aanmelden
QSC TouchMix-30 Pro
digital mixer
Live Sound & PA 19-01-2017
QSC associëren we van oudsher met versterkers. Intussen zijn ook de professionele speakerlijnen van het merk bijzonder populair geworden. Om het doelpubliek vanuit andere hoeken te bespelen, stortte QSC zich ook op de markt van de mengpanelen. De nieuwste telg in de familie is de TouchMix-30 Pro, meteen het grootste model uit de TouchMix serie (er is ook een TM-16 en een TM-8). We kregen een exemplaar afgeleverd om aan de tand te voelen.
door: Hans & Ludo Lauwens

ALGEMEEN


Concept

Het concept is vrij eenvoudig: QSC wil een digitale mixer presenteren die handig en compact is en toch alle mogelijkheden in zich heeft. Het is de bedoeling dat de features een professioneel karakter uitstralen. Met andere woorden moet je het gevoel krijgen dat je met een apparaat werkt dat alles aan boord heeft wat je verwacht in de huidige professionele audio-omgeving. Daarbij stelt QSC vooral overzichtelijkheid en gebruiksgemak voorop, zodat ook beginnende gebruikers van digitale mixers hun weg zouden moeten vinden op de TouchMix. De naam ‘TouchMix’ vertelt waarover het gaat: een mixer waarbij de bediening gebeurt via een vast ingebouwd touchscreen, op de plaats waar je normaal de faders en de knopjes hebt bij de aloude analoge voorvaderen. Het is dus geen compacte rackmixer zoals ieder merk er tegenwoordig wel eentje in het gamma opneemt, maar er staat een toestel voor je dat meteen zelfs door een leek als ‘mengpaneel’ zal herkend worden.

 


 

Mogelijkheden

Alle mogelijkheden van een digitale mixer beschrijven, is eigenlijk quasi onmogelijk (binnen het kader van een test) en tegelijk is het in feite ook niet nodig. Enerzijds werd alle nodige info op de website van de fabrikant in een overzichtje gegoten, anderzijds is iedereen in de geluidswereld ondertussen wel min of meer vertrouwd geraakt met de uitgebreid regelbare toonregelingen, de ingebouwde dynamics, de effecten, de routingmogelijkheden etc. die we bij digitale mixers vrijwel steeds terug vinden. Dat is nu eenmaal het concept van een digitale mengtafel. De handigheid van alles bij elkaar te hebben in één bakje…
 

Live én studio
Onze QSC verwelkomt ons met een 10 inch touchscreen, waarop ook de virtuele faders zich bevinden en van waaruit we met wat ‘fingerspitzengefühl’ alles onder controle hebben: de gebruikelijke toonregelingen, dynamics en effecten, maar ook twee realtime analyzers, anti-feedback en room tuning wizards, een copy/paste mogelijkheid voor allerlei dingen zoals mixes, kanalen, instellingen van eq’s en dynamics etc.. Het scherm maakt ook de routing zeer eenvoudig, met een touch/route matrix. Het instellen van een digitale mixer, de setup van een show, vraagt vaak heel veel tijd en is ook niet altijd even eenvoudig te realiseren. Bij de TouchMix lukt dit echter wel redelijk vlot. Het scherm is duidelijk en de wizards leiden je goed doorheen de processen die je nodig hebt. Het toestel heeft 32 kanalen: 24 mic/line ingangen, 6 line ingangen en een stereo usb-input. We beschikken over 16 outputs. Er zijn verder 8 subgroepen beschikbaar, met 6-bands parametrische toonregelingen. Daarnaast werden er variabele high en low pass filters voorzien. Limiters kunnen paarsgewijze gekoppeld worden voor stereo. Je kan 32 kanalen direct opnemen of je kan de TouchMix-30 Pro ook gebruiken als een 32-kanaals daw, en mp3-files kunnen direct weergegeven worden via de usb-bus. Er zijn 24 microfoon pre-amps ingebouwd en zij hebben allemaal een xlr-ingang, zodat je heel eenvoudig 24 microfoons gewoon direct aan de tafel kan aansluiten. Bijzonder leuk is het feit dat QSC een 120-tal presets heeft ingebouwd, waarmee je snel en handig een kanaal kan instellen voor een bepaald gebruik. Die presets werden gecreëerd in live omstandigheden, en de meest performante instellingen werden dus af fabriek als preset voorzien in de TouchMix. Dat maakt het werken met deze tafel wel zeer snel en effectief. Zoals eerder gezegd wil QSC met deze mixer ook een ‘beginnend’ doelpubliek aanspreken, wat door dergelijke voorzieningen aardig lijkt te lukken. Elke output heeft een tertsband grafische equalizer, een 6-bands parametrische equalizer, een inschakelbare en regelbare delay, en een 12-bands notch filter. Twee paar aux outputs kunnen overigens direct een kabelgebonden In Ear Monitor (oortje) aandrijven. Verder bevat de TouchMix 6 effectprocessoren en zelfs een pitch-correct functie. Je kan er dus, behalve live werk, ook in een studio omgeving plezier aan beleven. Zoals je ziet is het dus wel degelijk een vrij compleet apparaat…
 

Doelgroep/toepassing

Dit is uiteraard een mixer die is ontwikkeld voor live gebruik in eerste instantie, en dat zowel voor professionals als voor ‘beginners’. De TouchMix-30 Pro is een ideaal toestel om van op het podium te gebruiken, maar kan even goed gewoon in de zaal worden opgesteld. De 32-kanaals ‘direct to hard drive’ record/playback functie maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om uitgebreide opnames te maken zonder dat je daar een computer voor nodig hebt. Die mogelijkheid vind je tegenwoordig op heel wat mixers terug, maar het blijft toch een erg handige en efficiënte manier om op te nemen…

 

BOUW

Aansluitingen

Alle aansluitingen van de TouchMix, behalve de hoofdtelefoonaansluiting en een input via mini-jack (om bijvoorbeeld je mobiel rechtstreeks aan te sluiten langs het frontpaneel van de mengtafel) bevinden zich achteraan op het toestel. Alle xlr-chassis zijn van Neutrik kwaliteit. Naast de inputs en de outputs vinden we onder meer de usb-poorten en een ethernet-aansluiting terug. Ook het volledige aansluitveld biedt een goed overzicht waar je meteen mee weg bent. Er staat in onze ogen geen aansluiting te veel op de mixer, wat uiteindelijk ook weer bijdraagt tot het overzichtelijke geheel.

 

Afwerking, bediening en ergonomie

De bediening, of meer bepaald het bedieningsgemak, is een bijzonder grote troef van de TouchMix. Het aanraakscherm biedt een goed en helder overzicht. In combinatie met het beperkte aantal knoppen, zorgt dat voor een sterk intuïtief karakter. Wanneer je de mixer in eerste instantie bekijkt, zonder de handleiding erbij te nemen, duurt het niet lang voor je een signaal tevoorschijn kan toveren. En dat is misschien wel ergens de bedoeling… Wij hadden de mixer opgesteld in onze testruimte, met een muziekbron en enkele microfoons aangesloten. Al na enige tijd vroeg mijn vriendin uit interesse hoe dat toestel nu eigenlijk werkte en wat je er mee kon doen. Belangrijk om weten is dat ze een absolute leek is op dit vlak. Begin maar eens de werking en de mogelijkheden van een digitale mengtafel te demonstreren aan een leek… Wel, met onze QSC merkte ik dat zoiets best vlot gaat. En dat is een teken dat het toestel zeer overzichtelijk is. Toegegeven, we moeten af en toe ook wel eens stevig zoeken vooraleer we een gewenste bewerking kunnen toepassen, maar los daarvan verloopt de intuïtieve test heel vlot.

 

Tabletbediening
Een touchscreen is natuurlijk een erg handige oplossing. We zijn het werken van op tablets en telefoons intussen zo gewend geraakt, dat niemand nog opkijkt van een aanraakscherm. Opmerkelijk is dat QSC gekozen heeft voor een vast scherm en niet voor een rond een tablet opgebouwde mixer. Wat niet wil zeggen dat de TouchMix niet met een tablet bediend kan worden, want dat kan hij wel! Hij doet dat zelfs via een app die quasi ‘full control’ biedt, dus met alle functies beschikbaar van op de tablet. In dat opzicht is het de dag van vandaag misschien inderdaad een beetje raar om een vast scherm te voorzien, maar anderzijds vind ik het wel een handige oplossing. Wanneer je de mixer ‘on stage’ gebruikt, is zo’n aanraakscherm erg interessant, en een losse tablet vaak een beetje overbodig. Al zou die laatste voor bijvoorbeeld een systeem van monitoring voor ieder lid van de band wel nog handig kunnen zijn. Ga je toch even van het podium af om in de zaal te gaan luisteren, neem je gauw een tablet mee en ben je ook vertrokken. Ik moet hierbij een kleine kanttekening maken… Mijn vingers zijn nu niet echt van de smalste, maar af en toe ondervond ik toch wat problemen met de bediening van het scherm. Soms reageren er bepaalde zones niet helemaal optimaal. Als je een tablet gebruikt, heb je daar uiteraard geen last van. De eerlijkheid gebiedt me wel om te zeggen dat we zelf enkel de mixer hebben getest, en er nog geen iPad op hadden aangesloten. En dan voel je dus dat je af en toe een bewerking enkele keren moet herhalen vooraleer er naar je vingers wordt geluisterd.
 

Flightcase
De TouchMix oogt bijzonder mooi en modern, zonder met zijn design te choqueren. Het toestel is voorzien om mits optionele rackmount in een 19” flightcase ingebouwd te worden. En dat zou ik ook wel durven aanraden… De mixer heeft op zich immers niet zo’n goede ‘grip’. Hij schuift makkelijk uit je handen wanneer je hem bijvoorbeeld uit zijn originele doos neemt. Er is weinig houvast, geen handgrepen. Inbouwen of een netjes op maat gemaakte flightcase waarbij de mixer in het onderste deel kan blijven staan lijkt dus de meest veilige oplossing.
 

Simple mode
Heel erg handig in het concept van een mixer die ook een beginnend doelpubliek moet aanspreken, zijn de ‘simple modes’ die QSC heeft voorzien. Wanneer je bijvoorbeeld een compressor of een ander effect wilt gebruiken, kan je gewoon zoals het hoort alle parameters naar wens aanpassen. Voor heel wat gebruikers die niet echt goed thuis zijn in de materie, kan dit soms een beetje afschrikken, waardoor al die mogelijkheden dan om die redenen soms gewoon achterwege worden gelaten. En dat is spijtig, want je kan er zo veel mee doen… Daar speelt QSC handig op in. Wanneer je zo’n effect wilt instellen, kan je steeds ook een optie ‘simple mode’ aanvinken. Dan verdwijnen de meer ‘gevorderde’ instellingen, en kan je enkel nog een paar basisinstellingen wijzigen. Dit is ideaal om met dynamics te leren werken en om de werking van een compressor, een limiter etc. spelenderwijze te ontdekken. Of gewoon voor als het eens echt snel moet gaan en je een luie dag hebt…

 

KLANK

Kwaliteit

In de old-school tijd van de ‘goede oude’ analoge mixers keken wij eerst naar de kwaliteit van de potmeters en de faders, waarbij de fabrikanten trouwens ook vaak fier met bepaalde merken uitpakten, en daarna gingen we uitgebreid luisteren. Bij hedendaagse digitale mixers herleidt dat eerste aspect zich vaak tot een globale ‘feeling’ van de bouwkwaliteit. Je kan moeilijk bij elke test de toestellen gaan openschroeven, om te kijken naar de interne opbouw, en dan nog heb je niet steeds een idee van de kwaliteit van connectors, flatcables en dergelijke. Onze QSC stimuleerde ons ook niet direct om te gaan twijfelen aan de opbouw. We zijn bekend met het versterker-en-boxen verhaal, en het toestel zelf voelt ook degelijk aan. Enkele gainknopjes liepen net iets stroever, maar de algehele opbouw van het toestel straalt de degelijkheid uit die we, eerlijk gezegd, van QSC ook wel verwachtten.

Deel twee van de kwaliteit is uiteraard heel belangrijk: hoe klinkt de mixer? En die vraag kan kort en bondig beantwoord worden: very well. We hebben het dan niet alleen over de pure geluidskwaliteit, want er zijn tegenwoordig best veel digitale producten die heel mooi klinken, maar onder de noemer ‘geluidskwaliteit’ verstaan we ook de effectiviteit van de toonregelingen, de manier waarop zij ‘grip’ hebben op de klank, en ook praktische bruikbaarheid van de dynamics en de effecten. We hebben wat zitten experimenteren met vooraf opgenomen geluidsmateriaal en met een aantal verschillende microfoons (zowel dynamische als condensator) en steeds konden we in een minimum van tijd de klank laten horen zoals wij het wilden. Op dit vlak hebben we, zeker gezien de prijsklasse van dit toestel, geen reden tot klagen. Het klinkt goed, en het is intuïtief en effectief in te stellen. Ook de anti-feedback functionaliteit is zeer interessant (Ja! Het werkt!) en als het allemaal heel erg snel moet gaan, of als je toch nog niet zo héél ervaren bent, zijn de ingebouwde presets een zegen. We gaan niet beweren dat het niet beter kan als je zelf gaat knopjesdraaien, maar we hebben er enkele uitgeprobeerd en dat klonk toch overtuigend. Tijdens de test kregen we bijvoorbeeld ook nooit het gevoel dat er een overmaat aan ruis weerklonk, dus algemeen kunnen we stellen dat we tevreden mogen zijn…

   

BUDGET

Een digitale mengtafel als de QSC TouchMix-30 Pro kan zodanig veel, dat we toch voorzichtigheidshalve veronderstellen dat een stevig prijskaartje er haast onlosmakelijk mee in verbinding staat. Een officiële prijs van ongeveer 2350 euro voor een TouchMix-30 Pro zal in dat opzicht dus eerder positief verbazen dan onze vrees bevestigen. Ik vind dit persoonlijk een heel eerlijk bedrag. De hardware bevat natuurlijk weinig ‘dure knopjes’, alles werkt lekker met software, maar gezien de resultaten die de tafel neerzet, zit er toch een doordachte engineering achter en kunnen we van een heel interessante prijs/kwaliteitsverhouding spreken.
 

Besluit

Toegegeven, we konden een aantal puntjes oplijsten die we misschien liever anders hadden gezien, maar dat is uiteindelijk bij heel veel apparaten het geval. Minstens even belangrijk, zo niet nog veel belangrijker, is om te onthouden dat de TouchMix een heel tof hebbeding is! De mixer zit boordevol nuttige en interessante features en kan daardoor een heel mooi totaalpakket bieden. Het toestel werkt enorm intuïtief en houdt ook rekening met gebruikers die misschien niet zo goed thuis zijn in de materie, maar wel het plezier willen beleven van eindelijk toch ook digitaal te gaan werken. Die doelgroep mag je immers niet onderschatten, want er zijn heel wat digitale tafels op de markt waar je als leek of als beginnend gebruiker geen noot muziek mee kan laten horen zonder zoekwerk. En dat kan best frustrerend zijn. Het is altijd fijn om in je opzet te slagen. Iets waar onze QSC je ongetwijfeld mee zal helpen!

 

PRO

CONTRA

Prijs                                                          Weinig houvast indien niet ingebouwd

Mogelijkheden                                  Soms minder goede reactie van het scherm

Oogt mooi                                                             Sommige gainknopjes draaien nogal stroef   

Werkt vrij intuïtief
 

Af en toe vragen we ons de dag van vandaag natuurlijk wel eens luidop af hoe dat vroeger allemaal lukte, met een beperkt aantal aux-en, een paar subgroepjes, semi-parametrische toonregelingen, een apart siderack met dynamics en effecten… Vroeger was dat de standaard. Behalve de rug van de roadie, was iedereen daar tevreden mee. En om eerlijk te zijn grijpen we zelf maar al te graag af en toe nog eens terug naar een goede ‘oude’ analoge mixer, waarop ieder knopje zijn functie heeft. Daar is niks mis mee! Al worden de digitale tafeltjes toch echt wel handiger en handiger in gebruik. En ook daar is absoluut niks mis mee…