aanmelden
LD Systems MAUI 28 G2
portable PA
Live Sound & PA 04-12-2017
De update van het LD Systems Maui 28 ‘Compact Column PA System’ uit 2011 krijgt de naam MAUI 28 G2 mee. We hebben het all-in-one systeem op de testbank gelegd.
door: Hans Lauwens

Het zou een beetje gek zijn om LD Systems als merk toe te lichten. Onze trouwe lezers zijn de laatste jaren zonder twijfel vertrouwd geraakt met de merknaam. En voor zij die toch niet helemaal mee zijn in het verhaal, wees gerust, ik kan het redelijk kort uitleggen. LD maakt zeer interessante producten met toffe features, die bovendien kwalitatief heel goed scoren, en daardoor niet misstaan tussen de meeste A-merken. Maar misschien het belangrijkste in het verhaal? De prijs! Die haalt immers niet het niveau van de meeste A-merken. LD Systems wordt met andere woorden heel budgetvriendelijk op de markt gezet. En dat valt natuurlijk bij velen in de smaak…

 

Concept

We kregen ditmaal van LD de MAUI 28 G2 toegestuurd. Net als de merknaam LD, zou de productnaam MAUI een belletje moeten doen rinkelen. We kregen in het verleden immers al enkele MAUI systemen over de vloer. Meer nog, we hadden in 2011 al het genoegen om de MAUI 28 te reviewen, de eerste generatie van de set die vandaag voor ons staat. En dat maakt de test best wel boeiend. Het is altijd fijn om een ‘G2’ versie aan de tand te voelen. Fabrikanten brengen doorgaans enkel nieuwe generaties van bepaalde producten op de markt, wanneer die oorspronkelijke producten goed scoren op de markt. Anders zou het natuurlijk een beetje zinloos zijn… Het grote voordeel is dat de ‘babyziektes’ uit de eerste generatie vaak worden ‘genezen’ en dat de nieuwste telgen nog beter worden ‘doorontwikkeld’. Meestal worden de producten aangepast aan de tijd. Daartoe kunnen ze enerzijds een licht geactualiseerd design krijgen, en worden er wat features bijgevoegd. Anderzijds kan het ook zijn dat het R&D-team luistert naar de gebruikers van hun producten, en dat ze in functie daarvan enkele zaken wijzigen, om zo te komen tot een product dat door hun klanten ten volle wordt gesmaakt.

Is dat verhaal ook van toepassing op onze MAUI 28 G2? Wel, ja, eigenlijk wel! Conceptueel is er ten opzichte van de eerste MAUI 28 niet zo veel veranderd. De G2 blijft een all-in-one systeem met een actieve submodule, met daarin alle systeemelektronica, waar je de ‘zuiltjes’ voor het hoog op ‘klikt’. Een concept dat trouwens meer en meer aan populariteit wint. Tegenwoordig heeft bijna ieder merk zo’n gelijkaardig ontwerp in hun gamma. Velen denken dat het een uiterst modern principe is, want die ‘zuiltjes’ maken immers gebruik van ‘line array technologie’, die er onder meer voor zorgt dat je klank lekker ver draagt. En line array, dat is iets van deze tijd. Maar euh… Wat voor soort luidsprekers hing men in de jaren zeventig in de doorsnee kerk? En wat voor soort luidsprekers vonden we in die periode tussen het 100V materiaal terug in situaties waar men trachtte de klank zo ver mogelijk te laten dragen? Juist ja, ‘zuiltjes’… Maar goed, we wijken af. Het concept heeft zich bewezen, en LD Systems is mee met zijn tijd. Voila.

 

Ingebouwde mixer
De MAUI 28 G2 is een klein beetje hertekend. De set kreeg wat meer rondingen mee. In de sub vinden we twee woofers van 8” terug. In de topmodules werden 16 full-range speakertjes van 3” verbouwd, en werden ditmaal twee drivers van 1” voorzien voor het hoog, gemonteerd achter twee hoorntjes. De topmodule of de zuil werd opgesplitst in twee delen, zoals we het gewend zijn. Het geheel wordt in beweging gebracht door een klasse D module die maar liefst 2000W aan piekvermogen kan leveren, aangestuurd door een DSP met gepatenteerde DynX technologie, met onder andere een multiband limiter/compressor, en een 3-weg cross-over met run time correctie.
Verder koos LD voor een ingebouwde 4-kanaals mixer. Misschien is dat wel de grootste vernieuwing bij de G2 ten opzichte van de G1. En meteen ook een punt dat aantoont dat LD enerzijds luistert naar de actualiteit en anderzijds naar hun klanten.
Wat ons bij de test van de MAUI 28 destijds enigszins stoorde, was het gebrek aan een microfooningang. Wanneer je de set als FOH-systeem gebruikt, en je sluit er je externe mengtafel op aan, maakt dat allemaal niet zo veel uit. Maar het concept van zo’n MAUI maakt het systeem nu net veel ruimer, veel uitgebreider. Je wil als gebruiker gewoon eenvoudigweg je setje kunnen neerzetten, een instrument en een microfoon inpluggen en performen. Of die mogelijkheid zou je eigenlijk toch moeten hebben. We haalden het destijds aan, en LD luisterde blijkbaar! De nieuwe G2 beschikt over een aparte microfooningang! En uiteraard, om een beetje actueel te blijven, kan je je favoriete muziek nu ook via bluetooth afspelen.

Zitten we conceptueel dan helemaal goed? Absoluut! Alleen vind ik het persoonlijk een beetje jammer dat LD het principe van de ‘volledige vrijheid’ die een systeem als de MAUI kan bieden, niet ten volle benut. En nee hoor, dat is zeker niet negatief bedoeld, want onze MAUI zit echt wel knap in elkaar. Wat ik bedoel is dat ik in de G2 eigenlijk een accu had verwacht. Rekening houdend met de tijdgeest en met het aanbod van de concurrentie, zou dat niet misstaan. Maar misschien verwacht ik gewoon te veel, of moet ik nog wat geduld uitoefenen tot er een G3 verschijnt die wel op batterij kan werken.

 

Doelgroep/toepassing

Het toepassingsgebied van de MAUI is redelijk uitgebreid, dat zal geen nieuws zijn. Je kan zo’n set perfect FOH gebruiken, maar je kan hem ook inzetten als monitor. Of je kan het gewoon combineren. Ideaal materiaal voor bands, voor dj’s, voor scholen, voor bedrijven en noem maar op… Kort samengevat: je kan een MAUI overal inzetten waar je op een vlotte manier verstaanbaar wil overkomen of muziek wil spelen die kwalitatief moet overkomen. Op een budgetvriendelijke manier.

 

Bouw

Het afwerkingsniveau van een LD product zit altijd wel goed. Het oog wil natuurlijk ook wat, en ook op dat vlak scoort LD prima! De MAUI 28 G2 zit strak in het pak, bezit mooie lijnen en heeft een modern en slank design. Het systeem is zeer goed hanteerbaar. Zo kan je bijvoorbeeld in je ene hand de submodule dragen, in je andere hand een instrument of een koffertje met microfoons en benodigdheden, terwijl je de draagzak van de topmodules over je schouder hangt. En je bent vertrokken… Om de MAUI op te stellen, de nodige apparatuur aan te sluiten en de set te bedienen, hoef je echt geen kenner te zijn. Alles verloopt doodeenvoudig en wijst zichzelf uit. Zoals gezegd beschikt deze tweede generatie over meer aansluitmogelijkheden dan de eerste versie. Naast de microfooningang (combi jack – XLR), waarover daarnet gesproken, krijgen we van LD een stereo line ingang (keuze XLR, jack of RCA), een hi-Z ingang op jack en ook een bluetooth kanaal! De bluetooth functionaliteit werkt vlot en handig, met een eenvoudig drukknopje om je device te pairen. Op het ingangskanaal van de bluetooth module kan je ook een mp3-speler aansluiten via mini-jack. Qua uitgangen werd er een ‘sub out’ voorzien, en een ‘gewone’ system out. De aansluitingen zitten achteraan, de bedieningsknoppen (volume van systeem en van sub en een stereo/mono switch) en alle indicaties (limit, protect etc.) bovenop. Best wel handig!

Aanvankelijk stelde ik me vragen bij de duurzaamheid van een dergelijk ‘zuilensysteem’. Breekt zoiets niet snel af wanneer de eerste de beste zatte luisteraar je systeem als een danspartner aanziet? Maar intussen ben ik al heel wat gelijkaardige systemen tegengekomen, en ik heb hier nooit problemen mee gezien. LD heeft op dat vlak trouwens een streepje voor op de concurrentie. Buiten de multipinconnector worden de topmodules gestabiliseerd door stevige pinnen. Iets wat je bij de concurrentie niet zo vaak tegenkomt…

 

Klank

Tja, moeten we dit nog toelichten? De klank van de MAUI 28 G2 is zeer herkenbaar als je met LD vertrouwd bent. We horen een zeer gedetailleerd en aanwezig hoog, waarbij ‘aanwezig’ positief moet geïnterpreteerd worden, aangevuld door een rijk fundament in het laag. Geen onwaarschijnlijke volumes en diepe dreunende bassen, maar wel een muzikaal klankbeeld, en prestaties die er zeker mogen zijn, rekening houdend met het compacte karakter van de set. De MAUI klinkt erg aangenaam. Er is weinig agressie te horen en er zijn geen uitschieters. Heel soms krijg je het gevoel dat de sub niet helemaal kan volgen. In volume is er geen probleem, maar in diepgang tref je wel eens de fysieke limieten, terwijl je aanvoelt dat het hoog nog wat marge heeft. Ergens is dat natuurlijk wel logisch. We mogen immers niet vergeten dat het laag wordt voortgebracht uit slechts twee speakers van 8”. Maar goed, dat is zeker geen kritiek. Bij normaal gebruik van de set, heb je ruimschoots voldoende. Wanneer je met een microfoon begint te testen, merk je meteen dat een dergelijk systeem ideaal is voor stemweergave. De draagkracht is opvallend, evenals het detail in het hoogste hoog.

 

Budget

Nu misschien wel het belangrijkste: de prijs! Als ik op basis van wat we in handen hadden een prijs zou moeten voorstellen, kom ik een pak hoger uit dan de effectieve prijs. Een mooi compliment voor LD, dus. Maar hoeveel kost het nu? Wel, je haalt de MAUI 28 G2 in huis voor € 999,-! Dat is verrassend weinig…

 

Besluit

De laatste maanden kregen we toevallig een aantal vergelijkbare systemen van enkele grote A-merken te horen. Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat onze MAUI er als beste uitkomt. Als je er dan nog bij bedenkt dat de prijs van onze MAUI nog niet de helft bedraagt van die van sommige concurrenten, dan weet je wel wat je in huis moet halen… De MAUI 28 G2 is een knap hebbeding. Goed hanteerbaar, vlot te vervoeren, simpel in gebruik en toch compleet, met een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Wat wil een mens nu nog meer?!

 

Pro

Prijs/kwaliteit                                                           

eenvoudig                                                      

klinkt goed

 

Contra

Ik mis een accu, maar dat is eigenlijk geen ‘contra’