aanmelden
Shure ULX Wireless System
Live Sound & PA 21-10-2002
door: Luc Henrion
Er zijn reeds meerdere "wireless" producten van Shure verkrijgbaar: onder VHF en UHF, voor de "low budget" markt en voor de "pro's". Maar daar wringt juist schoentje: het ontbreekt aan toestellen die zowel betaalbaar zijn en tegelijkertijd nauw aanleunen bij wat de meer professionele gebruiker verlangt. En dan versta ik hieronder vooral een uitgebreide frequentiekeuze. Of nog beter: een geautomatiseerde frequentiekeuze, hetgeen in het jargon als "frequency agile" bekend staat. Nu ken je meteen de bestaansreden van de nieuwe ULX/S en ULX/P (met de S van "Standard" en de P van "Pro") modellen. En het is deze laatste die op mijn testbank beland is.

 

ALGEMEEN

 

De enige opmerking die ik eigenlijk heb, behelst de verpakking. Of zien jullie wat in een enorme doos van 40 bij 60 cm met daarin alleen een halve-rack ontvanger (maten: 22 x 17 cm) en nog wat accessoires. Dit alles opgevuld met massa's doorzichtige plastiek. Mijn eerste indruk? "Cadeauverpakking" in plaats van "pro-materiaal". Okay, je kan er naast die ontvanger en zijn transformatorvoeding, ook nog een micro en/of een "belt-pack" zender in opbergen, en, ja, het karton is niet al te zwaar… maar dit is het soort verpakking dat rechtstreeks naar de vuilbak wordt verwezen en vervangen wordt door een stevige flightcase. Je moet zo'n kostbare inhoud toch beschermen! De ontvanger plaats je best meteen in een stevige rack. Opmerking: daarin ligt onder meer het verschil tussen beide modellen. Alleen het P-model wordt geleverd als inbouwpakket voor een rack. Goed, buiten dit verpakkingsdetail heb ik geen echte opmerkingen. Noch omtrent het design, noch omtrent de handleiding. Die is uitgebreid en verzorgd en zelfs voorzien van een "quick start" gids, voor "stressy people". Maar eerlijk gezegd, dat is overbodige luxe: een uitleg over hoe je een on/off schakelaar moet induwen, lijkt me wat sneu voor klankingenieurs… En dan kom ik even terug op die "elektrische treinverpakking"… wat denkt Shure wel van zijn cliënteel? Het is niet zo erg gesteld natuurlijk, maar 't komt wel raar over...

 

BOUW

 

Wees maar gerust: al gaat het om een plastieken verpakking, de ontvanger is wel degelijk uit metaal vervaardigd! De controleknoppen zijn redelijk groot, de aanduidingen zeer duidelijk: weergave van het ontvangstniveau (RF), indicatie van het audioniveau (telkens met 5 LED's), en een grote LCD voor weergaven van allerlei slag: frequentiegroepen, het kanaal en de frequentie, etc. Er is zelfs een verklikker van de batterijstand voor de zender (en dat is niet mis!). Zo vermijd je hachelijke toestanden. Wat de uitgangen betreft, je hebt de normale keuze tussen jack (asymmetrisch) of XLR (symmetrisch), met voor deze laatste een schakelaar tussen micro- en line niveau. Niets weerhoud je om de jack als hulpuitgang te gebruiken, voor bijvoorbeeld een podiummonitor (een gratis "splitter"!). De voeding is extern, via een transformator, maar deze kan aan de ontvanger bevestigd worden met een vast te schroeven beveiliging, weer een zorg minder. Nog een toemaatje: de antennes zijn verwijderbaar dankzij de gebruikte BNC standaard aansluiting. Zo kan je de ULX reeks gebruiken met een "splitter" antenne of de antennes ver van je ontvanger plaatsen. Je wordt het al gewaar: dit is professioneel materiaal! Hetzelfde geldt trouwens voor het S-model: de belangrijkste verschillen, naast het ontbreken van rackbevestigingen, zijn de afmetingen van de antennes (1/4 van een golf in plaats van een halve golf), maar ze zijn nog steeds verwijderbaar en het ontbreken van de manuele "scanning" van groepsfrequenties.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aangezien de ULX reeks geschikt is voor alle mogelijke zenders en microcapsules van Shure, zijn de mogelijkheden van dit draadloos systeem zeer uitgebreid. Voeg daar dan nog eens de 1400 automatisch gekozen frequenties aan toe en je kan er niet meer omheen: Shure speelt het groots! Geen problemen in het vooruitzicht, zelfs al werk je met verschillende draadloze systemen. Ik heb een zangmicro uitgetest, type SM58, de klassieker onder de klassieken. Zo heb ik trouwens een vergelijking kunnen doorvoeren met mijn eigen, "vintage" SM58… Ik heb ook een zender, type "belt-pack" uitgeprobeerd. Met verschillende micro's: "headset" en "lavalier". En meteen bemerk je de waaier aan mogelijkheden!

 

KLANKKWALITEIT

 

Zelf gebruik ik al jaren een draadloos UT systeem en nog steeds ben ik tevreden over de klank… niet nodig dit nogmaals te herhalen voor het ULX systeem. Wees maar gerust! Dit wordt trouwens bevestigd door het cijfermateriaal: dankzij het habituele compressie-expansie systeem (met pre & de- emphasis), is de dynamiek van het ULX systeem 100 dB. De power van de zender ligt aan 20 en/of 30 mW en dat vertaalt zich in een mooie afstand; Shure zelf spreekt over 100 meter zonder obstakels. Dat lijkt me wat al te optimistisch, maar een goede 30 meter moet (zonder problemen) tot de mogelijkheden behoren. Een redelijk groot podium dus… Shure kondigt ook 8 à 9 uur levensduur aan voor de batterijen van de zender. Lijkt me ook wat te veel van het goede, maar mijn batterij was niet meer zo recent… zes uur met een alcaline en 3 tot 4 uur met een herlaadbare batterij lijkt me realistischer. Om de klankkwaliteit nog grondiger te onderzoeken heb ik een kleine vergelijkende test doorgevoerd met een SM58. Met én zonder draad. Het moet gezegd: er zijn nog steeds enkele verschillen die in het voordeel van de draadmicrofoon uitdraaien. Minder in het scherp, nog minder in de diepte, wel een beetje qua dynamiek. Ik had de ULX gegeven aan een "lead" zangeres en ik had toch moeite om ze te laten "uitkomen", boven haar eigen "backings". Die hadden dan ook een SM58 met draad gekregen. Eerlijkheidshalve moet ik hieraan toevoegen dat ik te kampen had met een teveel aan instrumentalisten, onder meer een bassist die enkel de spreekwoordelijke "11" wist staan op zijn Hartke versterker. Ik zat dus zowat aan de limiet van mijn p.a., maar met de conventionele SM58's had ik schier geen problemen. Wat er ook van zij, er blijven verschillen bestaan tussen beide types, draadloos of met draad. Toch wil ik graag benadrukken dat het om een miniem verschil gaat. Trouwens, er is al veel verbetering merkbaar als je de vergelijking maakt met mijn low cost UT systeem!

 

BUDGET

 

De ULX reeks kost ongeveer het dubbele van de UT reeks; zo'n goede 1200 Euro, afhankelijk van de gekozen zender of microcapsule, en daar moet je nog eens zo'n 295 Euro aan toevoegen voor de "pro" versie. Dat is natuurlijk niet voor niks. Een "te overpeinzen" aankoop dus. Maar, als je dan bedenkt dat het klankkwaliteitsverschil niet zo flagrant is (alhoewel…) in vergelijking tot andere, goedkopere systemen, dan moet je vooral niet vergeten dat het hier om een "multi-frequentie" systeem gaat, en bovendien "frequency agile". Met heel wat frequenties. En deze eigenschap verrechtvaardigt op zich al het prijsverschil. Je kan misschien stellen dat, wanneer één draadloos systeem volstaat, het geen zin heeft om hiervoor meer uit te geven. Tot op de dag dat de andere groepsleden dezelfde (slechte) berekening hebben gemaakt… Investeren in een ULX systeem is niet niks, dat spreekt voor zich, maar op de langen duur wordt het veel meer waard dan dat zoveelste effectendoosje en andere rand-"gadgets"-fenomenen. Aan jullie de keuze.

 

BESLUIT

 

Betrouwbaar materiaal, hoogkwalitatief, op en top "professioneel" voor de helft van een "professionele" prijs… Eindelijk nog eens goed nieuws!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • robuuste fabricage, zeer "pro" concept
  • goede klankkwaliteit, zeer degelijk geautomatiseerd multi-frequentie systeem
  • de verpakking!
  •