aanmelden
Korg LP-180
Keyboard Instruments 27-11-2014
door:

DIGITAL PIANO

 

Weet je wat verschrikkelijk is voor jonge ouders? De dag dat je spruit muzikale ambitities begint te koesteren, een instrument moet kiezen en uiteindelijk gaat voor de piano. “Zou je niet liever een gitaar hebben, zoals iedereen? Of desnoods een fluit of een viool? Niet?” Nee hoor, je bent verplicht om je een meubelstuk - zeg maar gerust een machine - aan te schaffen die gedurende een eeuwigheid je woonkamer ontsiert en een krater slaat in je portemonnee. En dan nog de vraag: neem je hem in het wit of het zwart?
 



BOUW

De Korg LP-180 is dus verkrijgbaar in zwart of wit, is discreet en behoorlijk elegant. En wat nog beter is: het is één van de weinige piano’s in deze prijsklasse die ook een deksel voorziet. Het is rechtopstaand zodat het ook dienst doet als drager voor partituren, net zoals de duurdere modellen. Er is plaats voor vier pagina’s bladmuziek. Een grappig detail: in de handleiding staat, zelfs met een tekening, dat je moet opletten dat je niet met je vingers tussen tussen het deksel komt te zitten. Naast de on/off-switch en de volumeknop zitten er op het bovenpaneel nog twee knoppen: “play piano” en “sound”. Met de eerste kun je onmiddellijk terugkeren naar het pianogeluid, de tweede biedt je toegang tot tien geluiden. Er is geen display te bespeuren. Niets! Maar, er zijn verborgen mogelijkheden waarvoor je wel even de handleiding moet lezen. Zo kan je bepaalde functies activeren door het gebruik van deze twee knoppen in combinatie met een specifieke toets op het klavier. Dat is een beetje omslachtig, maar je ziet het wel meer in piano’s in dit segment. Maar goed, de LP-180 is vooral een piano.
Onder de toetsen aan de voorkant zitten twee uitgangen: een mini-jack voor hoofdtelefoon en een MIDI Out. Alleen MIDI out, geen in? Euhm, nee. Inderdaad, dat is een beetje een vreemde keuze. Aan de achterkant vinden we de aansluiting voor de voeding en voor de pedalen. Hier blinkt Korg uit met een triple pedaal met “sostenuto”, dus net als een Steinway concertvleugel. En dat is nog niet alles. De twee andere bieden een “half pedaalfunctie”. Een zeer verrassende luxe in dit segment van piano’s. Het is misschien ook wel nuttig om te vermelden dat deze piano van Korg niet echt bedoeld is om vervoerd te worden. Zijn vorm maakt het niet mogelijk om hem op een traditioneel statief te plaatsen. Je moet hem op een echte voet zetten die ervoor voorzien is. Daar is nog een extra reden voor. De versterking van twee keer 11 Watt via twee ovalen luidsprekers zit aan de onderkant van de piano en is naar beneden gericht. Het is een configuratie waar ik niet zo van hou, maar het bespaart ruimte op het bovenpaneel en is in dit geval zeker een legitieme keuze.
De piano heeft uiteraard een volledig klavier met 88 toetsen en is goed gemaakt (NH model). De afmetingen met gesloten deksel zijn 136,5 cm breed, slecht 27,4 cm diep en 78 cm hoog. Met het deksel open is dat 91 cm hoog. Voor een pianomeubel is hij verrassend licht: 23,3 kilogram, inclusief voet. Ook al is hij dus niet bedoeld om te vervoeren, je kan hem nog makkelijk verplaatsen door de kamer of van de ene kamer naar de andere. Dit is toch wel een belangrijk pluspunt.



MOGELIJKHEDEN

De LP-180 beschikt over 120-stemmige polyfonie (en 60 stereosamples, grotendeels). Dat is handig, zelfs luxueus! Zoals ik al zei, heb je toegang tot verschillende verborgen functies met bepaalde toetsencombinaties en slechts twee bedieningsknoppen. Ik ga hier niet helemaal in detail treden, maar het is misschien interessant om weten dat je kan kiezen tussen drie soorten touch van het klavier (hier gaat het dus min of meer over de gevoeligheid van de toetsen) en dat je effecten als reverb en chorus kan toevoegen. Verder zijn er nog wat MIDI-functies die handig kunnen zijn. Nog een doordacht detail: als je op de knoppen E5 en AS5 tegelijk indrukt, stem je hem weer op 440 Hz. Oef! Zonder die functie is het onmogelijk om te zien in welke stemming hij werd achtergelaten.
Laten we het dan misschien toch maar even over MIDI hebben. Ik moet toegeven dat ik niet helemaal begrijp wat het nut is van een MIDI-uitgang zonder dat er een MIDI-ingang is. Hoewel we het klavier kunnen gebruiken om extern geluid of een computer te bedienen, is het dus niet mogelijk om het geluid te doen terugkeren naar de piano. Naar mijn mening is dat een belangrijk minpunt. Een USB-poort was in dit geval een veel betere oplossing geweest, en ook veel meer up-to-date. Enfin, nu kan je het outputkanaal en de transmissie van de programmanummers kiezen. En daar stopt het. Dat is niet veel, om eerlijk te zijn. De LP-180 geeft duidelijk geen prioriteit aan werken met MIDI. Maar, dat is geen punt: het is een piano. En nog een goeie ook! Zowat 99 procent van de mensen voor wie deze piano is bedoeld, zullen hem al volgt gebruiken: aanzetten, volume omhoog en spelen! Dus het ontbreken van een schermpje of uitgebreide functies is eigenlijk geen probleem.

 


RESPONS EN SOUNDS

Hier is niets revolutionairs te bespeuren. De LP-180 is gebaseerd op de bewezen sampletechnologie. Maar die samples zijn wel van erg goede kwaliteit. De beschikbare geluiden zijn: twee piano’s, twee elektrische piano’s, klavecimbel, clavichord, vibrafoon, een (nogal pompeus) kerkorgel, een elektronisch orgel (Hammond imitatie met een nogal snelle tremolo in permanentie) en een strijkersensemble.
Ik vind het altijd leuk om spijkers op laag water te zoeken (je zou zelfs kunnen zeggen dat ik ervoor betaald word!). Ik merk, wanneer ik de toetsen aansla, een duidelijke “sprong” tussen de ene sample en de andere. Maar goed, dat zal misschien alleen overdreven kieskeurige muzikanten, zoals ikzelf, opvallen. Een ander detail: een clavecimbel dat aanslaggevoelig is (een contradictie, want dan hadden ze destijds de pianoforte niet moeten uitvinden)... maar het orgel is dat dan weer niet. Onlogisch, maar ook niet dramatisch. Afgezien van deze muggenzifterige opmerkingen zijn de sounds immers zeer geslaagd.
En de versterking? Wel, ik was eigenlijk aangenaam verrast. Je kan er niet mee in een zaal voor duizend mensen gaan spelen, maar voor thuis is het meer dan genoeg. De kwaliteit is verbazingwekkend, zeker gezien de plaatsing van de speakers. Korg heeft deze plaatsing gecorrigeerd, waardoor het resultaat erg goed is. Los hiervan kan je natuurlijk de hoofdtelefoonaansluiting gebruiken om de piano aan te sluiten op een stereo-installatie of andere luidsprekersysteem. Als je dat doet, wordt de interne versterking gemute.

 

PRIJS

Deze Korg behoort tot de groep piano’s die de magische €1000 niet bereiken. De LP-180 kost namelijk €995 (bruto adviesprijs). Dat is een weggeefprijs!

 

CONCLUSIE

Ik denk dat we Korg erg dankbaar mogen zijn dat je spruit de muzikale paden niet moet verkennen op een crappy instrument. Kan de Korg LP-180 een klassieke studiepiano vervangen? Absoluut! Tenminste, tot op zeker hoogte. Maar tegen die tijd zal je kleine muzikant sowieso een vleugel overwegen. In tussentijd is dit een kwalitatief en betaalbaar instrument.