aanmelden
Behringer UB Series consoles
Live Sound & PA 26-04-2003
door: Roger Roland
Het gaat allemaal om de prijzen tegenwoordig. Zelfs Behringer speelt dit spel al een tijdje mee. Het meest prijsvriendelijke merk van de martk (of toch bijna) brengt dan ook weer een nieuwe reeks mengtafels op de markt, namelijk de Eurorack-reeks in de UB-serie. Het gamma strekt zich uit van de UB2442FX (24 kanalen) tot de kleine UB502 (5 kanalen).

 

PRESENTATIE

 

Mengtafels zijn verplichte kost wanneer men de klank wil of moet verzorgen voor een concert, klein of groot. Men heeft de 3 meter lange monstertafels die men op festivals gebruikt. Tegenwoordig heeft men echter niet dikwijls dergelijke firepower nodig. Behringer fabriceert al geruime tijd materiaal aan een democratische prijs, met dikwijls toch goede ideeën, ideeën die meestal zijn weggelegd voor de hogere prijsklasses. Ik had het geluk 3 van deze mengtafels voor u te mogen testen : de 1832FX, de 1024FX, en de UB802.

 

EURORACK UB 1832 FX-PRO

 

Laten we beginnen met de grootste van de drie, hoewel men "de grootste" nog relativeren. De tafel meet 40cm op 37 cm, en weegt 4,7 kilogram. Geen rugklachten met deze tafel! De roadies kunnen rustig thuis televisie blijven kijken. Wat meteen in het oog springt is dat de tafel goed en mooi afgewerkt is, in een matte, zilver-kleurige afwerking. Men voelt zich direct op z'n gemak achter deze tafel. "Intuďtief te gebruiken?", zegt u? Vast en zeker! Maar dat is nog niet alles.

 

De eerste 6 ingangen zijn XLR/jack (symmetrisch of asymmetrisch - goed idee), gevolgd door 4 stereo-inputs (enkel jack). Dat maakt dus 14 inputs in totaal. De eerste 6 inputs beschikken allemaal over een gain-regelaar, en een hi-pass filter (low cut op 75Hz, met 18dB per octaaf). Een insert is voorzien op elk spoor. De equalizer heeft vaste waarden voor de hoge en lage tonen, en is parametrisch voor de middentonen (gaande van 100Hz tot 8 Khz). Il n'y a pas d'interrupteur pour (dés)enclencher l'égaliseur. Vervolgens vinden we 3 auxilaries, geschikt voor de externe effecten. Hoewel, die effecten mag je thuis laten (ook televisie laten kijken met de bovengenoemde roadies). Bij Behringer hebben ze deze geďntegreerd in de tafel (de effecten, niet de roadies). Een multi-effect, de Virtualizer, gewapend met 99 presets zit ingebouwd in de mengtafel, in 24 bit en aan 46Khz (u leest dit juist, ik wist zelfs niet dat dit bestond, maar goed, men leert alle dagen bij). De 2e aux staat pre-fade (voor de returns dus), en de laatste is wisselbaar tussen pre- en postfade.

 

Vervolgens beschikt elk spoor over een panning-knop (gebalanceerd voor de stereo-kanalen), en een 60mm-fader, met een aangenaame en gelijke actie. Daarnaast vind men de solo-knop en een schakelaar tussen de twee subgroepen en de hoofdmix. Elk spoor beschikt verder nog over een individuele mute-knop met bijhorende led, en een led voor de pieken. De stereo-ingangen zijn identiek op alle vlakken, behalve bij de equalizer. Hier heeft men voor de middentonen 4 vaste frequenties (80, 500, 3Khz en 12Khz) ipv de parametrische eq. De lijn-ingangen hebben geen gain-regeling, enkel een schakelaar +4 / -10. Dit is logisch als je er rekening mee houdt dat deze ingangen waarschijnlijk voor de synths dienen.

 

In het hoofdstuk "goede ideeën" heeft men een algemeen volume voor de 1e aux (degene voor de returns), die men onder een duidelijke rode fader vindt. Deze functie kan men even makkelijk onder een normale potmeter thuisbrengen, en daarom vraagt men zich af waarom deze functie niet meer op tafels van deze prijsklasse voorkomt. Op een blauwe fader regelt men dan weer de return van de geďntegreerde effecten, ook een goed idee, gewoon omwille van het gebruiksgemak. Als laatste verrassing is er de mogelijkheid om de interne effecten (gate, compressie) via een side-chain aan te sturen. De gebruiksaanwijzing is op dit punt een voorbeeld voor andere merken.

 

De subgroepen zitten onder de laatste twee faders, voor de 2 faders voor de hoofdmix. En dan is er ook nog de 9-bands grafische equalizer, ook een geďntegreerd effect dat zeer makkelijk te gebruiken is. Men kiest de effecten met een ronde draaiknop, en men selecteert het gekozen effect door diezelfde knop in te drukken (een "push" waarmee men alles heroplaad). Er is nog meer. Onder een aparte knop vinden we een effect dat de bombastische naam draagt van "QRS Surround". Deze functie dient om het stereobeeld te vergroten, een effect waar ik niet echt gek van was, maar dat bepaalde personen wel zal boeien. Het leek me zo een beetje van: "Voor hetzelfde geld brengen we u ook nog deze verassing." Als het effect u niet aanstaat, blijf er dan gewoon af!

 

Verder is er nog een stroomaansluiting, en de mogelijkheid om een footswitch aan te sluiten voor de effecten. Als laatste hebben we nog een "tape" in- en output, geschikt om een cd-speler op aan te sluiten, of om het concert op te nemen. Globaal gezien heeft deze tafel alles om u tevreden te stellen. Dit alles met een lanceerprijs van 386,-. (Maar hoe doen ze dat?)

 

EURORACK UB1204FX-PRO

 

De model is het kleine broertje van het voorgaande model. De multi-effect is hetzelfde. Er zijn gewoon minder ingangen, met 4 micro-ingangen en 2 stereo-lijnen. Geen inserts, geen subgroepen, geen "surround" effect. De 3 equalizers hebben allen vaste waarde op 80Hz, 2,5Khz en 12 Khz. De prijs is nog lager (265,-).

 

EURORACK UB802

 

Dit is bijna het kleinste model uit de reeks (er is enkel nog de UB502 die kleiner is). Men kan bijna spreken van een karikaturale voorstelling van een mengtafel, met z'n 19cm op 22 en 1 kilo op de weegschaal. Men vind 4 sporen op de tafel, 2 micro-ingangen met phantoom-voeding, en 2 stereo-lijnen. Er zijn geen effecten, ook geen faders. Alles werkt met draaiknoppen op deze tafel. De equalizer heeft 3 vaste frequenties, zoals de UB1204FX-Pro. Alles lijkt van degelijke kwaliteit, en het lijkt een stevig apparaat (wat al een hele prestatie is). De tafel is zo klein dat men de stroomtoevoer via een externe adaptor moest verzorgen. Dit type tafel is uitermate geschikt voor de muzikant die alleen gaat optreden met 2 keyboards en een microfoon. Inpluggen en spelen! Snel gedaan, goed gedaan. Van de prijs zou men geloven dat het een grap is: 108,-.

 

KLANK

 

Ik heb zowel microfoons als keyboards gebruikt voor deze test, avec une petite sono pour faire le test. Alles werkte prima: de effecten werken goed, net als de equalizers. Enkel de regeling van de bassen leek wat precisie te missen, en dit op alle te testen modellen.

 

Met een frequency analyser heb ik de juistheid van de eq gemeten. De hoge en midden-regelaars doen exact wat ze zeggen. De bassen daarentegen werken meteen met een zeer grote versterking (ongeveer van 20 tot 300Hz). Deze laatste dient dus zeer selectief gebruikt te worden. Wanneer een klein beetje bas bijmixt, heeft men al snel veel te veel bastonen, die al snel kunnen gaan knorren. Dit kan de versterker overbelasten. Opletten dus. Als je dit weet, kan je alle problemen ontwijken. Vergeet echter niet dat de eq ook (en vooral) dient om slechte frequencies weg te filteren. Dan heb je van bovengenoemde problemen geen last.

 

Laten we verder gaan met de fouten (daarvoor ben ik hier, niet?). De geďntegreerde effecten verwaaien wat als je ze "pusht". Maar dat stoort helemaal niet als je binnen de normale effecten blijft. Als je een geluid wilt men massa's ruimte en reverb, dan ‘begeleidt' het effect het originele signaal. Het geluid is meer dan goed, zeker als je de prijs in gedachte houdt. Wat erg leuk is, is dat, behalve de typische terkortkomingen van dit soort materiaal, met deze tafel zeer makkelijk te werken valt (kan men van ergonomisch spreken?). We moeten er duidelijk bijzeggen dat deze tafel bedoeld is als ‘tafel voor muzikanten', en dat men geen gediplomeerd technicus moet zijn om er mee overweg te kunnen. De gebruiksaanwijzing is uitermate duidelijk en geeft een massa tips om het beste uit dit materiaal te halen, een zeer sterk punt. Ook meegeleverd zijn de hulpstukken om de tafels in een rack te monteren, behalve bij de kleine UB802. Weer een pluspunt!

 

De effecten zijn talrijk aanwezig, en ik hield vooral van de "vinylizer", een simulatie van het geluid van een platenspeler met bijbehorende pick-up naald. Rappers zullen er gek op zijn! Bij de meer normale effecten vinden we reverb (hall, plate, stage, room, spring, gate), en modulatie-effecten (chorus, flanger, phaser). Soms zijn er ook gecombineerde effecten, zoals chorus+delay of flanger+reverb. Andere effecten zijn gate, compressie, exiter, amp sim enz. … Men kan dit type materiaal vele zaken verwijten, maar men moet weten dat de koper verwend wordt en dat hij waar krijgt voor z'n geld. Hij bespaard op kabels en extra effecten (ideaal wanneer je snel moet opstellen), en krijgt een ware bibliotheek aan interne effecten. De prijs is op het onfatsoenlijke af!

 

Een vriend die muzikant is vroeg me onlangs of hij een mengtafel kon kopen voor minder dan 500,-. Ze moest ook makkelijk te gebruiken zijn. Nogal vlug antwoordde ik toen: "niet veel!" of "een tafel, dat is nooit makkelijk". Ahem! Na deze test moet ik dus duidelijk van mening veranderen. Dus, als de roadie en effecten al thuis blijven, kunnen we nu ook de technicus thuislaten (als we nu nog een vierde man vinden, kunnen ze bridge spelen).

 

BUDGET

 

Niets dan goed nieuws hier. No need to break the bank, zouden de Engelstaligen zeggen. 386,- voor de 1832FX, 265,- voor de 1204FX en 108,- voor de UB802. De kerstman komt er goedkoop van af dit jaar.

 

CONCLUSIE

 

Als u een compacte en polyvalente tafel zoekt, makkelijk te gebruiken en zonder onnodige prullen, dan moet u geen fortuin investeren. Als u dan ook nog wilt dat alle essentiële functies zich makkelijk laten bedienen, dan is de Eurorack UB de mengtafel voor u. Point final.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • De prijs
  • De gebruiksaanwijzing
  • De look
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Basregeling een beetje aan de zwakke kant
  • Bereik van de interne effecten