aanmelden
Soundcraft Signature 12 MTK
usb-mixer en audio-interface
Live Sound & PA 17-08-2016
Soundcraft heeft de Signature mixer-serie uitgebreid met twee nieuwe modellen. Met de Signature MTK-serie haal je een mixer met ingebouwde multitrack-interface in huis.
door: Marnix Bosman

Soundcraft is sinds de oprichting in 1973 een belangrijke fabrikant van live-soundmixers. Hoewel het merk in de loop der jaren ook heel populaire studiomixers heeft gebouwd, concentreert Soundcraft zich tegenwoordig toch weer vooral op de live-soundmarkt. De huidige range is bijzonder breed en bevat zowel analoge als digitale modellen, en loopt van kleine 8-kanaals mixers tot gigantische 128-kanaals consoles.

In de nieuwe Signature MTK-serie analoge mixers is de 12 MTK uiterst betaalbaar, klein van stuk en zowel op het podium als in de (home)studio te gebruiken. Met een rackmount kit past hij ook in een 19” rack. Vooral de ingebouwde multitrack-interface maakt hem interessant voor in de studio.

 

Opzet

Het concept van de Signature 12 MTK is direct afgeleid van de Signature 12 mixer die er nagenoeg hetzelfde uitziet. De basis is een analoge 12-kanaals mixer met negen 60mm inputfaders. Zoals vaker bij dit soort kleine mixers zijn de laatste drie faders stereo kanalen. Twee van deze kanalen kun je ook als mono microfoonkanaal gebruiken. In totaal heeft deze tafel acht microfoon-preamps, die direct zijn afgeleid van de bekende Ghost preamps, zoals die ook in de veel duurdere Soundcraft consoles worden gebruikt. Ieder kanaal is te routen naar de stereo subgroep en de main-uitgangsbus, en de console is daarnaast nog voorzien van 3 aux-bussen.

Alle kanalen hebben een 3-bands eq met een mid-sweep. Alleen bij het laatste stereokanaal ontbreekt de sweep-voorziening. Andere standaard voorzieningen zoals een high pass-filter, mute, pfl en peak-led (die dubbelt als mute-indicator) zijn uiteraard aanwezig. De fantoomvoeding is alleen voor alle kanalen tegelijk in te schakelen. De mono ingangskanalen 5 en 6 kunnen eventueel ook in hi-Z-mode geschakeld worden voor het direct inpluggen van gitaren, en de outputsectie biedt naast subgroep, aux- en main-uitgangen en ook een hoofdtelefoonaansluiting.

 

Effecten en limiters

Soundcraft is inmiddels al weer vele jaren onderdeel van de Harman group, waartoe ook merken als Lexicon en DBX behoren. Dat zie je in de Signature 12MTK terug doordat de tafel is voorzien van een Lexicon fx-processor en twee DBX compressors. Aux bus 3 is direct gekoppeld aan de interne fx-processor, die is voorzien van een uitgebreide set Lexicon reverb- en delay-algoritmes. De kwaliteit daarvan is goed, zoals je mag verwachten van Lexicon. Presets zijn met twee parameterknoppen eenvoudig en snel naar smaak aan te passen.

Bij DBX denk je aan compressor/limiters, en de Signature 12MTK heeft er twee, op de kanalen 1 en 2. Ze hebben vaste attack-, release- en ratio-settings; dus je kunt er niets aan instellen. De enige controle die je hebt, is de mate waarop je ze instuurt via de gainregelaar. Je moet deze limiters daardoor wel met enig verstand gebruiken, want ze kunnen behoorlijk gaan pompen als je hard instuurt. Dat effect is soms interessant, maar uiteraard niet altijd bruikbaar. Zodra de limiter in werking treedt, gaat een bijbehorende led werken als gainreductie-indicatie.


 

Audio-interface

In de originele Signature 12 zit een usb-audio-interface, maar die is slechts stereo-in en -out, dus kun je alleen de stereo eindmix van de tafel opnemen en stereo tracks afspelen. Maar bij deze Signature 12 MTK kun je nu alle kanalen en de stereo output onafhankelijk via usb naar een daw sturen, en dus een echte multitrackopname maken. Twaalf kanalen kun je vervolgens ook weer met een druk op de knop terug laten komen op je tafel. Via de USB RTN-knop kun je dus ook heel eenvoudig inkomende signalen door één van de plug-ins in je daw routen. Een functie die ook in een livesituatie nuttig kan zijn en je heel veel creatieve mogelijkheden biedt.

 

Sapphyre eq

Soundcraft wordt vaak geassocieerd met de term ‘British eq’. Of dat terecht is, weet ik niet; er zijn immers wel meer Engelse fabrikanten met eigenzinnige eq-ontwerpen. Feit is wel dat de eq’s in de Signature-serie hetzelfde zijn als de eq’s uit de Soundcraft Sapphyre console, die medio jaren negentig werd ontwikkeld. Typerend aan de Sapphyre eq is het asymmetrische gedrag op de mid-banden. Als je een mid-band boost, is de curve van de eq namelijk breed; handig om signalen wat meer presence te geven. In cut-posities is de bandbreedte echter relatief smal, waardoor de werking een veel meer chirurgische aanpak heeft; bijvoorbeeld om probleemfrequenties te verwijderen. De Sapphyre eq is daarmee anders dan anders, maar in livesituaties erg handig en prettig om mee te werken.

In mechanisch opzicht zit deze usb-mixer en -audio-interface superdegelijk in elkaar. De knoppen zitten, logischerwijs, vrij dicht op elkaar, maar alles voelt degelijk aan, voor jarenlang probleemloos gebruik.

 

Conclusie

De Soundcraft Signature 12 MTK is ideaal voor in een kleine homestudio, maar je kunt hem net zo makkelijk meenemen naar de oefenruimte of het podium. De lay-out is simpel en logisch, en zelfs voor beginners direct te begrijpen. De originele Signature 12 is nog steeds leverbaar, maar gezien het relatief kleine prijsverschil zou ik meteen voor deze MTK-uitvoering kiezen. De multitrack-functionaliteit biedt je zo veel extra mogelijkheden. Heb je niet genoeg aan twaalf kanalen, dan kun je kijken naar de vergelijkbare Signature 22 MTK. Voor 400 euro meer biedt deze 22 (eigenlijk 24) ingangen en 22 uitgangen audiokanalen en een viervoudige eq.

 

INFO

prijs incl: 12 MTK € 499,-

22 MTK € 899,-

 

 

HET OORDEEL

+ • scherpe prijs

• multitrack usb-audio-interface

• Lexicon fx-processor

 

– • geen insertiepunten