf kan je dus wat je hebt opgenomen, doormailen naar je vrienden of branden op een schijfje. Naast opnemen, is het ook mogelijk om muziek op de CS7 te laten afspelen via USB. Handig om mee te spelen of om simpelweg een geweldig goed klinkende uitversterking te hebben van je favoriete muziek. Speciaal voor tijdens het lesgeven zijn er twee hoofdtelefoonaansluitingen voorzien, inclusief haakje om je hoofdtelefoon op te hangen wanneer je deze niet gebruikt. De CS7 heeft een ingebouwde metronoom in zich die je kan instellen op alle mogelijk maatsoorten en tempi. Naast deze metronoom hebben we ook nog een soort van groovestation waarbij allerhande ritmes kunnen geactiveerd worden. Zo kan het saaie tikken van de metronoom veranderd worden in een leuke groove. Net zoals bij andere piano’s, kan je het mastervolume van de CS7 best niet volledig opendraaien, vermits dan een lichte oversturing kan optreden.
Een minpuntje is de plaatsing van de aansluitingsmodule, want voor sommige mensen zal het niet handig zijn om onder het klavier te moeten kruipen. Natuurlijk is hier niet direct een betere oplossing voor, hoewel misschien een voorziening aan de zijkant met een afdekking soelaas kan brengen. De aansluitingsmodule beschikt over een USB to HOST aansluiting om de CS7 aan te sluiten op een computer; de gangbare MIDI aansluitingen, LINE OUT (L/MONO en R); LINE IN (STEREO, L/MONO, R) en een Level draaiknop. Zoals eerder vermeld, vinden we aan de voorkant ook nog twee hoofdtelefoonaansluitingen en een USB to DEVICE aansluiting terug. Verder beschikt de Kawai CS7 over de mogelijkheid om welgeteld 16 verschillende speelinstellingen te registreren. Zo kan je alle aanpassingen die je hebt doorgevoerd handig opslaan en op een later moment terug oproepen.
Bij Kawai zijn ze duidelijk ook begaan met het milieu, vermits de CS7 uit elektrische componenten bestaat die tot wel 50% minder energie verbruiken. De piano schakelt zichzelf ook automatisch uit wanneer je gedurende een bepaalde tijd niet hebt gespeeld.

 

  Respons & klank

anospelen. Mede dankzij onder andere de Grand Feel klaviermechaniek, de Ivory Touch, de 256-stemmige polyfonie, het Grand Feel pedaalsysteem en de HI-XL klankopwekking die we hierboven al uitvoerig hebben besproken.
Je kan kiezen uit 60 klanken in 8 categorieen, nl. PIANO 1, PIANO 2, E. PIANO, ORGAN, HARPSI&MALLETS, STRINGS, CHOIR&PAD en BASS&GUITAR. Het is duidelijk dat Kawai zich vooral concentreert op het reproduceren van een zo goed mogelijke pianoklank. De Concert Grand klank laat zich dan ook uitermate krachtig in het basregister kennen en mooi briljant in het discant, door middel van het zeer knappe luidsprekersysteem en de nieuwe Harmonic Imaging XL klankopwekking. Kortom, een ware verademing om mee te musiceren… Je kan eveneens de klanken layeren wanneer je bijvoorbeeld een pianoklank wil combineren met een padklank en je kan ook de split-functie gebruiken waarbij je rechts en links volledig andere klanken tegelijkertijd kan bespelen.
Ook het gekende Concert Magic speeltje is weer van de partij. Hiermee kan je in totaal 176 muziekstukken vertolken alsof je daadwerkelijk professioneel één van de stukken aan het spelen bent. Gewoonweg met een vinger in een welbepaald ritme trachten te spelen, waardoor de CS7 de begeleiding en melodie van het muziekwerk in het aangegeven tempo reproduceert. Een zeer geliefde functie voor jonge kinderen of (jong) volwassenen.

 

Budget

De CS7 is verkrijgbaar voor de mooie prijs van €2950, wat niet meer dan normaal is!

 

Besluit

In dit model werd wederom een sterk stukje technologie en knap vakmanschap samengebracht, dat zowel jong en oud, als beginner en gevorderde zal weten te bekoren. De afwerking is feilloos, de klanken spreken voor zich en de piano nodigt gewoonweg uit tot spelen, wat eigenlijk nog het belangrijkst is bij het ontwerpen van een goede piano. Kawai blijft scoren op vlak van vernieuwing doordat ze het mogelijk maken om zowel MP3 als WAV bestanden af te spelen en op te nemen. Een dikke pluim!