aanmelden
Casio LK-130
Keyboard Instruments 01-10-2014
door:

KEYBOARD WITH ILLUMINATED KEYS

 

Casio heeft misschien het licht niet uitgevonden, maar wel het lichtgevend klavier. Dit is geen grap, het wordt zo meteen duidelijk.

 


 

BOUW

 


Zoals vele klavieren heeft de LK-130 61 toetsen (5 octaven) van normale grootte. De LK-130 houdt het op eenvoudig, en is in de eerste plaats een lesklavier. Hij is volledig zwart, behalve het bovenste panel dat zilvergrijs is; hierop staan de weinige bedieningsorganen, en er zijn ook twee luidsprekers van 10cm diameter en een vermogen van 2W elk ingebouwd, uiterst links en uiterst rechts. Eenvoud is het opzet, dus de aan/uitknop dient ook om onmiddellijk de speelmodus te kiezen: « normal », « Casio chord » of « Fingered ». Een knop bespaard, dus! Rechts daarvan heb je de volumeschuifregelaar in stappen, en een “fill-in”-toetsje, vlak naast de grote start/stop-knop. Dan volgen de tempo/waarde-regelaar, de demo-startknop en…Key Light. Een van de hoofdeigenschappen van de LK-130 is inderdaad het (gesofisticeerd) systeem om de toetsen te verlichten, waarmee de beginner aangezet wordt om de toetsen in te drukken die bij het gespeelde nummer horen. Dit is opzienbarend! Een mooi en groot display staat in het midden van het bovenpaneel, rechts ervan vind je de toetsen waarmee je ritmes, klanken en de lessen kiest, en ook nog een aantal extra functies: transpositie, akkoord enz. Achteraan kan het niet eenvoudiger, behalve de voedingsaansluiting heb je een jack voor een koptelefoon die ook als line out kan gebruikt worden. That’s all, folks! Niet te vergeten, de LK-130 kan ook op 6 AA-batterijtjes werken, en door zijn erg beperkt gewicht (3,4kg) kun je hem probleemloos meenemen.

 

  
 

MOGELIJKHEDEN EN KLANKEN


De mogelijkheden zijn een reflectie van de eenvoud van dit instrument: 12-stemmige polyfonie, 50 ritmes en 100 klanken. Dat is niet mis, maar het belangrijkste is het leersysteem. Dit richt zich echt tot beginners, met 3 moeilijkheidsgraden, je kunt ook een kunstmatige stem activeren die je de noten voorzegt, en natuurlijk de Key Lighting, die tot 4 toetsen tegelijk rood laat oplichten wanneer ze gespeeld moeten worden. Dit lichtsysteem is wellicht goed gevonden, maar ik ben geen pedagoog, ik laat de beoordeling ervan aan muziekleraars over! Verder bevat de LK-130 ook een Songbank met 100 oefensongs waarmee je in drie tot vijf stappen (step-lesson) een gekozen lied kan leren spelen. Erg handig voor beginners! Ik moet wel melden dat het klavier niet aanslaggevoelig is, en dat je geen sustainpedaal kunt aansluiten. Nogmaals, ik heb geen idee of dit een belangrijke factor is wanneer je met muziek begint. Naar mijn gevoel is de LK-130 beter geschikt om orgel te leren spelen, of klavecimbel, dan voor piano. De klanken zijn wat je mag verwachten van dit soort klavier, correct, zonder meer. Het ontbreken van alle connectiviteit behalve de hoofdtelefoonaansluiting is volgens mij erg beperkend, maar het is natuurlijk ook zo dat dit instrument zich niet richt tot podiummuzikanten, hoewel ze dit wel kunnen worden!

 


  

PRIJS & BESLUIT

 


Reken op zo’n €169 (BTW inbegrepen) wanneer je de LK-130 wil kopen. Dat is een zeer schappelijke prijs, maar tegelijk ook niet de beste koop. Als het Key Lighting systeem erg belangrijk is voor jou, dan is dit een goede zaak. Anders vind ik dat je er relatief veel voor betaalt, en dat je je een aantal andere zaken ontzegt, zoals aansluitingen, aanslaggevoeligheid, klankkwaliteit. Als je dit lichtsysteem niet nodig hebt, dan bestaan er andere modellen, overigens ook bij Casio, die in dezelfde prijsklasse meer te bieden hebben. Aan jou de keuze: de Key Lighting, echt handig voor beginners (en je zou er misschien een muziekleraar mee kunnen uitsparen), of een aanslaggevoelig klavier met meer klanken, en dat vind je bijvoorbeeld in het CTK-gamma van Casio.