aanmelden
Nord Electro 5D61
keyboard
Keyboard Instruments 20-01-2016
De Electro 5 is de grootste update sinds Clavia met dit type op de markt kwam. En dat was in 2001. Sindsdien heeft de Electro een reputatie opgebouwd, als een betrouwbare en authentiek klinkende emulator van elektromechanische piano's en orgels. Zeker toen Clavia in 2009 met de komst van de Electro 3, de mogelijkheid toevoegde samples te laden.
door: Dan Goldman

3 x 5

De Electro 5 serie bestaat uit drie varianten. De 5HP, met 73 gewogen toetsen en LED drawbars; de 5D73, met 73 semi-gewogen waterfall (want met afgeronde tip) toetsen en fysieke drawbars; en de 5D61, het meest compacte model, voorzien van 61 waterfall toetsen en fysieke drawbars, het model dat onderwerp is van deze review.

Stevig maar tilbaar

Deze nieuwste Electro is ook weer helder rood van kleur. Op het eerste gezicht ziet hij er hetzelfde uit als de 4D. Zoals bij alle actuele Nords is het chassis weer helemaal van metaal, zijn de 'wangen' van hout, de draaiknoppen van stevig rubber voorzien en voelen de selectieknoppen ook sterk aan. Deze apparaten worden gewoon gebouwd voor een lange levensduur. Dat zie je en voel je. Het zijn ware werkpaarden. Je kunt er elk optreden weer volledig op vertrouwen. Toch is de 5D61 zonder meer draagbaar te noemen, met zijn 61 toetsen, die in de meeste situaties voldoende zullen zijn. En kies je tóch voor een versie met 73 toetsen, dan zal je je nog steeds geen breuk tillen.

Splits en layers

Het waterfall-toetsenbord voelt tijdens het spelen van piano's en synthsounds prima aan. Positiever zelfs en minder springerig, dan op de Stage 2 SW73; een welkome verbetering. Wil je pitchbend, een modulatiewiel en aftertouch, dan moet je doorsparen voor een Nord Stage 2(EX). Maar op de 5D kun je een pedaal aansluiten ter controle van het volume op beide splits of layers en ter beïnvloeding van effectengroep 1. Splits of layers...? Ja! Op de Electro 5D is het mogelijk twee sounds tegelijkertijd te kiezen en die kun je naar keuze combineren in een gesplit keyboard, of door elkaar mengen over het hele keyboard, simpelweg door aan de mengknop te draaien. Je kunt dus bijvoorbeeld een orgel op het rechterdeel van het klavier kiezen en een piano links, of ze over het hele klavier layeren. Of zet links een piano en rechts strings uit de samplesynth (of layer ze). De sounds zijn elk via een eigen midi-kanaal aanstuurbaar. Dus kun je bijvoorbeeld twee orgelsounds kiezen en het bovenste manuaal met een externe midicontroler/-keyboard bespelen. Een andere optie is het aansluiten van een externe synth, bijvoorbeeld met een basssound op de lage kant van de ingestelde keyboardsplit en op de rechterkant een Rhodessound uit het samplesynth gedeelte van de 5D. Als je dan de knop voor de volumebalans tussen de twee splits of layers helemaal naar rechts draait, dan wordt de sound onder de linkerhelft van de split helemaal gemute, waardoor je de sound van de (in dit voorbeeld) basssynth kunt horen. Op een vergelijkbare manier kun je de sound van een van de twee interne layers mixen met die van een extern midi-instrument.

Setlist en Organize

Ander nieuws is een, voor Nord-begrippen, groot OLED scherm. Een flinke stap voor Nord, maar helemaal volgens hun principes hoef je ook op de 5D geen lastige menu's in te duiken. De focus ligt nog steeds stevig op directe 'hands-on' interactie met de bedieningsmogelijkheden op het instrument. Op het scherm kun je gemakkelijk soundnamen zien en selecteren en bijvoorbeeld drawbarinstellingen zien. Ook maakt het scherm het werken met de Setlist en Organize functies goed mogelijk. Met Setlist kun je per song 4 sounds klaarzetten, elke sound onder een van de ABCD-schakelaars. De volgorde van songs is er ook mee te kiezen. Organize is er om snel door de lijst met sounds te scrollen, met de value en shift knoppen. Het werkt allemaal heel intuïtief en is een grote verbetering ten opzichte van de oude Electro's. Hopelijk komt deze functie ook op de Stage 3. In aanvulling hierop is er de Live mode (zoals op de Stage) die de aanpassingen die je doet, op ieder moment op drie plekken opslaat.

Samples

Het geheugen voor piano's is vergroot van 180 Mb naar 1 Gb. Dus kunnen er veel grotere, betere pianosamples geladen worden. Zoals de mooie, nieuwe XL Silver Grand en XL Bright Grand. Net als op de Electro 4 zit er op de 5D 'long release' en 'string resonance', die sterk bijdragen aan de authenticiteit van de sounds. Er is echter geen ondersteuning voor het Nord Triple Pedal en 'pedal noise', zoals op de Stage 2. Wel is dezelfde downloadable, verwisselbare selectie van E-piano's beschikbaar als op de Stage 2. Die bevat een prachtige Yamaha CP80, een Wurlitzer EP200 en zes types Rhodes. Deze klinken perfect voor begeleiding en solo's, maar enkele XL Rhodes-samples met directere pedaalreactie en dito mid en hoog, voor solo's, zouden welkom zijn. De Clavinet-samples behoren nog steeds tot de meest authentieke, hoewel de gemute sound en het geluid van toets aan/uit nog steeds ontbreken. De velocity respons curves van de pianosamples, oftewel relatie tussen de samples en de sterkte van toetsaanslagen, is onlangs door Nord voor al hun pianosounds herzien. Vooral voor de waterbed toetsenborden heeft dit het speelcomfort van de akoestische en de E-piano's sterk verbeterd.

 

Toporgels

De orgelsectie biedt nog steeds een van de beste toonwiel-emulaties die er zijn. Hij bevat nu ook de rotary speaker emulatie 122 van het Nord vlaggenschip C2D. Zowel een close-miked versie, als een distance-miked versie. Volume van de horn, de acceleratie en meer is naar smaak in te stellen. Ook toegevoegd zijn een Principle Pipe Organ (eveneens van de C2D) en een erg bruikbare B3+Bass. Met deze laatstgenoemde kun je de klassieke 16' en 8' bass drawbars gebruiken voor een diepe, grommende basssound. Dit is een echte bonus voor bijvoorbeeld organisten in trio's zonder bassist. Ook is het mogelijk de B3-bass naast de piano's en samples te bespelen.

Conclusie

Tel je hier de hele goede effecten, eq en versterkersimulaties bij, dan is dit zonder twijfel de best klinkende en meest veelzijdige Electro tot nu toe. In combinatie met de prijs een haast onverslaanbaar aanbod!

Samples en effecten

De Electro 5D heeft niet alleen meer pianogeheugen; het geheugen voor de seperate samplesynthesizer is vergroot van 68 Mb naar 256 Mb. Daar zitten bij levering al prachtige samples in van mellotrons, akoestische sounds en analoge synths. Je kunt er ook samples in laden uit de uitstekende online Sample Library van Nord, of eigen samples. Op de 5D zit verder een uitgebreide effectsectie. Onder andere met een parametrische eq, diverse modulatie-effecten, waaronder een phaser, een flanger, een chorus, een nieuwe vibrato. Met de Deep-knop kun je de modulatie intensiveren, oftewel dieper maken. Ook vind je er een tremolo op, een panner, een wahwah en een ring modulator. Deze groep effecten kun je met een controle pedaal realtime beïnvloeden. Alle effecten zijn nu stereo. Hun klank heeft een prachtige vintage mojo/warmte over zich (zoals op de Nord Stage 2) hoewel slechts één effect per part beschikbaar is.