aanmelden
Focal Trio6 Be
active monitor
Recording & Producing 16-03-2016
Gepubliceerd in Pro Sound & Light 324, april 2016
door: Marnix Bosman

Marnix Bosman 

Veel mix engineers hebben twee monitorsystemen in huis. Vaak is dat een groot ‘main’ monitorsysteem met daarnaast een set kleine nearfield monitors. Die twee monitorsystemen worden uiteraard nooit tegelijkertijd gebruikt. Het grote monitorsysteem is ingeschakeld tijdens de opname en het mixen en geeft een goede indruk van de klank. De nearfield monitors geven je een goed idee van je stereomix. Tegelijkertijd geven ze een indruk van de klank als je zou luisteren via een meer huis-tuin-en-keuken luidspreker zoals mensen die thuis hebben. De bekende NS-10 is daar jarenlang de industriestandaard voor geweest. Veel mix-engineers gebruiken de kleine nearfield monitors ook voor het beoordelen van het stereobeeld van de mix. Hoe dan ook, het is altijd zinvol om je mix via verschillende monitors te beoordelen.

Niet iedereen heeft in zijn studio plaats voor twee monitorsystemen en niet iedere monitorcontroller heeft uitgangen voor twee monitorsets. Focal heeft daar iets slims voor bedacht. Een monitor met ‘Focus mode’.

 

Opbouw

De Trio6 Be is een grote, zware monitor die je niet zo maar op een plankje aan de muur of op een meterbrug kunt plaatsen. Voor deze 20 kilo zware 3-weg monitor heb je echt een stevig statief nodig. De luidsprekerconfiguratie bestaat allereerst uit de voor Focal zo karakteristieke Berillium ‘inverted dome tweeter’. Voor het midden is er een 5 inch midrange woofer en voor het diepe laag is een 8 inch woofer gemonteerd. De kast van de Trio6 Be is opgebouwd uit 22m dikke panelen. Dat is een van de verklaringen voor het gewicht alhoewel ook de krachtige eindtrappen daar een flinke bijdrage aan leveren. Voor de tweeter heeft deze Focal een 100W sterke klasse AB eindtrap beschikbaar. Voor het midden en sublaag zijn respectievelijk 150 en 200W sterke klasse G eindtrappen aanwezig. Klasse G is een variant van klasse AB. Door een slimme constructie in de voeding schakelen deze eindtrappen naar een hogere voedingsspanning als er meer vermogen wordt gevraagd. Als dat vermogen niet nodig is, functioneren deze eindtrappen zoveel als mogelijk in klasse A. Zo leveren deze eindtrappen onder alle omstandigheden de best mogelijke audiokwaliteit.

 

Horizontaal of verticaal

Je kunt de Trio6 zowel verticaal als horizontaal opstellen. De tweeter en midrange unit is als één geheel een kwartslag te draaien voor een optimale afstraling. De tweeter en midrange speaker hebben hun eigen onafhankelijk compartiment in de kast met eigen baspoorten. De tweede baspoort voor de 8 inch subwoofer zit onder in de kast als een smalle sleuf.

 

Monitor met Focus

Focal introduceerde de Focus mode voor het eerst in de SM9 monitor. Door deze functie haal je eigenlijk twee monitors in huis voor de prijs van één. Iedere Trio6 Be monitor is op de achterzijde voorzien van een jackplug waarop je een schakelaar kunt aansluiten (bijvoorbeeld een sustain pedaaltje). Druk je de knop in dan wordt de subwoofer uitgeschakeld en luister je dus naar het 2-weg systeem van de Trio6 Be. Je kunt heel snel schakelen en zo heel snel beoordelen hoe je mix op een kleiner systeem klinkt.

 

Goed inspelen

Iedere luidspreker moet je inspelen voordat hij het beste van zijn kunnen laat horen. Vooral het gedrag van het laag is vaak nog niet op niveau als een luidspreker nieuw en koud uit de doos komt. Bij deze Trio6 speelt dat echter in extreme mate. Zonder inspelen is het laag zwaar en log van karakter en bovendien absoluut niet in balans met het midden en hoog. Aanpassingen aan de eq of een andere positionering in de studio kunnen daar weinig aan veranderen. De remedie is echter heel simpel. De Trio6 moet ingespeeld worden en dat kun je bijvoorbeeld doen door hem een nacht lang op luisterniveau allerlei muziek voor zijn kiezen te geven. Zet de monitors dan met hun front tegen elkaar aan met één van de twee monitors in tegenfase. Dan heb je weinig last van het geluid.

Na een lange nacht inspelen, hoor je wat deze monitors werkelijk kunnen. Het laag is opeens veel meer in balans met de rest van het spectrum. Ook het trage en logge karakter is voor een groot deel verdwenen. Het laag mist echter een heel droog punchy laag. Een plaatsing enigszins los in de ruimte los van een zij- of achterwand is in ieder geval aan te bevelen.

Zodra je de Focus functie inschakelt, luister je echt naar een andere monitor. Het basiskarakter is natuurlijk hetzelfde maar het beeld dat hij neerzet is heel anders. Het laag loopt natuurlijk minder ver door – tot 90 Hz volgens Focal - maar ook in de 2-weg mode is het laag nog steeds heel diep. Nu is het echter veel strakker. Tegelijkertijd merk je ook dat het stereobeeld veel meer open trekt en meer diepte krijgt. Ben je op zoek naar informatie over je stereobeeld dan geeft de 2-weg Focus mode je de meeste informatie.

Focal stelt zelf voor de tweeters bij een liggende opstelling aan de binnenzijde te plaatsen vooral als je studio niet te groot is. Persoonlijk vind ik het echter meer een kwestie van smaak. Met de tweeters aan de binnenzijde is het beeld wat smaller maar wel scherper. Zelf experimenteren dus.

 

Conclusie

De Trio6 is niet goedkoop (€ 2299,-) maar je haalt hier eigenlijk twee monitors in huis. In de 3-weg mode krijg je een monitor met een vol en krachtig geluidsbeeld met een uitzonderlijk diep laag. Schakel je de 2-weg Focus mode in dan luister je naar een strak klinkende nearfield monitor die je een gefocusseerd stereobeeld geeft. Beide karakters zijn uiterst waardevol om naast elkaar te gebruiken tijdens het opnemen en afmixen van je productie.

 

HET OORDEEL

+

  • Slimme Focus functie
  • Uitstekende stereoplaatsing
  • Diep laag

-

  • Laag mist misschien punchy karakter
  • Moet goed ingespeeld worden