aanmelden
LD Systems DAVE 18 G3
Live Sound & PA 27-11-2014
door:

SUBWOOFER & SATELLITES

 

 

LD Systems is al lang geen onbekende meer voor ons! En toegegeven, we hebben de laatste jaren wel wat materiaal van het Duitse merk over de vloer gekregen. Simpelweg omdat LD producten op de markt brengt die volgens mij op veel belangstelling kunnen rekenen. Een grote troef is steeds het prijskaartje. En meer zelfs: heel wat LD materiaal presteert boven zijn prijsniveau. Ik vind dat telkens een perfect uitgangspunt om een nieuwe test te beginnen. Blijft LD die trend volgen? Want het is niet omdat we een paar leuke dingen hebben gezien en gehoord, dat we zomaar automatisch mogen besluiten dat al hun producten van hetzelfde niveau zijn. Misschien vinden we wel eens een soort vreemde eend in de bijt, een zwart schaap, wie weet…?

 


CONCEPT


Het concept van de DAVE serie is even simpel als geniaal. Simpel omdat het erg basic is en omdat zowat ieder merk tegenwoordig een vergelijkbare oplossing aanbiedt. Geniaal omdat het eigenlijk een soort hybride systeem is, dat naar mijn gevoel de voordelen van passieve en actieve kasten weet te combineren. En dat werkt nu eenmaal. Dergelijke systemen zijn populair. Een DAVE set is altijd opgebouwd uit een actieve subwoofer gecombineerd met passieve satellietspeakers. Alle nodige systeemelektronica zit in de sub ingebouwd. Een versterker voor de ingebouwde woofer, een versterker voor de satellieten, limiting, processing, een crossover en noem maar op! Ik gebruik de term ‘hybride’ omdat we actief (sub) met passief (topkastjes) combineren. Een groot voordeel vind ik zelf dat je het versterkergewicht allemaal op de grond kan laten staan. De passieve topjes zijn heel licht in gebruik en zouden volgens mij zowaar een druppeltje regen kunnen overleven. Terwijl je bij een actieve kast wel degelijk ook je elektronica blootstelt aan de grillen van de weergoden… Maar goed, het is niet de bedoeling om een discussie te laten losbarsten over de keuze voor actief of passief. Meningen verschillen nu eenmaal. Om discussies te vermijden lijkt zo’n hybride setup mij dus een prima oplossing. En het zijn ook echt wel handige setjes, dat moet ik beamen. We kregen in het verleden reeds twee modellen uit de serie over de vloer. Ondertussen heeft LD Systems de DAVE serie al twee keer in een nieuw jasje gestoken en uitgebreid. Het concept is krak hetzelfde gebleven! Alleen de technologie staat weer net een stapje verder… Binnen de serie vinden we intussen vijf modellen terug: de DAVE 10 G3, 12 G3, 15 G3, 18 G3 en de DAVE 8 XS. Het getalletje in de typenaam slaat op de woofermaat van de sub.
Vandaag testen we de laatste nieuwkomer, de 18 G3 versie. De submodule bevat dus een 18” woofer (met 4” voice coil). De satellietjes bevatten een 10”/1” combinatie in coaxiale opstelling. Dit levert een spreiding op van 75° x 75°. De speakers worden aangestuurd door 1200W RMS (4800W peak) klasse D versterkermodules. LD specificeert geen aparte vermogens voor sub en satellieten. De ampmodules, met schakelende voeding, worden gestuurd door een DSP. En wat voor een! De DAVE 18 G3 maakt gebruik van LECC processing, waarbij LECC staat voor limiter, equalizer, compressor en crossover. We mochten reeds kennis maken met die nieuwe generatie processing in de MAUI 44, en daar hadden we allesbehalve klagen over!

 

 

BOUW

De DAVE 18 G3 oogt fraai, klassiek en eenvoudig. Net daardoor straalt hij waarschijnlijk vertrouwen uit. De satellietjes zijn heel goed hanteerbaar omwille van hun lage gewicht. Dat laatste maakt dat we op zich wel voldoende steun hebben aan het enkele handvat dat achterop aan de bovenkant werd ingefreesd. Voor kleinere mensen houdt dat wel in dat ze zich niet zo comfortabel zullen voelen wanneer ze de kastjes op statief willen zetten; dat wordt een ‘rekoefening’. De sub kreeg twee handvaten, met een bijzonder goede ergonomische grip. Dat moet ook wel, want een lichtgewicht kan je dit niet bepaald noemen… De sub heeft een M20 bus aan boord waarin je een tussenpaaltje kan schroeven. De satellietjes maken gebruik van de door Adam Hall gepatenteerde statiefadapter, waarmee je de kanteling van de kastjes kan aanpassen. Je kan ze 18 graden naar boven of 18 graden naar onder richten. Dat kan heel interessant zijn!
De topkastjes aansluiten, gaat eenvoudig. Ze zijn passief, dus je hoeft enkel een Speakonplug in te draaien. Er werd op ieder kastje wel slechts één Speakon chassis voorzien. (ja, ik weet het, Speakon is een beschermde merknaam. Ik moet eigenlijk zeggen ‘Speakon compatibel’ in dit geval…) Ik vind dat altijd jammer… De kastjes doorlussen, zodat je bijvoorbeeld met vier topjes over dezelfde versterkermodule kan spelen, zou mijn inziens nuttig kunnen zijn. Maar daar is de versterker niet op berekend. En de kastjes hebben een impedantie van 4 Ohm, dus we zullen hier vrede mee nemen. Je kan natuurlijk altijd het systeem verdubbelen, maar in wezen is de Dave geconcipiëerd om met één sub en twee tops over een compleet stereosysteem te beschikken.
De sub (en dus de versterker) is voorzien van combi lijningangen (jack/XLR) en een aparte RCA ingang. De uitgangen werden enkel op XLR uitgevoerd. Onderaan het aansluitpaneel vinden we de Speakon compatibele uitgangen naar de satellieten terug. Het systeemvolume en het volume van de sub zijn middels aparte draairegelaars in te stellen. Je kan dus eerst een algemeen volume (van de topkastjes) instellen en dan de sub bijvoegen tot wanneer je een goede balans bereikt. De sub beschikt ook over een faseswitch.

 

 

KLANK

Die DAVE set heeft een bijzonder eigenaardig kantje. Het is eigenlijk een mooi voorbeeld van een wolf in schapenvacht. Als je de set bekijkt, zijn de verwachtingen misschien niet al te groot. De afmetingen en het gewicht van de topkastjes zijn heel beperkt, terwijl de prijs ook doet vermoeden dat we ons in een ‘lagere klasse’ tot ‘middenklasse’ bevinden. Daardoor schat je het systeem misschien verkeerd in. Maar vergis je niet! Je moet zo’n DAVE gehoord hebben vooraleer je correct kan oordelen! Dat herinner ik mij van de vorige DAVE setjes die we over de vloer kregen. Dat eigenaardig kantje vinden we trouwens ook terug bij enkele andere producten van LD. Het oogt allemaal heel braafjes en kleinschalig, terwijl ik de klank eerder als groots zou omschrijven. Mijn gevoel zat meteen goed bij het horen van de DAVE 18 G3!
De satellietjes weten vooral te overtuigen op vlak van detail. Ze klinken loepzuiver, zorgen voor een goede verstaanbaarheid, maar blijven tegelijk ook ‘getemperd’. En dat doen ze net met de juiste verhoudingen. Gelijkaardige coaxiale opstellingen ervaar ik al gauw als agressief, terwijl er hier van agressie hoegenaamd geen sprake is. Alle instrumenten worden mooi in het stereo-beeld geplaatst en de kastjes weten de ruimte perfect egaal met muziek te vullen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de fasezuiverheid die voortkomt uit de coaxiale opstelling van de woofer en de tweeter in de topkastjes.
Daarbij worden de zingende topjes vergezeld van een heerlijke subwoofer! En geloof me, die kan imponeren! Hij haalt genoeg diepte en zorgt voor een ruimschoots voldoende laagaandeel, ttz hij produceert in het laag exact dàt niveau van geluidsdruk, waar tegenwoordig zovelen naar op zoek zijn. De keerzijde van de medaille is dat zijn frequentiebereik eerder beperkt blijft, waardoor het laag niet altijd even dynamisch klinkt, vooral bij muziekgenres waar het laag meer moet zingen dan beuken. Wij zien hier helemaal geen probleem in, hoor. Voor een ‘moderne sound’ is het imponerende karakter immers van veel groter belang! En laat dat nu toevallig net één van de specialiteiten zijn van deze sub… Wil je toch eens wat anders, dan kun je met een grafische equalizer het gebeuk wel wat temperen. Maar laat het duidelijk zijn, je zal dit systeem vooral kopen wanneer je naar dat “moderne” baswerk op zoek bent.
 

 

OUTPUT

In de specs zie ik bijzonder indrukwekkende cijfertjes staan. Onze testset zou namelijk een maximum van 124dB SPL (continuous) halen, wat voor een systeem met bescheiden afmetingen (vooral dan de topkastjes) mooi en aannemelijk klinkt. De peak SPL wordt door LD zelfs naar 135dB getild. Dat lijkt me nu wel een klein beetje overdreven, maar eigenlijk interesseren die getalletjes mij bijzonder weinig. Het is immers de praktijk die telt. De indruk, de persoonlijke ervaring. En daarover durf ik gerust zeggen dat het goed zit, het systeem schiet niet tekort! Ik verwachtte zelf dat de topjes in mijn testruimte een beetje zouden achterblijven bij het opendraaien van het volume, maar niets is minder waar. Die bakjes halen een opmerkelijk hoge output, waarbij quasi geen agressie merkbaar is en waarbij alles onvervormd doorklinkt tot wanneer de limiter het voorzichtig weet in te perken. Ook de sub weet op dat vlak ‘uit te pakken’. Hij staat zijn mannetje wanneer hij het zwaar te verduren krijgt. Drukvol en strak! Onze set kan natuurlijk geen echt grotere locaties aan, daar moeten we realistisch in blijven, maar over de output in vergelijking tot de afmetingen, mag ik absoluut niet klagen.

 

 

PRIJS

Voor onze testset betaal je ongeveer €1500 incl. BTW. Voor twee topkastjes en een stevige sub met alle nodige systeemelektronica aan boord, vind ik dat een aantrekkelijk en rechtvaardig prijskaartje. Klankmatig zit de set in mijn oren hoger dan zijn prijsniveau. Dat is geen unicum, maar toch altijd wel een fijne gedachte. Kwaliteit kan ook betaalbaar zijn, dat heeft LD meermaals bewezen.

 

BESLUIT

LD Systems heeft voor mij weer maar eens bewezen dat eenvoud ook kan scoren. De DAVE set oogt basic en is erg simpel in gebruik. De technologie die er achter schuilt, is echter wel van een hoogstaand, hedendaags niveau. Je voelt dat de set is ‘doorontwikkeld’. LD zit immers al aan de derde generatie DAVE systemen. Wat optisch en conceptueel misschien niet veel verschilt van de vorige generaties, toont zich wel in de gebruikte technologie. Ik moet vooral concluderen dat de DAVE 18 G3 hele puike prestaties kan neerzetten. Een absolute hoogvlieger binnen zijn klasse! Een bijzonder stevig sub-fundament, aangevuld met een rustig en gedetailleerd hoog. Het frequentiebereik van de sub is eerder beperkt, lijkt soms wat eentonig, maar daartegenover staat een drukvolle sound die zeker kan imponeren.
De prijs is eerlijk, de afwerking zit goed. Mooi setje!